Доллары США

Ei au luat grosul despăgubirilor după 1989

347
(reînnoit 11:58 09.01.2018)
Printre marii despăgubiți ai confiscărilor comuniste, nume celebre, dar și persoane cercetate de DNA.

BUCUREȘTI, 9 ian — Sputnik, Daniel Nistor. Marii industriași din perioada interbelică au primit drepturi bănești în schimbul întreprinderilor confiscate de comuniști.

Regimul comunist a naționalizat, prin actul de la 11 iunie 1948, marile proprietăți industriale. După 1989, autoritățile au decis să îi despăgubească pe deținătorii acestora. Dar trecuseră zeci de ani și o reconstituire totală a construcțiilor și activelor nu mai era posibilă. Unele întreprinderi se dezvoltaseră, altele nu mai existau, în locul lor fiind ridicate alte clădiri.

Guvernul României a fost înfiinţat, în decembrie 2005, Fondul Proprietatea (FP), pentru despăgubirea persoanelor ale căror bunuri au fost expropriate, în mod abuziv, de regimul comunist (în special în cazurile în care restituirea în natură nu a fost posibilă), prin acordarea de acţiuni la FP, în funcţie de pierderile suferite.

Conform Legii 247/2005, titlurile de plată sunt certificate emise de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), în numele şi pe seama statului român.

Valoarea iniţială nominală a unei acţiuni emise de Fondul Proprietatea a fost de 1 leu. Ca urmare a mai multor distribuţii de numerar, valoarea nominală a unei acţiuni emise de Fondul Proprietatea este în prezent 0,52 leu, începând cu 16 iunie 2017, după cum informează instituția..

În prezent, acţiunile Fondului Proprietatea sunt tranzacţionate de către titularii acestora, în mod liber, la Bursa de Valori Bucureşti (simbol FP) şi la London Stock Exchange (simbol FP.) prin intermediul Certificatelor de Depozit Globale (GDR-uri).

Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori București (BVB) în data de 25 ianuarie 2011 şi la Bursa de la Londra (LSE), la 29 aprilie 2015.

Topul dosarelor de despăgubire soluţionate prin emiterea titlurilor este publicat pe site-ul ANRP.

A produs prima locomotivă 100% românească

Urmaşii industriaşului Nicolae Malaxa se află pe locurile 1 şi 3 din acest clasament, cu un total de peste 1 miliard de lei (circa 219 milioane de euro, la cursul de azi).

Titularii celor două dosare sunt Loreen Ellen Malaxa, Georgia Palade van Dusen şi Philip Theodore Palade.

Nicolae Malaxa este considerat cel mai mare industriaș al României în perioada dintre cele două războaie mondiale. El a înființat uzina de material rulant pentru cale ferată care îi purta numele (denumită de comuniști 23 August) și uzina de țevi cunoscută ulterior sub numele de Republica.

Din grupul lui industrial făceau parte Magazinele Unite de Fierărie din Galaţi şi Uzinele Tohani Zărneşti. A deţinut acţiuni Astra Arad, Uzinele şi Domeniile de Fier Reşiţa, IOR Bucureşti, Unio Satu Mare.

Uzinele Malaxa au produs, în 1928, prima locomotivă 100% românească, iar în 1935 întreprinderea a înregistrat un record de 93 de locomotive.

Acuzat de supraevaluarea unui teren

Pe locul 2 în topul despagubitilor se clasează omul de afaceri Horia Şchiopu Simu, cu 467 milioane de lei (circa 101 milioane de euro la cursul de azi).

Acesta deține, împreună cu un alt om de afaceri, Horia Pitulea, holdingul Cuprom, format din cele două fabrici românești de cupru — fosta Phoenix Baia Mare și fosta Elcond Zalău și două institute de proiectare și cercetare — Cepronef și Ipronef.

Simu și Pițulea mai controlează compania de foraj Foradex București, producătorul de cabluri Cord Buzău, producătorul de sticlă GlassCorp Buzău și producătorii de ape minerale Lipomin Lipova, Carpatina și Herculane Water din Băile Herculane.

În 2008, Simu a devenit acționarul majoritar al companiei de construcții CCCF (Compania de Construcții și Căi Ferate) București.

În iulie 2016, Horia Şchiopu Simu a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA), alături de alte nouă persoane, într-un dosar care viza supraevaluarea despăgubirilor pentru un teren din municipiul Constanța. În dosar figurează și fosta șefă a ANRP, Crinuța Dumitrean. Procurorii DNA acuzau o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7,7 milioane de euro.

Pe locul 10 în topul despăgubirilor se situează alte nume celebre, Steven Ausnit și Nuria Gimeno Ausnit, urmașii industriasului Max Auschnitt, cu un total de peste 127 milioane de lei (aproape 28 milioane de euro).

Conducea UDR, dar și firme din Viena sau Monaco

Max Auschnitt a fost administrator delegat al Uzinelor și Domeniilor de Fier din Reșița (UDR), la acea vreme societatea pe acțiuni din România cu cel mai mare capital social (1 miliard de lei) și cei mai mulți angajați — 16.669 în anul 1938, respectiv 22.892 în 1948.

Auschnitt a făcut parte din conducerea unor companii din Viena și Monaco, dar și a unor companii românești precum Societatea Română de Telefoane, Banca Chrissoveloni.

347
Tagurile:
întreprinderi confiscate, Fondul Proprietatea, 1989, Comuniști, Despăgubiri, România
Intrare în magazin

Celebru economist: România e victima unui EXPERIMENT, spre deosebire de Ungaria și Polonia

614
În timp ce Ungaria sau Polonia creează o entități economice – de stat sau private - capabile să concureze pe piața internațională, România a cedat și își vinde tot

BUCUREȘTI, 8 apr – Sputnik. Cunoscutul economist și profesor universitar Cristian Socol, principal autor al programului de guvernare al PSD – Dragnea, face o scurtă radiografie a situației României:

”Resursele subsolului sunt aproape integral vândute. Parte consistentă a forței de muncă active merge la export. Pământul arabil este vândut și el în proporție ridicată. Sistemul bancar, energia, gazele, apa și celelalte infrastructuri critice sunt și ele vândute”.

Aceasta este prima parte a situației – cea care este adjudecată! Dar mai e o a doua, pe cale să se împlinească. Și anume - ”Mai sunt câteva companii super-profitabile în controlul statului român”.

”Dacă se vând și acestea, România rămâne fără nimic”, consideră Cristian Socol, numind România – ”Chile a Europei”, cu referire la modelul eșecului economic ”gestionat” de FMI în țara andină. De aceea, Socol spune ”NU experimentului libertarian” căruia România îi cade victimă!

Socol atrage atenția că, între timp, Cehia, Ungaria și Polonia ”măresc viteza de convergență și distanță economică față de noi printr-o strategie economică inteligentă - consolidarea activelor, crearea de campioni naționali sau/ și regionali”.

”România are o altă strategie - să vândă tot”, scrie Cristina Socol. Eu aș completa – România de după 2008 are „strategia” și să falimenteze tot - și să bage la pușcărie pe orice om de afaceri care se ridică… la fel ca occidentalii, cu nimic mai morali!

Argumentație în plus: Cristian Socol citează Ziarul Financiar, o analiză intitulată ”Capitalismul de stat: Franţa culege „roadele“ pandemiei, Germania încă n-a scăpat de moştenirea crizei trecute, iar Polonia îşi construieşte campioni naţionali uriaşi”.

”În Europa de Est, în Ungaria guvernul tinde să-şi ţină aproape activele corporate strategice prin intermediul oamenilor de afaceri apropiaţi partidului de guvernământ, în timp ce în Polonia statul creează campioni naţionali uriaşi”, scrie autorul analizei, jurnalistul Bogdan Cojocaru.

De asemenea, autorul subliniază că, în Polonia ”statul creează campioni economici. Spre exemplu, PKN Orlen, cea mai mare companie şi liderul în sectorul de rafinare, la care guvernul deţine peste 27% din acţiuni, preia monopolul gazelor PGNiG şi fuzionează cu concurentul mai mic Grupa Lotos, deţinut de stat”.

”De asemenea, statul deţine aproape 30% din cea mai mare bancă, PKO Bank Polski, aproape 60% din cel mai mare producător de energie, PKO Bank Polski, şi 31% din gigantul minier KGHM. Guvernul este, de asemenea, cel mai mare acţionar la Tauron şi Enea, alţi producători de energie”, scrie Cojocaru, punctând ”Varşovia îşi foloseşte campionii naţionali pentru proiecte considerate strategice precum construirea primei centrale nucleare a ţării şi dezvoltarea unui brand auto”.

Ce se poate reproșa micro-analizei lui Socol, coroborată cu ce din ”Ziarul Financiar”? Nimic… decât că nu e ”aliniată strategic”! Și că Socol a fost unul dintre principalii autori ai programului (economic) de guvernarea al PSD din 2016, considerat și de mulți adversari drept cel mai bun program național de dezvoltare. Cum s-a răspuns la acest program? Cu acel cuvânt din Piața Victoriei, adus din Suedia. Atâta a putut așa zisa ”Românie europeană”.

614
Tagurile:
economist
Tematic
Viktor Orban: Dacă Ungaria nu ar fi comandat vaccinuri din Est, am fi avut mari probleme
Budapesta: vaccinurile din Rusia au protejat tot atâtea vieți în Ungaria și Serbia
Ungaria dă peste nas Bruxelles-ului cu “pașapoartele COVID”
Ungaria, premieră europeană: prima țară UE membră în Banca Eurasiatică de Dezvoltare
Ungaria pune NATO la punct: nu vede Rusia ca o ameninţare

Загрузка...
Raluca Turcan

Turcan, deranjată de numărul mare de pensionari români

2552
Ministrul Muncii și Protecției Sociale a vorbit, în contextul discuției despre felul în care poate fi cumulată pensia cu salariul, despre faptul că, pe fond e o creștere a numărului de pensionari, ceea ce înseamnă presiune mare pe bugetul de asigurări sociale.

BUCUREȘTI, 7 apr – Sputnik. Problema cumulării pensiei cu salariul revine în atenția publică, iar ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, spune că la privat nu poate fi interzis acest lucru.

Turcan spune că, potrivit cifrelor, sunt 4 milioane de pensionari în sistemul public, 107.000 de pensionari anticipat cu penalizare sau fără, plus aproximativ 900.000 de beneficiar de pensie de invaliditate au de urmaș. Dintre toți aceștia, peste 200.000, după momentul pensionării, optează să lucreze.

”Provocarea noastră este să creștem și să impulsionăm viața activă. Cifrele pe fond nu arată bine, avem o creștere a numărului de persoane care intră în pensie, avem o scădere a natalității, avem deja niște semnale de creștere a șomajului, pentru că se resimt efectele pandemiei. Ca o primă soluție trebuie să impulsionăm viața activă”, a explicat Raluca Turcan potrivit digi24.ro.

În opinia sa, creșterea numărului de pensionari reprezintă o presiune pe bugetul de asigurări sociale și încă una foarte mare, iar ”sustenabilitatea sistemului de pensie este șubredă”.

Tocmai de aceea trebuie crescută rata de ocupare a forței de muncă fiindcă, la un moment dat, se pierde controlul asupra economiei și puterea de cumpărare a pensiei scade.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale spune că îi va convinge pe români să aleagă ori salariul ori pensia.

Turcan a precizat că sunt 230.000 de oameni peste vârsta legală de pensionare care aleg să se reangajeze.

”Și atunci le spunem să rămână mai mult în câmpul muncii și salariile să devină mai atractive, fie că vorbim de privat, fie de stat”, a punctat demnitarul.
2552
Tagurile:
Raluca Turcan

Загрузка...
Pacient intubat la un spital pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 în Franța

Caz tragic în Franţa: „cei dragi, trataţi ca nişte animale”

0
O femeie din Franţa, care susține că tatăl ei a murit fiindcă nu a primit îngrijirile necesare și că a fost incinerat câteva ore mai târziu, denunță problemele asociate restricțiilor și modul nedemn cum sunt tratate persoanele decedate.

BUCUREŞTI, 15 apr – Sputnik. De mai bine de un an, cel puțin 156 de plângeri împotriva miniștrilor din Franţa pentru gestionarea crizei sanitare au fost identificate de Curtea de Justiție a Republicii (CJR), relatează Franceinfo.

Restricțiile impuse de guvern au dus uneori la disfuncționalități care au creat victime.

Este şi cazul lui Julie Grasset, care a făcut mai multe plângeri împotriva SAMU (Serviciul Medical de Urgenţă din Franţa) și a medicului care îl trata pe tatăl ei diabetic, care a murit acasă la sfârșitul lunii martie 2020 și care ar fi trebuit să fie internat în spital, întrucât se simţea rău. Femeia spune că a sunat de patru ori la serviciile de urgență, însă l-au trimis la medicul curant.

În plus, ea a spus că, după decesul tatălui ei, nu i s-a acordat timp să-și ia rămas bun de la tatăl ei, susținând că a fost incinerat la mai puțin de șase ore după moartea acestuia, fără nicio înştiinţare.

„Cei dragi noștri au plecat ca niște animale”, a spus ea la postul de televiziune RMC, adăugând că un caz precum al ei nu este unic.

Fondatoare a asociației CœurVide19, care își propune să ajute rudele victimelor, ea mai denunță faptul că multe familii nu au reușit să-şi plângă rudele din cauza măsurilor sanitare.

La nivelul asociației sale, ea solicită un omagiu național sub forma unui discurs susținut de președintele Republicii sau prin anumite evenimente simbolice pentru a manifesta solidaritate cu familiile victimelor pandemiei.

„Trebuie să înţelegem că, în spatele statisticilor despre morţi care ne sunt prezentate ca și cum ne-am obișnuit cu ele, sunt părinți, bunici, unchi, prieteni. Oameni care au avut o viață, care au contribuit la viața civică și asociativă a acestei țări”, a declarat ea, citată de Sputnik France
0
Tagurile:
Spital, Franța
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Franța: Cine clandestine în LOCKDOWN - raiduri ale poliției la Palatul Vivienne
Alertă în Franța: Peste 43 de mii de noi cazuri COVID în 24 de ore
Franța: Împușcături în fața unui spital din Paris - un mort și un rănit
Milioane de mașini ar putea fi în curând interzise circulației în marile orașe din Franța
O regiune din Franța a făcut o precomandă pentru Sputnik V

Загрузка...