Доллары США

Ei au luat grosul despăgubirilor după 1989

338
(reînnoit 11:58 09.01.2018)
Printre marii despăgubiți ai confiscărilor comuniste, nume celebre, dar și persoane cercetate de DNA.

BUCUREȘTI, 9 ian — Sputnik, Daniel Nistor. Marii industriași din perioada interbelică au primit drepturi bănești în schimbul întreprinderilor confiscate de comuniști.

Regimul comunist a naționalizat, prin actul de la 11 iunie 1948, marile proprietăți industriale. După 1989, autoritățile au decis să îi despăgubească pe deținătorii acestora. Dar trecuseră zeci de ani și o reconstituire totală a construcțiilor și activelor nu mai era posibilă. Unele întreprinderi se dezvoltaseră, altele nu mai existau, în locul lor fiind ridicate alte clădiri.

Guvernul României a fost înfiinţat, în decembrie 2005, Fondul Proprietatea (FP), pentru despăgubirea persoanelor ale căror bunuri au fost expropriate, în mod abuziv, de regimul comunist (în special în cazurile în care restituirea în natură nu a fost posibilă), prin acordarea de acţiuni la FP, în funcţie de pierderile suferite.

Conform Legii 247/2005, titlurile de plată sunt certificate emise de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), în numele şi pe seama statului român.

Valoarea iniţială nominală a unei acţiuni emise de Fondul Proprietatea a fost de 1 leu. Ca urmare a mai multor distribuţii de numerar, valoarea nominală a unei acţiuni emise de Fondul Proprietatea este în prezent 0,52 leu, începând cu 16 iunie 2017, după cum informează instituția..

În prezent, acţiunile Fondului Proprietatea sunt tranzacţionate de către titularii acestora, în mod liber, la Bursa de Valori Bucureşti (simbol FP) şi la London Stock Exchange (simbol FP.) prin intermediul Certificatelor de Depozit Globale (GDR-uri).

Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori București (BVB) în data de 25 ianuarie 2011 şi la Bursa de la Londra (LSE), la 29 aprilie 2015.

Topul dosarelor de despăgubire soluţionate prin emiterea titlurilor este publicat pe site-ul ANRP.

A produs prima locomotivă 100% românească

Urmaşii industriaşului Nicolae Malaxa se află pe locurile 1 şi 3 din acest clasament, cu un total de peste 1 miliard de lei (circa 219 milioane de euro, la cursul de azi).

Titularii celor două dosare sunt Loreen Ellen Malaxa, Georgia Palade van Dusen şi Philip Theodore Palade.

Nicolae Malaxa este considerat cel mai mare industriaș al României în perioada dintre cele două războaie mondiale. El a înființat uzina de material rulant pentru cale ferată care îi purta numele (denumită de comuniști 23 August) și uzina de țevi cunoscută ulterior sub numele de Republica.

Din grupul lui industrial făceau parte Magazinele Unite de Fierărie din Galaţi şi Uzinele Tohani Zărneşti. A deţinut acţiuni Astra Arad, Uzinele şi Domeniile de Fier Reşiţa, IOR Bucureşti, Unio Satu Mare.

Uzinele Malaxa au produs, în 1928, prima locomotivă 100% românească, iar în 1935 întreprinderea a înregistrat un record de 93 de locomotive.

Acuzat de supraevaluarea unui teren

Pe locul 2 în topul despagubitilor se clasează omul de afaceri Horia Şchiopu Simu, cu 467 milioane de lei (circa 101 milioane de euro la cursul de azi).

Acesta deține, împreună cu un alt om de afaceri, Horia Pitulea, holdingul Cuprom, format din cele două fabrici românești de cupru — fosta Phoenix Baia Mare și fosta Elcond Zalău și două institute de proiectare și cercetare — Cepronef și Ipronef.

Simu și Pițulea mai controlează compania de foraj Foradex București, producătorul de cabluri Cord Buzău, producătorul de sticlă GlassCorp Buzău și producătorii de ape minerale Lipomin Lipova, Carpatina și Herculane Water din Băile Herculane.

În 2008, Simu a devenit acționarul majoritar al companiei de construcții CCCF (Compania de Construcții și Căi Ferate) București.

În iulie 2016, Horia Şchiopu Simu a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA), alături de alte nouă persoane, într-un dosar care viza supraevaluarea despăgubirilor pentru un teren din municipiul Constanța. În dosar figurează și fosta șefă a ANRP, Crinuța Dumitrean. Procurorii DNA acuzau o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7,7 milioane de euro.

Pe locul 10 în topul despăgubirilor se situează alte nume celebre, Steven Ausnit și Nuria Gimeno Ausnit, urmașii industriasului Max Auschnitt, cu un total de peste 127 milioane de lei (aproape 28 milioane de euro).

Conducea UDR, dar și firme din Viena sau Monaco

Max Auschnitt a fost administrator delegat al Uzinelor și Domeniilor de Fier din Reșița (UDR), la acea vreme societatea pe acțiuni din România cu cel mai mare capital social (1 miliard de lei) și cei mai mulți angajați — 16.669 în anul 1938, respectiv 22.892 în 1948.

Auschnitt a făcut parte din conducerea unor companii din Viena și Monaco, dar și a unor companii românești precum Societatea Română de Telefoane, Banca Chrissoveloni.

338
Tagurile:
întreprinderi confiscate, Fondul Proprietatea, 1989, Comuniști, Despăgubiri, România
Secetă

Agricultura României, la pământ: seceta a distrus recoltele

158
Culturile agricole ale României sunt în scădere în acest an comparativ cu aceeași perioadă a lui 2019, potrivit estimărilor Comisiei Europene care raportează pentru țara noastră o cantitate totală de 25,6 milioane de tone.

BUCUREȘTI, 8 aug – Sputnik. Situație dramatică în agricultura românească, acolo unde producția totală de cereale este cu 14,5% mai mică comparativ cu 2019.

România se situează, totuși, pe un loc patru în topul celor mai mari producători de cereale ai Uniunii Europene, după Franța, Germania și Polonia.

În 2019, producția totală de cereale a României se apropia de 30 de milioane de tone. Anul acesta, potrivit estimărilor Comisiei Europene, ea va trece ușor de 25,6 milioane de tone.

România este cea mai afectată țară de secetă, cu un minus de 14,5 procente. La nivel european, vorbim de o pierdere de 12 procente din cantitatea totală produsă.

România este urmată de Franța, în acest top al scăderii, care rămâne, totuși, cel mai mare producător al Europei, cu o cantitate de 62,8 milioane de tone.

Cea mai afectată cultură a fost cea de triticale, a cărei producție a scăzut cu 31 de procente, până la 230.000 de tone. La rândul său, grâul a fost afectat într-o măsură similară, Comisia Europeană estimând un minus de 30% față de anul trecut, informează economica.net.

Dacă anul trecut producția de grâu era de 10 milioane de tone, în 2020 aceasta ar putea fi de numai 7 milioane de tone.  

Scăderi se înregistrează și la producția de orz. Potrivit estimărilor, producția totală ar urma să ajungă la 1,4 milioane de tone, cu 27% sub performanța lui 2019. Din nou avem cea mai mare scădere a randamentelor UE.

Porumbul, în schimb, va pierde numai 4 procente. România rămâne cel mai mare producător de porumb al Europei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

158
Tagurile:
România, agricultură, Secetă

Загрузка...
Euro

Statul 2000 de euro românilor ce condiții trebuie îndeplinite

246
Vești bune pentru români, în contextul crizei generate de pandemia de coronavirus, care pot accesa microgranturi din partea statului, prin Programul Operațional Competitivitate – POC – 2014-2020.

BUCUREȘTI, 8 aug – Sputnik. Persoanele Fizice Autorizate – PFA – pot beneficia de un ajutor de la statul român. Este vorba despre microgranturi în valoare de 2000 de euro, prin Programul Operațional Competitivitate – POC – 2014-2020 în contextul pandemiei de coronavirus.

Măsura este prevăzută într-o Ordonanță de Urgență a Guvernului care a intrat deja în vigoare în data de 6 august 2020. Vorbim despre OUG nr. 130/2020.

Perioada stării de urgență a afectat grav afacerile mici și mijlocii, motiv pentru care acest ajutor de la stat este mai mult decât binevenit.

Potrivit OUG NR. 130/2020, PFA-urile eligibile trebuie să își fi început activitatea înainte de 1 februarie 2020, să nu beneficieze de autor de stat în contextul răspândirii noului coronavirus, să își mențină activitatea cel puțin jumătate de an de la acordarea finanțării.

Microgranturile vor fi de 2000 de euro. Ele se acordă o singură dată, sub formă de sumă forfetară, informează antena3.ro.

Domeniile de activitate pentru care se acordă acest sprijin financiar sunt: comerțul cu amănuntul – excepție fac autovehiculele și motocicletele, editarea de cărți, ghiduri, ziare, reviste etc, producția cinematografică, video și de televiziune, telecomunicațiile, serviciile informatice, publicitatea și cultura.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

246

Загрузка...
Полиция Лондона

Crimă la Londra în plină zi: bărbat înjunghiat mortal într-o loc aglomerat - VIDEO

0
(reînnoit 19:39 10.08.2020)
Un bărbat a fost înjunghiat mortal pe o stradă aglomerată din Londra, chiar sub privirile cumpărătorilor îngroziți. Ulterior, strada Oxford s-a umplut de poliţişti. O înregistrare video de la faţă locului a fost distribuită pe reţelele de socializare.

BUCUREȘTI, 10 aug. - Sputnik. În weekend, locuitorii Londrei au fost îngroziţi de o nouă crimă comisă prin înjunghiere. Incidentul a avut loc într-o intersecție aglomerată între Oxford Street și Market Place, sâmbătă, puţin după ora 17:30, informează standard.co.uk

Într-o înregistrare şocantă de la fața locului se pot vedea cumpărători uimiți reacţionând la incidentul sângeros din cartierul City of Westminster din centrul Londrei.

Un martor, Benjamin Teacher, a spus că a văzut un bărbat înarmat cu o machetă urmărind în fugă un alt bărbat.

„Cineva alerga în mijlocul Oxford Street, în plină zi, sâmbătă, cu o machetă, urmărind pe cineva. Iar acum sunt poliţişti peste tot pentru că asta este Londra!”, a spus martorul.

Poliția a ajuns la fața locului și a găsit un bărbat care suferea de răni grave produse prin înjunghiere. Victima a fost dusă de către Serviciul de Ambulanță din Londra la un spital din centrul capitalei, unde a fost declarat decedat la ora 19:33. Trei persoane au fost arestate.

Persoanele care deţin informații sunt rugate să apeleze poliția la 101 citând referința Cad 6404/08Aug.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Londra, Crimă
Tematic
Crimă şocantă la Londra: adolescent înjunghiat mortal în plină zi
Analist de top: ”Ăsta nu e reprezentant SUA, ci membrul unui grup de crimă organizată”
Crimă şocantă în Spania: tânără româncă, ucisă cu sânge rece de iubitul ei
Sinucidere sau crimă? Tânăr, găsit mort într-un hotel de lux din Capitală
Ponta, incendiar: ”Alegerile sunt o crimă, sunt disperați să nu-și deschidă românii ochii”

Загрузка...