Centrul Internațional de business Moscow City

Experți români: Bucureștiul trebuie se orienteze spre Moscova

3251
(reînnoit 23:19 05.01.2018)
Experții și analiștii locali consideră că țara trebuie să-și relanseze relațiile economice cu Rusia pentru a se elibera de dependența excesivă de economia Uniunii Europene

BUCUREȘTI, 5 ian — Sputnik, Octavian Racu. Subiectul relansării relațiilor economice cu Rusia a fost unul din subiectele emisiunii "Jocuri de Putere" de la Realitatea TV din seara de joi, 4 ianuarie. Invitații, în mare parte, s-au exprimat în favoare unei deschideri față de partenerii de la Moscova, pentru a evita o dependență excesivă față de Uniunea Europeană. În același timp, ei au recunoscut că în pofida unui parteneriat politico-militar cu SUA, această țară nu este dispusă să investească în România.

Economistul Mircea Coșa consideră că România este prea dependentă economic de Uniunea Europeană, iar una din soluțiile dezvoltării este diversificarea exportului în afara comunității europene, inclusiv în Rusia.

"Dacă în Franța, în Germania, în Italia, poate puțin și în Spania, piața automobilelor cade, exportul nostru cade și el, pentru că noi acolo exportăm”, alta ar fi situația dacă am avea relații cu China, spre exemplu, dacă am avea relații cu India, așa cum a făcut Polonia, dacă am avea relații și cu Rusia", a spus expertul.

Istoricul Horia Alexandrescu consideră că România a greșit și mai greșește în continuare în raporturile sale cu Federația Rusă.

"Noi cu rușii am greșit-o grav și greșim în continuare (…). Țin minte în timpul guvernării Năstase a fost o delegație a oamenilor de afaceri la Moscova, întâlnire cu camera de comerț a rușilor și rușii le-au spus: "conveniți, mergeți în gubernii că aici toate locurile sunt ocupate". Nemții s-au trezit și s-au dus la ruși", a spus Alexandrescu.

Are România ce exporta în Rusia?

Cu toate acestea, directorul DCNews, Val Vâlcu, și-a exprimat părerea că România nu are ce exporta în Rusia, din momentul în care nu dispune de propriile branduri, iar majoritatea întreprinderilor din România sunt occidentale.

În replică, economistul Mircea Coșa a sugerat că România ar putea să livreze produse alimentare după ce a căzut producția din Ucraina, care exporta preponderent în Rusia.

"Cu ce mărfuri mergem, spre exemplu, în Rusia, spunea domnul Vâlcu? Nu e neapărat să mergem cu mărfuri cum mergeam înainte: cu cașcaval, cu carne, cu fel de fel de produse alimentare, dar e o piață foarte mare pentru produse alimentare prelucrate. De ce? Pentru că a căzut producția Ucrainei, pentru că noi am devenit un mare producător de cereale în această zonă a Mării Negre. Or, noi exportăm cereale și importăm produse primare, prelucrate din cereale. Ar trebui să existe și o reorientare a noastră și din punct de vedere a structurii ramurilor industriale. Cu ce poate să vină americanii în România dacă au mână de lucru ieftină în altă parte?", a declarat Coșa.

În opinia economistului, ”Unul din cele mai importante acte de politică externă din anul 2017 a fost vizita Patriarhului Daniel la Moscova. Deci, lucrurile acestea arată că trebuie să existe anumite schimbări în România de natură structurală, de natura structurii economice. Noi nu mai putem să mergem pe această linie", consideră Mircea Coșa, adăugând că "în lume apar niște forțe care nu țin neapărat de Uniunea Europeană, care vor surclasa Uniunea Europeană. Or noi suntem prea legați de ea".

În favoarea unei deschideri față de Rusia s-a pronunțat și Florian Bichir, care consideră România ar trebui să aibă o relație economică pragmatică după modelul Germaniei.

"Eu cred că e opacitate aici cu Rusia, să mai dăm din ochi. Putem face business cum fac nemții, cum fac toate țările. Eu m-am întors de la Moscova. La o săptămână după ce Uniunea Europeană, să vedeți ipocrizie, a anunțat că suspendă acordurile economice, era plină Moscova cu delegații germane care semnau cu BMW-ul, cu mașini, cu alea…", a spus Bichir.

România, vulnerabilă din cauza dependenței cronice de UE

În aceeași emisiune, Mircea Coșa a făcut o scurtă analiză a factorilor externi care vor influența situația economică din România, atenționând asupra pericolului sporirii politicilor protecționiste în țările Occidentale, care sunt destinația preponderentă a exporturilor românești.

„Se întâmplă două lucruri capitale: în primul rând, o foarte mare ofensivă a protecționismului în țările în care noi exportăm masiv. Noi suntem legați de trei țări europene în exportul pe care îl facem. Acolo merge 70 la sută din export. În primul rând, echipamente, subansamble din marea majoritate a industriei auto și de transport. Aceste țări intră într-o perioadă de protecționism evident și vă rog să studiați discursurile aproape zilnice ale lui Macron, președintele Franței. În al doilea rând, se creează un lucru extraordinar, niște legături extraordinar de interesante între trei țări care vor conduce lumea: o legătură între Germania și Rusia. Germania este interesată de energia rusească, Rusia de tehnologia și capitalul nemțesc; între Rusia și China", a  declarat economistul Mircea Coșa.

3251
Tagurile:
Relații economice, economist, Comerț, Val Vâlcu, Horia Alexandrescu, Florian Bichir, Mircea Coșa, Rusia, România
Тема:
Relațiile româno-ruse (264)
Tematic
Fermierii români suferă din cauza războiului economic dintre UE și Rusia
Afaceriştii români, în misiune economică specială în Rusia: Transsiberian 2017
Parlamentul României

Acum: premieră rușinoasă în Parlament la Buget!

476
(reînnoit 15:34 27.02.2021)
Acum: premieră rușinoasă în Parlament la Buget! Parlamentul a lucrat în Comisii la Legea Bugetului – înregistrând una dintre cele mai rușinoase situații de după 1990

BUCUREȘTI, 27 feb – Sputnik. După ce au întârziat nepermis și neconstituțional trimiterea proiectului Legii Bugetului de stat și BASS către partenerii sociali (CES) și către Parlament, PNL și USR au accelerat activitatea în Comisiile parlamentare.

De fapt, această trecere prin Parlament a fost doar un simulacru, pentru că nu a fost vorba decât de intervenții pentru a… crea știri, nu pentru a rezolva ceva!

Mai mult, Parlamentul a înregistrat o premieră rușinoasă, în dezbaterile din comisii nefiind  adoptat niciun amendament din cele peste 4000 ale Opoziției și independenților.

Acum puțin timp, Comisiile parlamentare de buget-finanţe au dat raport favorabil la proiectul Legii bugetului de stat pe 2021. S-au înregistrat 25 de voturi ”pentru” şi 16 voturi ”împotrivă”.

Astfel, proiectul de lege a trecut în forma Guvernului, așa cum a impus Puterea. Este o dovadă că în România NU este democrație, iar principala instituție a statului, Parlamentul, există doar formal și pentru recompense financiare!

Dictatura Puterii politice este cu atât mai evidentă cu cât nu au ținut seama nici de avizul CES, partenerul social, multe dintre amendamentele respinse fiind preluate din propunerile CES.

Urmează votul în plenul reunit, marți, iar luni, Senatul şi Camera Deputaţilor se vor reuni în şedinţă comună pentru dezbateri în plen.

476
Tagurile:
Parlament, 2021, Buget

Загрузка...
Claudiu Târziu și George Simion, AUR

VIDEO - Claudiu Târziu, AUR: „Olandezii nu se vor lăsa până nu cumpără Portul Constanța”

787
(reînnoit 17:09 27.02.2021)
Sâmbătă are loc o acțiune de protest în Constanța, organizată de AUR, împotriva înstrăinării Portului Constanța.

BUCUREȘTI, 27 feb - Sputnik. Sputnik transmite imagini LIVE de la protestul organizat în Constanța, sâmbătă, împotriva înstrăinării Portului.

Într-o primă declarație, copreședintele AUR Claudiu Târziu a punctat că România nu este lăsată în spațiul Schengen de către Olanda și că această țară se va opune până când va obține Portul Constanța.

“Mă gândesc la valoarea lui strategică, în primul rând. Și în al doilea rând, la valoarea lui care ține de demnitatea națională, care ne asigură o parte a suveranității naționale, care ne poate asigura un venit național extraordinar de bun, dacă este gestionat așa cum se cade”, a declarat Târziu.

În opinia lui, portul este obiect de șantaj, de mulți ani România este ținută în afara spațiului Schengen din acest motiv.

“Prietenii noștri olandezi se opun aderării noastre la spațiul Schengen sub diverse pretexte. Până mai an pretextul principal a fost că nu avem o justiție liberă cu adevărat și o justiție care să termine corupția din România. Tot prietenii noștri olandezi au furnizat consilieri în acest domeniu și cred că au putut urmări îndeaproape progresele importante care s-au făcut, poate și abuzurile care s-au făcut, le-au notat pe undeva”.

“Acum n-ar mai fi un motiv pe care să-l invoce, dar sunt convins că tot se vor opune aderării noastre la spațiul Schengen până când nu vom ceda acest port, prin care ar putea să intre foarte multe mărfuri în Uniunea Europeană și prin care ar putea ieși foarte multe mărfuri”, a mai adăugat el.

“Un port care este mai mare și mai important decât principalul lor port Rotterdam. Un port, pentru care noi, românii, înseamnă nu doar un obiectiv economic, înseamnă și o jertfă a acestui popor. Totul s-a construit aici cu foarte multe sacrificii, inclusiv de vieți omenești”.

“Nu putem ceda acest port, nu putem lăsa un oraș, precum Constanța, la îndemâna străinilor. Nu putem lăsa o poartă principal de intrare și de ieșire nu doar în România, dar și în Uniunea Europeană, sub paza străinilor”, a conchis senatorul.

787
Tagurile:
live, Portul Constanța, AUR

Загрузка...
Horea, Cloşca şi Crişan

Scurt metraj superb despre Horea ”Focul viu al muntelui”

116
(reînnoit 20:41 28.02.2021)
Un omagiu adus martirului libertății și conștiinței românești din Transilvania, Vasile Nicola Ursu - Horea, o realizare de excepție! Și o cercetare care scoate la iveală locul unde eroul a fost martirizat

BUCUREȘTI, 28 feb – Sputnik. Ziua de azi a fost marcată în toată țara, dar mai ales în Transilvania, ca dată de cinstire a martiriului eroilor naționali Horea și Cloșca.

Am selectat două realizări care marchează această dată – evocând memoria uneia dintre cele mai complexe personalități ale istoriei noastre, Vasile Nicola Ursu – zis Horea.

Constructor de biserici, inițiat în taine străvechi, om cu o pregătire mult mai vastă decât ar reieși din istoria învățată în scoală, Horea reprezintă un moment de răscruce al conștiinței naționale – dar mai ales al recunoașterii națiunii în epoca luminilor, creând premisele reprezentării românilor ca entitate națională cu drepturi politice de prim rang.

De fapt, de la Horea pornesc Avram Iancu, Bărnuțiu, Barițiu, Rațiu și Memorandumul, culminând cu Iuliu Hossu și Iuliu Maniu. Gândirea politică transilvană îl are la origini pe Horea! 

De fapt, cum ar putea fi definit Horea? În opinia mea, cea mai potrivită definiție este, deocamdată, ”Misteriosul Rex Daciae”. Misteriosul Rege al Daciei, cu nume de împărat bizantin! 

Prima realizare selectată este a unui cineast talentat, Cosmin Pleșa, care a pus într-un scurt metraj – eseu o idee a unui fiu al locurilor lui Horea, colonelul de vânători de munte Ioan Uțiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, unul dintre cei mai consecvenți ecologiști și apărători ai Munților Apuseni. 

”Horea – Focul viu al muntelui” este un scurt metraj care folosește muzica marelui Grigore Leșe și e realizat la Andonexstudio. Merită urmărite cele câteva minute ale înălțătorului film-eseu!

A doua realizare omagială aparține cercetătorului Alexandru Moldoveanu, care a reușit să identifice cu exactitate locul martiriului lui Horea și Cloșca. Locul unde, în urmă cu 236 de ani, pe 28 februarie 1785, Vasile Ursu Nicola, zis Horea, și Ion Oargă, zis Cloșca, au fost martirizați – uciși în chinuri cumplite de autoritățile ungurești.

Alexandru Moldoveanu a identificat locul martirajului de pe ”Dealul Furcilor”, comparând terenul cu prezentarea acestuia de pe gravura cunoscută, în care Johann Andreas Brinhauser, redă execuția.

Într-un articol publicat de Active News, cunoscutul ziarist Victor Roncea arată că Alexandru Moldoveanu a transmis locația (fotografia de mai jos) cu un scop important: avertizarea ca terenul pe care a fost vărsat sângele martirilor Horea și Cloșca să nu ia vreo destinație nepotrivită.

”Autoritățile locale nu intervin pentru a ridica un cuvenit monument pe locul martiriului. În prezent nici măcar o troiță de lemn la stradă nu amintește de această oribilă crimă anti-românească. O inițiativă creștinească a fost sabotată de autoritățile locale”, scrie Victor Roncea.

 

Locul execuției lui Horea și Cloșca - pe Dealul Furcilor, Alba Iulia
© Photo : Activ News
Locul execuției lui Horea și Cloșca - pe Dealul Furcilor, Alba Iulia

 

116
Tagurile:
Horea

Загрузка...