Parlamentul European

UE se pregătește de marea bătălie de care depinde viitorul Europei

128
(reînnoit 16:31 02.01.2018)
Dezbaterea pe marginea bugetului post-brexit reprezintă elementul central în problema menținerii unității comunității europene

BUCUREȘTI, 2 ian — Sputnik. Uniunea Europeană se pregătește de cea mai mare provocare pentru comunitate: dezbaterile în jurul bugetului UE 2021-2026, în contextul Brexit, scrie Financial Times.

Bruxellesul se pregătește să solicite majorarea contribuțiilor la bugetul unional din 2020, în efortul de a face față cheltuielilor administrative după ieșirea Marii Britanii din UE și noilor obiective politice ale Uniunii.

Comisia Europeană urmează să lanseze o serie de dezbateri pentru formarea bugetului pe termen lung, care ar putea deveni cel mai controversat subiect al anului 2018. Liderii UE planifică să discute despre priorități în cadrul summit-ului din februarie, urmând să aducă propuneri formale în luna mai.

De regulă, negocierile pe marginea bugetului sunt greoaie pentru că necesită o unanimitate și pun în opoziție mari contribuitori, precum Germania și Franța, și marii beneficiari, precum Polonia și Ungaria. Spre exemplu, pentru adoptarea bugetului de 960 miliarde euro pentru perioada 2014-2020 a fost nevoie de 18 luni și câteva summit-uri UE.

De această dată, tensiunea este amplificată de trei factori: ieșirea Marii Britanii, care lasă în urma sa o gaură de 10 miliarde de euro pe an, începând cu 2021; cheltuieli suplimentare pentru migrație și zona euro; tensiunile între țările din Vest și cele din Est asupra problemei statului de drept sau relocării refugiaților.

Günther Oettinger, comisarul pentru bugetul UE, a declarat că jumătate din deficit "ar trebui să fie acoperită prin reducerea de cheltuieli", iar restul " prin suplimentarea fondurilor de către contributorii neţi".

Dar chiar și această abordare este de natură să încalce plafonul auto-impus de 1 la sută din venitul național brut (VNB) total al UE — o constrângere politică sprijinită de un deceniu de către Germania în ceea ce privește dimensiunea bugetului comun.

Descriind opțiunile pentru diminuarea deficitului, comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, a întrebat în decembrie dacă "statele membre sunt pregătite să mărească contribuția de la 1 la 1,1 sau 1,2 din venitul național brut". O astfel de abordare ar lua în considerare plafonul contribuțiilor legale ale UE de 1,23 la sută din VNB-ul UE.

În timp ce există încă multă precauție în ceea ce privește majorarea cheltuielilor, se așteaptă ca contribuabilii neți, inclusiv Țările de Jos și Suedia, să acorde o prioritare modului în care sunt cheltuiți banii.

Dezbaterile pe marginea bugetului ar putea deveni un element-cheie în cadrul unei discuții mai largi despre viitorul Europei. Germania va dori să se asigure că țările, inclusiv Polonia și Ungaria, susțin valorile UE, cum ar fi statul de drept, în schimbul unei contribuții financiare mai mari.

Alte planuri includ un buget pentru migrație, care ar reforma și centraliza modul în care sunt utilizate diferitele fonduri existente, posibil prin legarea finanțării pentru dezvoltare la obiectivele politicii de migrație din Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

128
Tagurile:
2020, dezbateri, bugetul, Uniunea Europeană
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (680)
Tematic
Reformarea UE, condiție pentru crearea coaliției de guvernare în Germania
Brexit ar putea deveni un model pentru relația UE cu Ucraina și Turcia
Polonia declanșează un război împotriva totalitarismului ideologic în UE
Eurobarometru: 52 la sută din români, indiferenți sau ostili față de UE
Daniel Zamfir

Daniel Zamfir denunță o nouă ”cedare de SUVERANITATE” către străini

723
(reînnoit 07:57 23.06.2021)
O veste gravă vine de la Parlament – una dintre cele mai controversate legi, care ”permite  vânzarea necondiționată” către străini a trecut tacit! Cine e vinovat

BUCUREȘTI, 23 iul – Sputnik. Senatorul Daniel Zamfir face un anunț grav: în Senat s-a dat curs ”încă unei cedări de SUVERANITATE”.

Senatorul PSD arată că ieri Senatul a luat act că Legea privind vânzarea terenurilor agricole ”a trecut tacit”. Acuzația este gravă – și o vizează pe una dintre cele mai puternice și controversate figuri din PNL, Iulia Scântei.

”Printr-o manevră deja patentată, servitoarea de serviciu, Iulia Scântei, președinta Comisiei Juridice, a refuzat să dezbată în Comisia Juridică legea, deși comisia de agricultură, comisie co-raportoare, respinsese modificările care permiteau vânzarea necondiționata străinilor”, scrie Zamfir.

De fapt, aici este și cheia – articolele care vizează ”vânzarea necondiționată” a terenurilor agricole – România fiind o campioană la acest capitol, după cum menționează mass media.

Zamfir o acuză pe Iulia Scântei că ”acolo unde nu i se repartizează pentru raport proiecte de lege, solicită  Comisia Juridică să fie co-raportoare” și astfel, ”dacă vreun proiect, unde au ei interese, primește un raport negativ - cum e cazul acestei legi – Comisia Juridică nu o mai dezbate ca să treacă tacit în forma  inițiatorului”.

”Notărița milionară, abonată la contractele cu Statul,  continua agresiv să impună interese contrare românilor, în timp ce averea îi creste substanțial în timpul mandatului de senator”, acuză Zamfir, citând presa ieșeană, plină de informații despre senatoarea Iulia Scântei.

Precizăm că, în cazul proiectului legislativ la care se referă Daniel Zamfir, Camera Deputaților este decizională. Dar, așa cum ne amintim, Iohannis și PNL au făcut mare caz de legi care au trecut ”tacit” prin prima cameră sesizată. Acum tac. Oare de ce?

723
Tagurile:
Suveranitate, Daniel Zamfir

Загрузка...
Dolari americani

În timp ce românii privesc la scandaluri, s-a votat combinația imensă și dubioasă cu SUA!

977
Cea mai mare lovitură din ultimele decenii? Una dintre cele mai mari combinații și facilități pentru SUA s-a votat în Parlamentul României – și asta la adăpostul scandalurilor de zi cu zi

BUCUREȘTI, 23 iun – Sputnik. În timp ce românii sunt ținuți în priză de felurite scandaluri – cu educația sexuală, cu moțiuni fără șanse, cu bătălii în ligheanul PNL sau cu șobolanii ”Madamei Fă”, în parlament s-a votat ”acordul România SUA pentru modernizarea Centralei Nucleare de la Cernavodă”.

”Să vedem cum va fi "investiția" de la Cernavodă - să zicem mersi, dacă americanii vor face măcar un KFC acolo”, comenta jurnalistul de investigații Mirel Curea în octombrie 2020, când România accepta să împrumute o sumă uriașă de la SUA… pentru ca tot o firmă americană să preia, fără licitație, construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Ei bine, vestea bombă e că, în timp ce românii sunt amețiți cu tot felul de scandaluri, în parlament s-a votat ”parteneriatul” bazat pe uriașul împrumut de 8 miliarde euro!

”Am votat astăzi, la Senat, cameră decizională, acordul istoric încheiat între România și Statele Unite ale Americii pentru modernizarea Centralei Nucleare de la Cernavodă!”, anunță Alina Gorghiu, neuitând nici osanalele pentru lider: ”Personajul-cheie din spatele acestei reușite a fost Președintele Iohannis, cel care a pus bazele acestui acord, în 2017, la întâlnirea cu Donald Trump de la Casa Albă”.

Și, evident, liberala ridică în slăvi și ”parteneriatul strategic”: ”Acordul este expresia concretă a importanței parteneriatului nostru strategic cu SUA și a angajamentului pentru securitate energetică în Europa”.

Continuând în același stil al propagandei, senatoarea spune că ”este un proiect în valoare de 8 miliarde de euro, care va implementa cele mai înalte standarde de securitate energetică, va determina creștere economică și va crea numeroase locuri de muncă!”.

Noi îi spunem ”pușchea pe limbă”… să nu cumva să rămână… doar în fază de proiect, ca multe altele ”realizate” în cei 31 de ani.

Cert este că preluarea lucrărilor de către americani s-a făcut în totală sfidare a regulilor competiției, constructorul chinez, de mare anvergură și experiență în domeniu, fiind eliminat pe criterii ”strategice”.

Tot pe aceleași criterii a fost ales constructorul american, la fel a primit o parte de proiectare și o întreprindere franceză, ca să fie împăcat atentul Macron – cât despre împrumutul uriaș nimeni nu spune cine a împuternicit pe cine să negocieze cu banca americană și în ce marjă de condiții!

Când e vorba de SUA nu se discută nimic – e ”strategic”.

***

Reamintim că firme și personaje din SUA controlează Fondul proprietatea, care la rândul său are un cuvânt decisiv la Nuclearelectrica. De asemenea, CN Nuclearelectrica e condusă de un personaj controversat, venit tot din SUA, unde prestat studii la fel de controversate… precum premierul Cîțu.

977
Tagurile:
Bani, SUA, centrală nucleară, Cernavodă, NuclearElectrica

Загрузка...

Fanii suedezi celebrează victoria cu scorul 3:2 în meciul cu Polonia

0
Fanii suedezi celebrează la Stockholm victoria asupra echipei Poloniei cu scorul 3:2, în cadrul Euro 2020

Fanii selecționatei naționale a Suediei au întâmpinat cu mult entuziasm victoria în meciul cu echipa Poloniei, în cadrul Euro 2020.

Urmăriți imaginile video ale momentului.

0

Загрузка...