Ouă

Scandalul ouălor infectate ia amploare

150
(reînnoit 12:44 11.08.2017)
Scandalul ouălor infectate cu insecticidul fipronil ia amploare în Uniunea Europeană

BUCUREȘTI, 11 aug — Sputnik. Zece state ale Uniunii Europene, inclusiv România, au fost afectate de așa-numita criză a ouălor, în urma pătrunderii în rețelele comerciale a ouălor infectate cu insecticidul fipronil.

Milioane de ouă, care au ajuns pe rafturile din Belgia, Olanda, Germania și alte state ale UE, ar putea fi infectate cu fipronil, insecticid utilizat pentru tratarea de purici a câinilor și pisicilor. Conform normelor europene, utilizarea fipronilului în fermele avicole este interzisă.

Comisarul pentru securitatea alimentară Vytenis Andriukaitis a anunțat intenția de organiza o reuniune a miniștrilor de profil din statele UE și a reprezentanților organelor de control în legătură cu criza ouălor, după ce vor fi stabilite cauzele, persoanele fizice și juridice care se fac vinovate.

Miercuri ministrul belgian al Sănătății, Denis Ducarme, a declarat că autoritățile olandeze cunoșteau despre ouăle infectate cu fipronil în noiembrie 2016, însă nu au informat partenerii din UE. Amsterdamul a respins învinuirile în adresa sa. De menționat că Olanda este cel mai mare exportator de ouă din Uniunea Europeană după SUA, iar scandalul a dus la închiderea a peste 180 de ferme avicole olandeze.

Cazul este anchetat de procuratura Belgiei și Olandei. Joi, autoritățile olandeze au reținut doi bărbați care sunt băuniți de implicare în acest caz, iar poliția Belgiei a efectuat percheziții la 12 întreprinderi specializate în servicii de dezinfecții și utilizarea insecticidelor fipronil.

Marți, ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, a declarat că utilizarea insecticidului, fipronil ar putea fi legată de o activitate infracțională.

Scandalul a ajuns în România. Republica Moldova este ferită

Între timp, în România, Angajații Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) Timiş au confiscat peste o tonă de gălbenuș, provenit din Germania, infectat cu fipronil, chiar dacă acum trei zile instituția declarau că nu există nicio informație care ar confirma intrarea în România a ouălor infectate. ANSVSA mai precizează că nicio cantitate din acest produs nu a reușit să ajungă pe piață.

Președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine (ACEBOP) din România, Mary-Eugenia Pană, a cerut stoparea de urgență a importului de ouă din Uniunea Europeană, anunță portalul AgroIntel. Potrivit organizației, companiile europene continuă să exporte acest produs în țările în care nu se efectuează control, în ciuda continuării anchetei.

"Nu avem ouă suficiente? Vom reduce consumul. Dar vrem siguranță pentru consumator! De ce să îmbolnăvim copiii noștri pentru circulația liberă a ouălor din Olanda? Cum își permit olandezii să nu notifice alerta pe sistemul de alertă? Cum își permit germanii să exporte ouă contaminate? După finalizarea anchetei europene, solicităm, timp de un an, analize. Pe cheltuiala furnizorului. În plus, sancțiuni din partea Comisiei Europene pentru Olanda. Drastice", se spune într-o declarație a ACEBOP.

Agenția Națională Siguranța Alimentelor din Republica Moldova a emis un comunicat în care anunță că țara este ferită de pericolul ouălor infectate, din momentul în care fipronilul "nu este utilizat în tratamentul și profilaxia bolilor parazitare la păsări", iar Republica Moldova nu importă ouă din UE.

Potrivit presei belgiene, insecticidul ar fi fost introdus în fermele avicole de compania olandeză Chickfriend, care l-ar fi achiziționat în 2016 de la firmă românească de produse veterinare Farmavet, informație care nu a fost confirmată oficial, deocamdată.

150
Tagurile:
fipronil, infectate, Ouă, Farmavet, ACEBOP, ANSVSA, Uniunea Europeană, România
Parlamentul României

Acum: premieră rușinoasă în Parlament la Buget!

479
(reînnoit 15:34 27.02.2021)
Acum: premieră rușinoasă în Parlament la Buget! Parlamentul a lucrat în Comisii la Legea Bugetului – înregistrând una dintre cele mai rușinoase situații de după 1990

BUCUREȘTI, 27 feb – Sputnik. După ce au întârziat nepermis și neconstituțional trimiterea proiectului Legii Bugetului de stat și BASS către partenerii sociali (CES) și către Parlament, PNL și USR au accelerat activitatea în Comisiile parlamentare.

De fapt, această trecere prin Parlament a fost doar un simulacru, pentru că nu a fost vorba decât de intervenții pentru a… crea știri, nu pentru a rezolva ceva!

Mai mult, Parlamentul a înregistrat o premieră rușinoasă, în dezbaterile din comisii nefiind  adoptat niciun amendament din cele peste 4000 ale Opoziției și independenților.

Acum puțin timp, Comisiile parlamentare de buget-finanţe au dat raport favorabil la proiectul Legii bugetului de stat pe 2021. S-au înregistrat 25 de voturi ”pentru” şi 16 voturi ”împotrivă”.

Astfel, proiectul de lege a trecut în forma Guvernului, așa cum a impus Puterea. Este o dovadă că în România NU este democrație, iar principala instituție a statului, Parlamentul, există doar formal și pentru recompense financiare!

Dictatura Puterii politice este cu atât mai evidentă cu cât nu au ținut seama nici de avizul CES, partenerul social, multe dintre amendamentele respinse fiind preluate din propunerile CES.

Urmează votul în plenul reunit, marți, iar luni, Senatul şi Camera Deputaţilor se vor reuni în şedinţă comună pentru dezbateri în plen.

479
Tagurile:
Parlament, 2021, Buget

Загрузка...
Claudiu Târziu și George Simion, AUR

VIDEO - Claudiu Târziu, AUR: „Olandezii nu se vor lăsa până nu cumpără Portul Constanța”

802
(reînnoit 17:09 27.02.2021)
Sâmbătă are loc o acțiune de protest în Constanța, organizată de AUR, împotriva înstrăinării Portului Constanța.

BUCUREȘTI, 27 feb - Sputnik. Sputnik transmite imagini LIVE de la protestul organizat în Constanța, sâmbătă, împotriva înstrăinării Portului.

Într-o primă declarație, copreședintele AUR Claudiu Târziu a punctat că România nu este lăsată în spațiul Schengen de către Olanda și că această țară se va opune până când va obține Portul Constanța.

“Mă gândesc la valoarea lui strategică, în primul rând. Și în al doilea rând, la valoarea lui care ține de demnitatea națională, care ne asigură o parte a suveranității naționale, care ne poate asigura un venit național extraordinar de bun, dacă este gestionat așa cum se cade”, a declarat Târziu.

În opinia lui, portul este obiect de șantaj, de mulți ani România este ținută în afara spațiului Schengen din acest motiv.

“Prietenii noștri olandezi se opun aderării noastre la spațiul Schengen sub diverse pretexte. Până mai an pretextul principal a fost că nu avem o justiție liberă cu adevărat și o justiție care să termine corupția din România. Tot prietenii noștri olandezi au furnizat consilieri în acest domeniu și cred că au putut urmări îndeaproape progresele importante care s-au făcut, poate și abuzurile care s-au făcut, le-au notat pe undeva”.

“Acum n-ar mai fi un motiv pe care să-l invoce, dar sunt convins că tot se vor opune aderării noastre la spațiul Schengen până când nu vom ceda acest port, prin care ar putea să intre foarte multe mărfuri în Uniunea Europeană și prin care ar putea ieși foarte multe mărfuri”, a mai adăugat el.

“Un port care este mai mare și mai important decât principalul lor port Rotterdam. Un port, pentru care noi, românii, înseamnă nu doar un obiectiv economic, înseamnă și o jertfă a acestui popor. Totul s-a construit aici cu foarte multe sacrificii, inclusiv de vieți omenești”.

“Nu putem ceda acest port, nu putem lăsa un oraș, precum Constanța, la îndemâna străinilor. Nu putem lăsa o poartă principal de intrare și de ieșire nu doar în România, dar și în Uniunea Europeană, sub paza străinilor”, a conchis senatorul.

802
Tagurile:
live, Portul Constanța, AUR

Загрузка...
Clotilde Armand

Miron Cozma face din nou ordine în București începe incendiar cu Clotilde Armand!

0
(reînnoit 07:51 01.03.2021)
„Luceafărul huilei” revine în prim plan, de data asta cu un atac dur la controversata primăriță de la Sectorul 1, Clotilde Armand!

BUCUREȘTI, 1 mart – Sputnik. Controversata Clotilde Armand primește un periculos ”mărțișor” din partea lui Miron Cozma, celebrul lider al minerilor din Valea Jiului.

Miron Cozma cere ferm ministrului de Interne să înceapă o anchetă care să vizeze averea Clotildei Armand, referindu-se la ea ca la o ”hoață”.

”În privinţa acestei hoaţe, îl atenţionez pe ministrul de Interne: dacă nu începi ancheta, aşa cum ţi-am cerut legat de modul în care au obţinut acele bunuri am să te dau în judecată, domnule ministru, pentru favorizarea infractorului!”, a declarat Cozma la RTV.

Miron Cozma o acuză pe Clotilde Armand că deține ”14 terenuri, 3 apartamente, 2 vile”.

”Asta în timp ce Miron Cosma n-are o garsonieră după 20 de ani lucraţi în mină”, a declarat liderul mineriadelor.

Într-adevăr, declarația de avere a franțuzoaicei este impresionantă, cuprinzând mai multe imobile – printre care case, apartamente și terenuri cu diverse destinații.

***

Miron Cozma a fost unul dintre liderii minerilor din Valea Jiului în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 și a condus autoritar mineriada din septembrie 1991, soldată cu demisia Guvernului Petre Roman – o acțiune susținută și de opoziția ”pro-europeană”.

În ianuarie 1999, Miron Cozma s-a pus din nou în fruntea minerilor ca răspuns la intenția  Guvernului Radu Vasile de a închide minele din Valea Jiului. Au avut loc încleștări memorabile cu forțele de ordine și, în final, s-a încheiat o ”pace” – așa numita ”pace de la Cozia”, semnată de Cozma cu regretatul premier Radu Vasile.

O lună mai târziu, Cozma a fost condamnat la 18 ani de închisoare, iar Radu Vasile era demis. Miron Cozma a fost eliberat în decembrie 2007, după ce a ispăşit zece ani de închisoare pentru „subminarea puterii de stat”.

0
Tagurile:
Clotilde Armand

Загрузка...