Economie globală

Falimentul sigur. Băncile din România sunt peste pragul roşu de semnal al UE

374
(reînnoit 10:02 29.05.2017)
Autoritatea Bancară Europeană (ABE) încadrează România în categoria ţărilor cu risc ridicat deoarece suntem deasupra pragului roşu de semnal, stabilit de ABE la 8%.

BUCUREȘTI, 29 mai — Sputnik. Mai mult de jumătate de băncile din România sunt peste valoarea de semnal de 8%, scrie Economica.

Rata creditelor neperformante s-a diminuat la 9,8% în luna ianuarie 2017, dar pragul de semnal roşu al ABE este de 8%.

„Procesul de curăţare a bilanţurilor a încetinit începând cu ultimul trimestru al anului 2016, soldul creditelor neperformante diminuându-se cu 3 la sută, până la 25,1 miliarde de lei (ianuarie 2017). Volumul creditelor scoase în afara bilanţului (write-off) s-a menţinut relativ constant (17 miliarde lei, ianuarie 2017), fiind format în proporţie de 73 la sută din credite acordate companiilor nefinanciare", spune Raportul prezentat de BNR.

Patru bănci concentrau 65% din volumul creditelor scoase în afara bilanțului. Vânzarea de creanţe neperformante a fost de 2,5 miliarde de euro în 2015 şi 1,4 miliarde de euro în 2016.

În funcţie de destinaţia creditelor, valori ridicate ale ratei de neperformante sunt înregistrate la nivelul creditelor companiilor financiare şi a sub-categoriilor de credite acordate acestora.

Rata creditelor neperformante şi rata restructurărilor sunt singurii care amplasează sectorul bancar românesc în banda roşie de semnal al Tabloului riscurilor dezvoltat de Autoritatea Bancară Europeană. Alături de România, cele mai riscante ţări din acest punct de vedere sunt Grecia, Cipru, Portugalia, Italia, Irlanda, Bulgaria și Ungaria.

374
Tagurile:
faliment, Bancă
Tematic
Băncile din statele bogate în numerar ezită încă să acorde împrumuturi
Băncile centrale din UE, în faliment. Deficitul Italiei atinge un nou record
Şefii a două bănci cu capital străin preocupați de soarta României
ALERTĂ: se închid băncile în România. 2017, anul de cumpănă pentru bănci

Загрузка...