Fructe legume strada

Românilor le este frică de invazia hipermarketurilor în Republica Moldova

222
(reînnoit 12:30 23.05.2017)
Mulți cetățeni români preferă să facă cumpărături în Republica Moldova, însă aceștia sunt îngrijorați că lanțurile de hipermarketuri vor strivi piețele tradiționale

BUCUREȘTI, 23 mai — Sputnik. Mulți cetățeni români continuă să vină la cumpărături în Republica Moldova, unde găsesc produse agro-alimentare mai ieftine decât în România. Un astfel de drum ar putea fi în curând inutil în cazul în care în Republica Moldova se vor extinde și mai mult lanțurile de hipermarketuri, care ar putea elimina piețele agricole, atât de preferate de români, relatează postul de televiziune Digi24.

Românii vin în Republica Moldova în căutarea nu doar a produselor ce costă mai puțin, dar și în căutarea mărfurilor care nu pot fi găsite în rețelele de hipermarketuri din România.

Majoritatea românilor nici nu îşi mai amintesc cum era acum 20 de ani la ei în țară, când marile reţele de magazine intrau pe piaţa noastră. Din nostalgie, sau pentru a face economie, mulţi trec graniţa săptămânal în Moldova.

"Magazinele mici se vor închide, care ce mai au. Vor afecta foarte mult pe cei care au deschis firme mici", spune o vânzătoare de la o piață agricolă de la Chișinău în reportajul realizat de Digi24. „Magazinele mari sunt amăgitoare. Când întri vrei de aceea și de aceea", este de părere o cumpărătoare.

Majoritatea românilor nici nu îşi mai amintesc cum era acum 20 de ani când marile reţele de magazine intrau pe piaţa noastră. Din nostalgie, sau pentru a face economie, mulţi trec graniţa săptămânal în Moldova, notează reporterii postului românesc.

Reporterii i-au rugat pe câțiva cetățeni români, care tocmai au trecut vama din Republica Moldova, să arate ce produse cumpără din piețele și magazinele moldovenești.

"Am luat dulcețuri specifice, conserve, tot felul de prăjituri", își prezintă o femeie produsele din portbagaj proaspăt cumpărate din Republica Moldova.

Mărfurile moldovenești sunt preferate pentru că mai păstrează un anumit specific care s-a pierdut în România.

"Păstrează încă rețetele tradiționale, lucru care trebuie și la noi în România să se respecte", spune o cetățeancă româncă care a revenit din Republica Moldova.

"Când au venit rețelele de retailer în România, calitatea produselor a scăzut foarte mult", afirmă un tânăr român aflat la vamă.

În România există peste 1.700 de magazine ce aparţin lanţurilor de hipermarketuri. Afacerile lor cumulate ajung la aproape 10 miliarde de euro pe an. În Republica Moldova, însă, magazinele locale şi pieţele au peste 70% din piaţa alimentară, menționează reporterii Digi24.

Recent, unul din cele mai mari lanțuri de hipermarketuri din Europa, Kaufland, a anunțat că va intra pe piața din Republica Moldova. 

222
Tagurile:
Piața agroalimentară, Digit24, Hipermarketuri, Republica Moldova, România
Tematic
Declarație: Țăranii români au ajuns să-și cumpere produse la hipermarket
Consumatorii români vor putea monitoriza on-line prețurile din hipermarketuri
România, „raiul hipermarketurilor” sau cum se îmbogățește Kaufland
Alertă! Bacterie ucigașă într-un produs vândut de un mare lanţ de hipermarketuri
Hipermarketurile s-ar putea închide

Загрузка...