Fructe legume strada

Românilor le este frică de invazia hipermarketurilor în Republica Moldova

233
(reînnoit 12:30 23.05.2017)
Mulți cetățeni români preferă să facă cumpărături în Republica Moldova, însă aceștia sunt îngrijorați că lanțurile de hipermarketuri vor strivi piețele tradiționale

BUCUREȘTI, 23 mai — Sputnik. Mulți cetățeni români continuă să vină la cumpărături în Republica Moldova, unde găsesc produse agro-alimentare mai ieftine decât în România. Un astfel de drum ar putea fi în curând inutil în cazul în care în Republica Moldova se vor extinde și mai mult lanțurile de hipermarketuri, care ar putea elimina piețele agricole, atât de preferate de români, relatează postul de televiziune Digi24.

Românii vin în Republica Moldova în căutarea nu doar a produselor ce costă mai puțin, dar și în căutarea mărfurilor care nu pot fi găsite în rețelele de hipermarketuri din România.

Majoritatea românilor nici nu îşi mai amintesc cum era acum 20 de ani la ei în țară, când marile reţele de magazine intrau pe piaţa noastră. Din nostalgie, sau pentru a face economie, mulţi trec graniţa săptămânal în Moldova.

"Magazinele mici se vor închide, care ce mai au. Vor afecta foarte mult pe cei care au deschis firme mici", spune o vânzătoare de la o piață agricolă de la Chișinău în reportajul realizat de Digi24. „Magazinele mari sunt amăgitoare. Când întri vrei de aceea și de aceea", este de părere o cumpărătoare.

Majoritatea românilor nici nu îşi mai amintesc cum era acum 20 de ani când marile reţele de magazine intrau pe piaţa noastră. Din nostalgie, sau pentru a face economie, mulţi trec graniţa săptămânal în Moldova, notează reporterii postului românesc.

Reporterii i-au rugat pe câțiva cetățeni români, care tocmai au trecut vama din Republica Moldova, să arate ce produse cumpără din piețele și magazinele moldovenești.

"Am luat dulcețuri specifice, conserve, tot felul de prăjituri", își prezintă o femeie produsele din portbagaj proaspăt cumpărate din Republica Moldova.

Mărfurile moldovenești sunt preferate pentru că mai păstrează un anumit specific care s-a pierdut în România.

"Păstrează încă rețetele tradiționale, lucru care trebuie și la noi în România să se respecte", spune o cetățeancă româncă care a revenit din Republica Moldova.

"Când au venit rețelele de retailer în România, calitatea produselor a scăzut foarte mult", afirmă un tânăr român aflat la vamă.

În România există peste 1.700 de magazine ce aparţin lanţurilor de hipermarketuri. Afacerile lor cumulate ajung la aproape 10 miliarde de euro pe an. În Republica Moldova, însă, magazinele locale şi pieţele au peste 70% din piaţa alimentară, menționează reporterii Digi24.

Recent, unul din cele mai mari lanțuri de hipermarketuri din Europa, Kaufland, a anunțat că va intra pe piața din Republica Moldova. 

233
Tagurile:
Piața agroalimentară, Digit24, Hipermarketuri, Republica Moldova, România
Tematic
Declarație: Țăranii români au ajuns să-și cumpere produse la hipermarket
Consumatorii români vor putea monitoriza on-line prețurile din hipermarketuri
România, „raiul hipermarketurilor” sau cum se îmbogățește Kaufland
Alertă! Bacterie ucigașă într-un produs vândut de un mare lanţ de hipermarketuri
Hipermarketurile s-ar putea închide
Vladimir Putin

Putin: Economia Moldovei nu poate exista fără piața rusească

149
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că economia Moldova este dependentă de piața rusească.

BUCUREȘTI, 22 oct – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Rusia este la curent cu ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, însă sectoarele ei economice sunt dependente de Rusia și nu pot exista fără ea.

Aleksei Navalnîi
© Sputnik / Михаил Воскресенский

“Observăm ce se întâmplă în Moldova și cunoaștem necesitățile poporului moldovenesc în dezvoltarea democrației, și în dezvoltarea economiei, pe de altă parte. Însă vinul moldovenesc unde este cumpărat? În Franța vor cumpăra vinul moldovenesc?... Problema nu este doar în vin, dar și în alte ramuri ale economiei sunt atât de legate de Rusia, însă nu pot exista normal, deocamdată. Nicăieri, în afară de piața rusească, aceste produse nu sunt solicitate”, a declarat liderul rus în cadrul platformei de dezbateri a clubului Valdai.

Putin și-a exprimat speranța că alegătorii din Moldova vor aprecia eforturile actuale ale președintele țării lor, Igor Dodon, în dezvoltarea relațiilor cu Rusia.

149
Tagurile:
Rusia, Moldova, Vladimir Putin
Tematic
Putin: Medicii ruși au învățat să lupte cu COVID-19
Putin: Să învățăm să păstrăm solul, apa și aerul
Putin, despre “imixtiunea Rusiei” în alegerile din SUA
Putin: Am cerut ca Navlanîi să fie lăsat să plece

Загрузка...
Violeta Alexandru

Violeta Alexandru, despre angajarea românilor cu 4 clase

384
Ministrul Muncii și Protecției Sociale dorește să schimbe legislația în domeniul ocupării forței de muncă. Astfel, persoanele cu 4 clase ar putea participa la cursuri de formare ca să își poată găsi mai ușor de de lucru.

BUCUREȘTI, 21 oct – Sputnik. Românii care, din diverse motive, nu au reușit să facă prea multă școală ar putea avea parte de un sprijin venit de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, acolo unde Violeta Alexandru intenționează să modifice legislația. Este vorba despre o modificare în domeniul ocupării forței de muncă, astfel încât persoanele cu 4 clase să poată participa la mai multe categorii de cursuri de formare pentru a-și putea găsi mai ușor un loc de muncă.

Această decizie a Violetei Alexandru vine în contextul în care, anul trecut, din aproximativ 170.000 de dosare de ajutor social, în cazul a 2063 a fost încetată plata. Motivul îl reprezintă faptul că persoanele au refuzat un loc de muncă propus în urma procesului de mediere dintre angajaţi şi angajator desfăşurat la nivelul unei agenţii judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.

În anul 2020 au fost înregistrate 700 dosare încetate, număr mai redus în situaţia pandemiei Covid, precizează dcbusiness.ro.

”Am cerut să mă văd cu aceşti oameni care refuză locul de muncă. Funcţie de concluzii, mă gândesc la noi soluţii de sprijin. Este mult de muncă şi aici”, a punctat Violeta Alexandru.

Potrivit demnitarului, perioada în care o persoană beneficiază de ajutor de șomaj trebuie să fie cât mai scurtă, oamenii trebuind să fie ajutați să își găsească un loc de muncă rapid.

Demnitarul de la Muncă susține că românii apelează la Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă în număr restrâns, instituția nefiind astăzi un actor important în această piață.

Refuzul unui loc de muncă sau al participări la cursuri de formare profesională oferite de AJOFM-uri încetează dreptul la ajutor social, iar o nouă cerere de ajutor social se poate transmite după 12 luni.

”Sunt însă judeţe în care principiul stabilit în lege nu funcţionează astfel încât oamenii se obişnuiesc să fie dependenţi de ajutorul social şi nu depun eforturi pentru a muncii”, susține Violeta Alexandru.

În opinia sa, unul dintre motivele pentru care s-a ajuns în această situație îl reprezintă birocrația: cererile pentru ajutor social se depun la primărie, care declanşează ancheta socială şi stabileşte eligibilitatea pentru acordarea ajutorului social.

AJPIS-urile (Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială – nota Georgiana Arsene) fac plata ajutorului social şi trimit lunar, în format electronic, în termen de 5 zile de la primirea situaţiilor de la primar, la AJOFM şi la ITM – Inspectoratele Teritoriale de Muncă - lista persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social. În termen de 5 zile, AJOFM şi ITM trimit înapoi la AJPIS situaţia nominală cu persoanele din familiile beneficiare de ajutor social care s-au încadrat în muncă, inclusiv cu cele care au plecat cu contract de muncă în străinătate/au refuzat un loc de muncă oferit/participarea la cursuri de formare profesională.
O altă explicaţie ar fi, în opinia ministrului, faptul că AJOFM-urile nu se străduiesc suficient ca să găsească locuri de muncă acestor persoane care, în proporţie de peste 80% au 4 clase.

384
Tagurile:
Violeta Alexandru

Загрузка...
Șantier de construcție a blocurilor locative

Credit Prima Casă: cetățenii nu mai au cu ce plăti ratele

0
(reînnoit 11:00 23.10.2020)
Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM – FNGCIMM – spune că 47.212 împrumutați au cerut amânarea plății ratelor pentru creditele Prima Casă.

BUCUREȘTI, 23 oct – Sputnik. Românii cer amânări la plata ratelor pentru Prima Casă. Până acum au fost acordate mai mult de 300.000 de credite Prima Casă.

Rata de defaușt este de 0.19%, potrivit lui Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM – FNGCIMM.

Acesta spune că, în ultimii zece ani, trei din patru credite acordate de băncile din România au fost credite Prima Casă.

”La ora actuală, 47.212 titulari de credit dintre cei peste 300.000 de finanţaţi prin acest program au solicitat amânare la plata ratelor”, declară Dumitru Nancu, director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM - FNGCIMM.

Acesta a subliniat că instituția pe care o conduce a acordat până acum garanţii de 28 de miliarde de lei în contul creditelor acordate de băncile comerciale la circa 41 de miliarde de lei finanţarea totală a instituţiilor de credite.

În ceea ce privește IMM-urile care au solicitat amânarea ratelor sunt în număr de 136.

Conform informaţiilor furnizate de Asociaţia Română a Băncilor -ARB, totalul românilor care au cerut aplicarea moratoriului, amânarea de la plata ratelor, a fost de 301.000, notează economica.net.

Sursa citată precizează că solicitarea de amânare sau de suspendare la plata ratelor pentru peste 47.000 de români devine de neglijat. Aceasta cu atât mai mult cu cât creditele Prima Casă reprezintă circa o treime din total credite ipotecare acordate în ultimii 10 ani.

0
Tagurile:
prima casă
Tematic
Prima Casă 2020: ce li se pregătește cetățenilor
Parlamentul a votat: Au fost simplificate condițiile programului ”Prima casă”
Programul ’’Prima Casă’’, mai accesibil - vezi ce modificări s-au avizat la lege

Загрузка...