Ilie Șerbănescu

Ce se abate peste România. Ilie Șerbănescu: "nici de ne vom trezi..."

867
(reînnoit 19:32 20.04.2017)
Întreaga dezvoltare a sectorului privat, acum copleșitor preponderent, s-a realizat pe seama statului, indiferent dacă este vorba de capitalul privat românesc sau străin, ajungându-se în momentul de față în cercul vicios de a ne împrumuta pentru a plăti datoriile din viitor.

BUCUREȘTI, 20 apr — Sputnik. În proporţie de cel puțin 80%, sectorul privat din România s-a desfăşurat ilegal sau la marginea legii, condiţii în care au existat profitori, scrie economistul Ilie Șserbănescu în editorialul „Generația-lăcustă".

Economistul arată că în ultimii 25 de ani s-a trăit însă nu numai din ceea ce se acumulase anterior, dar în parte şi din datoriile contractate în aceşti ani.

"Ţara a păşit în ultimul sfert de veac fără datorii externe. Dar, la finele acestui sfert de veac, are peste 90 de miliarde de euro datorie externă. Din respectiva îndatorare, nici ţara, nici economia acestei ţări şi nici poporul acestei ţări nu s-au ales cu nimic durabil în schimbul eforturilor dramatice pe care le fac deja şi le vor face cu atât mai mult pentru plata restituirilor şi dobânzilor", scrie economistul.

Potrivit acestuia, îndatorarea externă nu a produs finanţări pentru „dezvoltarea economică" a ţării, nu a produs construcţii de autostrăzi, de drumuri, de utilităţi publice, de căi ferate, spitale, școli și fabrici; nu a produs investiţii în economia reală, ci doar dezvoltări de zone rezidenţiale pentru profitorii tranziţiei, construcţii de hipermarketuri şi facilităţi financiare, livrări de bani către bănci pentru ca acestea să dea credite peste credite de consum pentru maşini și produse importate din Vest.

România "a rămas doar cu plata a zeci de miliarde (plus dobânzile) pentru nimic!", scrie Ilie Șerbănescu.

Astfel, "nici de ne vom trezi la realitate, nu mai este nimic de făcut", scrie economistul. Asta deoarece s-a intrat în colimatorul îndatorării doar pentru a plăti datoriile anterioare. Pentru că actualele datorii nu vor putea fi plătite de actuala generaţie, o generaţie-lăcustă, cea mai nemerituoasă din istoria României.

867
Tagurile:
cerc vicios, viitor, capital românesc, statul, sectorul privat, Datorii, Ilie Șerbănescu, România
Tematic
Acordul cu FMI din 2009, "act de subminare a economiei naţionale"
O țară din UE nu are propria sa economie: dezvăluirile președintelui
Cioloș despre economie în guvernarea sa: bazată pe investiții străine și consum

Загрузка...