Gelu Ștefan Diaconu

Specialistul guvernului Ponta face praf guvernul Grindeanu

757
Șef al finanțelor: "Au fost făcuți pași ireversibili în direcția dezastrului bugetar. Pericol, dincolo de interese, ticăloșii, politică. Cea mai ineptă idee utopică în materie de administrare fiscală"

BUCUREȘTI, 19 apr — Sputnik. Într-o serie de două analize, fostul președinte al ANAF în guvernul Victor Ponta, Gelu Ștefan Diaconu demontează cel două componente principale ale politicii fiscale a guvernului Grindeanu: Legea Salarizării unice și Impozitul pe venitul gospodăriei. Economist de profesie, fost conducător al mai multor instituții de stat, Diaconu numește Legea Salarizării unice "minciună manipulatoare, nici măcar habarnism populist, mai degrabă…curată nebunie!". În privința impozitului pe gospodărie, Diaconu îl califică drept "cea mai ineptă idee utopică în materie de administrare fiscală, raportat la condițiile României, de la Revoluție încoace".

Legea salarizării unitare — "curată nebunie"

Prima analiză, referitoare la salarizare, poartă titlul "Cât de periculos este habarnismul populist! Partea I — legea salarizării unitare". De menționat că încă de la început, autorul, Gelu Ștefan Diaconu, precizează că este primul dintr-o serie de analize destinate unor teme "folosite intensiv în spațiul public cu scopul aproape exclusiv de a manipula opinia publică, inclusiv prin intermediul anumitor mass-media".

"Am realizat ce mare pericol, dincolo de interese, ticăloșii, politică etc., îl reprezintă habarnismul populist al celor aflați "la butoanele" conducerii societății românești! Constat că gluma se îngroașă pe zi ce trece", a scris fostul președinte ANAF, referindu-se la declarațiile unor lideri PSD, dând exemplu pe Olguța Vasilescu și pe Nicolae Bădălău.

Diaconu pleacă în analiză de la faptul că ani de zile ponderea în PIB a colectării din venituri era de 30-32%, context în care s-au făcut "eforturi uriașe de încadrare în 7% din PIB a anvelopei salariale bugetare". Din aceste cifre, rezultă că "se cheltuia cu salariile bugetarilor cca 22% (o cincime!) din total buget".

Ori, arată Diaconu, în condițiile în care ministrul Muncii, Olguța Vasilescu consideră că salariile budetare pot sări de 7% pentru că în UE ponderea e de 10-12% din PIB, aceasta e "minciună manipulatoare" sau "habarnamist populist". Diaconu arată că țările UE, în special cele nordice, au o pondere a colectarii veniturilor în PIB de cca 45%. "Și un nivel al impozitării — sarcina fiscală — incomparabil mai mare decât al României", precizează Diaconu.

"Astazi, după relaxarea fiscală și paralizarea (pe linie politică) a activității ANAF de combatere a evaziunii fiscale, ponderea în PIB a încasărilor bugetare a scăzut dramatic la cca 27%", scrie Diaconu. "Să cheltui 35-45% din veniturile țării pe salariile unui aparat bugetofag e curată nebunie!", consideră Gelu Diaconu în analiza Legii salarizării.

Proiectul impozitului global pe gospodărie — "o prostie în stare pură"

În privința impozitului global pe venitul pe gospodărie, Gelu Diaconu enumeră "cauzele pentru care acest impozit aplicat la condițiile României nu este altceva decât o prostie în stare pură".

Mai precis, Diaconu expune 13 asemenea "cauze" din care cităm, pe scurt:

— "definirea din punct de vedere juridic a noțiunii fiscale de "gospodărie" este un demers extrem de complicat, dacă nu imposibil", aceasta din cauza diversității situațiilor;

— după "Imposibila definire" a gospodăriei e necesar un recensământ, iar sursa datelor este necentralizată, consideră Diaconu;

— stabilirea categoriilor de cheltuieli eligibile și cuantumul lor pentru a fi deduse din venit "este un proces extrem de complicat d.p.d.v. al echității fiscale";

— definirea relației consultat foscal — gospodărie și care va fi responsabiliatea consultantului și solidaritatea acestuia;

— Sistemul globalizării veniturilor este valabil pentru țări cu nivel al taxării mult mai ridicat și un sistem informatic integrat mult mai performant, de aceea Diaconu consideră că "a compara situația sistemului fiscal din țara noastră cu cele din Statele Unite, Franța, Belgia etc. este de tot râsul";

— Ideea reducerii evaziuni este pură ficțiune și nesemnificativă;

— Calendarul de implementare este irealizabil;

— angajarea, instruirea și plata a 35000 de consultanți, "cu 12000 mai mult decât are întregul ANAF este de-a dreptul o neghiobie";

— condițiile legice interzic anumite cheltuieli care ar trebui făcute pentru a implementa proeictul

— sistemul informatic al ANAF funcționează actualmente la avarie — aici Diaconu menționează eșecul unor încercări de implementare a unor noi sisteme și programe — "credeți că introducerea în prelucrare a unui numar suplimentar de 7-8 milioane de declarații, cu date complicate în raport de numărul/natura deducerilor, într-un sistem care este în pragul colapsarii este posibilă?", întrabă Diaconu.

În analiza publicată pe blogul personal veți găsi in extenso aceste obiecții ridicate de fostul președinte ANAF. Dar Gelu Diaconu face o dezvăluire foarte importantă despre modul de lucru în PSD, aspect care se poate asocia și cu dezvăluirea făcută zilele trecute chiar de premierul Grindeanu. Iată ce spune Diaconu:

"Am discutat cu persoane cunoscătoare ale domeniului fiscal (…) ai PSD și (…) i-am întrebat pe aceștia de ce nu își asumă o poziție publică în acord cu adevărul și realitățile României și cu toții mi-au răspuns: de teama lui El Lider Maximo și a camarilei sale!", a scris Diaconu referindu-se, evident, la Liviu Dragnea. "M-am interesat dacă a fost consultat vreunul dintre specialiștii IT sau din domeniul administrării fiscale propriu-zise din cadrul ANAF anterior lansării acestei teme în mass- media de către trompetele PSD. Ei bine, nimănui nu i s-a cerut vreo opinie".

Ca o concluzie, Gelu Diaconu enumeră câteva aspecte extrem de grave care se evidențiază pentru specialiști în momentul de față, rezultate ale guvernării, pe care Diaconu le numește "pași aproape ireversibili în direcția dezastrului bugetar":

— legiferarea unui buget cu venituri fanteziste pentru a crea impresia că există sursă de bani asigurată;

— o colectare a veniturilor catastrofală în trimestrul I față de previziunile legiferate;

— o diminuare a cheltuielilor cu investițiile fără precedent în istoria recentă a României;

— promovarea unui proiect al legii salarizării unitare bugetare, considerat la unison de către specialiștii neînregimentați politic, o adevărată bombă cu efecte imediate asupra deficitului bugetar.

757
Tagurile:
finanțe, guvern, specialist, Sorin Grindeanu, Gelu Ștefan Diaconu
Tematic
Important pentru românii din diaspora, legat de plata impozitelor în România
Veste bună de la Finanţe: ce se întâmplă cu impozitul pe venit
Camera Deputaţilor a decis ce pensii nu se vor impozita
Impozitul pentru luxul bogaților ar putea fi achitat de cei săraci
Lei românești, Roni

Florin Cîțu a vorbit despre salariile bugetarilor în 2021

529
Prim-ministrul României a vorbit despre salariile bugetarilor în 2021 și a explicat dacă vor fi făcute reduceri ale veniturilor sau nu, afirmând că a fost luată deja o decizie în acest sens. Ce se întâmplă cu sporurile.

BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. Ce se întâmplă în anul 2021 cu salariile bugetarilor/ Aceasta este întrebarea la care premierul României, Florin Cîțu, a dat un răspuns.

Cîțu a explicat că salariile bugetarilor au fost înghețate pentru 2021 și că s-a luat o decizie în acest sens.

Mai mult decât atât, premierul a declarat că așteaptă soluții de la nivel local și central. Și aceasta pentru că evoluția salariilor, sporurilor, cheltuielilor cu personalul din administrație, atât cea locală, dar și cea centrală, din ultimii patru ani nu este sustenabilă.

”Nu, au fost înghețate, deci nu mai putem să… un drept câștigat e deja mai greu să mai faci ceva, au fost înghețate salariile. A fost luată o decizie”, a explicat Florin Cîțu, potrivit capital.ro.

Referitor la stadiul în care se află evaluarea pe care a anunțat-o cu privire la salariile bugetarilor și la numărul acestora, premierul Florin Cîțu a declarat că sunt mai mult mai multe analize privind administrația centrală și locală.

Cîțu a subliniat că evoluția din ultimii patru ani nu doar a salariilor, ci și a sporurilor și cheltuielilor cu personalul din administrația locală, dar și centrală nu este sustenabilă.

”Nu ne putem permite așa ceva și atunci mă aștept de la administrațiile locale responsabile să vină cu măsuri care să corecteze această tendință”, a punctat Florin Cîțu.

Acesta a adăugat că tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii patru ani nu este sustenabil pe termen lung, având în vedere ”potențialul nostru de dezvoltare și faptul că avem nevoie de resurse pentru investiții în perioada următoare”.

529
Tagurile:
2021, bugetari, Salarii

Загрузка...
Nord Stream -2

Firmele germane au dat o apreciere sancțiunilor SUA împotriva Nord Stream 2

170
(reînnoit 07:59 20.01.2021)
Comitetul estic al economiei germane consideră că noile sancțiuni ale SUA împotriva Nord Stream – 2 erau previzibile, însă speră că noua administrație Biden și guvernul german vor identifica o soluție pentru finalizarea construcției gazoductului.

BUCUREȘTI, 19 ian – Sputnik. Comitetul estic al economiei germane (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft), care include companii germane, care cooperează cu statele din Europa de Est și Rusia, declară că noile sancțiuni ale SUA împotriva Nord Stream – 2 erau previzibile și și-a exprimat speranța că odată cu venirea la putere a lui Joe Biden, Washingtonul și Berlinul vor identifica o soluție pentru finalizarea gazoductului.

În ianuarie, Statele Unite au extins sancțiunile împotriva Nord Stream – 2, aplicându-le și în cazul serviciilor de testare, inspecție și certificare, precum și la serviciile și capacitățile de modernizare a navelor implicare în lucrările de instalare a conductelor.

Ulterior, compania norvegiană DNV GL a anunțat că încetează toate acțiunile legate de verificarea gazoductului, fiind imposibilă certificarea lui. Luni

Luni a devenit cunoscut faptul că pe 19 ianuarie SUA planifică să supună sancțiunilor împotriva companiei de instalare a conductelor “Fortuna”.

“Era de așteptat că administrația Trump în ultimele zile ale mandatului său va încerca să schimb starea lucrurilor. Iată de ce sancțiunilor împotriva continuării construcției Nord Stream -2 erau previzibile. Acest lucru, pe lângă alte subiecte, pune în dificultate relansarea relațiilor transatlantice. Cu toate acestea, noi întrevedem o bună oportunitate pentru guvernul federal de a identifica o soluție cu noua administrație Biden, care va permite finalizarea și darea în exploatare în termen a gazoducutului Nord Stream -2 în Marea Baltică”, a declarat președintele Comitetului Estic al economiei germane, Oliver Hermes.

Acesta a menționat că din printre democrații există declarații potrivit cărora SUA în mandatul lui Biden nu vor aplica principiul “America înainte de toate” pentru o “patronare” a aliaților, iar noile sancțiuni, în opinia lui, reprezintă anume o astfel de tactică.

“UE este suficient de matură pentru a-și determina independent politica energetică și pentru a proteja de influențele externe un proiect de investiții precum Nord Stream – 2, aflat în conformitate cu regulile europene. În legătură cu acest fapt, salutăm intenția Comisiei Europene de a prezenta săptămâna aceasta un pachet de măsuri prin care companiile europene vor fi protejate de sancțiuni extrateritoriale. Deja 24 din 27 de state ale UE au declarat foarte clar că resping sancțiunile SUA cu efect extrateritorial”, a conchis acesta.
170
Tagurile:
Germania, SUA, Nord Stream 2
Tematic
Nava de instalare a țevilor ”Nord Stream-2”, mai aproape de locul lucrărilor
„Acționând cu fermitate”: ”Nord Stream-2” a ajuns la final
MAE rus: Moscova este încrezută în implementarea Nord Stream 2
”Nord Stream – 2”: SUA amenință companiile europene cu noi sancțiuni
Germania a aprobat reluarea lucrărilor la conducta Nord Stream 2 care aduce gaz din Rusia
Ultima șanșă: SUA s-au pus din nou pe capul ”Nord Stream – 2”

Загрузка...
Alimente sănătoase

Studiu: lipsa acestui acid gras din organism duce la scleroză multiplă

0
(reînnoit 19:23 21.01.2021)
Oamenii de știință americani au observat o legătură între lipsa unui anumit acid gras din organism și apariția sclerozei multiple, o boală incurabilă care afectează sistemului nervos.

BUCUREŞTI, 21 ian – Sputnik. Într-un studiu publicat marți, 19 ianuarie, în revista americană Journal of Clinical Investigation, cercetătorii de la Universitatea Yale (Connecticut) au arătat că lipsa unui anumit acid gras din organism ar putea provoca o reacție anormală a sistemului imunitar, ducând la scleroză.

© Sputnik / Антон Денисов

Această boală autoimună duce la deteriorarea sau chiar distrugerea fibrelor sistemului nervos central și încă nu s-a găsit până acum un tratament. Oamenii care suferă de această boală au în comun faptul că nu au niveluri normale de acid oleic, spun cercetătorii.

O soluție simplă este disponibilă pentru a evita dezvoltarea acestei boli: consumul în cantitate suficientă de alimente bogate în acest tip de acid gras. Acesta se găsește în uleiurile pentru gătit, în carne, brânză, nuci, paste, lapte sau chiar măsline.

Potrivit studiului, lipsa acidului oleic duce la pierderea senzorilor metabolici care activează celulele T. Celulele T joacă un rol esenţial în sistemul imunitar, ajutându-l să răspundă la bolile infecțioase. Fără efectul suprimant al celulelor T, sistemul imunitar începe să atace celulele sănătoase din sistemul nervos central.

Mai mult, atunci când cercetătorii au injectat acid oleic direct în țesutul gras al pacienților cu scleroză multiplă, nivelul lor de celule T a crescut. Totuşi, ei spun că trebuie făcute mai multe cercetări pentru a confirma că acidul oleic poate salva viețile acestor pacienți.

0
Tagurile:
Studiu
Tematic
Nutriționist: Alimentul minune care întărește sistemul imunitar
Păcăleala acestor alimente „sănătoase” - nutriționist rus
Ce mâncăm de sărbători: Recomandările unui nutriționist

Загрузка...