Business

Afaceriștii americani - despre Buget, cu ideile lui Ceaușescu

374
(reînnoit 19:21 03.03.2017)
Camera de Comerț Americană cere Guvernului investiții în dezvoltare cu sacrificarea îmbunătățirii bunăstării populației și planificare multianuală

BUCUREȘTI, 3 mart — Sputnik, Dragoș Dumitriu. "Cea mai reprezentativă asociaţie profesională de afaceri", așa cum singură se descrie, Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) reuneşte în prezent peste 400 de companii americane, internaţionale şi locale. AmCham a trimis un comunicat de presă în care face o analiză o analiză a pe tema posibilelor derapaje bugetare în 2017.

AmCham formulează un fundament al criticilor sale, care poate fi rezumat prin "beneficiile economice pe termen scurt ale unei bugetări optimiste pot genera, pe termen mediu, costuri ridicate ce vor afecta atât comunitatea de afaceri, cât și întreaga populație". Cu toate acestea, AmCham recunoaşte "legitimitatea premizelor pe care este construit Bugetul, și anume "creşterea economică şi îmbunătăţirea bunăstării populaţiei", dar obiectivele bugetare "trebuie corelate cu realităţile economice".

În această paradigmă prudentă, AmCham România expune cinci "provocări" pentru Guvern în contextul bugetelor pe 2017:

1. "Proiecţia bugetară foarte optimistă poate prejudicia echilibrul macroeconomic", ținta de creștere economică de 5,2% fiind superioară previziunilor mult instituțiilor internaționale — Comisia Europeană, Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional sau bănci locale, "care plasează creșterea PIB între 3,7% — 4,4%". O "provocare" de care Guvernul era conștient, formulată de mulți alți comentatori, și mă întreb de ce AmCham s-a limitat să preia aceste comentarii și nu să analizeze replicile Guvernului?

2. "Raportul între cheltuieli şi investiţii, în defavoarea acestora din urmă, nu susţine obiectivul de a crea servicii cu valoare adăugată mare în economie. Deşi pe termen scurt creşterea economică bazată pe consum favorizează unele sectoare, o accentuare a consumului poate avea ca efecte creşterea inflaţiei, pe termen mediu aceasta afectând creşterea economică sustenabilă și puterea de cumpărare a populaţiei. Un avans economic sănătos presupune corelarea creşterii salariilor cu nivelul de performanţă şi productivitate, şi cu îmbunătățirea calităţii infrastructurii şi serviciilor publice". În teorie sună foarte bine, dar când teoria vine de la promotorii societății de consum, pare puțin ciudat, ca să nu spun ipocrit.

3. "Suprabugetarea nivelului de absorbție a fondurilor europene nu ține cont de performanța slabă înregistrată de România în acest domeniu. Condiționarea unei părți importante din cheltuielile cu investiții — 4,5 miliarde lei din totalul de 9,9 miliarde lei — de finanţarea din surse europene poate duce la nerealizarea investițiilor". Total de acord — soluția (alternativă) fiind însă?… Nu cumva "provocările" de la punctele 2) și 3) se bat cap în cap? Dacă alternativa la fondurile europene ar fi fost investițiile directe din alte surse, ar fi acceptat Comisia Europeană?

4. "Alocările insuficiente pentru cheltuielile bugetare de tipul pensiilor și asistenței sociale sau dobânzilor pun o presiune mare asupra bugetului consolidat". Este o situație obișnuită pentru ultimii ani, nu este o noutate — de văzut dacă nu cumva afactarea bugetului (consolidat) nu cumva va fi mai mică decât în anii trecuți. Este, în opinia mea, proba hotărâtoare pentru a dovedi că există și un alt mod de a face politica bugetară într-o formulă socială.

5. "Asumarea de angajamente viitoare în lipsa unor bugete multianuale fac posibile derapaje ale cheltuielilor publice. (…) O astfel de abordare va perpetua experienţa profund ineficientă şi costisitoare pentru ţara noastră de a începe numeroase proiecte de investiţii care au rămas, însă, nefinalizate". Da, poate că trebuia început cu această "provocare", pentru că, la nivel european, introducerea MTO (sau MTBO — Medium Term budgetary Objective) rămâne doar ceva formal, dacă nu este însoțit de o planificare serioasă pe plan intern al fiecărei țări.

"Pentru mediul de afaceri pe care îl reprezentăm, planificarea bugetară ar trebui să confere stabilitate şi predictibilitate, însă aspectele menționate mai sus pun sub semnul întrebării sustenabilitatea Strategiei Fiscal-Bugetare pentru perioada 2017-2019", se menționează în comunicatul AmCham.

Trecând peste partea finală a Comunicatului, în care AmCham Romania iterează clișeul "consultarea unor instituții precum Consiliul Fiscal sau Banca Naţională", revin la întrebarea care mă frământă de ceva timp: investiții (în dezvoltare) cu sacrificarea îmbunătățirii bunăstării populației, investiții directe în locul fondurilor europene, stabilitatea bugetelor consolidate și mai ales planificarea multianuală — toate astea înseamnă că, de exemplu, Nicolae Ceaușescu nu a "subminat economia națională"?

Tot respectul pentru membrii AmCham care "au cumulat investiţii totale de peste 20 miliarde dolari, generând în jur de 250.000 de locuri de muncă", dar nu cumva apare o difernță între teorii și practică, mai ales în cazul în care pârghiile nu permit guvernului sunt grevate de interesele unor parteneri europeni, strategici, de obligații față de instituții și creditori internaționali, de nemulțumiri civice — uneori stranii, dar susținute de intervenții politico-diplomatice — și, în fine, de firescul pluripartidismului ca Opoziția (politică și mediatică) să conteste tot și să stârnească poporul contra Guvernului? Chestii de bun simț…

374
Tagurile:
investitori americani
Tematic
Cel mai mare investitor străin din România are probleme
Bogdan Hossu, Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA

Guvernul pierde sprijinul sindicatelor: ”gest cinic și sinucigaș, condamnă la sărăcie”

1512
Bogdan Hossu: ”Partidul de guvernare a lansat în mass media o campanie prin care se încearcă ne-aplicarea Legii Pensiilor - într-un joc politic cinic, pe seama cetățenilor”

BUCUREȘTI, 25 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Cel mai vechi lider de confederație sindicală, Bogdan Hossu – CNS Cartel Alfa – a transmis o scrisoare deschisă  premierului Ludovic Orban, precum și miniştrilor Florin Cîţu şi Violeta Alexandru.

Hossu reacționează după afirmațiile reprezentanților guvernului din spaţiul public despre amânarea creşterii cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie – obligație prevăzută în lege. De asemenea, celebrul lider sindical solicită ”o amplă consultare pe această temă şi îndreptarea unor inechităţi” - acuzând guvernul chiar de lipsa dialogului și consultării!

„Constatăm că fără un dialog transparent sau vreo justificare față de partenerii sociali, partidul de guvernare a lansat în mass media o campanie prin care se încearcă ne-aplicarea Legii Pensiilor, lege votată în Parlament și promulgată de Președintele Iohannis, într-un consens politic transpartinic și fără să fie atacată ulterior la CCR”, scrie Hossu.

De asemenea, Hossu îi acuză pe Președinte și pe reprezentanții guvernului de ipocrizie, pentru că ”în luările de cuvânt, subliniază faptul că această criză nu trebuie pusă numai pe umerii pensionarilor și a categoriilor cele mai vulnerabile ale societății” și s-au angajat că ”rezolvă inechitățile din sistemul de pensii”, Guvernul se pregătește pentru cu totul altceva.

”Modificarea cadrului legislativ existent în vederea neaplicării creșterilor prevăzute la valoarea punctului de pensie din cadrul legii pensiilor și lovirea pensionarilor, cea mai mare parte dintre acestora având pensii mizere, la limita subzistenței (pensia medie în România fiind de 1.292 lei)” – asta ar fi intenția reală a autorităților, acuză Hossu.

De asemenea, Hossu amintește că ”guvernul liberal a plafonat creșterea pensiei minime, condamnând la sărăcie cele mai sărace categorii de pensionari, timp în care s-a prefăcut că desființează pensiile speciale, într-un joc politic cinic, pe seama cetățenilor”.

”Legea inițială prevedea că orice persoană care are un venit de minim trei salarii minime pe an era obligată să contribuie la sistemul public de pensii - această regulă nu se mai aplică în prezent”, spune Hossu, care arată că ”întregi categorii de persoane (avocați, notari, lucrători independenți etc), aproximativ un milion de cetățeni, unii dintre aceștia obținând venituri mult mai mari, nu plătesc contribuții în sistemul public de pensii”.

Cartel Alfa cere echitate în sistemul de pensii public, trebuie ”eliminate din sistemul public diversele mecanisme de pensii pentru diverse grupuri, ne-acordate pe bază de contributivitate, care reprezintă în realitate pensii ocupaționale”.

Soluția este direcționarea lor către piloanele III și IV de pensii, ”respectiv pensiile ocupaționale și pensiile facultative” pentru ca la pilonul I si II, ”care este public și universal, trebuie să contribuie toată lumea și să beneficieze toată lumea după aceeași regulă”.

”Trebuie reglementate pensiile de serviciu în așa fel încât să se elimine situația aberantă ca pensia să fie mai mare decât venitul salarial”, spune Hossu, cerând finalizarea și îmbunătățirea legislației care guvernează Pilonul II de pensii administrat privat.

Bogdan Hossu arată că în aceste condiții de criză sanitară, ”transformată în criză economică și socială, a lovi în categoriile cele mai sărace, păstrând și întărind privilegiile privilegiaților este un gest politic cinic și sinucigaș, care va afunda clasa politică, odată cu întreaga societate”.

De aceea, Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” le cere premierului și miniștrilor  să convoace Consiliul Național Tripartit de Dialog Social ”pentru a iniția un dialog cu partenerii sociali, care să permită o analiză profundă, sub toate aspectele, a sistemului de pensii din România (Pilonii I, II, III și IV), transpusă ulterior în propuneri de modificare, pe baza cărora să poată fi construit un consens politic pentru adoptare”.

Întregul comunicat al CNS Cartel Alfa poate fi citit aici

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1512
Tagurile:
Sărăcie, Sindicate, sprijin, Guvern

Загрузка...
Tourists reflected in a EU logo

Europa, mai divizată ca oricând din cauza banilor

176
(reînnoit 08:39 25.05.2020)
Italia se ceartă cu ”țările frugale” care nu acceptă planul franco-german pentru datorii mutuale în vederea relansării economiei țărilor afectate grav de pandemie.

BRUXELLES, 25 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. Ministrul italian al Afacerilor Europene, Enzo Amendola, a criticat dur reacția ”țărilor frugale” față de planul franco-german de 500 de miliarde de euro pentru scoaterea Uniunii Europene din criză.

După ce cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au propus la începutul săptămânii trecute un fond de redresare în valoare de 500 de miliarde de euro, constituit prin emiterea de datorie comună prin împrumuturi atrase de pe pieţele financiare de către Comisia Europeană ''în numele UE'', Austria, Suedia, Danemarca şi Olanda, cunoscute ca grupul ”țărilor frugale”, au criticat acest plan.

La sfârșitul săptămânii trecute, cele patru state au cerut o serie de condiții pentru aducerea la îndeplinire a planului franco-german.

''Fireşte că este legitim ca două ţări, care în plus sunt şi cele mai mari (Franţa şi Germania), să propună ceva (...) Dar decizia trebuie luată de toate statele membre ale Uniunii Europene'', a reacţionat cancelarul austriac Sebastian Kurz la scurt timp după anunțul planului franco-german. El a anunțat încă de atunci că Austria, împreună cu Suedia, Danemarca şi Olanda vor veni cu o contrapropunere.

Condițiile cerute de țările frugale au nemulțumit însă Italia, pentru că se propune acordarea unor credite cu dobânzi reduse în locul granturilor nerambursabile, așa cum era planul Merkel-Macron.

Concret, țările frugale propun o finanţare temporară prin bugetul UE şi oferirea de împrumuturi în condiţii favorabile celor care au fost cel mai sever afectaţi de criză, dar acest ajutor de urgenţă trebuie să fie acordat o singură dată şi limitat la o durată de doi ani, iar noul fond nu trebuie să conducă la o mutualizare a datoriilor şi nici la ''creşteri semnificative'' ale bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027, aflat încă în negociere.

De asemenea, țările frugale propun ca accesarea asistenţei financiare să fie condiţionată de un ''angajament puternic'' al statelor beneficiare pentru reforme şi acestea să accepte o supraveghere sporită împotriva fraudelor cu aceste fonduri.

Ministrul italian al afacerilor europene, Enzo Amendola, a criticat însă planul celor patru țări numindu-l ”defensivă şi inadecvată”.

Dacă propunerea franco-germană a fost văzută ca un compromis între ''coronabondurile'' cerute anterior mai ales de Italia, sprijinită de Franţa, şi respingerea acestora de către Germania, Austria, Olanda şi statele scandinave, iată că țările frugale insistă să nu ofere sprijin direct țărilor celor mai afectate de pandemie, printre care se numără Italia și Spania, ci doar împrumuturi.

Italia respinge însă condiţionările cerute de cele patru state, temându-se de impunerea unor măsuri de austeritate. Recesiunea severă cu care se confruntă Uniunea Europeană ''necesită propuneri ambiţioase şi inovative'', întrucât ''piaţa internă şi beneficiile ei pentru toţi europenii sunt în pericol'', a reacţionat pe Twitter ministrul italian al afacerilor europene, Enzo Amendola.

''Documentul statelor frugale este defensiv şi inadecvat. Este nevoie de mai mult curaj pe 27 mai din partea Comisiei'', a precizat ministrul italian.

Europa rămâne așadar divizată între țările din Sud, afectate puternic de epidemie și mai slabe economic, şi cele din Nord care nu doresc să împartă povara pandemiei.

''Categoric spunem ''da'' ajutorului de urgenţă după coronavirus, dar respingem o uniune a datoriilor creată pe uşa din spate'', a fost opinia tranșantă a cancelarului austriac Sebastian Kurz.

Comisia Europeană a avertizat la începutul acestei luni cu privire la o posibilă recesiune de ''proporţii istorice'' în UE din cauza pandemiei COVID-19, estimând o scădere a PIB-ului comunitar de 7,7% pentru anul în curs, faţă de 4,5% cât a fost această scădere în urma crizei financiare din 2009.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

176
Tagurile:
bani, Uniunea Europeană, Europa

Загрузка...

Regina rafinamentului: patinatoarea rusă Zagitova, „campioană olimpică a stilului”

0
(reînnoit 20:05 25.05.2020)
 • Alina Zaghitova evoluează într-un program feminin de patinaj artistic la finala Grand Prix din Torino
 • Alina Zaghitova în timpul evoluării la campionatul Europei la patinaj artistic la Moscova.
 • Alina Zaghitova se pregătește de programul de patinaj artistic la ediția XXIII al Jocurile Olimpice de iarnă
 • Premierul Japoniei, Shinzō Abe, și Alina Zaghitova în timpul unei întâlniri în Japonia
 • Alina Zaghitova la campionatul Europei la patinaj artistic de la Moscova.
 • Alina Zaghitova evoluează într-un program scurt feminin de patinaj artistic din Saitama
 • Alina Zaghitova evoluează în programul de patinaj artistic în etapa V a Grand Prix de la Moscova
 • Alina Zaghitova la mare
 • Alina Zaghitova în timpul evoluării în etapa V a Grand Prix de patinaj artistic la Moscova.
 • Alina Zaghitova la mare
Campioana olimpică rusă la patinaj artistic Alina Zagitova a obţinut un alt fel de titlu după ce a câștigat voturile online ca simbol al stilului Jocurilor Olimpice.

Alina Zagitova, campioană olimpică la patinaj artistic la Jocurile de iarnă din 2018 de la PyeongChang, își construiește o reputație ca simbol al stilului, titlul care se adaugă rafinamentului ei pe gheață.

Acest fapt a fost recunoscut de contul oficial de Twitter al canalului Jocurilor Olimpice, după ce vedeta în vârstă de 18 ani a câștigat voturile ca simbol al stilului Jocurilor, învingând-o pe eroina americană a patinajului Johnny Weir, care a ajuns pe locul doi, rusoaica câştigând 62% din voturi, potrivit RT.

Sondajul, la care au participat 406.000 de urmăritori ai contului oficial de Twitter, i-a mobilizat pe fanii Zagitovei, care i-au oferit susţinerea.

Zagitova a ajuns la confruntarea cu Weir după ce a învins-o, în semifinale, pe campioana mondială la atletism Shelly-Ann Fraser-Pryce, din Jamaica, obţinând un vot similar răsunător de 68%.

Cariera competitivă a Zagitovei este în prezent suspendată după ce a anunțat o pauză la sfârșitul anului trecut, dar are un cont de Instagram activ cu peste 700.000 de urmăritori, unde postează deseori selfie-uri și fotografii din viața sa de patinatoare.

O confirmare a statutului ei de icoană a modei a fost apariția sa recentă pe coperta revistei Cosmopolitan din Rusia şi, în acelaşi timp, ea a ajuns un simbol al modei în industria frumuseții, devenind imaginea companiei japoneze în domeniul produselor de machiaj şi îngrijire cosmetică Shiseido.

Zagitova are un contract de sponsorizare cu gigantul producător de echipamente sportive Puma, ale cărui produse le promovează pe conturile sale de socializare, iar în 2019 a fost desemnată sportiva anului de revista Glamour din Rusia.

De asemenea, campioana mondială și europeană originară din Izhevsk a fost inclusă pe lista Forbes Rusia cu sportivii ruşi cel mai bine plătiţi, cu un venit anual de aproape 1 milion de dolari.

La împlinirea vârstei de 18 ani la începutul acestei luni, Alina Zagitova a fost felicitată personal de președintele rus Vladimir Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
 • Alina Zaghitova evoluează într-un program feminin de patinaj artistic la finala Grand Prix din Torino
  © Sputnik / Vladimir Pesnya

  Alina Zaghitova evoluează într-un program feminin de patinaj artistic la finala Grand Prix din Torino

 • Alina Zaghitova în timpul evoluării la campionatul Europei la patinaj artistic la Moscova.
  © Sputnik / Grigoriy Sisoev

  Alina Zaghitova în timpul evoluării la campionatul Europei la patinaj artistic la Moscova.

 • Alina Zaghitova se pregătește de programul de patinaj artistic la ediția XXIII al Jocurile Olimpice de iarnă
  © Sputnik / Vladimir Pesnya

  Alina Zaghitova se pregătește de programul de patinaj artistic la ediția XXIII al Jocurile Olimpice de iarnă

 • Premierul Japoniei, Shinzō Abe, și Alina Zaghitova în timpul unei întâlniri în Japonia

  Premierul Japoniei, Shinzō Abe, și Alina Zaghitova în timpul unei întâlniri în Japonia

 • Alina Zaghitova la campionatul Europei la patinaj artistic de la Moscova.
  © Sputnik / Ramil Sitdikov

  Alina Zaghitova la campionatul Europei la patinaj artistic de la Moscova.

 • Alina Zaghitova evoluează într-un program scurt feminin de patinaj artistic din Saitama
  © Sputnik / Alexander Vilf

  Alina Zaghitova evoluează într-un program scurt feminin de patinaj artistic din Saitama

 • Alina Zaghitova evoluează în programul de patinaj artistic în etapa V a Grand Prix de la Moscova
  © Sputnik / Vladimir Pesnya

  Alina Zaghitova evoluează în programul de patinaj artistic în etapa V a Grand Prix de la Moscova

 • Alina Zaghitova la mare

  Alina Zaghitova la mare

 • Alina Zaghitova în timpul evoluării în etapa V a Grand Prix de patinaj artistic la Moscova.
  © Sputnik / Alexey Filippov

  Alina Zaghitova în timpul evoluării în etapa V a Grand Prix de patinaj artistic la Moscova.

 • Alina Zaghitova la mare

  Alina Zaghitova la mare


Загрузка...