Barcelona

Un nou sistem monetar independent de Euro

747
Barcelona este pe cale să implementeze, asemenea oraşului Girona din Catalonia sau oraşului Bristol din Marea Britanie, un nou sistem monetar independent de Euro. Mutarea comunităţii catalane a înfuriat Banca Centrală a Spaniei.

BUCUREŞTI, 16 nov — Sputnik. Adoptarea banilor locali are succes în orașele spaniole Bilbao, Sevilla, Toulouse în Franța, în unele părți din Bavaria, sud-estul Germaniei, precum și în Elveția, informează Sputnik International.

Barcelona este pe cale să adopte noul sistem monetar independent de Euro, însă moneda socială înfurie Banca Centrală a Spaniei. Instituţia a transmis primarului Barcelonei, Ada Colau, să nu accepte cererea comunităţii.

Primarul Colau a răspuns că moneda va fi "informală". Cu toate acestea, pentru ca moneda independentă să existe, ea are nevoie nu doar de sprijinul orașului, ci și de o instituție financiară proprie.

Trecerea Barcelonei de la Euro spre propriul sistem monetar ar urma să aibă loc anul viitor și în 2018. Banii sociali sunt foarte populari printre cetăţenii metropolei spaniole, dar, potrivit Băncii Centrale a Spaniei, moneda nu va supravieţui.

Așa-numitele valute complementare, care se dezvoltă în mare parte ca răspuns la austeritatea și recesiunea din Uniunea Europeană, trebuie să aibă bază legală în cadrul Autorității Serviciilor Financiare.

Exemplele numeroase din multe oraşe europene contrazic însă directivele Băncilor Centrale.

Brixton, districtul din sudul Londrei, are, de asemenea, propria lui monedă, Brixton Pound, iar 50 de angajați ai consiliului Lambeth îşi iau o parte din salarii în moneda locală. Un alt oraş britanic, Bristol, permite cetățenilor săi să-şi plătească taxele și unele facturi la energie cu moneda Bristol. Primarul din Bristol, George Ferguson, îşi ia salariul în proporţie de 100% în moneda locală.  

În oraşul Girona din Catalonia, mai multe companii au renunţat la Euro şi au aderat la  moneda locală. Satul austriac Langenegg emite moneda proprie Telente.

Banii locali sunt diferiţi de Euro şi de monedele naţionale prin faptul că nu au dobândă şi sunt creaţi de comunităţi în mod democratic. Într-un astfel de sistem monetar nu există inflaţie şi deflaţie. Mulţi teoreticieni susţin că banii locali vor înlocui treptat Euro şi monedele naţionale pe măsură ce capitalismul colapsează. 

747
Tagurile:
Banca Centrală, Barcelona, Valuta, Euro, Spania, Barcelonia, Spania
Офис

Companiile din România, schimbare majoră: cum doresc lucreze

58
(reînnoit 19:00 07.08.2020)
Potrivit rezultatelor unui studiu realizat de Bookster, mai mult de jumătate din companiile mari vor să lucreze de acasă, iar reîntoarcerea la birou ar urma să fie parțială.

BUCUREȘTI, 7 aug – Sputnik. Munca de acasă începe să fie o opțiune pentru cât mai multe companii.

Potrivit unui studiu la care au participat 800 de companii, dintre care 21% sunt companii mari sau foarte mari, 36% sunt companii medii și restul – companii mici și foarte mici, mai mult de jumătate doresc să lucreze de acasă.

De asemenea, firmele mari – cu un număr de angajați mai mare de 300 – firmele din București, precum și cele din IT, telecom și educație par a fi cele mai înclinate să lucreze de acasă.

Studiul a mai relevat că, de la jumătatea lunii martie, piața muncii din România a intrat într-un proces de adaptare la noile condiții de lucru și la respectarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Mai mult de jumătate dintre companiile participante la sondaj – 53 de procente – au precizat că aleg varianta întoarcerii parțiale la birou pentru perioada următoare.

Un procent semnificativ de companii – 30% - rămân să lucreze exclusiv de acasă și numai 15% se întorc complet, cu toți angajații, în spațiile de birouri rămase goale în perioada stării de urgență.

Reîntoarcerea completă la birou este dorită de companiile mici și foarte mici.

Capital.ro notează că, potrivit studiului Bookster, se poate vedea o înclinare mai mare spre lucrul complet de acasă la companiile din București, spre deosebire de restul țării, acolo unde numai 24% dintre companii au precizat că rămân să lucreze cu toți angajații de acasă în perioada următoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

58
Tagurile:
România, Companii
Tematic
Se privatizează și ultimele companii deținute de statul român? Iată ce zice Florin Cîţu
Comisia Europeană îngroapă ultimele companii românești
Celebru economist: Guvernul va îmbuna Europa prin cedarea, vânzarea de companii româneşti
Statul încasează bani. Marile companii vor distribui dividende
Mari companii de stat, milioane donate în Pandemie! Politicieni implicați

Загрузка...
Ministrul Sergiu Railean a avut o întrevedere cu Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță

România, investitorul numărul 1 în Republica Moldova

48
(reînnoit 18:43 06.08.2020)
O întrevedere pe teme economice a avut loc între Ministrul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova, Sergiu Railean, și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, Daniel Ioniță

BRUXELLES, 6 aug - Sputnik. Ministrul Economiei de la Chișinău, Sergiu Răileanu, și Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, au discutat astăzi despre evoluția relațiilor comercial-economice dintre cele două state.

„România a fost întotdeauna un partener de încredere pentru țara noastră nu doar pe filiera de cooperare economică, dar şi prin sprijinul acordat în cele mai dificile situații. Chiar și acum, în perioada pandemiei de COVID-19, România a fost alături de noi cu un suport în valoare de 3,5 milioane euro, fapt pentru care vreau să aduc sincere mulțumiri Guvernului român”, a declarat ministrul Railean.

Cei doi oficiali au discutat și despre realizarea proiectelor de infrastructură în sectorul energetic, în special pe segmentul de interconexiuni, în domeniul atragerii investițiilor în sectorul industriei, colaborarea în cadrul diverselor proiecte transnaționale.

Ambasadorul Daniel Ioniță a declarat că Republica Moldova poate miza pe suportul Guvernului României în realizarea obiectivelor propuse și optează pentru o colaborare eficientă pe domenii de interes comun, precum infrastructură energetică, comerț, investiții.

România se clasează pe locul 1 printre principalii investitori ai Republicii Moldova, atât după valoarea capitalului investit, cât și după numărul de întreprinderi cu capital românesc. Astfel, în Republica Moldova activează 1709 de întreprinderi cu capital românesc, iar investițiile în capitalul social au însumat 3,831 miliarde lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
Republica Moldova, România
Tematic
Președintele României anunță un gest frumos față de Republica Moldova
România va dona Republicii Moldova echipamente în valoare de 3,5 milioane de euro
Zi importantă în calendarul ortodox: O mare sfântă, prăznuită în Rusia, Moldova și România
Ajutorul din România a ajuns în Republica Moldova
Cutremur neașteptat de puternic în România, resimțit și în Republica Moldova
România și Republica Moldova participă la reuniunea Parteneriatului Estic
Cum ajung moldovenii ilegal în Italia: granița de Est e șvaițer - acuze la adresa României

Загрузка...

Un avion rusesc Su-27 a interceptat avioane de recunoaștere ale SUA

0
Avionul de luptă rusesc Su-27 a interceptat două avioane de recunoaștere ale SUA în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre ale Mării Negre.

Potrivit Ministerului Apărării al Rusiei, avionul strategic de recunoaștere RC-135 și avionul de bază al aviației de patrulare P-8A Poseidon au fost detectate de sistemul rusesc de apărare antiaeriană.

Acum o săptămână piloții ruși au interceptat avioane-spion deasupra bazinului Mării Negre.

Cum a decurs operațiunea, urmăriți în materialul Sputnik. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
SUA, Rusia, avioane, Su-27

Загрузка...