Muncitori

Sindicatele atacă: Nedreptatea și exploatarea, integrate în sistemul economic

57
(reînnoit 11:17 17.10.2016)
Confederația Sindicală 'Cartel Alfa' susține că unul din cinci români se confruntă cu sărăcia determinată de venitul insuficient, cu toate că lucrează cu normă întreagă, fapt care duce la sărăcie persistentă și accentuarea inegalităților.

BUCUREȘTI, 18 oct — Sputnik. Cu ocazia Zilei Internaționale pentru eradicarea sărăciei, celebrată astăzi, Confederația Sindicală "Cartel Alfa" a remis un comunicat de presă prin care atrage atenția supra faptului că facilitățile de care se bucură investitorii străini încurajează exploatarea forței de muncă.

„Avem o fiscalitate care favorizează capitalul, împovărând în schimb salariații și micii contribuabili. În numele 'atragerii investitorilor străini' au fost create facilități și condiții pentru companii care permit și chiar încurajează exploatarea forței de muncă autohtone, în numele profitului, de multe ori externalizat prin diverse mijloace', arată comunicatul Cartel Alfa.

„Cartel Alfa” afirmă că toate acestea au dus la o adâncire a inechității sociale, condiții de muncă precare, exploatare și o totală lipsă de perspective pentru lucrătorii români, în afară de opțiunea migrării.

"În prezent, unul din cinci români se confruntă cu sărăcia determinată de venitul insuficient, cu toate că lucrează cu normă întreagă, și o mare parte din sărăcia bazată pe venit este persistentă, trei sferturi dintre persoanele sărace aflându-se în această situație de cel puțin trei ani. Atâta vreme cât nedreptatea și exploatarea sunt integrate în sistemul economic, social și cultural, sărăcia va devasta în continuare o proporție covârșitoare din populație, fiind în același timp o frână în dezvoltare".

Nivelul sărăciei și al excluziunii sociale din România rămâne printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, iar o treime din populație este afectată de privare materială severă, în sensul că nu-și poate permite lucruri considerate necesare pentru a duce un trai decent de zi cu zi, arată „Cartel Alfa”.

57
Tagurile:
Favorizare, legislație, Investitori străini, Exploatare, Forță de muncă, Sindicate, România
Comisia Europeană

Comisia Europeană vrea aplice ”taxa lui Dragnea” la nivel UE pentru a face rost de bani

3914
Celebra taxă pe lăcomie a lui Liviu Dragnea, menită să atragă bani de la marile companii, a fost reinventată acum chiar de Comisia Europeană care vrea să taxeze 70.000 de mari companii ca să adune banii necesari planului de relansare economică de 750 de miliarde de euro

BRUXELLES, 1 iun - Sputnik, Daniela Porovăț. Comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a cerut statelor membre să sprijine introducerea mai multor noi taxe, printre care şi o taxă anuală pentru marile companii pentru accesul pe piața unică europeană.

Taxa are scopul de a finanța programul de relansare economică și amintește de celebra tază pe lăcomie a lui Liviu Dragnea, criticată la momentul respectiv de așa numiții pro-europeni.

Într-un interviu acordat Financial Times, Johannes Hahn a spus că nu există alternative decât a da Comisiei Europene noi surse de venituri directe (sau propriile resurse), prin care să-şi asigure serviciul datoriilor, ce urmează a fi asumate conform planului de 750 de miliarde de euro dezvăluit săptămâna trecută. 

Johannes Hahn a explicat că alternativa ar fi contribuţii mai mari la bugetul comunitar din partea statelor membre, ceea ce ar fi inacceptabil din punct de vedere politic.

"Un buget mai mic nu va fi acceptat de marea majoritate a statelor membre. Iar când vine vorba de noi contribuţii, nu văd să existe interes în nicio ţară", a spus comisarul european.

Taxa care va fi percepută de la marile companii ar urma să ia forma unei sume forfetare ce va fi plătită anual pentru utilizarea pieţei unice, iar amploarea ei va depinde de mărimea companiei,  Johannes Hahn explicând în acest sens că marile companii ar putea fi împărţite în două sau trei categorii.

Această taxă face parte dintr-un pachet de opţiuni de majorare a veniturilor, care include o taxă pe carbon, venituri din extinderea schemei de tranzacţionare a emisiilor de poluare şi o taxă pe companiile digitale.

Orice taxă comună la nivelul UE are nevoie de aprobarea guvernelor tuturor celor 27 de state membre şi a Parlamentului European.

În ce constă planul de redresare

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat săptămâna trecută că ar vrea ca statele membre UE să sprijine un pachet de iniţiative de revenire economică în valoare de 2.400 miliarde de euro.

Propunerea executivului comunitar vizând un instrument de revenire în valoare de 750 miliarde euro, combinat cu "buget UE pe termen lung revizuit în valoare de 1.100 miliarde euro", este o "necesitate urgentă şi excepţională pentru o criză urgentă şi excepţională", a apreciat Ursula von der Leyen.

Preşedintele Comisiei Europene a precizat că noile iniţiative se vor alătura unui pachet convenit deja în valoare de 540 miliarde de euro. "În total, aceasta va duce efortul nostru de revenire la 2.400 miliarde de euro", a subliniat Ursula von der Leyen.

Planul propus de Ursula von der Leyen se lovește încă de refuzul statelor ”frugale” - Olanda, Danemarca, Austria şi Suedia -, care și-au afirmat principiul de a susține economia UE numai prin împrumuturi, şi nu prin subvenţii.

Executivul UE propune ca acest plan de relansare, denumit Next Generation EU, să fie în concordanță cu bugetul pe termen lung al UE, pentru care Comisia a venit cu o nouă propunere.

Pentru viitorul cadru financiar multianual, Comisia Europeană propune un buget total de circa 1.100 de miliarde de euro. Ca urmare, capacitatea financiară totală a bugetului UE va fi de 1.850 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027.

Din cele 750 de miliarde de euro, 500 de miliarde de euro vor fi distribuite sub forma de granturi, iar 250 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi, potrivit Ursulei von der Leyen.

3914
Tematic
Franța critică Italia pentru planul unilateral de redeschidere a granițelor pentru turiști
Plan comun Merkel-Macron: 500 de miliarde de euro pentru redresarea UE
Viktor Orban consultă populația cu privire la măsurile anti-criză și la planul lui Soros
De ce Rusia are de câștigat de pe urma planului Comisiei Europene

Загрузка...
Loc de muncă

Măsuri de criză: angajatorii nu au voie rupă contractul angajaților până în decembrie

75
(reînnoit 11:59 01.06.2020)
Pentru trei luni, 41,5% din salariul de bază al celor care se vor întoarce din șomaj tehnic va fi plătit din bugetul public pentru o perioadă de trei luni, a stabilit Guvernul.

BUCUREȘTI, 1 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. La finalul lunii mai, potrivit ultimelor date făcute publice de Ministerul Muncii, numărul românilor aflați în șomaj tehnic era de 595.000 de persoane.

Cei care se vor întoarce din șomaj tehnic vor avea asigurat de către statul român 41,5% din salariul de bază.

Măsura luată de guvern va sprijini atât angajatorii, dar și angajații care au, astfel, locul de muncă asigurat măcar până la finalul anului în curs.

De altfel, statul a asigurat, pe perioada stării de urgență, din fonduri publice și din împrumuturi, un procent de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult decât salariul mediu net celor care au intrat în șomaj tehnic în perioada respectivă.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a făcut plăți de aproximativ 2 miliarde de lei pentru 1,4 milioane de angajați în șomaj tehnic, iar Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a plătit 430 de milioane de lei pentru 130.000 de liber profesioniști, informează zf.ro.  

Economiștii trag, însă, un semnal de alarmă și spun că bugetul statului are limite, aceasta cu atât mai mult cu cât încasările la bugetul de stat au scăzut în această perioadă în mod considerabil. O asemenea măsură pune și mai mult presiune pe bugetul statului. 

Facem precizarea că măsura de asigurare a 41,5% din salariul de bază de către stat nu se aplică tuturor românilor, ci doar celor care au avut contractul de muncă suspendat cel puțin 15 zile în perioada stării de urgență sau stării de alertă.

Sursa citată precizează că angajatorii ale căror afaceri continuă să rămână cu activitatea suspendată pot beneficia de măsura de susținere a salariilor sau pentru continuarea plății șomajului tehnic de la data de 1 iunie 2020 până la ridicarea restricțiilor.

O altă măsură a Guvernului vizează persoanele de peste 50 de ani. Astfel, angajatorii pot încheia noi contracte de muncă pentru persoane cu vârsta de peste 50 de ani ale căror contracte au încetat în perioada stării de urgență și sunt înregistrați ca șomeri. Ei vor primi de la stat 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2500 de lei.

Și patronii care vor angaja tineri între 16 și 29 de ani, dar și persoane care au venit în România în această perioadă, rămânând fără loc de muncă în țările respective, vor beneficia de aceeași măsură, adică vor primi 50% din salariul angajatului, timp de un an, dar nu mai mult de 2500 de lei.

75
Tagurile:
Contract, angajatori, angajați

Загрузка...
Seismograph

Acum: Cutremur neașteptat de puternic în România, resimțit și în Republica Moldova

0
(reînnoit 14:32 02.06.2020)
Acum puțin timp, Institutul Național de cercetare dezvoltare pentru fizica Pământului a transmis datele unui cutremur neașteptat de puternic

BUCUREȘTI, 2 iun - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis acum puțin timp că un cutremur cu o magnitudine de 4.8 grade pe scara Richter și s-a produs în zona seismică Vrancea.

Cutremurul a avut loc la ora 14:12:55 (ora locală a României) epicentrul fiind la adâncimea de 117 km, în județul Vrancea, la granița cu Buzău, în apropierea localităților Vintileasca și Secuiu.

„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 73km E de Brasov, 86km NE de Ploiesti, 107km S de Bacau, 119km V de Galati, 119km V de Braila, 138km N de Bucuresti, 158km NE de Pitesti, 187km E de Sibiu, 188km SV de Iasi, 202km N de Ruse”, informează INCDFP.

Seismul s-a simțit și în Republica Moldova la Chișinău, mai puternic decât la București.

Cutremur în România: Harta propagării undei seismice
© Photo : INCDFP
Cutremur în România: Harta propagării undei seismice

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Vrancea, cutremur

Загрузка...