Alexandra Lăncrănjan

Cu bâta în baltă - "Procuroarea lui Dragnea" e "anchetată" absurd

265
(reînnoit 21:26 23.02.2018)
O anchetă bazată pe motive greu de înțeles survine în cel mai nepotrivit moment

BUCUREȘTI, 23 feb — Sputnik, Dragoș Dumitriu. "Inspecţia Judiciară s-a autosesizat şi a declanşat cercetări prealabile faţă de procuroarea DNA Alexandra Lăncrănjan după ce, la începutul lunii februarie, jurnalista Sorina Matei de la B1 şi site-ul Lumea Justiţiei au acuzat-o că a participat o reuniune unde erau şi politicieni", anunță România Curată.

După cum se știe, Lăncrănjan e procuroarea care anchetează dosarul TelDrum, implicându-l și pe Liviu Dragnea.

Evenimentul la care a facut referire presa a avut loc pe 16 iunie 2017, s-a numit "Meet the Global Thinkers" și a fost organizat de Club Romania, cu participarea Institutului britanic Legatum, informează sursa citată.

Procuroarea apare în mai multe forografii de la recepție, în prezența a zeci de persoane, printre care și un deputat PSD, Florin Petre Manole, membru al Comisiei pentru Drepturile Omului, un fost secretar de stat de la Justiție, un consilier prezidențial și alte personalități.

Printre cei prezenți s-a aflat și Gruia Stoica, un potent și controversat om de afaceri condamnat anul trecut la închisoare cu suspendare, în urma unei anchete a DNA — dar și distins, la sfârșitul anului trecut, de prestigioasa revistă "Capital" cu premiul "pentru ocuparea poziției de lider național și pentru expasiune în regiune". Adică… România!

Tânăra procuroare apare într-o ținută lejeră, poate demnă de atenția criticilor de modă, dar a face un caz din prezența ei la o reuniune publică alături de zeci de persoane ține de absurd! Mai mult, fiind vorba de personalități, este imposibil de găsit o alăturare în care să nu găsești vagi legături pe care, cu puțin efort, reducționism și scoatere din context, să nu le consideri suspecte, incriminatoare chiar.

Dacă vorbim de oameni de afaceri, atunci situația e și mai gravă — practic niciun om important din domeniu nu este fără pată, adică fără o cercetare sau anchetă.

"Vă confirmăm faptul că pe rolul Inspecţiei Judiciare există o lucrare vizând activitatea sau conduita doamnei Lăncrănjan Alexandra — procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie — Structura Centrală", a comunicat Inspecţia, scrie "România Curată", care explică și articolele de legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, la ce s-ar referi ancheta.

Potrivit articolului 97 litera d, constituie abatere disciplinară: "desfăşurarea de activităţi publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuţiilor de serviciu".

Articolul 96: "Judecătorii şi procurorii răspund disciplinar pentru abaterile de la îndatoririle de serviciu, precum şi pentru faptele care afectează prestigiul justiţiei".

Articolul 89, alineatul (1): "Magistraţii sunt datori să se abţină de la orice acte sau fapte de natură să compromită demnitatea lor în profesie şi în societate".

Cu alte cuvinte, absurdul unei anchete privind prezența Alexandrei Lăncrănjan la recepția de la Club România este total!

Desigur, dacă ne referim la opinii exprimate în timp de Lăncrănjan pe mediile de socializare, multe șterse între timp de procuroare, atunci se poate discuta, așa cum am subliniat într-un articol, la vremea respectivă. Dar, atunci nu s-a sesizat nimeni, nici inspecția judiciară, nici măcar avocații lui Liviu Dragnea.

Revenind la cazul de față, sursa citată spune că Alexandra Lăncrănjan nu a comentat informaţiile privind ancheta (preliminară).

Din materialul prezentat reținem și opiniile unor juriști citați de "România curată":

Claudia Postelnicescu, avocat: "Participarea la evenimente mondene nu este interzisă în niciun fel, indiferent dacă la aceste evenimente participă sau nu şi politicieni, nu este responsabilitatea magistratului să condiţioneze participarea sa cu neparticiparea altora (…) auto-sesizarea Inspecţiei judiciare mi se pare excesivă, dar trăim într-un război informaţional şi de imagine politică, în care este târâtă şi Justiţia".

Cristi Danileţ, judecător: „Un magistrat are dreptul să facă parte din organizaţii ale societăţii civile şi să participe la întâlniri ale acestora (…) magistratul nu are voie să susţină platforme politice sau să facă politică, nicidecum să dea mâna sau să apară în fotografii cu politicieni la evenimente publice".

În concluzie, sperăm ca după efectuarea cercetării prealabile, Inspecţia judiciară să claseze lucrarea, dar să fie mai atentă, mai vigilentă cu manifestările de tip politic, chiar dacă au acoperire "civică". Nu ar fi de dorit ca o asemenea (auto)sesizare absurdă, survenită — cel puțin ca știre — exact când se propune revocarea șefei DNA, să dea o conotație nedorită unui demers care dorește însănătoșirea, normalizarea Justiției, precum și a relațiilor cu celelalte puteri ale statului. Și cu opinia publică.

Ca un Post Scriptum — mai potrivit ar fi de investigat activitatea unor entități precum cea care a creat evenimentul cu participare eclectică, fiindcă acolo am putea găsi chestiuni interesante; de aceea susțin și cu această ocazie propunerea legislativă a parlamentarilor Liviu Pleșoianu și Șerban Nicolae privind transparența finanțării ONG-urilor și a activității acestora.

265
Tagurile:
absurd, prezență reuniune cu politicieni, anchetă, Alexandra Carmen Lăncrănjan, România
Tematic
Lucian Blaga - monumentul i-a fost vandalizat azi, de ziua nașterii și înhumării
Laura Codruța Kovesi

Se întoarce roata pentru Kovesi - 18 dosare penale pe rol

1289
Informaţia a fost făcută publică de procurorul şef secţie Gheorghe Stan de la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

BUCUREŞTI, 12 feb – Sputnik, Georgiana Arsene. Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a răspuns, ca urmare a unei solicitări făcute în baza Legii 544/2011 privind accesul la informaţiile de interes public privind accesul liber la informaţiile de interes public.

Solicitarea a fost formulată de Romanian Community Coalition pe data de 6 februarie 2019. În respectiva cerere din 6 februarie 2019, Romanian Community Coalition a solicitat Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie să comunice, în primul rând, câte dosare există în lucru pe rolul Secţiei privind fapte presupus a fi săvârşite de Laura Codruţa Kovesi în calitate de procuror.

„Care este încadrarea juridică a acestor fapte şi câte dosare sunt în lucru pentru fiecare presupusă infracţiune în parte”, se mai arată în solicitare, potrivit stiripesurse.ro

În răspunsul primit din partea Secţiei, semnat de procurorul şef Gheorghe Stan au fost enumerate 18 dosare aflate în curs de instrumentare privind fapte potenţial comise de procurorul Laura Codruţa Kovesi.

1289
Tagurile:
dosare penale, Laura Kovesi

Загрузка...
DNA

Sumele uriașe cheltuite de DNA pentru filajele unor politicieni celebri 

696
În cazul celei mai controversate instituții a procurorilor, DNA, bugetele sunt cu adevărat impresionante, relevă o anchetă prezentată de aseară de presă

BUCUREȘTI, 18 ian - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Așa cum s-a anunțat de ieri în presă, Curtea de Conturi are programată o verificare complexă la Parchetul General, dar și la cele două direcții importante – DNA și DIICOT.

Din informațiile publicate de presă este vorba de sume uriașe, iar investigatorii Antena 3 au prezentat câteva date cutremurătoare.

Astfel, în cazul celei mai controversate instituții a procurorilor, DNA, bugetele sunt cu adevărat impresionante, relevă o anchetă prezentată de sursa citată.

O listă completă, prezentată în capturile de mai jos, arată o creștere constantă, începând cu anul 2009, totalul de anul trecut fiind… de trei ori mai mare decât în anul de referință, 2009. Acesta în condițiile acuzaților aduse majorității parlamentare de ”renunțare la lupta anticorupție”. 

 

Sumele cheltuite de DNA pentru filaje, captură ecran
© Photo : Antena3
Sumele cheltuite de DNA pentru filaje, captură ecran
Sumele cheltuite de DNA pentru filaje, captură ecran
© Photo : Antena3
Sumele cheltuite de DNA pentru filaje, captură ecran

”Boom-ul a fost în 2012, după ce Laura Codruța Kovesi a preluat conducerea DNA”, a declarat jurnalista Berta Popescu, autoarea anchetei.

Tot în emisiunea sinteza zilei au fost prezentate calcule – sau estimări – vizând ”filajele țintelor lui Kovesi”, dându-se câteva exemple celebre de politicieni care au intrat în colimatorul DNA.

Iată o listă scurtă – precizând că e vorba de filaje derulate pe mai mulți ani.

”Costul total al acțiunii de urmărire audio-video a judecătorului CCR Toni Greblă (fost senator și actual secretar general al Guvernului, n.n.) a fost de 3.000.000 de euro”, a apreciat Mihai Gâdea.

În cazul Olguței Vasilescu, DNA ar fi cheltuit tot circa 3.000.000 de euro pentru filajul complex al fostei primărițe a Craiovei, fost ministru și actual senator PSD.

Cea mai mare sumă – datorită perioadei extrem de lungi (circa 7 ani) apare în dreptul președintelui Senatului, Călin Tăriceanu - circa 7.000.000 de euro.

Conform specialiștilor familiarizați cu metodologia SRI, ziua de filaj complex costă circa 3000 de euro.

696
Tematic
Lovitură de teatru la DNA!
Manevră majoră la DNA – chiar când lumea urmărea ce se petrece la Bruxelles!
Lovitură de teatru la DNA – ”Mită de 1 milion de euro”! Fosta șefă, răspuns năucitor!

Загрузка...
Государственный визит президента РФ В. Путина в Китай

"America este departe!"Japonezii s-au speriat de alianța Rusiei și Chinei în caz de război

144
(reînnoit 10:04 08.05.2021)
Japonezii au comentat rezultatele reuniunii miniștrilor de externe G7 de la Londra și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la apropierea dintre Moscova și Beijing.

BUCUREȘTI, 8 mai - Sputnik. Cititorii portalului japonez Yahoo News Japan au comentat rezultatele reuniunii miniștrilor de externe G7 de la Londra și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la apropierea dintre Moscova și Beijing.

Portalul a atras atenția asupra comunicatului final, în care Rusia și China au fost numite printre „cele mai mari amenințări la adresa lumii”. Cu toate acestea, potrivit unui număr de utilizatori, în scenariul unui conflict armat din regiunea Asia-Pacific, izolarea celor două țări poate juca o glumă crudă cu Tokyo.

"Japonia este strânsă între ele, ca între ciocan și nicovală! America și Occidentul sunt departe, dar Japonia este chiar aici! În cazul un conflict militar, Japonia se va afla într-o situație extrem de periculoasă și este puțin probabil să iasă din el! Trebuie să ne gândim la asta! "- crede unul dintre comentatori.

"Cu astfel de declarații, aruncăm Rusia și China, una în brațele celeilalte!Iar situația din Japonia nu devine mai sigură și mai stabilă, ci, dimpotrivă, mai tensionată și periculoasă! "- a comentat un alt utilizator.

În timp ce alți comentatori s-au plâns că astfel de declarații rămân doar pe hârtie și nu duc la acțiuni concrete.

„Toate aceste reuniuni și întâlniri ale Grupului celor Șapte se încheie în același mod - cu careva declarații ”, a reacționat un alt cititor.

"Până acum, toate aceste declarații formidabile împotriva Chinei și Rusiei sunt mai mult pe hârtie. Acțiunile concrete nu sunt deosebit de vizibile!" - a subliniat utilizatorul.

Printre cititori au fost și cei care au cerut stabilirea unor relații bilaterale între Rusia și Japonia.

"În loc să transforme Rusia într-un dușman și să o trateze ca atare, este mai bine ar încerca să o atragă de partea occidentală!" - este sigur un alt utilizator.

"Ne concentrăm pe prieteni îndepărtați și neglijăm țările apropiate. Avem relații teribile cu vecinii noștri - China, Rusia, Coreea de Sud și RPDC", se arată indignat comentatorul.

Un utilizator a ajuns la concluzia că, după ce Joe Biden a ajuns la putere, Statele Unite au început să revendice din ce în ce mai mult hegemonia globală. În opinia sa, liderul american „creează dușmani pentru Washington, pe care el însuși îl atacă”.

"Avem legături economice uriașe cu China și acestea pot deveni mai active cu Rusia. A urma o cale oarbă în urma politicii SUA se poate termina cu o înfrângere pentru Japonia!" - a conchis el.

144
Tagurile:
China, Rusia, Japonezi

Загрузка...