Alegeri, votare

Alegeri parlamentare: MAE - secții de votare în străinătate

110
Ministerul Afacerilor Externe estimează că vor fi organizate în jur de 750 – 755 de secţii de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie.

BUCUREȘTI, 10 nov - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că vor fi organizate 750 – 755 de secţii de votare la alegerile parlamentare din 6 decembrie, estimarea fiind făcută după consultări cu românii din afara ţării. MAE a mai precizat că 610 secții au deja stabilite toate elementele cerute de lege. Potrivit ministerului, procesul electoral se va derula cu respectarea măsurilor de limitare a pandemiei impuse atât de România, cât şi de ţările respective.

MAE a anunțat, de asemenea, că până în 16 noiembrie trebuie înaintate către AEP propunerile de înfiinţare de secţii de votare în străinătate, urmând ca AEP să stabilească, prin Hotărâre, lista secţiilor de votare, până, cel mai târziu, la data de 18 noiembrie.

”Singurele state ale căror autorităţi au informat oficial că nu vor permite organizarea de secţii de votare pe teritoriul lor, nici la sediile misiunilor diplomatice, nici în alte locaţii, sunt Nigeria şi Malta”, a transmis MAE, care a amintit și de alte state unde nu vor fi secții de votare. Astfel, din cauza restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19, organizarea de secţii de votare este improbabilă în R.P.D. Coreeană, care are graniţele închise, și în Venezuela, unde activitatea diplomatică este suspendată.

Totodată, în urma instrucţiunilor Centralei MAE, misiunile diplomatice şi oficiile consulare din străinătate au demarat un amplu proces de consultare cu societatea civilă, reprezentanţi ai asociaţiilor şi ai comunităţilor de cetăţeni români în vederea identificării parametrilor optimi ai dimensionării şi amplasării secţiilor de votare, rezultatele acestor consultări contribuind la baza argumentativă pentru organizarea de secţii de votare în străinătate.

Reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procese electorale din cadrul MAE Iulian Ivan a precizat că 610 secții deja toate elementele solicitate de lege, și anume adresa completă, nota logistică pentru fiecare local de vot, sinteza consultărilor cu cetăţenii românii, informaţiile primite de la autorităţile străine competente privind numărul de cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, acestea stând la baza dosarului şi propunerii de înaintare către Autoritatea Electorală a propunerii de înfiinţare de secţii de votare.

Totodată, MAE monitorizează permanent situaţia generată de măsurile specifice impuse pentru prevenirea răspândirii infectării cu SARS-CoV-2, pentru a evalua, dacă va fi cazul, relocarea unor secţii de votare sau reorganizarea sistemului de secţii la nivelul acestor ţări.

MAE a explicat că, în ceea ce priveşte regulile privind măsurile sanitare şi de siguranţă aplicabile în incinta secţiilor de votare din străinătate, vor fi respectate măsurile adoptate de autorităţile din România, urmând a fi adaptate la măsurile stabilite de autorităţile statului de reşedinţă. De asemenea, MAE va asigura sumele necesare pentru achiziţia materialelor de protecţie şi sanitare (măşti, mănuşi, dezinfectant).

”Toate secţiile de votare vor fi dotate cu materiale de protecţie, iar în unele cazuri sunt posibile măsuri suplimentare, impuse de autorităţile competente din statele/regiunile unde sunt organizate acestea, cum ar fi: măsurarea temperaturii cu termometre non-contact, fluxuri separate de ieşire/intrare din secţia de votare şi alte măsuri pe care le impun autorităţile locale”, a mai transmis reprezentantul MAE.

El a arătat că, în vederea asigurării unor condiţii optime în contextul pandemiei, cadrul normativ actual prevede unele măsuri care reduc la minim contactul fizic: listele electorale nu se întocmesc în format de hârtie, ci electronic, prin intermediul terminalelor informatice utilizate în secţiile de votare, codul numeric al alegătorului este preluat automat în cazul celor mai multe acte de identitate, alegătorii semnând electronic pe tablete.

Alegătorii care se vor prezenta la secţiile de votare organizate în străinătate trebuie să respecte  măsurile uzuale de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2: să poarte masca de protecţie; să se dezinfecteze la intrarea în secţie; să păstreze distanţa minimă legală impusă de autorităţile locale, inclusiv în timp ce se aşteaptă la rând pentru a intra în secţia de votare; să evite, (la prezentarea actelor de identitate şi la preluarea ştampilei şi a buletinelor de vot) manipularea acestora fără dezinfectarea mâinilor în prealabil şi a contactului direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare.

Votarea în străinătate se va desfăşura pe durata a două zile, sâmbătă, 5 decembrie şi duminică, 6 decembrie în intervalul orar 7.00 – 21.00 ora locală. În situaţia în care, la ora 21.00, mai există alegători în localul secţiei de votare sau la rând în faţa secţiei de votare acestora li se va permite să voteze până la ora 23.59 ora locală.

110
Tagurile:
Secții de votare, MAE
Moldovenii votează în Northampton la alegerile prezidențiale

VIDEO: Moldovenii din Marea Britanie votează activ - rânduri mari și reguli respectate

435
Timpul de afară nu-i împiedică pe moldovenii din Marea Britanie să meargă la vot. În pofida ploii, diaspora din orașul Londra formează cozi kilometrice pentru a putea vota.

Și în cel de-al doilea scrutin al alegerilor prezidențiale diaspora este activă și merge la vot. 

În Marea Britanie, de asemenea, este o prezență mare.

Moldovenii votează la Northampton

În orașul Northampton poliția dirijează traficul rutier din preajma secției de votare, unde sute de moldoveni așteaptă să voteze în cadrul alegerilor prezidențiale din Moldova.

Restricțiile impuse din cauza răspândirii infecției COVID-19 sunt respectate.

Mulțumim moldovenilor din Marea Britanie care ne-au trimis imagini foto și video de la fața locului.

De asemenea, potrivit acelorași surse, în Northamptom sunt organizate două cozi, una pentru părinții cu copii, iar alte pentru restul.

Moldovenii votează la Londra

În orașul Londra, Marea Britanie, moldovenii s-au adunat la secțiile de votare cu noaptea în cap, pentru a prinde rând și a reuși să participe la alegeri. Chiar dacă vremea le-a cam dat bătăi de cap, alegătorii nu renunță și continuă să se adune la ușa unei secții de vot din oraș. 

Moldovenii votează în Londra
© Photo : Vadim Buruian
Moldovenii votează în Londra

Potrivit datelor Ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie, până ora ora 10:00, ora locală, peste șase mii de moldovenii au reușit să-și exercite dreptul la vot.

  • Londra: East London Gymnastics Centre - 1557 de moldoveni 
  • Londra: Mama Shelter, Hackney Road -1350 de moldoveni 
  • Londra: Hilton London Kensington - 1021 de moldoveni 
  • Northampton – 1230 de moldoveni 
  • Birmingham – 614 de moldoveni 
  • Manchester – 356 de moldoveni 
  • Glasgow – 44 de moldoveni.

Ambasada Republicii Moldova în Marea Britanie le recomandă moldovenilor din Londra să voteze la secțiile de vot din Mama Shelter, Hackney Road și Hilton London Kensington, deoarece secția de votare din East London Gymnastics Centre este în prezent cea mai aglomerată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

435
Tagurile:
Marea Britanie, Moldova, Alegeri prezidenţiale
Тема:
Alegeri prezidențiale în Moldova 2020

Загрузка...
Moldovenii votează la Frankfurt

Muzică și voie bună - cum votează moldovenii din diasporă - VIDEO

650
Moldovenii care se află peste hotare s-au mobilizat și în turul doi al scrutinului prezidențial. În unele țări, oamenii au venit și cu noaptea în cap doar să reușească să-și exercite dreptul la vot.

CHIȘINĂU, 15 nov - Sputnik. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe video-uri din diverse țări, unde cetățenii Republicii Moldova așteaptă în rând să-și exercita dreptul la vot. Era întuneric când s-au adunat moldovenii de la Hamburg, Germania.

Ulterior, la unele secțiile de votare din Germania, moldovenii au pus muzică populară și au făcut voie bună pentru ca să treacă mai ușor timpul de așteptare. 

Cozi imense sunt și în Italia. Sute de moldovenii stabiliți în diferite orașe s-au adunat la secțiile de votare pentru a alege președintele Republicii Moldova. 

Moldovenii s-au prezentat în număr mare la secția de votare din Praga.
Cozi și număr mare de alegători care au venit să voteze președintele țării la Nisa, Franța.
Până la această oră, 61 696 de moldoveni aflați în străinătate au votat. Numărul bărbaților este practic egal cu cel al femeilor. La scrutinul prezidențial din 1 noiembrie, 149 020 de moldoveni aflați în străinătate au mers la secțiile de votare. Cei mai mulți alegători au fost în Italia - 46 442, Marea Britanie – 16 847, Franța - 15 616, Germania - 12 924, România - 12 912, Irlanda - 7 046,  SUA - 5 755 de alegători, Federația Rusă - 5 603, Spania - 4 303.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

650
Тема:
Alegeri prezidențiale în Moldova 2020

Загрузка...

„Plânsul” naturii? Un ozor neobișnuit a apărut pe un rezervor din Nijni Novgorod

0
Un mic lac se află sub telefericul care leagă Nijni Novgorod de orașul-satelit Bor, pe malul opus al Volgăi.

Recent, acest bazin a atras atenția cetățenilor - apa din lac a înghețat, iar pe gheață s-a format o imagine asemănătoare cu un chip care țipă: puteți vedea contururile capului, ochilor și gurii deschise. Figura de gheață le-a amintit unor localnici de tabloul „Țipătul” al artistului expresionist norvegian Edvard Munch, în timp ce alții au găsit că contururile aminteau mai degrabă un cap de extraterestru

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0

Загрузка...