Declarația de presă comună Bogdan Aurescu – Dmytro Kuleba

Despre ce a discutat Aurescu cu ministrul ucrainean de Externe

164
Drepturile etnicilor români din Ucraina vor rămâne pe agenda relațiilor româno-ucrainene, iar reforma administrativ-teritorială din această țară trebuie să țină cont de interesele etnicilor români, se spune în declarația comună a lui Aurescu și Kuleba.

CHIȘINĂU, 8 sept – Sputnik. Problema drepturilor minorității românești va rămâne pe agenda relațiilor bilaterale româno-ucrainene, iar reforma teritorial-administrativă din Ucraina trebuie “să aibă în vedere și interesele cetățenilor ucraineni de etnie română”, se spune într-o declarație de presă comună a ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, și a omologului său ucrainean, Dmytro Kuleba.

Mai devreme, într-un briefing susținut la București, șeful diplomației ucrainene a declarat că Ucraina nu planifică să aducă modificări scandaloasei legi a învățământului, iar reforma teritorial-administrativă este o problemă politică internă a statului ucrainean, orice indicații din partea altor state fiind exclusă.

Zile acestea la București se desfășoară Reuniunea Anuală a Diplomației Române, iar Dmytro Kuleba este printre invitații speciali la eveniment.

În urma discuțiilor dintre miniștrii de Externe al celor două state, părțile au convenit asupra accelerării activității Comitetului mixt pentru protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

“Dorința noastră este de a obține maximul posibil pentru exercitarea drepturilor lingvistice ale persoanelor care aparțin minorității române din Ucraina și, de asemenea, acest exercițiu să se realizeze pentru toți vorbitorii de limbă română din Ucraina, indiferent cum aceasta este denumită”, se menționează în declarație.

Un alt subiect sensibil, pe care l-au abordat cei doi oficiali a fost reforma administrativ-teritorială din Ucraina. Comunitatea românească din regiunea Cernăuți a expediat un memoriu autorităților de la Kiev, cerând formarea unei unități teritoriale din raioanele cu o populație preponderent românească (Noua Suliţă, Herţa, Hliboca, Storojineţ). Etnicii români din Ucraina au temeri că includerea acestora în macro-raioane majoritar ucrainene ar putea duce la o asimilare forțată.

“Am discutat și despre reforma administrativ-teritorială din Ucraina, am luat notă de acest proces care se află în curs și am apreciat faptul că este important ca procesul care urmează să se finalizeze să aibă în vedere și interesele cetățenilor ucraineni de etnie română, atunci când atribuțiile unităților administrativ-teritoriale vor fi stabilite în final”, se menționează în declarația publicată de MAE.

Totodată, părțile consideră că este “important să continue procesul de consultare reală, pe fond, a reprezentanților minorității române din Ucraina atunci când sunt discutate sau se adoptă acte normative sau administrative care pot afecta eventual nivelul drepturilor exercitate”.

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat în anul 2017 o nouă legea a învățământului care presupune trecerea din 2020 a elevilor din clasele 5-11 din școlile alolingve la predarea în limba ucraineană. Școlile cu predarea în limbile statelor membre ale UE urmează să fie ucrainizate începând cu anul 2023. Conform legislației, ponderea disciplinelor în limba ucrainean trebuie să constituie cel puțin 80 la sută din programul școlar. Această abordare a fost criticată de alte state, în special, de Ungaria și România, ale căror comunități etnice vor fi cele mai afectate de noile măsuri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

164
Tagurile:
Ucraina, Bogdan Aurescu
Тема:
Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (58)
Tematic
Ministru ucrainean de Externe sfidează statul român la București
Ucraina va refuza vaccinul rusesc, chiar dacă Moscova îl va oferi
Ucraina își închide granițele peste câteva ore pentru o lună de zile!
Declarația de presă comună Bogdan Aurescu – Dmytro Kuleba

România a cerut Ucrainei renunțe la “limba moldovenească”

317
(reînnoit 20:08 19.06.2021)
România cere autorităților ucrainene să renunțe la utilizarea oficială a glotonimului “limba moldovenească”.

BUCUREȘTI, 19 iun – Sputnik. Autoritățile române au cerut din nou Ucrainei să renunțe la utilizarea oficială a denumirii “limbii moldovenești”. O astfel de poziție și-a exprimat ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, în timpul unei întrevederi cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, pe marja Forumului de Diplomație de la Antalya.

“Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat solicitarea către Ucraina ca, pornind de la recunoașterea identității între limba română și așa-zisa “limbă moldovenească”, confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, aceasta să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești””, se menționează într-un comunicat al diplomației române.

În aprilie a acestui an, reprezentanții mai multor localități din sudul Basarabiei au acționat în instanță de judecată ministerul Învățământului al Ucrainei, cerând înlocuirea limbii “moldovenești” cu cea română.

Plângerea împotriva Ministerului Învățământului și Științei din Ucraina, în care se cere revenirea la predarea în limba română, este semnată de Asociația învățătorilor români din regiunea Odesa, precum și de locuitorii raioanelor Tatarbunar, Ismail, Sărata, Reni și altele.

Curții i se solicită obligarea Ministerului Învățământului să reintroducă limba română, una din limbile oficiale din UE, în zece școli generale din regiunea Odesa.

Potrivit noii redacții a legii cu privire la învățământ, școlile cu predare în limbile oficiale ale UE (română, maghiară, poloneză) vor trece la predarea în limba ucraineană începând cu 1 septembrie 2023. În acest fel, școlile cu predare în "limba moldovenească" sunt nevoite să treacă la predarea în limba ucraineană.

317
Tagurile:
Ucraina
Тема:
Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (58)

Загрузка...
Бельгийская полиция. Архивное фото

Imagini terifiante! O clădire s-a prăbușit în Belgia: Printre morți și răniți - moldoveni

127
O clădire din Antwerpen, Belgia, s-a prăbușit. Aceasta se afla în construcție, iar la ea munceau și câțiva moldoveni. Ministerul de Externe anunță că printre cei morți și răniți sunt și concetățeni de-ai noștri. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Un moldovean a murit, al doilea este grav rănit, iar cel de-al treilea încă nu a fost găsit. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță că a fost informat prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Belgiei despre faptul că în orașul Antwerpen s-a prăbușit un bloc școlar, aflat în construcție, la care lucrau și cetățeni din Republica Moldova.

Astfel, echipa ambasadei a mers la locul tragediei și a întreprins demersuri în regim de urgență către autoritățile locale, pentru a obține informații privind cetățenia, identitatea și starea de sănătate a persoanelor afectate în accident.

„Conform informațiilor preliminare, la moment, a fost recuperat de sub dărâmături corpul unui cetățean din Republica Moldova. Printre cei răniți transferați în regim prioritar la mai multe spitale din Antwerpen, a fost identificat un alt cetățean moldovean, grav rănit în zona capului, internat la spitalul din localitate”, menționează Ministerul Afacerilor Externe. 

Autoritățile diplomatice au precizat că operațiunea de căutare este în desfășurare, iar cel de-al treilea cetățean moldovean cu dubla cetățenie (portugheză) nu a fost încă găsit, se presupune că ar fi prins sub dărâmături.

127

Загрузка...
Bolnavi de COVID internați la spitalul „Marius Nasta” din București

Celebru medic, semnal de alarmă: ne poate paște o epidemie