BUCUREȘTI, 6 aug – Sputnik. Anul acesta, pe 10 august, va avea loc o manifestare în Piața Victoriei, legată de evenimentul și incidentele de acum doi ani. Printre organizatori este și dr. Tommy Tomescu din Londra, cel care a asigurat buna desfășurare a manifestării și anul trecut.
Pe pagina evenimentului apar două teme bizare ”Diaspora Dă Papucii” și ”Protestul pantofilor fără stăpâni”. Citind mesajul de pe pagină, aflăm că participanții sunt invitați să vină în Piața Victoriei unde să lase ”o pereche de pantofi în numele unei rude sau prieten plecat peste hotare”.
”Trimite din diaspora o pereche de încălțări cu un mesaj atașat, dacă îți este dor de ai tăi și de țara ta, dar nu te-ai întors până acum din cauza abuzurilor și corupției politicienilor”, se arată în mesaj.
O altă idee se referă la evenimentul din 2018: ”Mai știi cu ce erai încălțat în 10 august 2018?” – și, continuarea absolut ciudată: ”Dacă ai fost agresat în 10 august 2018, trimite perechea de încălțăminte pe care o purtai atunci”.
Așa ceva!... Desigur, doritorii să-și trimită încălțările sunt învățați că… ”îți poți trimite pantofii (sau cizmele, sandalele, papucii, etc.) prin intermediul unei asociații sau grup civic în care ai încredere”, sau prin poștă la o adresă din… pitoreasca stațiune Eforie Sud.
”Toate perechile de încălțăminte vor fi donate”, se arată în prezentare! Cui oare?… Asta e o altă întrebare! În fine… Organizatorul, dr. Tommy Joul Tomescu, a anunțat că anul acesta vor fi comemorate victimele violențelor din 10 august 2018. Care victime ”comemorate”?...
Din câte ne amintim, singurul care a decedat a fost un cetățean în vârstă, cu multiple suferințe, adus complet aiurea de o organizație PNL! Restul sunt persoane în viață, care reclamă că au suferit vătămări.
Desigur, oricât ar părea de ciudate aceste idei, să nu uităm că manifestarea are loc în condiții de restricții în starea de alertă.
Dar, pentru că am vorbit de organizator, să vedem și mai multe detalii, pe care le-a prezentat la DC News. În primul rând, Tomescu s-a asigurat că totul este legal, pentru că ”a făcut toate demersurile necesare”, iar Primăria nu a dat aviz negativ în termen legal. ”Astfel, în acest moment suntem în legalitate cu forma noastră de activitate, de comemorare a victimelor de la 10 august 2018”.
”Cu această ocazie, vom realiza un fel de reamintire, vrem să facem un fel de comemorare a faptului că au trecut 30 de ani de când guvernele încă ne mint și ne înșală, nu reușesc să-și îndeplinească datoriile”, a declarat Tomescu.
De asemenea, el spune că va fi o ”slujbă religioasă”, dar se pare că nu una normală, cu preoți, ci ”în sensul că ne vom ruga de guvern să-și îndeplinească promisiunile pe care nu le-a îndeplinit până acum”. Oare de care religie aparține această ”slujba religioasă”?
Va fi multă lume? ”Noi nu vom invita lume, dar nu putem împiedica oamenii să se alăture”, spune Tomescu, care știe că ”protestele sunt interzise, la fel ca marșurile”.
”Eu recomand păstrarea distanțării fizice, vom face tot ce ține de noi pentru a realiza acest lucru”, spune medicul din Londra.
Și, cel mai interesant, Tomescu se așteaptă la ”un contra-protest”! ”Noi sperăm să nu iasă violențe ca în 2018, dar luăm în considerare și această posibilitate, având în vedere că se vor întâlni în Piață gândiri diametral opuse”.
”Aici mă refer la vechile voci din #rezist cu noile voci anti-Covid și ce se mai întâmplă acum, nu-i cunosc foarte bine”, spune Tommy Tomescu, încheind cu două aberații: prima, manifestanții ”noile voci” nu sunt ”anti-Covid”, ci împotriva măsurilor autorităților – și mai curând sunt pentru măsuri apropiate de cele din Marea Britanie, de unde vine Tomescu!
A doua aberație – de unde știe el că protestatarii „cu papuci” au o gândire ”diametral opusă” față de ”noile voci”?!
În fine, să sperăm că totul va fi bine!
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREŞTI, 11 apr – Sputnik. În Italia, sub culoarea roşie sunt patru regiuni: Puglia, care are încă peste 250 de cazuri la 100.000 de locuitori săptămânal, Sardinia, care era în zona albă până acum câteva săptămâni, Valle d’Aosta și Campania.
Restul Italiei se află în zona portocalie, trecerea sub culoarea galbenă, însemnând un nivel de restricţii mult mai scăzut, fiind suspendată până la 30 aprilie, potrivit gazetaromaneasca.com.
Totuşi, sunt mai multe regiuni care ar putea trece în curând sub culoarea galbenă, indicele de transmisie (Rt) fiind sub 1, unul dintre criteriile solicitate. Lazio a confirmat scăderea indicelui, până la 0,90 și a înregistrat o scădere a cazurilor noi. De asemenea, Rt sub 1 s-a înregistrat în Abruzzo, Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardia, Marche, Molise, Piemont, Calabria, provinciile autonome Bolzano și Trento.
Veneto (0,96) și Umbria (0,97) ating nivelul critic 1. Rt nu este singura valoare de care se ţine cont, dar, conform vechilor clasificări de culori, astăzi o bună parte a Italiei ar fi în zona galbenă, potrivit Il Messaggero.
Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a semnat noile ordonanțe în vigoare de luni pentru regiunile Calabria, Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardia, Piemont și Toscana, care devin portocalii, și pentru regiunea Sardinia, care trece în zona roșie.
În cele șase regiuni care vor beneficia de tranziția la niveluri mai puțin stricte de blocare, are loc o relaxare care afectează în total cel puțin 25 de milioane de italieni.
Vineri au fost înregistrate 18.938 de cazuri noi, iar numărul de decese rămâne uriaș: 718 vineri, dar acest număr este influențat de cele peste 200 de decese care au fost raportate târziu de regiunea Sicilia. Cifrele arată însă o îmbunătăţire lentă.
Astfel, RT național este acum constant sub 1 (0,92), incidența scade (210,8 la nivel național acum, faţă de peste 232 săptămâna precedentă) şi doar patru regiuni au un nivel ridicat de risc (Liguria, Toscana, Puglia și Valle d’Aosta).
BUCUREŞTI, 8 apr – Sputnik. INPS a anunțat deschiderea serviciului online prin care poate fi solicitat bonusul de babysitting.
Potrivit instituției, cererea poate fi depusă prin intermediul site-ului www.inps.it, utilizând serviciul online „Servicii bonus de babysitting” („Bonus servizi di babysitting”), sau prin intermediul organismelor Patronati, folosind serviciile gratuite ale acestora. Pentru serviciul online va fi necesar să aveți un SPID de cel puțin nivelul 2, Carte de identitate electronică (CIE), Card de serviciu național (CNS) sau un PIN de tip dispozitiv emis de Institut, potrivit Sputnik Italia.
Lucrătorii independenți înregistrați la INPS, cei din sectorul „Gestione separata” și cei din sectorul de sănătate public sau privat acreditat (medici și asistenți medicali, inclusiv obstetricieni, tehnicieni de laborator biomedical, tehnicieni de radiologie medicală, lucrători sociali și de sănătate și asistenți de urgență 118) pot solicita bonusul pentru o sumă de până la 100 de euro pe săptămână în cazul copiilor sub 14 ani aflaţi în învățământ la distanță sau în carantină.
Bonusul poate fi solicitat și de lucrătorii din sectorul securității, apărării și salvării din sectorul public angajați pentru a răspunde nevoilor legate de urgența epidemiologică Covid-19.
Bonusul poate fi utilizat până la 30 iunie 2021 și suma va fi plătită prin Cartea de familie. Alternativ, poate fi furnizat direct solicitantului pentru înscrierea copiilor în centre de vară, servicii socio-educaționale teritoriale, în centre cu funcție educațională și recreativă, precum şi în servicii integrative sau inovatoare pentru copiii mici.
La jumătatea lunii martie, odată cu Decretul de lege nr. 30 aprobat de Consiliul de Miniștri, au fost aduse modificări bonusului de babysitting, pentru a fi oferite o nouă serie de ajutoare pentru sprijinirea părinților care lucrează.
Incendiul a izbucnit în dimineața de miercuri, în jurul orei 07:20, la un depozit cu vopsea amplasat în strada Calea Basarabiei, 30 din Capitală.
Pentru a lichida flăcările, la fața locului au fost îndreptate 15 unități de tehnică și 60 de pompieri, conform nivelului sporit de intervenție, de gradul III. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, suprafața depozitului afectat de flăcări este de 2 000 de metri pătrați. Totodată, salvatorii anunță că nu au fost raportate victime.
Ofițerul de presă al IGSU Liliana Pușcașu a declarat pentru Sputnik Moldova că incendiu a fost localizat la ora 08:57 și că flăcările deja nu se mai răspândesc. Totodată, pompierii continuă să lucreze la fața locului pentru lichidarea arderii. Circumstanțele și cauza producerii incendiului urmează a fi stabilite de specialiști.