Fațada de la Campidoglio Capitol Hill din Roma

Românii din Italia: tot ce trebuie ştiţi despre indemnizaţia de boală durată, valoare

313
(reînnoit 22:40 21.07.2020)
Românii care lucrează legal în Italia beneficiază de dreptul la tratament egal şi au aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi cetăţeanul italian. Ce trebuie să ştie despre asistenţa sanitară şi cum pot obţine indemnizaţia de boală în această ţară.

BUCUREŞTI, 21 iul – Sputnik. Cetăţeanul român care lucrează legal în Italia are dreptul la asistenţă sanitară şi la fel au şi membrii de familie aflaţi în întreţinere, care au permisiunea de şedere legală, potrivit rotalianul.com.  De asemenea, cetăţenii comunitari, indiferent dacă sunt sau nu rezidenţi pe teritoriul Italiei, au dreptul la prestaţii medicale cu caracter de urgență.

În Italia, indemnizaţia de boală se acordă: aproape tuturor lucrătorilor din sectorul privat; funcţionarilor din comerţ, turism şi servicii; şomerilor şi celor suspendaţi aparţinând categoriilor indicate mai sus, cu condiţia ca perioada dintre încetarea activităţii şi instalarea bolii să fie mai mică de 60 de zile.

Concediul medical al menajerelor, îngrijitoarelor şi lucrătorilor autonomi va fi plătit de angajator, și nu de INPS. În cazul acestora, angajatorul trebuie să asigure plata unei jumătăţi din salariul stabilit (50%), pentru primele trei zile de concediu medical, şi a salariului întreg (100%), pentru zilele următoare, până la un maximum de: 8 zile, pentru vechime de până la şase luni; 10 zile, pentru vechime de la şase luni la doi ani; 15 zile, pentru vechime mai mare de doi ani.

În general, valoarea indemnizaţiei de boală este de 50% din salariul mediul zilnic pentru primele 20 zile de boală, respectiv de 66,6% pentru zilele următoare sau în caz de recidivă.

Numărul de zile de concediu medical la care aveți dreptul variază astfel: 10 zile/an, pentru vechime de până la şase luni; 45 de zile/an, pentru vechime cuprinsă între şase luni şi doi ani de serviciu; 180 de zile/an, dacă vechimea la locul de muncă depăşeşte doi ani.

Pentru a obţine indemnizaţia de boală, lucrătorul trebuie să solicite medicului curant eliberarea certificatului de boală şi transmiterea acestuia pe cale telematică la INPS. În cazul în care nu este posibilă transmiterea telematică a certificatului, lucrătorul trebuie, în termen de maxim 2 zile de la eliberarea certificatului de boală şi a atestatului, să transmită certificatul de boală la INPS şi atestatul către propriul angajator.

În caz de spitalizare, certificatele de internare şi de externare pot fi depuse şi după cele 2 zile de la data eliberării, cu respectarea termenului de prescriere a prestaţiei. Lucrătorii înregistraţi la Gestiunea Separată a INPS trebuie să prezinte la INPS, pe lângă certificatul de boală, şi formularul SR06 ce poate fi descărcat de pe site-ul INPS.

În ceea ce priveşte controalele, în perioada concediului medical se pot efectua verificări la domiciliul lucrătorului bolnav între orele 10:00 – 12:00 şi 17:00 – 19:00 în oricare din zilele săptămânii. În cazul primei absenţe nejustificate de la domiciliu (absenţa justificată acceptată este reprezentată doar de efectuarea unor controale medicale urgente, motive grave personale sau familiale ori de situaţii de forţă majoră), îşi pierde dreptul de a primi indemnizaţia de boală până la un maxim de 10 zile. În cazul unei ulterioare absenţe nejustificate de la domiciliu se aplică o reducere de 50% a indemnizaţiei pentru perioada restantă de boală.

313
Tematic
În Italia apare un partid care cere ieșirea țării din UE
Românii ar putea ajunge pe lista neagră a Italiei: cauza - creștera numărului de infectați
Italia: prostituţie în pandemie – motel plin cu fete traficate din Europa de Est
Italia, inundaţii – imagini apocaliptice: maşini şi oameni prinşi în vâltoare - VIDEO
Protestul de la București din 10 august 2018

Ce se va petrece pe 10 august organizatorul spune tot - NU s-a mai auzit așa ceva!

523
”Dacă ai fost agresat în 10 august 2018, trimite perechea de încălțăminte pe care o purtai atunci”. Va fi o ”slujbă religioasă” neobișnuită!

BUCUREȘTI, 6 aug – Sputnik. Anul acesta, pe 10 august, va avea loc o manifestare în Piața Victoriei, legată de evenimentul și incidentele de acum doi ani. Printre organizatori este și dr. Tommy Tomescu din Londra, cel care a asigurat buna desfășurare a manifestării și anul trecut.

Pe pagina evenimentului apar două teme bizare ”Diaspora Dă Papucii” și ”Protestul pantofilor fără stăpâni”. Citind mesajul de pe pagină, aflăm că participanții sunt invitați să vină în Piața Victoriei unde să lase ”o pereche de pantofi în numele unei rude sau prieten plecat peste hotare”.

”Trimite din diaspora o pereche de încălțări cu un mesaj atașat, dacă îți este dor de ai tăi și de țara ta, dar nu te-ai întors până acum din cauza abuzurilor și corupției politicienilor”, se arată în mesaj.

O altă idee se referă la evenimentul din 2018: ”Mai știi cu ce erai încălțat în 10 august 2018?” – și, continuarea absolut ciudată: ”Dacă ai fost agresat în 10 august 2018, trimite perechea de încălțăminte pe care o purtai atunci”.

Așa ceva!... Desigur, doritorii să-și trimită încălțările sunt învățați că… ”îți poți trimite pantofii (sau cizmele, sandalele, papucii, etc.) prin intermediul unei asociații sau grup civic în care ai încredere”, sau prin poștă la o adresă din… pitoreasca stațiune Eforie Sud.

”Toate perechile de încălțăminte vor fi donate”, se arată în prezentare! Cui oare?… Asta e o altă întrebare! În fine… Organizatorul, dr. Tommy Joul Tomescu, a anunțat că anul acesta vor fi comemorate victimele violențelor din 10 august 2018. Care victime ”comemorate”?...

Din câte ne amintim, singurul care a decedat a fost un cetățean în vârstă, cu multiple suferințe, adus complet aiurea de o organizație PNL! Restul sunt persoane în viață, care reclamă că au suferit vătămări.

Desigur, oricât ar părea de ciudate aceste idei, să nu uităm că manifestarea are loc în condiții de restricții în starea de alertă.

Dar, pentru că am vorbit de organizator, să vedem și mai multe detalii, pe care le-a prezentat la DC News. În primul rând, Tomescu s-a asigurat că totul este legal, pentru că ”a făcut toate demersurile necesare”, iar Primăria nu a dat aviz negativ în termen legal. ”Astfel, în acest moment suntem în legalitate cu forma noastră de activitate, de comemorare a victimelor de la 10 august 2018”.

”Cu această ocazie, vom realiza un fel de reamintire, vrem să facem un fel de comemorare a faptului că au trecut 30 de ani de când guvernele încă ne mint și ne înșală, nu reușesc să-și îndeplinească datoriile”, a declarat Tomescu.

De asemenea, el spune că va fi o ”slujbă religioasă”, dar se pare că nu una normală, cu preoți, ci ”în sensul că ne vom ruga de guvern să-și îndeplinească promisiunile pe care nu le-a îndeplinit până acum”. Oare de care religie aparține această ”slujba religioasă”?

Va fi multă lume? ”Noi nu vom invita lume, dar nu putem împiedica oamenii să se alăture”, spune Tomescu, care știe că ”protestele sunt interzise, la fel ca marșurile”.

”Eu recomand păstrarea distanțării fizice, vom face tot ce ține de noi pentru a realiza acest lucru”, spune medicul din Londra.

Și, cel mai interesant, Tomescu se așteaptă la ”un contra-protest”! ”Noi sperăm să nu iasă violențe ca în 2018, dar luăm în considerare și această posibilitate, având în vedere că se vor întâlni în Piață gândiri diametral opuse”.

”Aici mă refer la vechile voci din #rezist cu noile voci anti-Covid și ce se mai întâmplă acum, nu-i cunosc foarte bine”, spune Tommy Tomescu, încheind cu două aberații: prima, manifestanții ”noile voci” nu sunt ”anti-Covid”, ci împotriva măsurilor autorităților – și mai curând sunt pentru măsuri apropiate de cele din Marea Britanie, de unde vine Tomescu!

A doua aberație – de unde știe el că protestatarii „cu papuci” au o gândire ”diametral opusă” față de ”noile voci”?!

În fine, să sperăm că totul va fi bine!

Eveniment - protest al diasporei
© Photo : Facebook / Events
Eveniment - protest al diasporei

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

523
Tagurile:
mitingul din 10 august, Diaspora, protest

Загрузка...
Protest la Barcelona. Imagine de arhivă

Drama românilor din Spania: aproape 100 000 depind de ajutorul de la stat

89
Circa 95.000 de români au ajuns dependenți de ajutorul dat de statul spaniol după ce și-au pierdut slujbele. Șomajul face ravagii în Spania afectându-i în primul rând pe străinii stabiliți aici

BRUXELLES, 31 iul - Sputnik. În total, criza economică provocată de pandemie a închis peste un milion de locuri de muncă în Spania, iar muncitorii veniți din alte țări sunt primii afectați. Spania este însă una din țările favorite ale românilor, așa că aceștia se numără printre victimele crizei. De aceea mulți români au fost nevoiţi să plece din Spania, rămânând fără venituri, iar dintre cei care au rămas aproape 100.000 trăiesc din ajutorul oferit de statul spaniol.

Numărul românilor care primesc ajutorul de șomaj în Spania s-a dublat față de anul trecut, însă problema adevărată este a celor care nu au dreptul nici la ajutorul de la stat, dar nu au nici loc de muncă.

Numărul românilor din Spania este calculat acum la 671.000, dintre care doar 334.000 sunt angajaţi în mod legal. Majoritatea muncesc în servicii (206.000 ), 56.000 în agricultură, 30.000 sunt angajaţi în case şi 40.000 lucrează ca mici întreprinzători, în regimul PFA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89

Загрузка...
de la bière (image d'illustration)

Câte beri poți bea pe zi fără risc pentru sănătate? Filtrată sau nefiltrată?

0
Pentru a evita efectele nedorite asupra sănătății, un nutriționist rus recomandă să nu se consume mai mult de 300 de mililitri de bere pe zi. Mai spune că este mai bine să optezi pentru bere nefiltrată, obținută din produse naturale.

CHIȘINĂU, 8 aug - Sputnik. Nutriționistul Elena Solomatina recomandă, într-un interviu acordat ziarului Vetcherniaïa Moskva, să nu se bea mai mult de 300 de mililitri de bere pe zi pentru a evita problemele de sănătate.

„300 de mililitri de bere este o normă zilnică acceptabilă, care poate fi băută cu un aperitiv bun, de preferință nu gras. Nu ar trebui să bei bere pe stomacul gol, deoarece poate provoca spasme de stomac și crampe”, a spus ea pentru ziarul citat.

Potrivit acesteia, este mai bine să se acorde preferință berii nefiltrate. În plus, ea observă că această băutură poate fi bună doar dacă este făcută din produse naturale.

Consecințe dăunătoare

Cu toate acestea, nutriționistul avertizează împotriva consumului excesiv de bere, deoarece provoacă o scădere a testosteronului la bărbați. Potrivit ei, de-a lungul timpului, pe lângă binecunoscuta burtă de bere, bărbatul începe să prezinte trăsături feminine în silueta sa, ba chiar caracterul său se poate schimba: de la rezervat la mai isteric.

„Este clar că această băutură este contraindicată copiilor, gravidelor și femeilor care alăptează. Nu recomand consumul persoanelor care suferă de tulburări mentale, ale sistemului nervos, care sunt predispuși la ateroscleroză și la diabetici”, adaugă nutriționistul.

Chiar și berea fără alcool

În plus, ea avertizează că chiar și berile nealcoolice pot fi dăunătoare pentru sănătate.

„Berea fără alcool sau cu alcool scăzut are un indice glicemic ridicat, contribuie la dezvoltarea rezistenței la insulină și provoacă diabetul de tip II. În plus, a bea o băutură care nu conține nici măcar un grad de alcool este o cale directă către formarea plăcilor aterosclerotice și apariția excesului de greutate”, explică ea pentru ziar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
sănătate, Bere

Загрузка...