Frontiera UE

Lista completă a ţărilor unde românii au accesul restricţionat 15 state

966
(reînnoit 20:49 20.07.2020)
MAE a actualizat lista cu ţările unde românii au accesul fie restricţionat, fie interzis, în contextul în care în ţara noastră numărul infectărilor cu noul coronavirus a crescut alarmant. Iată care sunt ţările unde românilor li se impun restricţii de călătorie.

 

BUCUREŞTI, 20 iul – Sputnik. Începând cu data de 16 iulie, în Austria sunt suspendate cursele aeriene regulate directe din mai multe state, printre care și România. Noile reglementări sunt valabile până la data de 31 iulie 2020.

De asemenea, începând cu data de 9 iulie, toți cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor putea intra în Austria doar dacă prezintă un certificat medical (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR, RT), nu mai vechi de 4 zile.

În absența acestui certificat, cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor trebui să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, imediat după intrarea în Austria. În cazul în care nu este respectată măsura autoizolării, amenda poate ajunge până la 1.450 de euro. De asemenea, dacă aceşti cetățeni au fost testați la intrarea în Austria, iar testul a fost negativ, măsura autoizolării nu mai este necesară.

Potrivit autorităților austriece, măsura autoizolării nu se va aplica în cazul tranzitului fără oprire al

cetățenilor provenind din România pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state și în cazul transportului de mărfuri.

În ceea ce priveşte Belgia, pe 12 iulie autoritățile belgiene au anunțat noile măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Regatului Belgiei. Statele din care provin persoanele care călătoresc în acest stat au fost împărţite în trei categorii: zona verde, zona portocalie și zona roșie.

România a fost inclusă în zona portocalie. Astfel, tuturor persoanelor care vin din statele/regiunile din zona portocalie le este recomandată intrarea în autoizolare sau cel puțin limitarea contactelor sociale. De asemenea, acestora li se recomandă monitorizarea stării de sănătate, iar în cazul apariției unor simptome specifice infecţiei cu COVID-19, trebuie să se adreseze medicului și să efectueze un test. Nu există restricții pentru persoanele care călătoresc în interes de serviciu, dar acestea sunt rugate să limiteze deplasările non-profesionale pe teritoriul Belgiei.

De asemenea, cetățenii care intră din România în Regatul Belgiei trebuie să completeze și formularul Public Health Passengers Locator Form (disponibil aici). În acest moment nu există restricții de acces pe teritoriul belgian pentru călătorii care vin din România.

În Bosnia şi Herţegovina, începând din 16 iulie, cetățenilor statelor membre ale UE, inclusiv cetățenilor români, le este permisă intrarea cu condiția prezentării unui test de COVID-19 negativ efectuat cu 48 de ore înaintea momentului intrării în această ţară.

Potrivit informațiilor comunicate de autoritățile din Bosnia și Herțegovina, regimul de tranzit rămâne neschimbat, nefiind necesară prezentarea certificatului medical solicitat în cazul șederii.

Cetățenii români pot tranzita Bosnia și Herțegovina numai în scopul revenirii în România/ în statul de reședință, cu condiția să nu se cazeze / să nu înnopteze pe teritoriul ţării.

Tranzitul în scop turistic este permis doar pe coridorul Neum (Croația-Bosnia și Herțegovina-Croația). Rămâne în vigoare obligativitatea folosirii pașaportului, și nu a cărții de identitate, ca document de călătorie.

În Cipru, România este inclusă în categoria B (țări considerate cu risc mediu, pentru care este obligatorie prezentarea la intrare a unui test de coronavirus PCR negativ).

Pentru a putea călători pe cale aeriană în Republica Cipru, cetățenii români trebuie să prezinte obligatoriu un test de coronavirus negativ (în limba engleză), efectuat cu maxim 72 de ore înainte de plecare.

Ministerul adjunct al Turismului a pus la dispoziția călătorilor portalul www.cyprusflightpass.gov.cy pe care trebuie să se înregistreze orice persoană dorește să călătorească în R. Cipru. Pașii de urmat: completarea electronică a unui chestionar COVID, introducerea datelor de zbor și introducerea rezultatului testului COVID. Ulterior efectuării acestor pași, este generată o autorizație de călătorie. Aceasta trebuie prezentată la îmbarcare/aterizare.

Din data de 13 iulie autoritățile cipriote au decis aplicarea unei amenzi de 300 de euro tuturor pasagerilor care aterizează pe cele două aeroporturi (Larnaca și Pafos) fără să aibă asupra lor autorizația de călătorie completată corect (Cyprusflightpass). Trebuie completată online, nu de mână.

În Estonia, pentru perioada 19-26 iulie, cetățenii României sunt obligați să se autoizoleze timp de 14 zile la intrarea în ţară.

În Grecia, Începând din 15 iulie, ora 00.01, toți cetățenii străini care intră în această ţară pe cale rutieră prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, în scop turistic, sunt obligați să prezinte un test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 prelevat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei.

Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie obligatoriu în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și numărul/seria documentului de călătorie ce va fi prezentat în momentul controlului vamal (pașaport sau carte de identitate).

Măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 prelevat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei se aplică în intervalul 15.07 (orele 00:01) - 29.07 (orele 00:01). Prezentarea acestui test nu exclude obligația de completare a formularului electronic PLF (Passenger Locator Form) și nici posibilitatea testării aleatorii la intarea pe teritoriul Republicii Elene.

În conformitate cu informațiile comunicate public de către autoritățile elene pe site-ul https://travel.gov.gr, termenul pentru completarea formularului electronic (Passenger Locator Form) a fost modificat. Astfel, față de regula anterioară care stabilea obligativitatea completării formularului electronic cu minimum 24 de ore anterior intrării pe teritoriul Republicii Elene, conform noilor informații, acesta poate fi completat inclusiv în cursul zilei anterioare intrării pe teritoriul Greciei.

Măsura completării formularului PLF se aplică atât la punctele de frontieră terestre (inclusiv în PCTF Kulata-Promachonas), cât și în aeroporturi și în porturi, până la data de 31 august.

Cetățenii români care sosesc în Italia din România sau dintr-un alt stat UE, dintr-o țară parte a Acordului Schengen, din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Andorra, Principatul Monaco, Republica San Marino sau Statul Vatican, nu au nicio restricție la intrarea pe teritoriul italian.

Începând cu 9 iulie, oricine intră în Italia din străinătate este obligat să prezinte transportatorului sau forțelor de poliție în caz de control, o declarație pe proprie răspundere conform formularului care poate fi descărcat aici.

Până la 31 iulie este interzisă sosirea în Italia a persoanelor care, în cele 14 zile anterioare, s-au aflat în sau au tranzitat: Armenia, Bahrein, Bangladesh, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Chile, Kosovo, Kuwait, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Oman, Panama, Peru, Republica Dominicană, Serbia.

Românii care călătoresc în Letonia sunt obligaţi să se auto-izoleze pentru o perioadă de 14 zile dupa sosirea în ţară.

Cetățenii și rezidenților permanenți au interdicţie de a intra în Lituania. Restricțiile nu se aplică în cazul persoanelor care tranzitează teritoriul Republicii Lituania pentru întoarcerea în țara de reședință.

Începând cu data de 15 iulie 2020, este permisă intrarea cetățenilor români în Norvegia cu menţinerea obligativităţii de intrare în carantină/izolare la domiciliu timp de 10 zile după sosire.

Persoanele care nu au rezidență permanentă în Norvegia trebuie să prezinte la sosire documente din care să rezulte șederea continuă, pe durata celor 10 zile, la o adresă înregistrată din Norvegia sau rezervare de cazare/aranjament de închiriere a unui spațiu (poate fi sub forma de email sau SMS, din care să rezulte cu claritate rezervarea). Aceste cerințe sunt aplicate și persoanelor a căror ședere în Norvegia este mai scurtă de 10 zile.

Începând cu data de 9 iulie, cetățenilor care se deplasează din România în Olanda le va fi recomandată în mod ferm autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile din momentul intrării pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos.

Pasagerii care sosesc în Regatul Țărilor de Jos din zonele cu risc ridicat trebuie să completeze o declarație de sănătate obligatorie. Companiile aeriene trebuie să solicite pasagerilor această declarație.

În ceea ce priveşte Marea Britanie, cetățenii români care călătoresc din România în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Cetăţenii români pot tranzita teritoriul Republicii Slovace în scopul repatrierii sau al deplasării în statul UE de destinaţie, fără aprobare prealabilă din partea autorităţilor slovace și fără prezentarea testului negativ pentru COVID-19, cu condiţia ca deplasarea să aibă loc fără oprire, în decurs de maxim 8 ore de la intrarea pe teritoriul Republicii Slovace, inclusiv pentru realimentarea cu combustibil.

Cetăţenii români care sosesc în acest stat trebuie să intre în izolare la reşedinţa temporară (hotel, unitate de cazare etc.) şi să efectueze un test RT PCR pentru COVID-19 în Republica Slovacă, după a 5-a zi de izolare. Dacă testul este negativ, îşi pot continua sejurul. România este considerată ţară de risc sub aspectul situaţiei epidemiologice privind pandemia de COVID-19.

Cetăţenii români care ajung în Slovenia din România vor intra în carantină la o adresa declarată timp de 14 zile. Tranzitul cetățenilor români spre România nu este restricționat, cu condiția părăsirii teritoriului sloven în maxim 12 ore (sunt acceptate scurte opriri pentru alimentare cu combustibil, masă, cafea, toaletă, odihnă etc., fără a înnopta în Slovenia). Tranzitul cetățenilor români spre alte state europene este permis în anumite condiții: să poată dovedi motivul deplasării (faptul că sunt rezidenți sau au domiciliul, că au un contract de muncă sau o problemă medicală de rezolvat în țara de destinație; turismul și călătoriile de afaceri nu sunt incluse în lista de excepții). Și în cazul tranzitului spre alte state europene se aplică regula părăsirii teritoriului sloven în maxim 12 ore.

În ceea ce priveşte Ungaria, începând cu 15 iulie 2020, de la ora 00:00, România a fost inclusă pe lista galbenă a statelor. În consecință, cetățenilor care intră în Ungaria din România – dar nu în scop de tranzit - le sunt aplicabile următoarele dispoziții:

- la intrarea în Ungaria vor fi supuși examinării medicale, iar, în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, nu li se va permite accesul în Ungaria;
- în situaţia în care nu prezintă simptome, aceștia vor fi obligați să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile (fie instituţionalizată – la spital, fie prin izolare la domiciliu – dacă există posibilitatea), fiind luaţi în evidenţele autorităților sanitare ungare.

Intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

Persoanele faţă de care s-a dispus măsura izolării la domiciliu, pot solicita autorităţilor competente ieşirea din carantină după efectuarea a două teste moleculare biologice, la un interval de minim 48 de ore. În cazul în care primul test este negativ, persoana poate ieşi din carantină, dar este obligată să efectueze şi cel de-al doilea test. În situaţia în care cel de-al doilea test este pozitiv, se dispune reinstituirea carantinei de 14 zile.

Autoritățile ungare pot permite accesul, pentru o perioadă de maximum 24 ore, în cazul cetățenilor anumitor state vecine cu Ungaria, pe o rază de maximum 30 de kilometri de la frontieră.

Lucrătorii sezonieri din România pot, de asemenea, intra pe teritoriul Ungariei, cu condiția ca angajatorul ungar să transmită poliției ungare un formular electronic cu datele de identificare ale acestora. Punctele de trecere a frontierei în acest scop vor fi stabilite de conducerea poliției ungare.

Cu privire la tranzit, autoritățile ungare au precizat că acesta este permis, în următoarele condiții:

- durata tranzitului să nu depășească 24 de ore;
- persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19
- să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.
Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă.

966
Tematic
Ponta, incendiar: ”Alegerile sunt o crimă, sunt disperați să nu-și deschidă românii ochii”
Coronavirus în România, 20 iulie: 38.139 (+681) persoane infectate, 2.038 (+12) decese
Date oficiale europene: românii nu își permit să meargă în vacanțe
Post german, reportaj despre românii sezonieri: doar 100 de euro după o lună grea de muncă
Profesor rus: ”M-am îndrăgostit de România treptat”
Protest la Barcelona. Imagine de arhivă

Drama românilor din Spania: aproape 100 000 depind de ajutorul de la stat

87
Circa 95.000 de români au ajuns dependenți de ajutorul dat de statul spaniol după ce și-au pierdut slujbele. Șomajul face ravagii în Spania afectându-i în primul rând pe străinii stabiliți aici

BRUXELLES, 31 iul - Sputnik. În total, criza economică provocată de pandemie a închis peste un milion de locuri de muncă în Spania, iar muncitorii veniți din alte țări sunt primii afectați. Spania este însă una din țările favorite ale românilor, așa că aceștia se numără printre victimele crizei. De aceea mulți români au fost nevoiţi să plece din Spania, rămânând fără venituri, iar dintre cei care au rămas aproape 100.000 trăiesc din ajutorul oferit de statul spaniol.

Numărul românilor care primesc ajutorul de șomaj în Spania s-a dublat față de anul trecut, însă problema adevărată este a celor care nu au dreptul nici la ajutorul de la stat, dar nu au nici loc de muncă.

Numărul românilor din Spania este calculat acum la 671.000, dintre care doar 334.000 sunt angajaţi în mod legal. Majoritatea muncesc în servicii (206.000 ), 56.000 în agricultură, 30.000 sunt angajaţi în case şi 40.000 lucrează ca mici întreprinzători, în regimul PFA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

87

Загрузка...
Aproximativ 160 de lucrători sezonieri români pe Aeroportul din Hahn, Germania

Italia, nevoie disperată de 100.000 de muncitori români sezonieri - „Plătim testele”

2254
(reînnoit 20:56 30.07.2020)
Viticultorii italieni sunt disperaţi din cauza obligativităţii carantinei de două săptămâni în cazul persoanelor care vin din România și Bulgaria, spunând că producţia este pusă în pericol. Ei au nevoie acută de sezonierii români.

BUCUREŞTI, 30 iul – Sputnik. În perioada în care începe recoltarea, viticultorii din Italia au nevoie de aproximativ 100.000 de sezonieri români și de 10.000 de sezonieri din Bulgaria.

Piazza San Pietro Roma
© Sputnik / Dmitriy Korobeinikov

Ei spun că impunerea carantinei de două săptămâni în cazul persoanelor care vin din România și Bulgaria poate pune în pericol producţia din acest an.

Din acest motiv, Ettore Prandini, președintele Confederației Națională a Fermierilor, Coldiretti, a trimis o scrisoare ministrului italian al Sănătății, Roberto Speranza, în care solicită găsirea de soluții rapide în acest context.

Potrivit acestuia, fără muncitorii români sezonieri, recoltarea poate fi compromisă. În podgorii, sezonul de recoltare începe în august în regiunile sudice și se termină în noiembrie în nord.

În scrisoarea sa, Ettore Prandini a mai scris că fermierii sunt dispuşi să suporte toate cheltuielile legate de testarea lucrătorilor străini, pentru ca aceştia sa poată participa în siguranţă la activităţile de recoltare, potrivit Italia a Tavola.

2254
Tagurile:
Români, Italia
Tematic
Un moldovean condamnat în Italia pentru construcţia unui tanc
Italia, inundaţii – imagini apocaliptice: maşini şi oameni prinşi în vâltoare - VIDEO
Italia: prostituţie în pandemie – motel plin cu fete traficate din Europa de Est
În Italia apare un partid care cere ieșirea țării din UE
Italia instituie Ziua Comemorării Victimelor COVID-19
Italia impune carantina pentru români
Italia, în pericol! Migranții fug din centrele de carantină
Românii din Italia: Senatul italian a decis – până când va fi prelungită starea de urgenţă

Загрузка...
Explozie la Beirut

Beirut: președintele SUA a atins ce NU trebuia! Oamenii Sistemului au sărit ca arși!

0
Cea mai bună dovadă este că după declarația fulminantă a președintelui, ”oficiali americani de la Pentagon” au sărit ca arși să-l contrazică dar… sub ”protecția anonimatului”

BUCUREȘTI, 5 aug – Sputnik. Cea mai șocantă declarație în cazul tragediei de la Beirut a fost făcută de președintele SUA. Liderul de la Casa Albă a spus că ar fi vorba de un „atac” și că face această afirmație după ce s-a consultat cu ”mari generali”.

Așa cum comentam în articolul anterior – unu: președintele nu putea face această declarație dacă nu s-ar fi consultat cu specialiști în domeniul informativ-operativ pe zona Orient-Liban; doi: din punct de vedere operativ, SUA s-au implicat dezastruos în Orient și Africa de nord în perioada Obama, a guvernării democrate de la Washington.

Dar, cea mai bună dovadă este că după declarația fulminantă a președintelui, ”oficiali americani de la Pentagon” au sărit ca arși să-l contrazică!

Și nu au făcut-o oriunde, ci chiar la CNN, postul prin care s-au derulat operațiuni de manipulare mediatică în ceea ce privește imixtiunea americană din Orient.

Astfel, CNN transmite că ”trei oficiali din Departamentul Apărării ar fi declarat că nu există niciun indiciu că exploziile masive care au zguduit capitala Libanului ar fi fost un atac” – dar, atenție, cei trei ”au refuzat să fie identificați, astfel încât să poată vorbi liber”.

Cei trei ”nu ştiu despre ce vorbeşte preşedintele”, transmite CNN. ”Un oficial a spus că, în cazul în care ar exista indicii că în regiune cineva a pus la cale ceva de acest nivel, asta va declanșa automat o necesitate a creșterii protecției trupelor și bunurile americane din regiune”.

De asemenea, CNN afirmă că, după ce liderul de la Casa Albă a folosit cuvântul ”atac”,  oficiali libanezi at fi ridicat ”îngrijorări” în discuții cu ”diplomați americani” cu privire la ”utilizarea cuvântului „atac” în acest moment”.

Desigur, CNN nu dă nume, ci menționează doar ”doi oficiali ai Departamentului de Stat”.

Deci, sub semnul ”protejării identității”, Sistemul a sărit ca ars după ce președintele SUA a atins, probabil, ceea ce nu trebuia…

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
SUA, Beirut

Загрузка...