Euro

Post german, reportaj despre românii sezonieri: doar 100 de euro după o lună grea de muncă

694
(reînnoit 17:00 20.07.2020)
Sezonierii români muncesc pe brânci, și totuși adesea câștigă mai puțin decât salariul minim. Datorită sezonierilor din Europa de Est, fructele și legumele sunt ieftine în Germania. O televiziune germană prezintă un reportaj tulburător despre românii sezonieri.

BUCUREŞTI, 20 iul – Sputnik. O tânără româncă, de doar 21 de ani, stă disperată în fața unei ferme de căpșuni și sparanghel din Saxonia Inferioară. „Nu mă voi mai întoarce niciodată aici!”, a declarat ea ferm.

Sezonul recoltelor nu s-a terminat încă, dar Ancuţa vrea deja să plece acasă, scrie postul german BR.de, într-un reportaj dedicat muncitorilor români sezonieri. Asemeni multora dintre conaționalii ei, ea se simte înșelată la această fermă.

Salariile minime mici în România îi aduc pe sezonieri la muncă în străinătate

Deşi în Germania se aplică restricții stricte la ieşirea din ţară din cauza coronavirusului, tânăra de 21 de ani aşteaptă să urce într-un avion către România. Are o slujbă de culegător de căpșuni la o fermă din Saxonia Inferioară. Pare tentant, deoarece în Germania se aplică salariul minim legal de 9,35 euro. În România salariul minim este de doar 2,81 euro.

Ca mulți români, Ancuta vine în mod regulat în Germania pentru a câștiga bani. Ea are nevoie de bani pentru fiica ei Maia, de doar cinci luni, pe care a lăsat-o în grija bunicii în România. S-a despărţit cu greu de ea, dar nu a avut de ales: nu a avut niciodată un loc de muncă plătit acasă.

Însă, o lună mai târziu, Ancuţa vrea să plece de la ferma din Saxonia Inferioară, împreună cu alți 40 de români. Aceştia sunt nemulțumiți, nu și-au primit contractele de muncă și se tem că ferma nu le va plăti integral salariile. Din acest motiv, au încetat să lucreze de câteva zile și își așteaptă banii.

Cazuri de genul acesta se desfășoară deseori în instanțele germane. De aceea, sindicatele și-au înființat centre de consiliere şi îi informează pe lucrătorii străini cu privire la drepturile lor. „Mulți dintre aceştia nu au auzit de salariul minim”, a spus Oskar Brabanski de la centrul de consiliere „Mobilitate echitabilă” din cadrul Confederației Germane a Sindicatelor (DGB).

Împreună cu colegul său Marius Hanganu, acesta merge pe câmpurile bavareze. În mod inopinat și deseori spre neplăcerea fermierilor. Marius vorbește română, Oskar, poloneză. Pentru a lua legătura cu sezionierii, aceștia le oferă cărți de vizită. Nu este o muncă ușoară, deoarece lucrătorii din sectorul sezonier se tem de scăderile din salarii sau de concediere dacă vorbesc cu sindicaliști.

Totuşi, unii lucrători îi contactează. Apoi, Marius și Oskar le verifică contractele de muncă. În caz de încălcări, aceștia îi însoțesc pe lucrătorii sezonieri la Tribunalul muncii.

„Destul de des, oamenii nu știu pe cine să contacteze și acceptă o sumă mai mică decât salariul minim deoarece nu vorbesc limba germană și nu își cunosc drepturile”, a explicat Oskar Brabanski.

După o lună de muncă, s-a întors acasă doar cu 100 de euro

Seara, lucrătorii români, printre care şi Ancuţa, sunt chemați individual la biroul fermierului, unde urmează să le fie plătite salariile. Ancuţa iese din birou uluită, cu un plic alb în mână. Din aceasta scoate 315 euro - salariul după patru săptămâni de muncă.

Din suma totală a fost dedusă deja chiria pentru o cameră comună, un avans pentru mâncare și un tarif forfetar pentru zbor. Ancuţa este furioasă: „Nu este corect!”, spune ea. I s-a arătat fugitiv fluturaşul de plată, dar nu i-a fost înmânat. De asemenea, majoritatea celorlalți au primit salarii mult mai mici decât se așteptau și nu au primit fluturaşii de salariu.

Nereguli în contract

Ancuţa ar fi putut face în secret o poză cu fluturaşul ei. Este clar că angajatorul a plătit o mică parte a salariului pe baza unei munci cu ora. Totuşi, cea mai mare parte a muncii lor a fost plătită în funcție de cantitatea de căpșuni recoltată. Acest lucru nu este neobișnuit în agricultură, dar ferma a explicat că „muncitorilor din sectorul recoltării li se plătesc salarii pe oră. Există, de asemenea, bonusuri de performanță. (...) Salariile nu sunt plătite pe cantitatea recoltată”.

Salariile plătite pentru cantitate recoltată sunt permise în Germania, dar numai dacă se respectă salariul minim de 9,35 euro brut pe oră. Este dificil de înţeles dacă este vorba de acelaşi lucru în cazul de faţă, deoarece adesea orele de lucru nu sunt documentate corect. Ancuta nu și-a notat orele.

În plus, contractul de muncă trebuie să specifice clar condițiile în care trebuie executată munca remunerată în funcţie de cantitatea produsă. Nu este cazul contractului de muncă al Ancuţei. Acesta spune doar: „Detalii vor fi publicate de companie pe panoul de anunțuri și în biroul personalului”.

Avocatul în domeniul muncii Dieter Dankowski spune că în acest caz este vorba de o încălcare clară. „Este un lucru inacceptabil”, a spus acesta, adăugând că în contract trebuie specificate clar toate condiţiile.

Fermierul nu respectă salariul de bază

Contractul de muncă garantează Ancuţăi un salariu de bază de 1.122 euro brut, la 120 de ore de muncă pe lună. După toate deducerile pentru cazare, masă și transport, Ancuţa ar fi trebuit să primească cel puțin 542 de euro. În schimb, ea a fost plătită doar 315 euro. Prin urmare, fermierul ignoră salariul de bază convenit contractual pentru o săptămână de 30 de ore.

„Nu putem spune că acesta este un caz izolat”, a explicat avocatul Dieter Dankowski. Acesta verifică contractele de muncă de la diferite ferme din toată Germania. „Cu astfel de contracte, vulnerabilitatea angajaților este exploatată”, a adăugat acesta.

La ferma din Saxonia Inferioară s-a făcut târziu. Ancuta, împreună cu un grup de muncitori, așteaptă un microbuz într-o parcare a unui supermarket din apropierea fermei. Acesta îi va duce înapoi în România. Călătoria costă 200 de euro.

Ancuta așteaptă cu nerăbdare să îşi vadă fiica, chiar dacă nu îi va fi ușor: după o lună de muncă, aduce acasă doar 100 de euro. Însă ea şi alţi lucrători români din sectorul muncii sezoniere nu au de ales. Probabil că vor călători din nou în Germania în curând pentru a lucra, sperând în condiții mai bune, încheie reportajul postul TV german.

694
Tematic
Mesaj din Germania, de 4 iulie: ”Ambasada SUA, cel mai grotesc spectacol! I love Putin!”
Românii din Germania: eliminarea acestor contracte folosite adesea în cazul românilor
Anunț bombă: Germania susține aderarea României la Schengen!
Germania: românii, cazaţi în condiţii jalnice la abatorul închis-mucegai, supraaglomerare
RT: Victimele experimentului Kentler din Germania sparg tăcerea – mărturii şocante
Germania nu ne dă prea mari speranțe - Angela Merkel spune fără ocolișuri
Românii din Germania, avertizare: „Ameninţarea unui al doilea val de COVID-19, reală”
Românii din Germania, MAE: nu vă lăsaţi păcăliți de aceste oferte – nouă escrocherie

Hotărâre: Românii veniți din Spania nu vor mai sta în carantină sau izolare

62
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat hotărârea prin care se aprobă eliminarea Regatului Spaniei de pe lista țărilor pentru care se instituie măsura carantinei ori izolării pentru persoanele care vin în România.

BUCUREȘTI, 11 aug – Sputnik. Vești bune pentru români: potrivit unei decizii a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, s-a aprobat eliminarea Regatului Spaniei de pe lista țărilor pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat.

Autoritățile române informează că, pentru adoptarea Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență se analizează toate implicațiile socio-economice generate de instituirea măsurii carantinei, formulate de autoritățile administrației publice centrale, potrivit domeniului de competență.

De asemenea, propunerea de instituire a carantinei poate fi adoptată doar pentru zone / regiuni administrative ale țărilor cu risc epidemiologic ridicat.

Potrivit unei decizii anterioare a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, Spania figura pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, iar persoanele care veneau de acolo intrau în carantină/izolare.
România actualizase lista statelor cu risc epidemiologic ridicat, conform Hotărârii nr. 36 din 21.07.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență și care intră în vigoare începând cu data de 11 august 2020, ora 00.00. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

62
Tagurile:
Izolare, Români, Spania

Загрузка...
Protestul de la București din 10 august 2018

Nucleara: DENUNȚUL cheie - ”Lovitura de stat din 2018” - e ignorat sau… ASCUNS?

557
(reînnoit 17:32 10.08.2020)
În urmă cu un an a fost denunțat un plan terorist și o tentativă de lovitură de stat, dar procurorii par să ignore complet acel denunț făcut de un cunoscut politician

BUCUREȘTI, 10 aug - Sputnik. Închiderea dosarului 10 august a generat multe reacții din partea celor care au participat la manifestația din 2018 – unii considerându-se victime.

Și, desigur, mulți dintre cei care acum protestează o fac cu bună credință, convinși că au dreptate. Că sunt manipulați, că au luat parte la un act condamnabil, asta face parte din scenariul oricărei manipulări în masă: atragerea oamenilor de bună credință și folosirea lor drept ”paravan” pentru acțiuni… de multe ori grave.

Un aspect în cazul ”10 august” uimește însă – ignorarea celei mai grave acuzații, formulată chiar de un fost senator, un personaj care nu numai că s-a bucurat de acces în cele mai înalte sfere ale jocurilor din România, dar a și făcut, în timp, dezvăluiri care s-au dovedit reale – cel puțin în parte!

O ”lovitură de stat” denunțată și ignorată

Este vorba de cunoscutul și controversatul politician și politolog Gelu Vișan, fost senator și om de încredere al Elenei Udrea și al grupării lui Băsescu, cel care a dat în vileag o ”tentativă de lovitură de stat”, dejucată de Carmen Dan în urma unor informații pe care el i le-ar fi transmis!

Informațiile ar fi venit din zona serviciilor – și concordă cu declarații făcute de Liviu Dragnea pe 10 august 2018 și în perioada imediat următoare.

Mai mult, în iulie anul trecut, Vișan a dat publicității o ”Declarație”, despre care afirma că ”poate fi folosită ca probă în orice Proces al unei Instanțe Militare, sau în orice Instanță Națională și Internațională” și pentru care își asumă întreaga responsabilitate, fiind gata să o susțină cu ”probe, amănunte și nume de persoane, altele decât cele pomenite în declarație”.

Concret, Gelu Vișan Gelu denunța un plan terorist și o tentativă de lovitură de stat, care i-ar fi fost aduse expuse de un om din servicii și pe care el, fost senator, i le-ar fi adus la cunoștință ministrului Carmen Dan.

”Peste aproximativ 24 de ore, în București va avea loc un miting de protest în Piața Victoriei, fapt de notorietate publică, iar peste aproximativ opt ore, chiar în seara aceea, într-o locație pe care mi-a prezentat-o într-o fotografie, a aflat că va fi amplasat un dispozitiv, a spus că din informațiile sale se pare că este vorba de un dispozitiv exploziv artizanal, ce urma să fie detonat în seara Manifestației, in jurul orelor 22:00, când piața era plină de manifestanți”, i-ar fi spus lui Vișan „omul din servicii” pe 9 august 2018 – deci cu o zi înainte de evenimentele violente din Piața Victoriei.  

Mai mult, Vișan afirma – de fapt, ”omul” său din servicii afirma – că  ”la nivel de conducere a SRI se știe, inclusiv Directorul General știe, dar că nu s-a luat nici o măsură, motiv pentru care m-a sunat”.

Carmen Dan ar fi fost informată, pe linie… indirectă a serviciilor

Gelu Vișan susține că a sunat-o pe Carmen Dan și ”după ce m-am prezentat și am informat-o că sunt într-o locație la aproximativ două ore de București, i-am solicitat o audiență urgentă într-o “ problemă extrem de gravă”, de interes public care nu solicită amânare”.

”Eram foarte tensionat, chiar speriat de ceea ce auzisem, doamna Ministru m-a întrebat dacă nu putem să ne vedem a doua zi de dimineață la Minister, am insistat să ne vedem în seara aceea în jurul orelor 19:30, iar domnia sa mi-a răspuns că mă așteaptă la minister începând cu orele 19:15”, descrie Vișan momentul.

 În jurul orei 19:15–19:30 Vișan ar fi intrat în Ministerul Afacerilor Interne și ”am fost condus imediat în Biroul Doamnei Ministru Carmen Dan, care mă aștepta”.

”Am informat-o pe Doamna Ministru Carmen Dan despre posibilitatea unui act terorist pe teritoriul României, în Piața Universității, la un Miting cu zeci de mii de oameni, prezentându-i și punându-i la dispoziție fotografiile și planul care cuprindea și amănunte pe care nu le fac publice în această Declarație”, scria Vișan anul trecut pe Facebook, menționând că a ”informat-o asupra identității și calității persoanei care mi-a dat informația”.

Am stat în biroul doamnei Ministru aproximativ 20 - 25 de minute, scrie Vișan, și, ”după ce am asigurat-o că voi fi la dispoziția Ministerului Afacerilor Interne pentru orice clarificare, am plecat”.

Povestea expusă de Vișan este complexă, include date, fapte care s-au și petrecut – o găsiți în link-ul alăturat, către la articolul scris atunci.

Tot acolo găsiți și posibila motivație a gestului, precum și coincidența cu declarații făcute de Liviu Dragnea, în acea perioadă.

În finalul tumultoasei sale dezvăluiri, Vișan solicita Președintelui României ”analizarea acestei situații în CSAT și demiterea ”Directorului General” SRI.

Carmen Dan tace… sau confimă?

Trec peste alte comentarii și mă opresc la reacția fostului ministru Carmen Dan după aceste dezvăluiri.  

Contactată tot în iulie anul trecut de cunoscutul jurnalist Bogdan Tiberiu Iacob (”Inpolitics”) pentru a CONFIRMA sau infirma întrevederea evocată de Gelu Vișan, fostul ministru Carmen Dan a declarat, sec: ”Nu vreau să confirm și să infirm nimic. Vă mulțumesc pentru telefon”.

”O formulare tradițională și aparent neutră, dacă nu am ști că ea e acoperirea, de fapt, la fel de tradițională, a unei confirmări neoficiale care scutește de alte amănunte”, a comentat BT Iacob, făcând o remarcă de bun simț: ”În fond, dacă Vișan minte era cât se poate de firească dezmințirea ei”.

Mai multe detalii în articolul scris atunci – găsiți în link-ul alăturat.

Dar, un aspect trebuie subliniat: ministrul Carmen Dan, în discuția cu parlamentarii Comisiei care a anchetat evenimentele din august 2018 a spus că ”raportul nu poate fi prezentat membrilor comisiei întrucât conține elemente sensibile pentru statul român”.

”Ce elemente puteau fi atât de ”sensibile” într-un raport despre un miting scăpat de sub control încât să nu poată fi prezentate nici măcar membrilor comisiei de Apărare a parlamentului României?”, se întreba atunci Bogdan Tiberiu Iacob – ”și ce știe Carmen Dan despre dedesubturile evenimentelor dramatic din august 2018, dar, din varii motive, încă nu spune?”

O întrebare la care nici actualul Parchet General pare că nu vrea să afle răspunsul. Sau să afle lumea răspunsul.

”Omul din umbră” și tentativa de mușamalizare

Să mai adaug că un personaj controversat, ”omul din umbră” al lui Dragnea în bătălia online, George Harabagiu, confirma spusele lui Vișan în privința întâlnirii cu Carmen Dan și adăuga alte câteva detalii interesante.

”Acest DOSAR - al tentativei de lovitură de stat - reprezintă DOVADA UNEI CONSPIRAȚII cu bătaie lungă“, considera Harabagiu, aruncând Nucleara: ”Eu doar mă întreb - Președintele KWI a fost informat? Știa ? Cât știa? Cât voiau unii să-i spună?”.

Atenție și la următoarea ipoteză de lucru a ”Omului din umbră”: ”Pe această logică, apropo de Nixon - întreaga dezvăluire capătă valențele „Afacerii Watergate”.

”Am peste 25 de ani de experiență în investigații - și CONSTAT existența unui INTERES MAJOR AL MUȘAMALIZĂRII (sau contaminării ) DOSARULUI”, declară Harabagiu. ”️S- a încercat asta. Prin solicitarea expresa a lui KWI de demitere a ministrului Carmen Dan!”

Mai multe detalii în articolul de atunci, referitor la declarațiile ”omului din umbră”.

În loc de concluzie, câteva constatări și întrebări esențiale

Întrebare: imediat după ce ”Dosarul 10 august” a fost închis au apărut semne de întrebare – cum de procurorii nu au luat, ca de obicei, apărarea ”rezistenților”?

S-a speculat că, acum, noua putere are nevoie de susținerea/fidelitatea jandarmilor, deci nu e cazul să-i pedepsească, fie și prin târârea prin instanțe. Posibil.

Dar să nu uităm – 10 august 2018 a fost ceva cu totul special, ca organizare a ”protestului”, cu radicalizarea participanților luni de-a rândul, cu scheme de organizare, cu acele atacuri violente, copiate întrucâtva după ”maidanul” de la Kiev. Pe scurt, sunt multe elemente care ne arată că atunci a fost… altceva!

Iar de partea cealaltă avem dezvăluirea unui fost senator, tăcerea unui ministru, acuzațiile lui Dragnea, dar și o comisie parlamentară fără nici un răspuns. Plus alte mărturii și date colaterale.

Întrebarea se impune: în cazul 10 august, s-a anchetat denunțul lui Gelu Vișan? Sau s-a rezumat la ”modificarea ADN-ului” și alte plângeri ale celor supărați că s-a răspuns cu lacrimogene la violență? O violență la care au asistat, fără să înțeleagă mare lucru, după cum s-a văzut – și în care au fost folosiți ca paravan, dacă e să mergem pe strategia de manual a unor asemenea acțiuni. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

557
Tagurile:
Eduard Hellvig, acuzații, servicii, Carmen Dan, Dosar, diasporă, proteste, 10 august 2018
Тема:
Acțiunea de protest pe 10 august la București

Загрузка...
Камала Харрис

De ce a fost aleasă Kamala Harris ca viitor posibil vicepreședinte al SUA

0
Alegerea senatoarei Kamala Harris pentru a fi vicepreședintele SUA în cazul victoriei în alegeri a lui Joe Biden are câteva motive clare, nominalizarea ei fiind un mesaj anti-Trump în sine

BRUXELLES, 12 aug - Sputnik. Senatoarea democrată Kamala Harris este întruchiparea visului progresist și tocmai de aceea un mesaj împotriva lui Trump.

Dacă Trump se adresează electoratului american, conservator, alb și patriarhal, Kamala Harris este exact opusul: femeie cu origini indiene și jamaicane, susține căsătoria între persoane de același sex, fiind prima persoană de gen feminin de culoare propusă pentru a fi vicepreședinte al SUA, un pas mai departe decât Barack Obama care, chiar dacă a fost președinte, era ”doar” un bărbat de culoare și ”doar” afro-american, în timp ce Harris este o mixtură rasială superioară din punct de vedere progresist, pentru că are tatăl jamaican și mama indiană.

Kamala Harris reprezintă, din acest punct de vedere un pas mai departe, o îmbinare între Hillary Clinton – femeie progresistă, dar albă, și provenind dintr-o familie high class - și Barack Obama, motiv pentru care persoana ei va atrage atenția mai mult decât Joe Biden care, prin comparație cu Harris, este doar un alt alb din clasa conducătoare a SUA.

Bătălia principală nu se va da între Joe Biden și Trump, ci între Kamala Harris și actualul președinte al SUA, Joe Biden fiind neconvingător și epuizat politic. Kamala Harris reprezintă însă adevărata șansă a democraților de a câștiga alegerile, confruntarea dintre cele două tabere nefiind niciodată mai clară ca acum.

În plus, alegerea senatoarei este și un răspuns la protestele anti-rasiste și anti-establishment din ultimele luni, fiind o încercare de a atrage de partea lui Joe Biden voturile protestatarilor și a celor care simpatizează cu revoltele. Joe Biden, oricât s-ar fi arătat de partea protestatarilor, nu putea atrage voturile negrilor și ale imigranților de dată recentă. Kamala Harris însă este răspunsul întrupat la toate pretențiile protestatarilor.

Senatoarea a bifat mai multe premiere în viața ei publică. A fost nu doar prima femeie, ci și prima femeie de culoare care a devenit avocat general al Californiei. Același lucru și cu actuala nominalizare de a candida în tandem cu Joe Biden.

Harris a vrut de altfel să devină candidatul democrat la președinția SUA, dar a renunțat la cursa prezidențială în decembrie, după ce a eșuat în demersul ei de a câștiga nominalizarea democraților.

Activiștii sunt în extaz

Aprecierea pentru Harris a fost imediată și clară din partea activiștilor. "Ar fi putut să aleagă pe altcineva, dar nu putea să aleagă mai bine. E redutabilă în dezbateri, abilă în campanie și capabilă ca lider, cum a dovedit-o ca ministru al Justiției în California. În Senat, a fost o remarcabilă militantă pentru cauze juste. E tenace, temeinică, pregătită", a portretizat-o Al Sharpton, un activist cunoscut pentru drepturile populației de culoare.

De altfel, laudele la adresa acestei nomnalizări curg non-stop în SUA din partea militantelor progresiste.

"Să fii un anti-Trump, să recunoști prin această opțiune femeile negre acum, când la putere este cine știm. A fost întotdeauna alegerea logică, și cred că e o zi mare în istoria națiunii. Femeile negre, femeile în general sunt gata să se alinieze în sprijinul acestei campanii. Știu că Trump va avea ceva de spus, dar nu poate spune nimic împotriva ei, nimic negativ, pentru că se va izbi de un zid al femeilor negre cum n-a mai văzut. Biden și-a asigurat o prezență masivă la vot a afro-americanilor", a declarat Joy Reid, moderatoare la televiziunea MSNBC, sintetizând motivele pentru care a fost aleasă senatoarea Harris să facă tandem cu Joe Biden.

Trump a început bătălia

Din tabăra adversă, Donald Trump a înțeles și el cu cine are de a face și nu a scăpat ocazia să o taxeze pe partenera electorală a lui Joe Biden.

"A debitat multe neadevăruri.  E o devotată a măririi de impozite, o adeptă a tăierii cheltuielilor militare la nivele de necrezut, e împotriva fracturării hidraulice dar în favoarea medicinei socializate. Vrea să suprime asigurările medicale a 180 de milioane de americani. Cum știți, s-a descurcat cât se poate de prost în preliminarele Democrate, așa că am fost surprins că Biden a ales-o", a declarat Trump după anunțul nominalizării lui Harris.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
SUA, Kamala Harris

Загрузка...