Aproximativ 160 de lucrători sezonieri români pe Aeroportul din Hahn, Germania

Important: Petiție internațională care vizează lucrătorii români din statele UE

504
“Un demers prin care venim în sprijinul lucrătorilor români protejându-le dreptul de a lucra unde doresc, și în sprijinul familiilor din țară a acestor lucrători”

BUCUREȘTI, 23 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. În ultima perioadă, în contextul COVID-19, un număr important de lucrători români au fost transportați în diferite state membre ale Uniunii Europene pentru efectuarea unor munci sezoniere sau activități de tip social în baza unor acorduri bilaterale agreate între respectivele țări și Guvernul României – se arată într-o petiție online lansată de PSD cu sprijinul socialiștilor europeni - PES.

Cadavru la o morgă
© Sputnik / Валерий Титиевский

PSD subliniază că aceste acorduri bilaterale la care Guvernul PNL este parte ”depășesc cadrul de reglementare european privind libera circulație și dreptul la muncă în spațiul european„.

”Din nefericire, Guvernul din România, condus de reprezentanții PNL, nu a prevăzut în aceste spețe măsuri adecvate de protecție socială sau medicală absolut necesare în contextul crizei actuale”, se arată în petiția PSD, subliniindu-se că ”lipsa de implicare a guvernanților a condus la situații în care lucrătorii români au fost supuși unor riscuri care contravin reglementărilor naționale privind protecția lucrătorilor și a condițiilor de distanțare socială”.

Iar aceste situații încalcă flagrant recomandările europene în materie, subliniază PSD. De fată, acest aspect s-ar fi putut evitat dacă decidenții (Guvernul) ”s-ar fi preocupat de soarta lucrătorilor români din străinătate și ar fi respectat recomandările europene în materie”.

Pe de altă parte, acordurile bilaterale (care interferează cu cele internaționale nu întotdeauna ținând cont de acestea din urmă!) – ”reprezintă o metodă care riscă să submineze standardele europene în materie de protecție socială și necesită atenția instituțiilor europene”. Și nu numai, spunem noi – și dăm ca exemplu impunerile bazate pe ”parteneriate strategice”, care trec peste reglementările WTO.

”Această viziune a dreptei politice nu corespunde valorilor sociale europene”, spune PSD, care exemplifică prin aspecte reflectate și de presă - transport în condiții improprii, organizarea defectuoasă a preluării lucrătorilor, încheierea contractelor de muncă în mod unilateral fără respectarea drepturilor angajaților etc.

Ori, asta se petrece în contextul mesajului transmis de Comisia Europeană și de către statele membre ”prin angajamentele asumate recent în cadrul pilonului social european”.

În acest context, PSD, cu sprijinul organizației ”PES activists” România, inițiază o petiție ce urmează a fi depusă la Parlamentul European ”cu scopul de a solicita instituțiilor europene să analizeze situațiile menționate anterior și să impună respectarea drepturilor lucrătorilor conform recomandărilor și reglementărilor europene”, anunță PSD.

”Această sesizare reprezintă un demers prin care venim în sprijinul lucrătorilor români protejându-le dreptul de a lucra unde doresc, și în sprijinul familiilor din țară a acestor lucrători, care ar vrea să știe că apropiații lor sunt protejați, chiar și când pleacă la muncă în statele occidentale”, se arată pe pagina PSD, unde puteți găsi și semna petiția ”Drepturi egale pentru lucrătorii români în Uniunea Europeană”.
504
Tagurile:
Uniunea Europeană, Petiție
Tematic
Ultima oră: un român a murit la muncă în Germania
Spania: zeci de muncitori români ţinuţi în sclavie – condiţii deplorabile, bătaie -VIDEO
Schimbarea legislației pentru muncitorii români din Germania - anunțul ambasadorului
Zeci de muncitori, printre care români, infectaţi la un abator din Germania – MAE confirmă
Protest la Barcelona. Imagine de arhivă

Drama românilor din Spania: aproape 100 000 depind de ajutorul de la stat

87
Circa 95.000 de români au ajuns dependenți de ajutorul dat de statul spaniol după ce și-au pierdut slujbele. Șomajul face ravagii în Spania afectându-i în primul rând pe străinii stabiliți aici

BRUXELLES, 31 iul - Sputnik. În total, criza economică provocată de pandemie a închis peste un milion de locuri de muncă în Spania, iar muncitorii veniți din alte țări sunt primii afectați. Spania este însă una din țările favorite ale românilor, așa că aceștia se numără printre victimele crizei. De aceea mulți români au fost nevoiţi să plece din Spania, rămânând fără venituri, iar dintre cei care au rămas aproape 100.000 trăiesc din ajutorul oferit de statul spaniol.

Numărul românilor care primesc ajutorul de șomaj în Spania s-a dublat față de anul trecut, însă problema adevărată este a celor care nu au dreptul nici la ajutorul de la stat, dar nu au nici loc de muncă.

Numărul românilor din Spania este calculat acum la 671.000, dintre care doar 334.000 sunt angajaţi în mod legal. Majoritatea muncesc în servicii (206.000 ), 56.000 în agricultură, 30.000 sunt angajaţi în case şi 40.000 lucrează ca mici întreprinzători, în regimul PFA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

87

Загрузка...
Aproximativ 160 de lucrători sezonieri români pe Aeroportul din Hahn, Germania

Italia, nevoie disperată de 100.000 de muncitori români sezonieri - „Plătim testele”

2253
(reînnoit 20:56 30.07.2020)
Viticultorii italieni sunt disperaţi din cauza obligativităţii carantinei de două săptămâni în cazul persoanelor care vin din România și Bulgaria, spunând că producţia este pusă în pericol. Ei au nevoie acută de sezonierii români.

BUCUREŞTI, 30 iul – Sputnik. În perioada în care începe recoltarea, viticultorii din Italia au nevoie de aproximativ 100.000 de sezonieri români și de 10.000 de sezonieri din Bulgaria.

Piazza San Pietro Roma
© Sputnik / Dmitriy Korobeinikov

Ei spun că impunerea carantinei de două săptămâni în cazul persoanelor care vin din România și Bulgaria poate pune în pericol producţia din acest an.

Din acest motiv, Ettore Prandini, președintele Confederației Națională a Fermierilor, Coldiretti, a trimis o scrisoare ministrului italian al Sănătății, Roberto Speranza, în care solicită găsirea de soluții rapide în acest context.

Potrivit acestuia, fără muncitorii români sezonieri, recoltarea poate fi compromisă. În podgorii, sezonul de recoltare începe în august în regiunile sudice și se termină în noiembrie în nord.

În scrisoarea sa, Ettore Prandini a mai scris că fermierii sunt dispuşi să suporte toate cheltuielile legate de testarea lucrătorilor străini, pentru ca aceştia sa poată participa în siguranţă la activităţile de recoltare, potrivit Italia a Tavola.

2253
Tagurile:
Români, Italia
Tematic
Un moldovean condamnat în Italia pentru construcţia unui tanc
Italia, inundaţii – imagini apocaliptice: maşini şi oameni prinşi în vâltoare - VIDEO
Italia: prostituţie în pandemie – motel plin cu fete traficate din Europa de Est
În Italia apare un partid care cere ieșirea țării din UE
Italia instituie Ziua Comemorării Victimelor COVID-19
Italia impune carantina pentru români
Italia, în pericol! Migranții fug din centrele de carantină
Românii din Italia: Senatul italian a decis – până când va fi prelungită starea de urgenţă

Загрузка...
Explozie în Beirut

Ce a cauzat cumplita explozie din Beirut explicație uluitoare!

0
Din primele date obținute de mass media și din surse oficiale rezultă o explicație uluitoare – neglijența inconștientă!

BUCUREȘTI, 4 aug – Sputnik. Explozia ale cărei imagini au șocat întreaga planetă a produs peste 3000 de răniți. Deocamdată, cifra celor decedați este 27, dar încă nu este o evaluare finală.

De fapt, vorbim de mai multe deflagrații care au urmat după cea mare. Care a fost cauza care a provocat această nenorocire?

Din primele date obținute de mass media și din surse oficiale rezultă o explicație uluitoare – două cuvinte, neglijența inconștientă!

Concret, cauza ar fi in depozit de materiale explozive, stocate mai mulți ani într-un mod impropriu. Informația ar proveni dintr-o sursă din zona securităţii libaneze.

Informația a fost confirmată de directorul general al Siguranţei generale, Abbas Ibrahim,

”A fost un depozit care avea materiale foarte explozive confiscate”, a declarat Abbas Ibrahim la televiziunea națională libaneză, precizând că ”am fi naivi să credem că a fost cauzată de artificii” – așa cum s-a spus prima dată.

Desigur, rămân multe întrebări – iar o parte dintre răspunsuri vor fi oferite de ancheta care se desfășoară acum la Beirut.

0
Tagurile:
Liban
Tematic
Explozie masivă în Beirut: clădiri distruse, zeci de oameni răniți - Video

Загрузка...