Londra

Lovitură pentru românii care lucrează în UK: taxă de 624 de lire pe an

2470
(reînnoit 19:50 12.03.2020)
Măsura Guvernului conservator al Marii Britanii a fost descrisă ca fiind „rușinoasă” după ce a crescut dramatic suma pe care cetățenii din străinătate vor trebui să o plătească pentru serviciile NHS.

BUCUREŞTI, 12 mart – Sputnik, Doina Crainic. Noul cancelar din Marea Britanie, Rishi Sunak, a anunţat miercuri bugetul, precum şi alocarea a 6 milioane de lire sterline către serviciul de sănătate, pentru a face față crizei create de coronavirus.

De asemenea, a anunţat o majorare a taxei plătite de imigranţi, la 624 de lire sterline pe an pentru un adult pentru a beneficia de serviciile de sănătate, potrivit metro.co.uk

Adversarii măsurii spun că taxa percepută pentru imigranți pentru a utiliza NHS s-a triplat în 14 luni. Aceştia spun că este o continuare a „mediului ostil” creat de conservatori și că măsura va avea un impact major negativ asupra lucrătorilor imigranți care reprezintă, efectiv, personalul serviciilor de îngrijire vitale din Marea Britanie.

Măsura este una „rușinoasă și contraproductivă”, a declarat Stewart McDonald, de la Scottish National Party.

De asemenea, şi deputatul Layla Moran, de la Liberal Democrats, a criticat măsura, spunând că „lucrătorii migranți de care avem nevoie disperată pentru a lucra în serviciile vitale de îngrijire plătesc mai mult, chiar dacă contribuie în medie mai mult la economie”.

Această suprataxă de imigrare se află în topul impozitelor şi asigurărilor naționale pe care toți lucrătorii le plătesc. Taxa este adăugată la cererile pentru viză ca o taxă anuală și trebuie plătită în avans înainte de acordarea permisiunii de a lucra.

Astfel, o persoană singură va trebui să plătească o taxă anuală de 624 lire sterline începând din luna octombrie, în timp ce un copil va plăti 470 de lire sterline. Aceasta înseamnă că o familie compusă din patru persoane care vine în Marea Britanie va avea de plătit o taxă de 2.200 de lire sterline pe an pentru a utiliza serviciile NHS.

În ianuarie anul trecut, suprataxa pentru imigrație era de 200 de lire sterline pe an, iar imigranții din UE erau scutiţi de la plata acesteia.

Aceasta înseamnă că taxa s-a triplat în mai puțin de doi ani și, după perioada de tranziție, noii veniți din Europa se vor confrunta cu taxe suplimentare.

Ştirea vine după ce Guvernul a anunțat că Marea Britanie vrea ca persoanele cele mai „strălucite şi competente” să vină să lucreze în ţară după Brexit.

Însă cei care nu au acces la fonduri ar putea fi descurajați să vină în Marea Britanie pentru a lucra, au avertizat specialiștii. Aproape un sfert din personalul spitalelor din Marea Britanie sunt născute în străinătate, potrivit Office of National Statistics.

2470
Tagurile:
Români, taxă, Marea Britanie
Tematic
Românii din UK, important: cine se va putea angaja şi cine va avea restricții după Brexit
Românii din UK - măsuri post-Brexit: reducerea salariului minim pentru imigranţi
Ziua Brexit: Ce urmează să se întâmple cu românii din UK – de când se introduc vize
Românii din UK: Cele mai periculoase staţii de metrou din Londra
Românii din UK: ce trebuie să ştie cei care vin în Marea Britanie după Brexit
Românii din UK post-Brexit: ameninţări - „Plecați acasă și luați-vă țiganii cu voi!”
Românii din UK post-Brexit, moment istoric: schimbări uriaşe, noul sistem de imigraţie
Românii din UK, atenţie la ţeparii care profită de coronavirus: fraude de peste 800.000 £
Londra

Românii în UK: cum veţi putea călători în primele 9 luni din 2021

766
Ambasada României la Londra a venit cu lămuriri despre cum vor putea călători cetăţenii români care nu au obţinut statutul de rezident în Regatul Unit. În ce condiţie vor putea să facă asta doar cu cartea de identitate.

BUCUREŞTI, 29 dec – Sputnik. Potrivit Ambasadei României la Londra, românii care nu au obţinut statutul de rezident în Regatul Unit vor putea călători în această ţară folosind cartea de identitate ca document de călătorie în scop turistic, de vizită sau pentru studii de scurtă durată pe o perioadă de până la 6 luni dintr-un an.

Astfel, pentru călătoria în aceste scopuri, ei nu vor avea nevoie de viză, ci doar de paşaport sau de cartea de identitate, care pot fi folosite ca documente de călătorie până la 30 septembrie 2021.

„Cu privire la documentele de călătorie, subliniem că cetăţenii români care NU au obţinut statutul de rezident în Regatul Unit şi vor dori să vină în vizită la cei dragi, membri de familie sau prieteni sau în scop turistic vor putea folosi cartea de identitate ca document de călătorie DOAR până la data de 30 septembrie 2021. După această dată, călătoria în Regatul Unit pentru aceste categorii de persoane va fi posibilă doar cu paşaportul”, a precizat Ambasada, citată de Agerpres.

De asemenea, românii care deţin statutul de rezident obţinut în cadrul procedurii EU Settlement Scheme vor putea folosi până la 31 decembrie 2025 cartea de identitate ca document de călătorie în Regatul Unit. Mai multe informaţii despre condiţiile de călătorie de la 1 ianuarie 2021 poti fi consultate pe site-ul guvernului britanic.

În ceea ce priveşte asigurările medicale pe perioada vizitei în Regatul Unit, turiştii români, la fel ca toţi cei care provin din statele membre ale UE, nu vor mai beneficia de servicii de sănătate gratuite din partea sistemului medical britanic. De aceea, lor li se recomandă să îşi procure în prealabil o asigurare medicală/de călătorie personală corespunzătoare.

766
Tagurile:
Marea Britanie
Tematic
UK: Zonele intrate în lockdown-ul cel mai sever – LIVE Sputnik
Românii din UK: lockdown total mai multe luni în aceste zone?
Românii din UK, temeri: lumea ia din nou cu asalt supermarketurile
OMS: Noua tulpină a Covid-19 din UK, „mai transmisibilă la tineri și copii”
UK: Guvernul „nu va ezita” să impună un lockdown total

Загрузка...

UK: Guvernul „nu va ezita” impună un lockdown total

390
Ministrul britanic al Locuințelor, Comunităților și Administrației Locale a avertizat că guvernul ar putea schimba din nou regulile privind Covid-19 de Crăciun, ţara confruntându-se cu o creștere a infecțiilor în urma apariției unei noi mutaţii „puternic contagioase”.

BUCUREŞTI, 23 dec – Sputnik. Ministrul britanic al Locuințelor, Comunităților și Administrației Locale Robert Jenrick, a declarat miercuri, pentru Sky News, că guvernul este pregătit să ia măsuri suplimentare pentru a limita răspândirea Covid-19.

Întrebat dacă regulile pentru perioada de Crăciun se pot schimba, ministrul a răspus: „Dacă trebuie să facem acest lucru, nu vom ezita”.

Jenrick a afirmat că noua tulpină a virusului trezeşte îngrijorări și că comisia de operațiuni privind Covid a guvernului va revizui măsurile.

Vorbind despre noua tulpină „extrem de contagioasă”, ministrul a spus că [tulpina] „este foarte concentrată în sud-est și în Londra, dar am auzit că este probabil răspândită în majoritatea regiunilor țării, deși într-o măsură mai mică, prin urmare, poate fi necesar să luăm măsuri suplimentare”.

Mai multe ziare britanice, inclusiv Metro și Daily Mail, au raportat miercuri că premierul Boris Johnson se pregăteşte să anunțe extinderea planurilor de nivel patru pentru a acoperi o zonă mai mare din Marea Britanie, potrivit RT.

© Sputnik / Джастин Гриффитс-Уилльямс

Ambele ziare menţionează că mai multe zone ar putea fi afectate de restricții de nivelul patru, similare unui lockdown complet, imediat după prima zi de Crăciun.

În Marea Britanie a fost identificată o mutație a virusului Covid-19 care se presupune că este cu până la 70 la sută mai contagioasă decât alte tulpini.

Temerea că noua tulpină s-ar putea răspândi în afara Marii Britanii a determinat multe țări să-și închidă granițele pentru călătorii din Marea Britanie.

O serie de experți au sugerat că tulpina ar putea fi deja răspândită în alte zone ale lumii.

390
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Românii din UK după 31 decembrie 2020 – important de ştiut
UK: Zonele intrate în lockdown-ul cel mai sever – LIVE Sputnik
Românii din UK: un nou lockdown după Crăciun în întreaga ţară?
Românii din UK, temeri: lumea ia din nou cu asalt supermarketurile
Românii din UK: lockdown total mai multe luni în aceste zone?
OMS: Noua tulpină a Covid-19 din UK, „mai transmisibilă la tineri și copii”

Загрузка...
Elevi

Romaniuc: “Numirile din pixul inspectorului general, eliminate”

15
Fostul inspector școlar general susține că, în urma discuțiilor purtate cu profesori, cu părinți și cu elevi, în legătură cu numirea directorilor, după ce li s-au încheiat mandatelor, a ajuns la câteva concluzii. Care sunt acestea.

BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Liliana Romaniuc, fost inspector școlar general și o voce importantă în mediul educațional prezintă câteva concluzii referitoare la numirea directorilor de școli după încheierea mandatelor. Aceste concluzii sunt rezultatul discuțiilor purtate cu profesori, părinți și elevi.

”Numirile din pixul inspectorului general trebuie eliminate cât mai repede posibil. Am auzit despre situații în care inspectorul general nu s-a consultat nici măcar cu adjuncții”, scrie Liliana Romaniuc.

Aceasta susține că Legea educației, din ianuarie 2011, prevedea foarte clar ce se întâmplă la finalizarea mandatului directorului: Consiliul de Administrație numește persoana care va ocupa funcția de director, până la organizarea concursului.

De asemenea, concursul pentru ocuparea funcției de director trebuie să fie organizat la nivelul școlii, de către Consiliul de Administrație - entitatea care cuprinde reprezentanții tuturor beneficiarilor direcți sau indirecți ai educației: elevi, părinți, comunitate locală, profesori. În opinia Lilianei Romaniuc, procesul trebuie să fie mai mult decât un concurs...

”Nu știu când vom ajunge la această decizie, dar e bine să începem să ne pregătim pentru ea. Asta și pentru că directorii și profesorii spun că își doresc autonomia școlilor, și e bine ca școlile să aibă autonomie”, a adăugat fostul inspector școlar general.

O altă concluzie se referă la reformarea sau transformarea din temelii a CNEME - Corpul Național al Experților în Management Educațional.

Directorii unităților de învățământ au nevoie de formare consistentă pentru a ajunge în această entitate profesională.

Romaniuc a făcut o paralelă cu Corpul Experților Contabili, structură profesională în care se intră foarte greu. Este, de asemenea, o structură cu un grad înalt de competență.

În opinia expertului, cam așa ceva ar trebui să avem și pentru directorii de școli;

Profesionalizarea managementului școlilor și reformarea/transformarea inspectoratelor sunt provocări mari, dar care, dacă sunt depășite, pot contribui la îmbunătățirea calității școlilor noastre, mai este de părere Liliana Romaniuc.

Fostul inspector școlar general și-a exprimat încrederea că se poate ajunge la acest deziderat cu răbdare, înțelepciune, profesionalism, decizii transparente, fundamentate pe studii și cu implicarea specialiștilor din educație.

”Ce a fost și ce este știm, important este să începem să privim către alte abordări. Nu peste noapte și nu fără resurse!”, a punctat Romaniuc.

Fostul inspector școlar general a reluat o idee enunțată anterior potrivit căreia un director nu trebuie să aibă mai mult de două mandate la aceeași unitate de învățământ.

15
Tagurile:
Școala

Загрузка...