Berlin

Românii din Germania: important de ştiut despre cultura muncii în această ţară

656
(reînnoit 19:08 24.01.2020)
Românii care locuiesc în Germania sau care intenţionează să meargă la muncă în această ţară trebuie să ştie că există diferenţe culturale acolo în ceea ce priveşte munca şi este recomandabil să ţină cont de ele.

BUCUREŞTI, 23 ian – Sputnik, Doina Crainic. Barbara Sametinger, specialistă în probleme interculturale și trainer cu experienţă de zece ani în mai multe corporații din Germania a explicat pentru The Local cum se pot stabili relaţii corecte la locul de muncă cu colegii nemți.

Lucrătorii străini spun deseori că nemții sunt foarte direcți, lucru deseori greu de înțeles sau acceptat pentru cineva nefamiliarizat cu cultura din această ţară.

Pentru nou-veniți este foarte important să se documenteze cu privire la ce fel de firmă este cea în care vor să lucreze. De exemplu, în una de tip startup, atmosfera este diferită față de cea din firmele mici și mijlocii, așa-numitele Mittelstand. De asemenea, diferenţele depind de la o regiune la alta.

Mittelstand reprezintă coloana vertebrală a economiei germane, existând mii de firme de acest tip în toată țara. Conform site-ului Make it in Germany, al guvernului federal, orice societate comercială cu mai puțin de 500 de angajați este considerată Mittelstand.

Străinii care vin să muncească în Germania au nevoie, de obicei, de timp pentru a se adapta culturii care există în astfel de firme, pentru că acestea tind să funcționeze în mod tradițional nemțesc.

În primul rând, trebuie să ştiţi că în Germania, fie că sunteți la muncă, la bancă sau la supermarket, oamenii sunt foarte direcți. Unii considera acest tip de comunicare ca fiind nepoliticos. Sunt puține ţări în lume în care oamenii sunt atât de direcţi precum nemții, iar specialista intervievată susține că este un lucru legat direct de limba germană.

Ea recomandă să nu luați în nume de rău acest stil de a vorbi al nemților și să vă gândiți că modul cum vorbesc nu are legătură cu faptul că le sunteți un coleg simpatic sau nu.

Dacă sunteți criticat în mod constructiv la locul de muncă, nu trebuie să vă supărați. Pe de altă parte, nemții apreciază diversitatea de opinii la locul de muncă și o văd ca pe un lucru pozitiv. Unii germani consideră că statul la taclale la locul de muncă este o pierdere de timp. „Nemții preferă discuții legate de politică sau despre ceea ce se întâmplă în lume”, a mai explicat Sametinger.

De asemenea, în Germania, oamenii separă foarte clar viața privată de cea profesională.

„Trebuie să înțelegeți că dacă vorbiți despre voi, unii dintre colegii voștri nemți vor crede că vreți să vă apropiați de ei la un nivel personal. Această apropiere cere timp și răbdare”, susține specialista.

În unele țări este foarte normal ca după o zi lungă la muncă să ieșiți cu colegii. Acest fapt este însă cu totul neobișnuit dacă lucrați într-o Mittelstand, pentru că în general oamenii preferă să-și petreacă seara cu familia sau prietenii. De asemenea, este bine să evitați să puneți colegilor întrebări intime, acest fapt fiind considerat nepotrivit și foarte iritant. Nemții își protejează viața privată.

Un alt lucru important este să nu subestimați diferența dintre „Sie” și „Du”, adică cea dintre „dumneavoastră” și „tu”. Când nemții folosesc Sie la muncă este clar că vor să creeze niște granițe și trebuie să învățați că există un anumit tip de adresare și că în spatele acesteia se află un motiv.

Este necesar să ştiţi şi faptul că nemții sunt foarte riguroși în ceea ce privește punctualitatea, mai ales când este vorba despre venitul la timp la locul de muncă.

„Este extrem de nepoliticos să veniți târziu la muncă fără a vă înștiința colegii. Puteți fi iertat o dată, dar a doua oară e grav. Timpul este foarte prețios și punctualitatea ține de politețe”, a explicat Sametinger.
656
Tagurile:
Loc de muncă, Muncă, românii, Germania
Tematic
Românii din Germania: avertizare meteo de temperaturi extreme – cât durează canicula
Scandal în Germania: românii, discriminaţi -„puşi într-o lumină nefavorabilă şi nedreaptă”
Românii din Germania: noi locuri de muncă de mii de euro pe lună – cel mai bine plătite
Românii din Germania: Tot ce se schimbă în septembrie în această ţară
Românii din Germania: cum pot obţine rezidența permanentă și cetățenia germană
Românii din Germania, veste proastă: vor plăti mai mult pentru aceste servicii
Românii din Germania, ofertă de nerefuzat: oraş splendid unde te poţi caza gratis
Românii din Germania: tot ce se schimbă în această ţară în luna octombrie
Românii din Germania: scumpiri uriaşe pentru aceste servicii – proiect de lege aprobat
Românii din Germania, schimbare importantă: nu mai primesc alocaţia pentru copii dacă…
London

Românii în UK: depunerea de cereri pentru viza de muncă

153
Din această lună, românii care doresc să lucreze în Marea Britanie de la 1 ianuarie vor trebui să depună online cerere pentru viză. Ce alte cerinţe mai trebuie să îndeplinească.

BUCUREŞTI, 2 dec – Sputnik. Cu o lună înainte de intrarea în vigoare a noului sistem post-Brexit privind imigraţia în Marea Britanie, miniștrii britanici au promis că noile reguli vor fi „simple și flexibile”.

Astfel, cetățenii străini, inclusiv românii şi cetăţenii din UE care doresc să lucreze în Marea Britanie de la 1 ianuarie, trebuie să depună online cereri pentru obţinerea vizei, potrivit BBC

La 31 decembrie se încheie libera circulație dintre Marea Britanie şi UE. Cetăţenii străini care doresc o viză de muncitor calificat vor trebui să aibă o ofertă de muncă, să cunoască limba engleză și să câștige cel puțin 25.600 de lire sterline pe an.

Pe de altă parte, cetățenii europeni care locuiesc deja în Marea Britanie, împreună cu familiile lor, nu trebuie să treacă prin noul sistem. Ei pot solicita statutul de rezident până la 30 iunie 2021 şi vor putea rămâne în Marea Britanie, beneficiind de aceleași drepturi ca și cetățenii britanici.

În ceea ce priveşte cetățenii irlandezi, aceştia nu au nevoie să se înscrie în noua schemă și nu vor avea nevoie de permisiune pentru a intra în Marea Britanie.

Guvernul britanic a anunțat că va înființa un nou centru de operațiuni de frontieră, care va asigura supravegherea non-stop a mărfurilor și pasagerilor care intră și ies pentru prima dată din porturile britanice.

153
Tagurile:
Români, Marea Britanie
Tematic
Românii din UK: de azi intră în carantină aceste zone din Marea Britanie
Românii din UK: atenţie la o nouă escrocherie –româncă a pierdut tot ce a strâns în 6 luni
Românii din UK: primul oraş britanic în care se reintroduc restricţiile legate de Covid-19
Românii din Marea Britanie: unde au loc cele mai multe infectări cu coronavirus în UK
Românii în UK: „Eat out to Help out” - 50% reducere la restaurant, tot ce trebuie să ştiţi

Загрузка...
Restricții  COVID în Olanda, masca obligatorie

Olanda: Măștile devin obligatorii care sunt noile restricții

624
(reînnoit 17:06 01.12.2020)
Purtarea măștilor în toate clădirile și magazinele publice a devenit obligatorie în Olanda, după ce marți au intrat în vigoare noi restricţii pentru stoparea răspândirii coronavirusului.

BUCUREŞTI, 1 dec – Sputnik. Potrivit noilor restricţii introduse în Olanda, persoanele care refuză să poarte măști pot risca o amendă de 95 de euro.

Legea măsurilor temporare privind Covid-19 impune tuturor persoanelor de peste 13 ani să poarte mască în spațiile publice interioare, inclusiv în magazine, stații și școli secundare, potrivit RT

Comercianții sunt obligați să aplice noua regulă, dar unele lanțuri de retail au anunţat că vor refuza să supravegheze respectarea ei.

Guvernul nu a recomandat utilizarea măștilor în alte locuri publice în afară de transportul public din martie, dar, din 30 septembrie, a început să recomande utilizarea măștilor în locuri publice aglomerate.

Olanda a fost printre ultimele țări europene care au impus regula. Totuşi, institutul de sănătate RIVM din Olanda, care consiliază guvernul, susține în continuare că măștile faciale nu scad semnificativ riscul de infectare.

Noile restricții impun primirea a maximum trei oaspeți pe zi într-o casă și limitează la 30 de persoane adunările în spaţii interioare unde oamenii sunt așezați.

Evenimentele au fost interzise, cu excepția comerțului, însă cinematografele, teatrele și piețele alimentare au rămas deschise. Sunt permise proteste sau alte demonstrații.

Guvernul a recomandat ca cetățenii să lucreze de acasă cât mai mult posibil, iar călătoriile în străinătate să fie efectuate doar „dacă este cu adevărat necesar”. Olanda se află într-un blocaj parțial din 13 octombrie.

624

Загрузка...

Austria: restricţii relaxate de Crăciun, ţara se redeschise

1211
(reînnoit 20:25 02.12.2020)
Pârtiile de schi vor funcţiona în Austria începând cu Ajunul Crăciunului, iar școlile primare și magazinele se vor redeschide de luni, a anunțat cancelarul Sebastian Kurz, țara urmând să relaxeze restricţiile împotriva coronavirusului.

BUCUREŞTI, 2 dec – Sputnik. Totuşi, va fi impusă carantina de 10 zile persoanelor care intră în Austria din țări unde au fost peste 100 de cazuri de Covid-19 la 100.000 în ultimele două săptămâni, restricţia aplicându-se schiorilor care vin din ţările vecine Italia și Germania.

Kurz a declarat miercuri că noile măsuri sunt menite să reducă numărul infectărilor până pe 23 decembrie, pentru a permite populaţiei adunări de până la 10 persoane din gospodării diferite în perioada 24-26 decembrie și pe 31 decembrie, potrivit RT. 

Totuşi, Kurz a adăugat că se așteaptă la o creștere a cazurilor după perioada sărbătorilor. Anunțul cancelarului că pârtiile de schi se vor redeschide din 24 decembrie este important, având în vedere cele 2.000 de teleschiuri din Austria, care susțin o industrie a sporturilor de iarnă în valoare de 15 miliarde de euro.

Pe de altă parte, hotelurile și restaurantele vor rămâne închise până pe 7 ianuarie, în timp ce va fi reintrodusă restricţia ieşirii din casă între 20:00 la 06:00.

Noile restricţii mai puțin severe, care înlocuiesc măsurile mai stricte din ultimele două săptămâni, permit întâlnirea între două gospodării. Bibliotecile, muzeele și serviciile personale, cum ar fi frizeriile, se vor redeschide.

„În perspectivă, vom reveni la normal la vară, dar mai sunt șase luni până atunci”, a adăugat Kurz, spunând că acest lucru ar fi posibil doar cu restricții și teste în masă.

În ultimele 24 de ore, Austria a raportat alte 3.972 de cazuri de Covid-19 şi 121 de decese, potrivit datelor Ministerului Sănătății.

1211
Tagurile:
Austria
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Cum aplică Austria planul de testare în masă al populației
Fotbal: Austria-România se duelează în această seară - formula lui Rădoi
Austria a anunțat al doilea val de coronavirus
Austria intervine în conflictul dintre Erdogan și Macron
FOTBAL: Meciul România - Austria -doi jucători indisponibili
Austria trece la testarea în masă pe model slovac

Загрузка...