Berlin

Românii din Germania: important de ştiut despre cultura muncii în această ţară

729
(reînnoit 19:08 24.01.2020)
Românii care locuiesc în Germania sau care intenţionează să meargă la muncă în această ţară trebuie să ştie că există diferenţe culturale acolo în ceea ce priveşte munca şi este recomandabil să ţină cont de ele.

BUCUREŞTI, 23 ian – Sputnik, Doina Crainic. Barbara Sametinger, specialistă în probleme interculturale și trainer cu experienţă de zece ani în mai multe corporații din Germania a explicat pentru The Local cum se pot stabili relaţii corecte la locul de muncă cu colegii nemți.

Lucrătorii străini spun deseori că nemții sunt foarte direcți, lucru deseori greu de înțeles sau acceptat pentru cineva nefamiliarizat cu cultura din această ţară.

Pentru nou-veniți este foarte important să se documenteze cu privire la ce fel de firmă este cea în care vor să lucreze. De exemplu, în una de tip startup, atmosfera este diferită față de cea din firmele mici și mijlocii, așa-numitele Mittelstand. De asemenea, diferenţele depind de la o regiune la alta.

Mittelstand reprezintă coloana vertebrală a economiei germane, existând mii de firme de acest tip în toată țara. Conform site-ului Make it in Germany, al guvernului federal, orice societate comercială cu mai puțin de 500 de angajați este considerată Mittelstand.

Străinii care vin să muncească în Germania au nevoie, de obicei, de timp pentru a se adapta culturii care există în astfel de firme, pentru că acestea tind să funcționeze în mod tradițional nemțesc.

În primul rând, trebuie să ştiţi că în Germania, fie că sunteți la muncă, la bancă sau la supermarket, oamenii sunt foarte direcți. Unii considera acest tip de comunicare ca fiind nepoliticos. Sunt puține ţări în lume în care oamenii sunt atât de direcţi precum nemții, iar specialista intervievată susține că este un lucru legat direct de limba germană.

Ea recomandă să nu luați în nume de rău acest stil de a vorbi al nemților și să vă gândiți că modul cum vorbesc nu are legătură cu faptul că le sunteți un coleg simpatic sau nu.

Dacă sunteți criticat în mod constructiv la locul de muncă, nu trebuie să vă supărați. Pe de altă parte, nemții apreciază diversitatea de opinii la locul de muncă și o văd ca pe un lucru pozitiv. Unii germani consideră că statul la taclale la locul de muncă este o pierdere de timp. „Nemții preferă discuții legate de politică sau despre ceea ce se întâmplă în lume”, a mai explicat Sametinger.

De asemenea, în Germania, oamenii separă foarte clar viața privată de cea profesională.

„Trebuie să înțelegeți că dacă vorbiți despre voi, unii dintre colegii voștri nemți vor crede că vreți să vă apropiați de ei la un nivel personal. Această apropiere cere timp și răbdare”, susține specialista.

În unele țări este foarte normal ca după o zi lungă la muncă să ieșiți cu colegii. Acest fapt este însă cu totul neobișnuit dacă lucrați într-o Mittelstand, pentru că în general oamenii preferă să-și petreacă seara cu familia sau prietenii. De asemenea, este bine să evitați să puneți colegilor întrebări intime, acest fapt fiind considerat nepotrivit și foarte iritant. Nemții își protejează viața privată.

Un alt lucru important este să nu subestimați diferența dintre „Sie” și „Du”, adică cea dintre „dumneavoastră” și „tu”. Când nemții folosesc Sie la muncă este clar că vor să creeze niște granițe și trebuie să învățați că există un anumit tip de adresare și că în spatele acesteia se află un motiv.

Este necesar să ştiţi şi faptul că nemții sunt foarte riguroși în ceea ce privește punctualitatea, mai ales când este vorba despre venitul la timp la locul de muncă.

„Este extrem de nepoliticos să veniți târziu la muncă fără a vă înștiința colegii. Puteți fi iertat o dată, dar a doua oară e grav. Timpul este foarte prețios și punctualitatea ține de politețe”, a explicat Sametinger.
729
Tagurile:
Loc de muncă, Muncă, românii, Germania
Tematic
Românii din Germania: avertizare meteo de temperaturi extreme – cât durează canicula
Scandal în Germania: românii, discriminaţi -„puşi într-o lumină nefavorabilă şi nedreaptă”
Românii din Germania: noi locuri de muncă de mii de euro pe lună – cel mai bine plătite
Românii din Germania: Tot ce se schimbă în septembrie în această ţară
Românii din Germania: cum pot obţine rezidența permanentă și cetățenia germană
Românii din Germania, veste proastă: vor plăti mai mult pentru aceste servicii
Românii din Germania, ofertă de nerefuzat: oraş splendid unde te poţi caza gratis
Românii din Germania: tot ce se schimbă în această ţară în luna octombrie
Românii din Germania: scumpiri uriaşe pentru aceste servicii – proiect de lege aprobat
Românii din Germania, schimbare importantă: nu mai primesc alocaţia pentru copii dacă…
Declarația de presă comună Bogdan Aurescu – Dmytro Kuleba

România a cerut Ucrainei renunțe la “limba moldovenească”

510
(reînnoit 20:08 19.06.2021)
România cere autorităților ucrainene să renunțe la utilizarea oficială a glotonimului “limba moldovenească”.

BUCUREȘTI, 19 iun – Sputnik. Autoritățile române au cerut din nou Ucrainei să renunțe la utilizarea oficială a denumirii “limbii moldovenești”. O astfel de poziție și-a exprimat ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, în timpul unei întrevederi cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, pe marja Forumului de Diplomație de la Antalya.

“Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat solicitarea către Ucraina ca, pornind de la recunoașterea identității între limba română și așa-zisa “limbă moldovenească”, confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, aceasta să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești””, se menționează într-un comunicat al diplomației române.

În aprilie a acestui an, reprezentanții mai multor localități din sudul Basarabiei au acționat în instanță de judecată ministerul Învățământului al Ucrainei, cerând înlocuirea limbii “moldovenești” cu cea română.

Plângerea împotriva Ministerului Învățământului și Științei din Ucraina, în care se cere revenirea la predarea în limba română, este semnată de Asociația învățătorilor români din regiunea Odesa, precum și de locuitorii raioanelor Tatarbunar, Ismail, Sărata, Reni și altele.

Curții i se solicită obligarea Ministerului Învățământului să reintroducă limba română, una din limbile oficiale din UE, în zece școli generale din regiunea Odesa.

Potrivit noii redacții a legii cu privire la învățământ, școlile cu predare în limbile oficiale ale UE (română, maghiară, poloneză) vor trece la predarea în limba ucraineană începând cu 1 septembrie 2023. În acest fel, școlile cu predare în "limba moldovenească" sunt nevoite să treacă la predarea în limba ucraineană.

510
Tagurile:
Ucraina
Тема:
Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română

Загрузка...
Бельгийская полиция. Архивное фото

Imagini terifiante! O clădire s-a prăbușit în Belgia: Printre morți și răniți - moldoveni

154
O clădire din Antwerpen, Belgia, s-a prăbușit. Aceasta se afla în construcție, iar la ea munceau și câțiva moldoveni. Ministerul de Externe anunță că printre cei morți și răniți sunt și concetățeni de-ai noștri. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Un moldovean a murit, al doilea este grav rănit, iar cel de-al treilea încă nu a fost găsit. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță că a fost informat prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Belgiei despre faptul că în orașul Antwerpen s-a prăbușit un bloc școlar, aflat în construcție, la care lucrau și cetățeni din Republica Moldova.

Astfel, echipa ambasadei a mers la locul tragediei și a întreprins demersuri în regim de urgență către autoritățile locale, pentru a obține informații privind cetățenia, identitatea și starea de sănătate a persoanelor afectate în accident.

„Conform informațiilor preliminare, la moment, a fost recuperat de sub dărâmături corpul unui cetățean din Republica Moldova. Printre cei răniți transferați în regim prioritar la mai multe spitale din Antwerpen, a fost identificat un alt cetățean moldovean, grav rănit în zona capului, internat la spitalul din localitate”, menționează Ministerul Afacerilor Externe. 

Autoritățile diplomatice au precizat că operațiunea de căutare este în desfășurare, iar cel de-al treilea cetățean moldovean cu dubla cetățenie (portugheză) nu a fost încă găsit, se presupune că ar fi prins sub dărâmături.

154

Загрузка...
Пресс-секретарь президента РФ Дмитрий Песков

Peskov, despre perspectivele relațiilor ruso-americane

0
(reînnoit 16:34 21.06.2021)
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că pragmatismul și luciditatea sunt elementele cheie în relațiile cu Statele Unite.

BUCUREȘTI, 21 iun - Sputnik. Declarațiile părții ruse despre o atitudine constructivă la summitul președinților Federației Ruse și Statelor Unite nu înseamnă un refuz al unei evaluări modeste a relațiilor dintre cele două țări, în care principalul lucru este pragmatismul, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov.

„Declarațiile președintelui (Vladimir Putin) despre o atitudinea constructivă în timpul summitului ( de la Geneva din 16 iunie) nu indică faptul că ne-am îndepărtat de la evaluarea lucidă a relațiilor noastre bilaterale cu Statele Unite. În aceste relații, principalul lucru este pragmatismul și luciditatea. Ambele ne vorbesc despre faptul că rezultatele pozitive ale summitului nu indică deloc că SUA vor renunța la politica de izolare a Rusiei. Suntem conștienți, acest lucru a fost și va continua să fie”, a menționat Peskov. 

Kremlinul știe despre viitoarele posibile sancțiuni ale SUA și i-a în calcul opțiunile, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Știm despre viitoarele sancțiuni, despre posibilele sancțiuni care au fost codificate. De fapt, adevărul este că unele sancțiuni sunt codificate, iar introducerea lor nici nu depinde de voința președintelui SUA, a spus Peskov reporterilor.

Potrivit lui, Kremlinul a auzit declarații despre „Nord Stream„ imediat după summit, "despre faptul că America va continua o astfel de linie îndreptată împotriva acestui proiect".

„Ne vom continua munca, sperăm că cel puțin putem continua să lucrăm în cadrul dialogului cu americanii, dar, desigur, vom continua să lucrăm cu partenerii noștri europeni în ceea ce privește finalizarea acestui proiect și lansarea acestuia cât mai curând posibil ", a precizat Peskov.

Washingtonul, cu politica sa de sancțiuni, demonstrează constanță și imprevizibilitate în același timp, Rusia dorește stabilitate, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov.

„În ceea ce privește aspirațiile sale de sancțiuni și dependența de sancțiuni, de fapt, Washingtonul demonstrează constanță și în același timp imprevizibilitate. Până acum, într-adevăr, o cantitate justă de imprevizibilitate. Doar acele sancțiuni care sunt codificate sunt previzibile ", a declarat Peskov reporterilor.

Potrivit acestuia, partea rusă analizează situația și i-a în calcul mai multe opțiuni. După cum a menționat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, ambele părți au vorbit în mod repetat despre dorința de previzibilitate și stabilitate în relațiile bilaterale. „Avem cu adevărat nevoie de previzibilitate”, a subliniat Peskov.

Kremlinul nu vede încă niciun motiv pentru a-și schimba abordarea față de Statele Unite ca fiind un stat neprietenos, deoarece este necesar să așteptăm punerea în aplicare a deciziilor liderilor rus și american Vladimir Putin și Joe Biden, a declarat secretarul de presă al președintele rus Dmitri Peskov.

"Șefii de stat încă nu au ocazia să vorbească despre detalii din cauza presiunii constante a timpului, vorbesc conceptual și într-un anumit cadru. Detaliile sunt apoi discutate la nivel de lucru. Prin urmare, înaite ca această implimentare să dobândească un caracter eficient, înainte de a vedea unele rezultate ale acestei implementări, nu există motive pentru a schimba abordările ", le-a spus Peskov reporterilor.

Anterior, el a declarat pentru RIA Novosti că nu există motive pentru excluderea Statelor Unite din țărilor „neprietenoase” în raport Rusia.

Cabinetul de miniștri al Federației Ruse a aprobat anterior lista statelor neprietenoase, lista cuprinde două țări: Statele Unite și Republica Cehă. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu acordat pentru RIA Novosti că Moscova nu va întroduce fără discriminare nicio țară pe lista neprietenoasă, decizia va fi precedată de o analiză profundă, iar lista poate fi revizuită în timp. Potrivit ministrului, aceasta nu va fi o hârtie „moartă”: lista „va fi, desigur, revizuită” pe măsură ce se dezvoltă relațiile cu statul respectiv.

De asemenea, secretarul de presă prezidențial a explicat că la întrunirea șefilor de stat se ajunge la o înțelegere... unde este inutil să vorbești și unde este necesar.

"Înțelegând faptul unde suntem în dezacord categoric unul cu celălalt și înțelegând unde putem acționa în deplină unanimitate. Dar orice înțelegere stă în aer fără implementare, fără a crea mecanisme de lucru adecvate și fără un acord de fond", a precizat Peskov. 

Prima întâlnire dintre Putin și Biden a avut loc miercuri la Geneva, negocierile au durat 4,5 ore, inclusiv o pauză. În urma discuțiilor, liderul rus a spus că a fost de acord cu președintele SUA să înceapă consultări privind stabilitatea strategică la nivel interdepartamental. Potrivit acestuia, ambele țări își dau seama că poartă o responsabilitate specială pentru stabilitatea strategică în lume.

În plus, șefii de stat au adoptat o declarație comună. În aceasta se vorbește despre angajamentul Moscovei și Washingtonului față de principiul conform căruia nu pot exista câștigători într-un război nuclear și nu ar trebui dezlănțuit niciodată. Același principiu a fost fixat de liderii URSS și ai Statelor Unite la întâlnirea de la Geneva din 1985.

 

0
Tagurile:
Rusia, SUA, Kremlin

Загрузка...