Аптека

Românii din Franţa: aceste medicamente comune, nedisponibile în farmacii din ianuarie

313
(reînnoit 19:51 18.12.2019)
În Franţa, cele mai vândute medicamente de calmare a durerii, care se vindeau fără rețetă, nu vor mai fi disponibile liber în farmacii începând cu 15 ianuarie, scopul fiind de a limita riscurile asociate cu utilizarea lor necorespunzătoare, a anunțat marți ANSM.

BUCUREŞTI, 18 dec – Sputnik, Doina Crainic. AFP relatează că mai multe medicamente utilizate pe scară largă nu vor mai fi disponibile liber în farmacii începând cu 15 ianuarie.

„Pentru a promova utilizarea corectă a acestor medicamente utilizate frecvent, ANSM a decis că, începând cu 15 ianuarie 2020, aceste medicamente să nu mai fie disponibile liber în farmacii, ceea ce va consolida rolul consultativ al farmacistului pentru pacienții care doresc să le ia fără rețetă”, a declarat ANSM, a cărei decizie finală a venit după o notificare în acest sens emisă la începutul lunii octombrie, potrivit Sputnik France.

Aceste medicamente sunt cele mai utilizate în auto-medicaţie, având efectul de calmare a durerii sau de diminuare a febrei la adulți și copii, potrivit ANSM.

Utilizarea greșită a acestora implică riscuri. Luat în doze prea mari, paracetamolul poate provoca leziuni hepatice grave, ceea ce poate necesita un transplant sau poate fi fatal.

La sfârșitul anului 2017, o tânără, Naomi Musenga, a murit după ce a fost ridiculizată la telefon de un operator din Strasbourg, caz care a provocat un val de emoție în Franța. Potrivit anchetei, moartea a fost „consecința intoxicației cu paracetamol absorbit prin automedicație timp de mai multe zile”.

Pentru un adult sănătos care cântărește peste 50 kg, doza maximă de paracetamol este de 3 grame în 24 ore, adică 1 gram pe doză, cu o pauză de cel puțin 6 ore între fiecare doză.

În plus, durata maximă recomandată a tratamentului este „3 zile în caz de febră, 5 zile în caz de durere, în absența unei rețete”, conform ANSM.

În iulie, agenţia medicamentului a decis ca avertismentul „supradozaj = pericol” să apară acum pe ambalajele de paracetamol.

313
Tagurile:
farmacii, România, Franța
Tematic
Mii de medicamente, scoase de pe piaţa românească – criză nemaiîntâlnită
Românii, în pericol! Două medicamente vitale sunt retrase de pe piață!
Agenţia Medicamentului, lămuriri clare: „Face confuzii grave între medicamente"
Mare doctor, despre „medici şi medicamente care fac rău"
Raport: medicii sunt plătiți de industria farma pentru a prescrie medicamente
De ieri a apărut pericolul de a rămâne fără medicamente
Atenţie! Industria românească producătoare de medicamente încă poate fi salvată!
Dezastru! Sute de mii de pacienți, în pericol: dispar medicamente de pe piață

Загрузка...