Bani

Important pentru cei din Diaspora: transferul de pensie şi Certificatul de viaţă

541
(reînnoit 19:34 16.10.2019)
Românii care locuiesc în alte ţări din UE au dreptul la transferul în străinătate de pensie şi alte beneficii. Ce trebuie să facă beneficiarii sistemului public de pensii şi de alte drepturi de asigurări sociale pentru a li se plăti prestaţiile în străinătate.

BUCUREŞTI, 16 oct – Sputnik, Doina Crainic. Persoanele care au dreptul la prestaţii de invaliditate, de bătrâneţe sau de urmaş şi la ajutoare de deces, dobândite potrivit legislaţiei române, vor beneficia de aceste prestaţii chiar dacă reşedinţa lor este stabilită pe teritoriul altui stat membru al UE sau al Spaţiului Economic European sau pe teritoriul unui stat cu care România aplică instrumente juridice bilaterale, potrivit rotalianul.com.

Pentru a beneficia de acestea, cetăţenii români trebuie să urmeze următorii paşi:

I. Să comunice caselor teritoriale de pensii informaţii privind contul deschis în străinătate în care se vor achita prestaţiile de invaliditate, de bătrâneţe sau de urmaş sau ajutoarele de deces dobândite potrivit legislaţiei române;

II. Să completeze şi să transmită Certificatul de Viaţă, conform instrucţiunilor caselor teritoriale de pensii.

În vederea achitării prin transfer bancar a prestaţiilor amintite, casele teritoriale de pensii vor utiliza informaţiile bancare confirmate de beneficiarii sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale prin intermediul:

– Formularelor de legătură transmise de instituţiile de asigurări sociale de pe teritoriul statului de reşedinţă (locul de şedere obişnuită) sau al

– Declaraţiilor de transfer în străinătate a drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

Declaraţia de transfer în străinătate a drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii se transmite la sediul casei teritoriale de pensii personal de către titularul drepturilor sau se depune, prin mandatar desemnat cu procură specială în acest sens, emisă conform legii, însoţită de un document care confirmă detalii bancare şi de o copie a actului de identitate al titularului care atestă domiciliul său actual.

În cazul beneficiarilor stabiliţi pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau pe teritoriul statelor cu care România a aplicat sau aplică acorduri sau convenţii bilaterale de securitate/asigurări sociale, documentul care confirmă detaliile bancare va fi însoţit de un act care atestă locul de şedere obişnuită.

Declaraţia şi documentele care o însoţesc pot fi transmise prin poştă, la sediul casei teritoriale de pensii, sau prin e-mail, prin scanare şi transmitere la adresa electronică oficială a casei teritoriale de pensii, postată de instituţia menţionată pe site-ul acesteia.

În cazul beneficiarilor nerezidenţi stabiliţi pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European care nu şi-au exprimat opţiunea cu privire la valuta în care doresc să primească drepturile ce li se cuvin din cadrul sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări, plăţile vor fi efectuate în euro, cu excepţia beneficiarilor stabiliţi pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în cazul cărora plăţile vor fi efectuate în GBP.

Pentru a beneficia de drepturile cuvenite în cadrul sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, beneficiarul nerezident aflat în plată are obligaţia de a transmite anual, până cel târziu la data de 31 decembrie a fiecărui an, un Certificat de viaţă.

Transmiterea Certificatului de viaţă

În luna octombrie a fiecărui an, Casa teritorială de pensii competentă transmite beneficiarului, la adresa sa de reşedinţă, respectiv domiciliu, după caz, un exemplar al Certificatului de Viaţă completat în Partea A, indicând data limită de transmitere a certificatului de către beneficiar. Beneficiarul nerezident are obligaţia de a completa Partea B a Certificatului de viaţă în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de reşedinţă, respectiv domiciliu, după caz.

La solicitarea beneficiarului nerezident autoritatea legală de pe teritoriul statului de reşedinţă, respectiv domiciliu, după caz, certifică faptul că Partea B a Certificatului de Viaţă a fost semnată personal de titularul drepturilor, completând, în acest sens, Partea C a certificatului. Autoritatea legală abilitată să completeze Partea C a Certificatului de Viaţă poate fi şi misiunea diplomatică sau oficiul consular al României în statul de reşedinţă.

Dacă beneficiarul nerezident nu prezintă sau nu transmite Certificatul de Viaţă menţionat, până cel târziu la data de 31 decembrie a fiecărui an, casa teritorială de pensii competentă suspendă drepturile cuvenite titularului începând cu luna februarie a anului în curs.

Pentru mai multe informaţii, accesaţi site-ul Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale

541
Tagurile:
Transfer, Diaspora
Tematic
Ce se întâmplă? Românii își mută banii de pensie la stat
Românii ar putea primi o pensie medie de 5.654 lei pe lună – cum să primiţi banii
Vreți pensie mai mare? Iată ce trebuie să faceți
Pensie de boală sau de invaliditate: cum poate fi obținută

Italia: noul sistem de culori în funcţie de situaţia epidemiologică zonele roşii

157
(reînnoit 17:28 11.04.2021)
Care sunt regiunile din Italia aflate sub culoarea roşie, portocalie sau galbenă, în funcţie de situaţia epidemiologică, şi în ce zone s-a înregistrat o scădere a cazurilor de infectare cu coronavirus.

BUCUREŞTI, 11 apr – Sputnik. În Italia, sub culoarea roşie sunt patru regiuni: Puglia, care are încă peste 250 de cazuri la 100.000 de locuitori săptămânal, Sardinia, care era în zona albă până acum câteva săptămâni, Valle d’Aosta și Campania.

Restul Italiei se află în zona portocalie, trecerea sub culoarea galbenă, însemnând un nivel de restricţii mult mai scăzut, fiind suspendată până la 30 aprilie, potrivit gazetaromaneasca.com

Totuşi, sunt mai multe regiuni care ar putea trece în curând sub culoarea galbenă, indicele de transmisie (Rt) fiind sub 1, unul dintre criteriile solicitate. Lazio a confirmat scăderea indicelui, până la 0,90 și a înregistrat o scădere a cazurilor noi. De asemenea, Rt sub 1 s-a înregistrat în Abruzzo, Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardia, Marche, Molise, Piemont, Calabria, provinciile autonome Bolzano și Trento.

Veneto (0,96) și Umbria (0,97) ating nivelul critic 1. Rt nu este singura valoare de care se ţine cont, dar, conform vechilor clasificări de culori, astăzi o bună parte a Italiei ar fi în zona galbenă, potrivit Il Messaggero.

Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a semnat noile ordonanțe în vigoare de luni pentru regiunile Calabria, Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardia, Piemont și Toscana, care devin portocalii, și pentru regiunea Sardinia, care trece în zona roșie.

În cele șase regiuni care vor beneficia de tranziția la niveluri mai puțin stricte de blocare, are loc o relaxare care afectează în total cel puțin 25 de milioane de italieni.

Vineri au fost înregistrate 18.938 de cazuri noi, iar numărul de decese rămâne uriaș: 718 vineri, dar acest număr este influențat de cele peste 200 de decese care au fost raportate târziu de regiunea Sicilia. Cifrele arată însă o îmbunătăţire lentă.

Astfel, RT național este acum constant sub 1 (0,92), incidența scade (210,8 la nivel național acum, faţă de peste 232 săptămâna precedentă) şi doar patru regiuni au un nivel ridicat de risc (Liguria, Toscana, Puglia și Valle d’Aosta).

157
Tagurile:
Italia, restrictii

Загрузка...
Roma

Românii din Italia: bonusul pentru părinţii care lucrează poate fi solicitat de astăzi

296
Serviciul online pentru solicitarea bonusului de babysitter este activ de astăzi, anunţă Istituto Nazionale Previdenza Sociale (INPS), reamintind sumele şi categoriile de persoane care au dreptul la bonus.

BUCUREŞTI, 8 apr – Sputnik. INPS a anunțat deschiderea serviciului online prin care poate fi solicitat bonusul de babysitting.

Potrivit instituției, cererea poate fi depusă prin intermediul site-ului www.inps.it, utilizând serviciul online „Servicii bonus de babysitting” („Bonus servizi di babysitting”), sau prin intermediul organismelor Patronati, folosind serviciile gratuite ale acestora. Pentru serviciul online va fi necesar să aveți un SPID de cel puțin nivelul 2, Carte de identitate electronică (CIE), Card de serviciu național (CNS) sau un PIN de tip dispozitiv emis de Institut, potrivit Sputnik Italia

Cine poate solicita bonusul

Lucrătorii independenți înregistrați la INPS, cei din sectorul „Gestione separata” și cei din sectorul de sănătate public sau privat acreditat (medici și asistenți medicali, inclusiv obstetricieni, tehnicieni de laborator biomedical, tehnicieni de radiologie medicală, lucrători sociali și de sănătate și asistenți de urgență 118) pot solicita bonusul pentru o sumă de până la 100 de euro pe săptămână în cazul copiilor sub 14 ani aflaţi în învățământ la distanță sau în carantină.

Bonusul poate fi solicitat și de lucrătorii din sectorul securității, apărării și salvării din sectorul public angajați pentru a răspunde nevoilor legate de urgența epidemiologică Covid-19.

Bonusul poate fi utilizat până la 30 iunie 2021 și suma va fi plătită prin Cartea de familie. Alternativ, poate fi furnizat direct solicitantului pentru înscrierea copiilor în centre de vară, servicii socio-educaționale teritoriale, în centre cu funcție educațională și recreativă, precum şi în servicii integrative sau inovatoare pentru copiii mici.

La jumătatea lunii martie, odată cu Decretul de lege nr. 30 aprobat de Consiliul de Miniștri, au fost aduse modificări bonusului de babysitting, pentru a fi oferite o nouă serie de ajutoare pentru sprijinirea părinților care lucrează.

296
Tagurile:
Italia
Tematic
Acord între Rusia, Italia, Spania, Franța și Germania pentru producția comună a Sputnik V
Italia reintră în lockdown de luni – aceste regiuni, sub risc ridicat
Sputnik V este mai popular în Italia decât vaccinurile AstraZeneca și Johnson
În Italia se investighează 8 decese după vaccinarea cu AstraZeneca
Italia lansează vaccinarea obligatorie a angajaților din sănătate
Italia: Erupție spectaculoasă a vulcanului Etna

Загрузка...

Olanda: „Poliția pentru libertate” în marș împotriva restricțiilor COVID la Baarn

0
Manifestanții mișcării „Poliția pentru libertate” au mărșăluit sâmbătă la Baarn pentru a protesta împotriva aplicării stării de asediu ca măsură de stopare a răspândirii invecției COVID.

Mișcarea, care este formată din veterani ai armatei și poliției, a fost formată recent în opoziție cu restricțiile coronavirusului. Manifestanții puteau fi văzuți mărșăluind în timp ce purtau bannere și semne cu tematică împotriva blocării și pentru „libertate și dragoste”.

Peste 1500 de persoane au participat la marș, potrivit rapoartelor locale.

Olanda a ajuns în lockdown pentru a stopa răspândirea virusului cu planuri de redeschidere treptată a economiei. În prezent, este în vigoare stare de asediu pe timp de noapte, deoarece numărul pacienților cu COVID-19 din unitățile de terapie intensivă este în continuare în creștere, potrivit guvernului olandez.

0
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...