Berlin

Românii din Germania: cum pot obţine rezidența permanentă și cetățenia germană

2487
Ce trebuie să ştie românii care lucrează în Germania şi doresc să obţină dreptul de ședere permanentă în această ţără sau să devină cetățeni ai acestui stat.

BUCUREŞTI, 19 sept – Sputnik, Doina Crainic. Românii care locuiesc şi lucrează în Germania pot obține dreptul de ședere permanentă în această ţară automat, fiind cetăţeni europeni, după ce au locuit în această țară legal timp de cel puțin 5 ani, fără întrerupere, potrivit stiridiaspora.ro.

Toți românii care îndeplinesc aceste criterii pot solicita un permis de ședere permanentă, care confirmă faptul că au dreptul de a locui în Germania permanent, fără a îndeplini alte condiții.

De asemenea, dacă doresc să devină cetățeni ai Germaniei, românii care locuiesc şi lucrează în această ţară trebuie să facă dovada că au avut reședință stabilă în Germania cel puțin în ultimii 8 ani sau 7 ani în cazul refugiaților și apatrizilor. De asemenea, trebuie să aibă permisul de ședere adecvat, să arate că se pot întreține financiar fără a recurge la beneficii din partea statului, că nu au fost condamnați penal și nu se supun niciunei ordonanțe judecătorești care impune o măsură de prevenire.

Însă în cazul românilor care se căsătoresc cu un cetățean german, este posibilă o reducere substanțială a duratei minime de ședere anterioară obținerii cetățeniei: este nevoie doar de 3 ani de la căsătorie.

Alte condiții pe care solicitantul cetățeniei trebuie să le îndeplinească sunt să fie loial Germaniei și poporului german şi cunoașterea limbii oficiale, ceea ce reprezintă un avantaj pentru o parte dintre românii din Ardeal.

Trecerea testului de limbă germană cu nivelul de bază B1 se poate obține după absolvirea unui curs de integrare „Integrationskurs", ce durează între 6 și 9 luni. Pentru acesta, statul german suportă o parte din costuri, iar cursantul achită doar un euro pe oră. La testul de limbă germană se adaugă 45 de ore în care persoana învață noțiuni generale de limbă germană, iar la final susține un examen - Einbuergerungstest.

Solicitantul trebuie să mai achite o taxă de 225 euro la Einwohner- Zentralamt, instituția care se ocupă cu obținerea cetățeniei germane.

În cazul copiilor, toți copiii născuți în Germania primesc automat cetățenia dacă cel puțin unul dintre părinții lor a locuit în Germania timp de cel puțin 8 ani. Cetățenia se stabilește în funcție de cetățenia părinților și nu în funcție de țara în care s-a născut copilul, iar copiii cu părinți străini vor avea dreptul la dublă cetățenie până la vârsta de 23 ani, moment în care trebuie să aleagă.

Există reguli speciale pentru cei născuți înainte de 1 iulie 1993, dacă numai tatăl este german și nu este căsătorit cu mama. Tatăl trebuie să recunoască paternitatea și trebuie să fi fost căsătorit cu mama înainte de 1 iulie 1998. Un copil născut într-o țară străină nu va mai beneficia automat de cetățenie germană prin naștere, în cazul în care părintele său german s-a născut după 31 decembrie 1999 într-o țară străină și își are reședința principală acolo.

2487
Tagurile:
cetățenie, Rezidență, Germania
Tematic
Polonia îndeamnă Germania să-și sporească bugetul pentru apărare
Românii din Germania: noi locuri de muncă de mii de euro pe lună – cel mai bine plătite
”Ne-am săturat de javre ca tine!” - mesaj distrugător din Germania… pentru Tăriceanu!
Românii din Germania: Tot ce se schimbă în septembrie în această ţară
Germania caută muncitori români – sute de locuri disponibile în aceste sectoare
Lecție meritată din Germania: “Iată cum stă treaba în mintea unor români”…
Angela Scripcăraș

Impresionant: Istoria unei moldovence stabilite în Rusia

162
(reînnoit 13:41 24.05.2020)
Angela Scripcăraș este stabilită de mai mulți ani la Moscova. Moldoveanca se implică activ în diverse activități și proiecte sociale, fiind și reprezentanta unei Fundații cu activitate internațională, înregistrată în Federația Rusă.
Impresionant: Istoria moldovencei, stabilită cu traiul în Rusia

Angela Scripcăraș este membrul Consiliului Central al Organizației Mamele Rusiei și copreședintele Mișcării feminine Rusia, în colaborare cu țările lumii. Mai mult, deja de mai bine de 12 ani moldoveanca depune o muncă asiduă și un efort imens într-un proiect de comemorare a ostașilor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial, în cadrul Fundației pe care o conduce "Достойная память".

Potrivit spuselor sale, în cadrul proiectului există o arhivă ce conține un catalog de memorii, cu fotografii ale locurilor de înhumare de pe teritoriul Republicii Moldova a ostașilor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial. Totodată, este și lista cu extrasele din arhivă și informații privind ororile din perioada războiului. Sunt întocmite și cataloage ale memoriei care includ cetățeni din Azerbaidjan, Georgia, Germania etc.

"Sunt multe persoane care vin cu adresări către noi, pentru că nu cunosc despre soarta strămoșilor căzuți la datorie. Nu știu unde sunt înmormântați și care a fost soarta lor. Noi cercetăm toate aceste lucruri, selectăm poze, materiale, informații, iar datele pe care le găsim sunt păstrate într-o arhivă. Avem regulament de care ne conducem, legi și altele", a declarat pentru Sputnik Angela Scripcăraș.

De asemenea, moldoveanca a remarcat faptul că scopul Fundației pe care o conduce este de a păstra vie memoria victimelor celui mai sângeros război și de a le aduce la cunoștință tinerilor generații momentele dramatice prin care au trecut strămoșii lor.

Despre alte proiecte și activități în care este implicată Angela Scripcăraș aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

162

Загрузка...
Aproximativ 160 de lucrători sezonieri români pe Aeroportul din Hahn, Germania

Important: Petiție internațională care vizează lucrătorii români din statele UE

471
“Un demers prin care venim în sprijinul lucrătorilor români protejându-le dreptul de a lucra unde doresc, și în sprijinul familiilor din țară a acestor lucrători”

BUCUREȘTI, 23 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. În ultima perioadă, în contextul COVID-19, un număr important de lucrători români au fost transportați în diferite state membre ale Uniunii Europene pentru efectuarea unor munci sezoniere sau activități de tip social în baza unor acorduri bilaterale agreate între respectivele țări și Guvernul României – se arată într-o petiție online lansată de PSD cu sprijinul socialiștilor europeni - PES.

Cadavru la o morgă
© Sputnik / Валерий Титиевский

PSD subliniază că aceste acorduri bilaterale la care Guvernul PNL este parte ”depășesc cadrul de reglementare european privind libera circulație și dreptul la muncă în spațiul european„.

”Din nefericire, Guvernul din România, condus de reprezentanții PNL, nu a prevăzut în aceste spețe măsuri adecvate de protecție socială sau medicală absolut necesare în contextul crizei actuale”, se arată în petiția PSD, subliniindu-se că ”lipsa de implicare a guvernanților a condus la situații în care lucrătorii români au fost supuși unor riscuri care contravin reglementărilor naționale privind protecția lucrătorilor și a condițiilor de distanțare socială”.

Iar aceste situații încalcă flagrant recomandările europene în materie, subliniază PSD. De fată, acest aspect s-ar fi putut evitat dacă decidenții (Guvernul) ”s-ar fi preocupat de soarta lucrătorilor români din străinătate și ar fi respectat recomandările europene în materie”.

Pe de altă parte, acordurile bilaterale (care interferează cu cele internaționale nu întotdeauna ținând cont de acestea din urmă!) – ”reprezintă o metodă care riscă să submineze standardele europene în materie de protecție socială și necesită atenția instituțiilor europene”. Și nu numai, spunem noi – și dăm ca exemplu impunerile bazate pe ”parteneriate strategice”, care trec peste reglementările WTO.

”Această viziune a dreptei politice nu corespunde valorilor sociale europene”, spune PSD, care exemplifică prin aspecte reflectate și de presă - transport în condiții improprii, organizarea defectuoasă a preluării lucrătorilor, încheierea contractelor de muncă în mod unilateral fără respectarea drepturilor angajaților etc.

Ori, asta se petrece în contextul mesajului transmis de Comisia Europeană și de către statele membre ”prin angajamentele asumate recent în cadrul pilonului social european”.

În acest context, PSD, cu sprijinul organizației ”PES activists” România, inițiază o petiție ce urmează a fi depusă la Parlamentul European ”cu scopul de a solicita instituțiilor europene să analizeze situațiile menționate anterior și să impună respectarea drepturilor lucrătorilor conform recomandărilor și reglementărilor europene”, anunță PSD.

”Această sesizare reprezintă un demers prin care venim în sprijinul lucrătorilor români protejându-le dreptul de a lucra unde doresc, și în sprijinul familiilor din țară a acestor lucrători, care ar vrea să știe că apropiații lor sunt protejați, chiar și când pleacă la muncă în statele occidentale”, se arată pe pagina PSD, unde puteți găsi și semna petiția ”Drepturi egale pentru lucrătorii români în Uniunea Europeană”.
471
Tagurile:
Uniunea Europeană, Petiție
Tematic
Ultima oră: un român a murit la muncă în Germania
Spania: zeci de muncitori români ţinuţi în sclavie – condiţii deplorabile, bătaie -VIDEO
Schimbarea legislației pentru muncitorii români din Germania - anunțul ambasadorului
Zeci de muncitori, printre care români, infectaţi la un abator din Germania – MAE confirmă

Загрузка...

Regina rafinamentului: patinatoarea rusă Zagitova, „campioană olimpică a stilului”

0
(reînnoit 20:05 25.05.2020)
 • Alina Zaghitova evoluează într-un program feminin de patinaj artistic la finala Grand Prix din Torino
 • Alina Zaghitova în timpul evoluării la campionatul Europei la patinaj artistic la Moscova.
 • Alina Zaghitova se pregătește de programul de patinaj artistic la ediția XXIII al Jocurile Olimpice de iarnă
 • Premierul Japoniei, Shinzō Abe, și Alina Zaghitova în timpul unei întâlniri în Japonia
 • Alina Zaghitova la campionatul Europei la patinaj artistic de la Moscova.
 • Alina Zaghitova evoluează într-un program scurt feminin de patinaj artistic din Saitama
 • Alina Zaghitova evoluează în programul de patinaj artistic în etapa V a Grand Prix de la Moscova
 • Alina Zaghitova la mare
 • Alina Zaghitova în timpul evoluării în etapa V a Grand Prix de patinaj artistic la Moscova.
 • Alina Zaghitova la mare
Campioana olimpică rusă la patinaj artistic Alina Zagitova a obţinut un alt fel de titlu după ce a câștigat voturile online ca simbol al stilului Jocurilor Olimpice.

Alina Zagitova, campioană olimpică la patinaj artistic la Jocurile de iarnă din 2018 de la PyeongChang, își construiește o reputație ca simbol al stilului, titlul care se adaugă rafinamentului ei pe gheață.

Acest fapt a fost recunoscut de contul oficial de Twitter al canalului Jocurilor Olimpice, după ce vedeta în vârstă de 18 ani a câștigat voturile ca simbol al stilului Jocurilor, învingând-o pe eroina americană a patinajului Johnny Weir, care a ajuns pe locul doi, rusoaica câştigând 62% din voturi, potrivit RT.

Sondajul, la care au participat 406.000 de urmăritori ai contului oficial de Twitter, i-a mobilizat pe fanii Zagitovei, care i-au oferit susţinerea.

Zagitova a ajuns la confruntarea cu Weir după ce a învins-o, în semifinale, pe campioana mondială la atletism Shelly-Ann Fraser-Pryce, din Jamaica, obţinând un vot similar răsunător de 68%.

Cariera competitivă a Zagitovei este în prezent suspendată după ce a anunțat o pauză la sfârșitul anului trecut, dar are un cont de Instagram activ cu peste 700.000 de urmăritori, unde postează deseori selfie-uri și fotografii din viața sa de patinatoare.

O confirmare a statutului ei de icoană a modei a fost apariția sa recentă pe coperta revistei Cosmopolitan din Rusia şi, în acelaşi timp, ea a ajuns un simbol al modei în industria frumuseții, devenind imaginea companiei japoneze în domeniul produselor de machiaj şi îngrijire cosmetică Shiseido.

Zagitova are un contract de sponsorizare cu gigantul producător de echipamente sportive Puma, ale cărui produse le promovează pe conturile sale de socializare, iar în 2019 a fost desemnată sportiva anului de revista Glamour din Rusia.

De asemenea, campioana mondială și europeană originară din Izhevsk a fost inclusă pe lista Forbes Rusia cu sportivii ruşi cel mai bine plătiţi, cu un venit anual de aproape 1 milion de dolari.

La împlinirea vârstei de 18 ani la începutul acestei luni, Alina Zagitova a fost felicitată personal de președintele rus Vladimir Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
 • Alina Zaghitova evoluează într-un program feminin de patinaj artistic la finala Grand Prix din Torino
  © Sputnik / Vladimir Pesnya

  Alina Zaghitova evoluează într-un program feminin de patinaj artistic la finala Grand Prix din Torino

 • Alina Zaghitova în timpul evoluării la campionatul Europei la patinaj artistic la Moscova.
  © Sputnik / Grigoriy Sisoev

  Alina Zaghitova în timpul evoluării la campionatul Europei la patinaj artistic la Moscova.

 • Alina Zaghitova se pregătește de programul de patinaj artistic la ediția XXIII al Jocurile Olimpice de iarnă
  © Sputnik / Vladimir Pesnya

  Alina Zaghitova se pregătește de programul de patinaj artistic la ediția XXIII al Jocurile Olimpice de iarnă

 • Premierul Japoniei, Shinzō Abe, și Alina Zaghitova în timpul unei întâlniri în Japonia

  Premierul Japoniei, Shinzō Abe, și Alina Zaghitova în timpul unei întâlniri în Japonia

 • Alina Zaghitova la campionatul Europei la patinaj artistic de la Moscova.
  © Sputnik / Ramil Sitdikov

  Alina Zaghitova la campionatul Europei la patinaj artistic de la Moscova.

 • Alina Zaghitova evoluează într-un program scurt feminin de patinaj artistic din Saitama
  © Sputnik / Alexander Vilf

  Alina Zaghitova evoluează într-un program scurt feminin de patinaj artistic din Saitama

 • Alina Zaghitova evoluează în programul de patinaj artistic în etapa V a Grand Prix de la Moscova
  © Sputnik / Vladimir Pesnya

  Alina Zaghitova evoluează în programul de patinaj artistic în etapa V a Grand Prix de la Moscova

 • Alina Zaghitova la mare

  Alina Zaghitova la mare

 • Alina Zaghitova în timpul evoluării în etapa V a Grand Prix de patinaj artistic la Moscova.
  © Sputnik / Alexey Filippov

  Alina Zaghitova în timpul evoluării în etapa V a Grand Prix de patinaj artistic la Moscova.

 • Alina Zaghitova la mare

  Alina Zaghitova la mare


Загрузка...