Ein Mercedes-Wagen fährt Richtung Potsdamer Platz

Românii din Germania: 9 lucruri interesante despre viaţa în această ţară

1464
Românii care intenţionează să se mute în Germania, sau cei care s-au mutat recent acolo, pot afla câteva aspecte interesante legate de viaţa în această ţară. Familiarizându-se cu ele, le va fi mai uşor să se acomodeze în noua societate, diferită în mai multe privinţe de cea românească.

BUCUREŞTI, 19 iul – Sputnik, Doina Crainic. Punctualitatea, respectarea strică a zilelor de odihnă, fotbalul devenit „religie”, „privirea germană”, banii cash sunt câteva dintre aspectele interesante legate de viaţa în Germania, iar o listă cu acestea este prezentată de ziarulromanesc.de

1. Fotbalul este o religie în Germania

În puţine ţări din lume fotbalul nu este doar un sport, ci o religie, aşa cum este în Germania. Aici suporterii diferitelor cluburi se urăsc literalmente, ceea ce poate influența inclusiv relațiile dintre fani. În orașe precum München trebuie să fii extrem de norocos să găseşti un bilet pentru un meci de fotbal. Atunci când Bayern München joacă un meci important, întregul oraș, de la copii la bunici, își manifestă susţinerea purtând culoarea roşie.

2. Pâinea germană este delicioasă

Pâinea germană este pur și simplu delicioasă. În plus, aici găseşti nenumărate tipuri de pâine, în diverse combinaţii, foarte gustoase.

3. Ora 16:00 este 15:55. (nu „aproximativ 16:00”)

Germanii sunt renumiți pentru disciplina și punctualitatea lor, așa că va trebui să vă adaptați, dacă doriţi să vă faceţi prieteni. Trebuie să ajungeți întotdeauna la întâlniri sau reuniuni cu 5 minute mai devreme. Dacă sunteți între prieteni este bine să ajungeți la timp sau să întârziați între 2 și 5 minute, dar niciodată mai mult. În Germania nu există „în jur de 16:00”!

4. În Germania, duminica este o zi pentru relaxare alături de familie

În Germania este exclus să mergi la cumpărături duminica. Cele mai multe magazine sunt închise, singurele excepții fiind chioșcurile din gări și zonele de servicii. Inițial, acesta a fost un precept religios, deoarece duminica, Ziua Domnului, era considerată o zi de odihnă, când nu trebuia să se lucreze. Este o tradiție veche de secole care se respectă până în prezent, iar acest timp prețios este dedicat familiilor și hobby-urilor. Germanii țin foarte mult la regula de a „nu munci” în zilele de odihnă, așa că nu cosiţi gazonul duminica!

5. Duminica după-amiaza este dedicată cafelei și prăjiturilor

Dacă englezii au ora ceaiului, germanii ţin tradiția desertului și a cafelei, în special în weekend. Duminică după-amiaza, între orele 14:00 şi 15:00, este momentul potrivit să vă întâlniți și să vă bucurați, cu familia sau prietenii, de o ceașcă de cafea cu o prăjitură de casă.

6. „Cum esti? Ce faci?”

Nu este o simplă întrebare de curtoazie în Germania, ci una serioasă. Oamenii se așteaptă să răspunzi și să vorbești despre viața ta, despre familie sau despre programul pentru duminica după-amiaza. Dacă întâlnești pe cineva pe coridor la locul de muncă și nu vrei să intri într-o conversație lungă, e mai bine să spui pur și simplu „Hallo!” („Buna!”).

7. Germanii au simțul umorului

Deşi e greu de crezut, germanii au un simț dezvoltat al umorului și adoră să râdă. Doar că, de multe ori, non-germanii nu înțeleg ce este atât de amuzant. Umorul german se bazează pe considerații clare și aparent grave, care devin distractive numai din cauza contextului. Este nevoie de timp pentru a vă obișnui, iar învățarea limbii germane este necesară pentru aceasta.

8. Ești privit fix tot timpul

Germanii au o privire fixă: fie că e bătrâna doamnă de alături, care vă urmărește fiecare mișcare, fie copilul care stă în fața dvs. la metrou. În Germania, un schimb intens de priviri este ceva atât de obişnuit încât imigranții și turiștii l-au poreclit „privirea germană”.

9. Banii „cash” sunt la putere în Germania

Nu trebuie să vă surprindă dacă se întâmplă frecvent ca un magazin sau un restaurant să nu accepte plăți cu cardul. Germanii preferă banii în numerar. De obicei, în magazinele mari și în mall-uri găsiți ATM-uri de unde să vă scoateţi banii de care aveți nevoie. Când mergeți la supermarket, trebuie să aveți disponibile monezi pentru a utiliza căruciorul de cumpărături.

1464
Tagurile:
Germania, Români
Aproximativ 160 de lucrători sezonieri români pe Aeroportul din Hahn, Germania

Românii exploataţi în străinătate: cum procedează traficanţii, parola secretă salvatoare

445
În perioada dificilă pe care am traversat-o, tot mai multe cazuri de români exploataţi peste hotare au ieşit la iveală atât în presa străină, cât şi în cea românească. Ce recomandă autorităţile pentru a se evita astfel de cazuri şi cum procedează traficanţii.

BUCUREŞTI, 26 mai – Sputnik, Doina Crainic. Românii care doresc să muncească peste hotare sunt sfătuiţi de autorităţi să se informeze din surse oficiale când îşi caută de lucru şi să verifice ofertele de muncă pe site-urile de specialitate ale Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, ale Agenţiilor Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, chiar şi pe site-ul Registrului Comerţului.

Ei nu trebuie să accepte să plece la muncă fără un contract de muncă, ci să verifice temeinic angajatorul şi agenţia de recrutare, să încheie un contract de muncă oficial, unde sunt specificate clar clauzele, programul de muncă efectivă etc.

„Acolo pot avea surprize, pentru că pot semna un contract, iar când ajung în ţara respectivă ar putea constata că nu le ajung banii, au nevoie de cazare, masă, bani de buzunar, au nevoie de asigurări, sunt tot felul de cheltuieli şi dacă angajatorul urmează să tragă toţi aceşti bani, se vor trezi că au datorii”, a declarat Ciprian Ghiţuleasa, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), citat de ziarulromanesc.de

Acesta a mai spus că traficanţii caută să îndatoreze persoanele înainte ca acestea să plece în străinătate şi, odată ajunse în ţara de destinaţie, acestea se vor trezi cu foarte multe datorii care se vor acumula de la lună la lună şi nu vor mai putea pleca acasă.

Oficialul ANITP recomandă românilor ca, atunci când pleacă, să îşi anunţe rudele şi prietenii cu cine pleacă, unde şi – un lucru foarte important – să stabilească cu cei apropiaţi o parolă secretă.

De multe ori, victimele sunt forţate, în prezenţa traficantului, a exploatatorului, să sune acasă şi să spună că totul este în regulă. „Or, în momentul în care laşi să se înţeleagă că ceva nu e în regulă, laşi această parolă, le-o transmiţi telefonic, iar persoana de la capătul celălalt îşi dă seama că eşti într-o stare de pericol şi poate sesiza autorităţile”, a explicat Ghiţuleasa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

445
Tagurile:
traficant, exploatare, Români

Загрузка...
Angela Scripcăraș

Impresionant: Istoria unei moldovence stabilite în Rusia

168
(reînnoit 13:41 24.05.2020)
Angela Scripcăraș este stabilită de mai mulți ani la Moscova. Moldoveanca se implică activ în diverse activități și proiecte sociale, fiind și reprezentanta unei Fundații cu activitate internațională, înregistrată în Federația Rusă.
Impresionant: Istoria moldovencei, stabilită cu traiul în Rusia

Angela Scripcăraș este membrul Consiliului Central al Organizației Mamele Rusiei și copreședintele Mișcării feminine Rusia, în colaborare cu țările lumii. Mai mult, deja de mai bine de 12 ani moldoveanca depune o muncă asiduă și un efort imens într-un proiect de comemorare a ostașilor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial, în cadrul Fundației pe care o conduce "Достойная память".

Potrivit spuselor sale, în cadrul proiectului există o arhivă ce conține un catalog de memorii, cu fotografii ale locurilor de înhumare de pe teritoriul Republicii Moldova a ostașilor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial. Totodată, este și lista cu extrasele din arhivă și informații privind ororile din perioada războiului. Sunt întocmite și cataloage ale memoriei care includ cetățeni din Azerbaidjan, Georgia, Germania etc.

"Sunt multe persoane care vin cu adresări către noi, pentru că nu cunosc despre soarta strămoșilor căzuți la datorie. Nu știu unde sunt înmormântați și care a fost soarta lor. Noi cercetăm toate aceste lucruri, selectăm poze, materiale, informații, iar datele pe care le găsim sunt păstrate într-o arhivă. Avem regulament de care ne conducem, legi și altele", a declarat pentru Sputnik Angela Scripcăraș.

De asemenea, moldoveanca a remarcat faptul că scopul Fundației pe care o conduce este de a păstra vie memoria victimelor celui mai sângeros război și de a le aduce la cunoștință tinerilor generații momentele dramatice prin care au trecut strămoșii lor.

Despre alte proiecte și activități în care este implicată Angela Scripcăraș aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

168

Загрузка...

Imagini fascinante din peștera Mua din Vietnam

0
(reînnoit 21:32 01.06.2020)
 • O femeie stă pe o stângă în timpul fotografierii pe punctul de observare din apropierea peșterii Mua, Vietnam
 • Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam
 • Un bărbat cu un copil pe punctul de observare al peșterii Mua, Vietnam
 • Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam
 • O tânără pe scara spre punctul de observare al peșterii Mua
 • Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam
 • O turistă pe muntele Dragonului, pe punctul de observare al peșterii Mua, Vietnam
 • O tânără pe punct de observare al peșterii Mua, Vietnam
Din zona peșterilor Mua din Vietnam poate fi văzută o panoramă care îți taie răsuflarea. Sputnik vă propune o selecție de imagini din această destinație turistică.

Hang Mua este denumirea muntelui care se află împreună cu peștera Mua Caves în zona protejată, în apropiere de parcul național Tam Coc, în provincia Vietnamului de Nord, Ninh Bình. În special, acest loc este cunoscut anume sub denumirea Mua Caves, chiar dacă acolo există două peșteri mici, însă turiștii sunt atrași de punctul de observație, care se află pe vârful muntelui Hang Mua.

Pentru a ajunge pe punctul de observație, turiștii trebuie să parcurgă 500 de trepte. De pe punctul de observație pot fi văzute aspecte incredibile din toate părțile, în special, râul Ngo Dong și mai multe stânci din jurul parcului Tam Coc.

0
 • O femeie stă pe o stângă în timpul fotografierii pe punctul de observare din apropierea peșterii Mua, Vietnam
  © AFP 2020 / Manan Vatsyayana

  O femeie stă pe o stângă în timpul fotografierii pe punctul de observare din apropierea peșterii Mua, Vietnam

 • Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam
  © AFP 2020 / Manan Vatsyayana

  Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam

 • Un bărbat cu un copil pe punctul de observare al peșterii Mua, Vietnam
  © AFP 2020 / Manan Vatsyayana

  Un bărbat cu un copil pe punctul de observare al peșterii Mua, Vietnam

 • Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam
  © AFP 2020 / Manan Vatsyayana

  Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam

 • O tânără pe scara spre punctul de observare al peșterii Mua
  © AFP 2020 / Manan Vatsyayana

  O tânără pe scara spre punctul de observare al peșterii Mua

 • Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam
  © AFP 2020 / Manan Vatsyayana

  Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam

 • O turistă pe muntele Dragonului, pe punctul de observare al peșterii Mua, Vietnam
  © AFP 2020 / Manan Vatsyayana

  O turistă pe muntele Dragonului, pe punctul de observare al peșterii Mua, Vietnam

 • O tânără pe punct de observare al peșterii Mua, Vietnam
  © AFP 2020 / Manan Vatsyayana

  O tânără pe punct de observare al peșterii Mua, Vietnam


Загрузка...