După Brexit, românii din UK ar putea fi discriminați din cauza legislației - eurodeputat

1353
Un europarlamentar român a declarat că legislația din Marea Britanie ar putea fi cauza discriminării muncitorilor români din Regatul Unit după Brexit.

BUCUREȘTI, 4 mai - Sputnik. Europarlamentarul român Renate Weber, care face parte din Comisia de ocupare a forței de muncă din cadrul Parlamentului European, a declarat că aceasta este ideologizată și a dorit întotdeauna ca lucrătorii la companiile din UE să aibă o muncă decentă.

"...o comisie care este puternic ideologizată și în care a trebuit pentru fiecare directivă și regulament să purtăm adevărate bătălii între noi în timpul negocierilor și după aceea în negocierile cu Consiliul. Am încercat tot timpul să țin un echilibru între ceea ce este firesc să avem în UE, adică pe de o parte vrem să susținem întreprinderile, companiile, pentru că ele sunt cele care oferă locurile de muncă în Uniunea Europeană, iar pe de altă parte vrem să asigurăm o muncă decentă pentru lucrători în general”.

Ea a mai spus că a constatat abuzuri la muncitorii români în alte state UE decât în România.

„Sigur că pe mine m-a interesat în mod deosebit ce se întâmplă și cu lucrătorii români care au ales să lucreze și în alte state membre ale UE și aici, din păcate am constatat că sunt abuzuri, sunt discriminări”.

Totodată, europarlamentarul român afirmă că după Brexit, muncitorii români din Marea Britanie s-ar putea confrunta cu abuzuri la locurile de muncă, o cauză fiind și legislația Regatului Unit, permisivă în acest sens. 

„Și cred că acesta este un lucru care trebuie continuat pentru că eu mă aștept odată cu Brexit-ul ca astfel de situații să se intensifice la adresa românilor din Marea Britanie, nu neapărat în sensul că ar fi o politică de stat discriminatorie, dar pentru că legislația este stufoasă, este interpretabilă, atunci vrând-nevrând în interpretarea ei vor apărea abuzuri", a spus Renate Weber la Antena3.

 

1353
Tagurile:
Legislaţie, Discriminare, Locuri de muncă, români, Brexit
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (680)
Tematic
Românii din Marea Britanie: cele patru scenarii Brexit – turnură spectaculoasă?
Ministru român: Cum vor fi afectate drepturile românilor, în toate scenariile post-Brexit
Brexit: restituirea taxei pentru obţinerea noului statut de către cetăţenii europeni
Românii din UK, Brexit: data când va avea loc al doilea referendum
Declarația de presă comună Bogdan Aurescu – Dmytro Kuleba

România a cerut Ucrainei renunțe la “limba moldovenească”

531
(reînnoit 20:08 19.06.2021)
România cere autorităților ucrainene să renunțe la utilizarea oficială a glotonimului “limba moldovenească”.

BUCUREȘTI, 19 iun – Sputnik. Autoritățile române au cerut din nou Ucrainei să renunțe la utilizarea oficială a denumirii “limbii moldovenești”. O astfel de poziție și-a exprimat ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, în timpul unei întrevederi cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, pe marja Forumului de Diplomație de la Antalya.

“Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat solicitarea către Ucraina ca, pornind de la recunoașterea identității între limba română și așa-zisa “limbă moldovenească”, confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, aceasta să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești””, se menționează într-un comunicat al diplomației române.

În aprilie a acestui an, reprezentanții mai multor localități din sudul Basarabiei au acționat în instanță de judecată ministerul Învățământului al Ucrainei, cerând înlocuirea limbii “moldovenești” cu cea română.

Plângerea împotriva Ministerului Învățământului și Științei din Ucraina, în care se cere revenirea la predarea în limba română, este semnată de Asociația învățătorilor români din regiunea Odesa, precum și de locuitorii raioanelor Tatarbunar, Ismail, Sărata, Reni și altele.

Curții i se solicită obligarea Ministerului Învățământului să reintroducă limba română, una din limbile oficiale din UE, în zece școli generale din regiunea Odesa.

Potrivit noii redacții a legii cu privire la învățământ, școlile cu predare în limbile oficiale ale UE (română, maghiară, poloneză) vor trece la predarea în limba ucraineană începând cu 1 septembrie 2023. În acest fel, școlile cu predare în "limba moldovenească" sunt nevoite să treacă la predarea în limba ucraineană.

531
Tagurile:
Ucraina
Тема:
Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română

Загрузка...
Бельгийская полиция. Архивное фото

Imagini terifiante! O clădire s-a prăbușit în Belgia: Printre morți și răniți - moldoveni

157
O clădire din Antwerpen, Belgia, s-a prăbușit. Aceasta se afla în construcție, iar la ea munceau și câțiva moldoveni. Ministerul de Externe anunță că printre cei morți și răniți sunt și concetățeni de-ai noștri. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Un moldovean a murit, al doilea este grav rănit, iar cel de-al treilea încă nu a fost găsit. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță că a fost informat prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Belgiei despre faptul că în orașul Antwerpen s-a prăbușit un bloc școlar, aflat în construcție, la care lucrau și cetățeni din Republica Moldova.

Astfel, echipa ambasadei a mers la locul tragediei și a întreprins demersuri în regim de urgență către autoritățile locale, pentru a obține informații privind cetățenia, identitatea și starea de sănătate a persoanelor afectate în accident.

„Conform informațiilor preliminare, la moment, a fost recuperat de sub dărâmături corpul unui cetățean din Republica Moldova. Printre cei răniți transferați în regim prioritar la mai multe spitale din Antwerpen, a fost identificat un alt cetățean moldovean, grav rănit în zona capului, internat la spitalul din localitate”, menționează Ministerul Afacerilor Externe. 

Autoritățile diplomatice au precizat că operațiunea de căutare este în desfășurare, iar cel de-al treilea cetățean moldovean cu dubla cetățenie (portugheză) nu a fost încă găsit, se presupune că ar fi prins sub dărâmături.

157

Загрузка...
Parlamentul Republicii Moldova

Moldova - 31 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate

0
Miercuri, 23 iunie, se împlinesc 31 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a Republicii Moldova. Cu această ocazie, președintele Parlamentului a venit cu un mesaj de felicitare adresat cetățenilor.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Anual, la data de 23 iunie Republica Moldova marchează Ziua Suveranității. În anul 1990, în această zi, la prima sesiune a Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste (RSS) Moldova de legislatura a XII-a, a fost adoptată Declarația de Suveranitate.

Aceasta prevedea supremația legilor RSS Moldova asupra celor unionale și dreptul suveran de a stabili relații diplomatice cu alte țări. Ulterior, documentul a stat la baza elaborării Constituției, care până astăzi este Legea Supremă a Republicii Moldova.  

„Suveranitatea este exercitată în interesul întregului popor de către organul reprezentativ suprem al puterii de stat a Republicii. Nicio parte a poporului, niciun grup de cetățeni, niciun partid politic sau o organizație obștească, nicio altă formațiune, nicio persoană particulară nu poate să-și asume dreptul de a exercita suveranitatea”, se menționează în Declarația de Suveranitate. 

Muzeul Parlamentului găzduiește o copie a Declarației Suveranității Republicii Moldova, alături de Declarația de Independență a țării noastre.

În context, președintele Parlamentului Republicii Moldova a venit cu un mesaj de felicitare adresat cetățenilor. Zinaida Greceanîi le-a urat tutor curaj și determinare pentru a menține și apăra, în continuare, suveranitatea țării. 

„Să apere valorile patrimoniului național, să-și respecte dreptul inalienabil la viață, libertate și prosperitate, precum și să fie responsabili pentru istoria, cultura și tradițiile milenare ale poporului nostru”, a menționat președintele Parlamentului. 

Șeful Legislativului a mai remarcat că prin adoptarea Declarației de Suveranitate țara noastră a devenit un stat independent și că acest document a stat la temelia elaborării Constituției. În context, Greceanîi a îndemnat cetățenii să păstreze și să transmită noilor generații valorile și tradițiile noastre strămoșești.

0
Tagurile:
Republica Moldova, Declarația de suveranitate

Загрузка...