Examen

Românii din Diaspora, discriminaţi?Se vrea introducerea unui bacalaureat special pentru ei

203
Fostul ministru al Educației, Liviu Pop, a depus un proiect de lege pentru un bacalaureat special al românilor din străinătate, proiect care a trecut de Camera Deputaților.

BUCUREŞTI, 24 oct – Sputnik, Doina Crainic. În proiect se vorbeşte despre un examen „specific” pentru elevii „care au urmat studiile liceale în limba română pe teritoriul altui stat”, examen cu titlul „bacalaureat pentru românii de pretutindeni”.

„Lista probelor, conţinutul programelor, calendarul, metodologia, precum şi modul de organizare şi desfăşurare a examenului se stabilesc de Ministerul Educaţiei Naţionale, printr-o metodologie specifică”, se arată în proiectul de lege, potrivit edupedu.ro

Potrivit proiectului lui Liviu Pop, Guvernul sprijină învăţământul în limba română în ţările în care trăiesc români, cu respectarea legislaţiei statului respectiv. De asemenea, Guvernul poate sprijini înfiinţarea de unităţi şcolare, cu predare în limba română, în conformitate cu legislaţia statului respective.

Ministerul Educaţiei Naţionale organizează anual un examen specific, denumit „bacalaureat pentru românii de pretutindeni”, adresat elevilor care au urmat studiile liceale în limba română pe teritoriul altui stat, se mai precizează în proiect.

Pe de altă parte, Consiliul Legislativ a avertizat că un bacalaureat cu examene diferite poate fi interpretat „ca având caracter discriminatoriu în raport cu elevii din România ce urmează să susțină bacalaureatul”. Consiliul Legislativ a comentat, printre altele, prevederea următoare din proiectul de lege: (3) Lista probelor, conținutul programelor, calendarul, metodologia, precum și modul de organizare și desfășurare a examenului se stabilesc de Ministerul Educației Naționale, printr-o metodologie specifică.

„Examenul de bacalaureat se organizează și se desfășoară în condițiile art.77 și 78 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, care stabilesc în mod expres probele examenului de bacalaureat, precum și condițiile de promovare a acestuia. De aceea, este de analizat dacă lista probelor pentru examenul de «bacalaureat pentru românii de pretutindeni» ar putea fi stabilită de Ministerul Educației Naționale, printr-o «metodologie specifică»”, precizează Consiliul Legislativ în avizul trimis proiectului.

203
Tagurile:
Diaspora, bacalaureat
Tematic
Elevii află astăzi rezultatele examenului de bacalaureat 2018
Deputat PNL, acuzaţii grave: „Cui serveşte minciuna unui bacalaureat?"
Începe bacalaureatul de toamnă - calendarul examenelor
Încep înscrierile la a doua sesiune a bacalaureatului 2018

Загрузка...