Muncă necalificată

Românii din UK: „Britanicii cred suntem aici sclavi şi ne tratează ca atare"

1073
Cetăţenii noştri sunt cel mai numeros grup de imigranţi din Marea Britanie, surclasându-i pe irlandezi şi indieni - în acelaşi timp, sunt cei mai vulnerabili după BREXIT.

BUCUREŞTI, 20 sept — Sputnik, Georgiana Arsene. Mulţi români lucrează în supermarketuri, ca îngrijitori în căminele de bătrâni sau lucrători în hoteluri. În ultimul timp, însă, există temerea că izolarea socială şi economică a lucrătorilor necalificaţi va deveni periculoasă pentru cei care vor alege să rămână în Marea Britanie.

Florina Tudose, o româncă ce lucrează la Centrul de Resurse pentru Europa de Est, spune că majoritatea cetăţenilor UE nu sunt bine informaţi despre BREXIT şi despre condiţiile în care pot rămâne, iar românii nu fac excepţie. Bariera lingvistică, dar şi faptul că nu urmăresc ştirile îi fac vulnerabili.

"Din cercetările noastre de pe teren și a comunității românești din Marea Britanie, am observat că mulți români cred că, după Brexit, vor putea rămâne aici automat și atât timp cât plătesc impozite și respectă legea, totul este în regulă", a explicat aceasta, potrivit stirileprotv.ro.

O femeie de 40 de ani din România,c are lucrează într-o măcelărie, spune că nu îşi face griji în legătură cu BREXIT-ul şi a precizat că a lucrat o bună perioadă în Italia, unde nimănui nu i-a păsat dacă avea sau nu forme legale pentru asta. Concluzia ei este că aici nu ar trebui să fie diferit.

Dragoş, care lucrează într-un restaurant românesc, crede că britanicii nu se vor descurca fără români, pentru că românii sunt conştiincioşi, spre deosebire de ei.

"Britanicii acoperă doar 10% din personal, dar nu sunt considerați de încredere. Își iau liber, mai ales după weekend, iar apoi românii vor fi chemați să le țină locul. Jumătate dintre cei 35 de angajați ai companiei erau români și doar trei sau patru erau din Marea Britanie", a explicat Dragoş.

Roxana, sau Roxy, după cum i se spune, are o diplomă de masterat în ingineria agricolă și a venit prima dată în Marea Britanie pentru aventură.

Lucrează la recoltat într-o fermă de fructe de pădure din Kent din 2010. Nu intenționa să rămână, dar, ca mulți cetățeni europeni din Marea Britanie, s-a stabilit aici.

Faţă de cât ar fi câştigat în România cu meseria pe care o are, veniturile sunt mai mari. Şi anume, aici câştigă 300 de lire sterline pe săptămână. Această sumă ar fi câştigat-o în România într-o lună.

Totuşi, un lucru o nemulţumeşte profund. Este vorba despre modul în care sunt trataţi românii în Marea Britanie şi nu este sigură că viitorul său este aici.
Referitor la votul pentru BREXIT, Roxy spune că nu a fost surprinsă, deoarece britanicii urăsc românii.

„Ne urăsc. În supermarket vezi cum te privesc când te aud că vorbeşti limba română, aşa că e mai bine să taci", a spus aceasta.

La fermă, acolo unde lucrează, însă, nu i s-a întâmplat să fie tratată în mod discriminatoriu. Proprietarul chiar şi-a exprimat teama că, după BREXIT, nu va mai putea recruta personal.

"Britanicii spun că nu sunt rasiști, dar cred că suntem aici ca sclavi doar pentru că facem muncile pe care ei nu le fac și ne tratează ca atare. Nu vorbesc despre mine sau despre cei de la fermă, ci de oameni în general", a explicat Roxy.

Mulţi români s-au întors acasă după votul pentru BREXIT sau au plecat în alte ţări. Cei care îşi doreau să emigreze la Londra au schimbat destinaţia. Cei care sunt, încă, în Marea Britanie nu ştiu ce va urma, dar un lucru le e clar: nu ar renunţa la banii pe care îi câştigă aici ca să se întoarcă în România.

1073
Tagurile:
sclavie, atitudine, tratament, români, Marae Britanie
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (680)
Tematic
Românii din Marea Britanie. Anunţul oficial al guvernului: taxa pentru Brexit
Românii și bulgarii - cei mai numeroşi europeni care lucrează în Marea Britanie
Un român a făcut praf un cartier în Marea Britanie: s-a supărat că nu a fost plătit
Românii din Marea Britanie: înregistrarea și obținerea statutului permanent după Brexit
Pașapoarte germane

Românii, cel mai mare grup de străini naturalizaţi în acest land german

604
Un total de 20.192 de persoane au fost naturalizate anul trecut în acest land german. Aceasta înseamna puțin sub 4% sau cu 785 de persoane mai puțin decât în 2019. Pentru prima dată, majoritatea persoanelor naturalizate provin din România.

BUCUREŞTI, 31 mai – Sputnik. Mai mult de jumătate dintre persoanele care au primit cetățenia germană anul trecut sunt femei: 10.743 față de 9.449 bărbați, potrivit datelor Oficiului de Statistică din Fürth. Ministrul de Interne și Integrare al Bavariei, Joachim Herrmann (CSU), a numit cele peste 20.000 de naturalizări un „semn puternic al integrării cu succes”.

Naturalizarea în Bavaria în 2020

Cei 2.257 de foști români au reprezentat 11 % dintre persoanele naturalizate. Aproximativ 80 % din totalul persoanelor naturalizate erau mai mici de 45 de ani. Cele mai multe naturalizări au fost înregistrate în districtele administrative din Bavaria Superioară (10.752), Franconia de Mijloc (3.202) și Suabia (2.219), datorită proporției ridicate de străini din orașele München, Nürnberg și Augsburg, potrivit sonntagsblatt.de

Numărul naturalizărilor a scăzut ușor față de 2019 (20.977 persoane), potrivit lui Herrmann. Totuşi, este cu mult peste cifrele din anii precedenți: aproximativ 18.100 de oameni au fost naturalizați în Bavaria în 2018 și aproximativ 15.600 în 2017. Declinul uşor este legat și de criza sanitară creată de coronavirus, deoarece autoritățile responsabile cu procedurile de naturalizare au procesat mai puține cereri de obţinere a cetăţeniei.

Două treimi (68%) dintre persoanele naturalizate și-au păstrat cetățenia anterioară. 61% dintre persoanele naturalizate provin din Uniunea Europeană, comparativ cu doar 44% în anul precedent. Acest lucru se datorează în principal faptului că Regatul Unit nu mai aparține UE și este înregistrat statistic ca ţară terţă.

27 % dintre cei naturalizați provin din Asia, 8 % din Africa și 4 % din America. Mai puțin de 1% provenea inițial din Australia și Oceania, erau apatrizi sau aveau o naționalitate neclară.

După România, cele mai frecvente țări de origine din UE au fost Italia, Polonia, Bulgaria și Ungaria. Principala țară de origine în afara UE a fost Turcia, urmată de ţări din Balcani (Herțegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia și Kosovo), Irak și Regatul Unit.

604
Tagurile:
Germania, România

Загрузка...
Pașaport britanic

UK: câţi cetăţeni români au depus în total cereri pentru obţinerea statutului de rezident

195
Potrivit datelor oficiale publicate de Ministerul de Interne al Regatului Unit, cetățenii din țările UE au depus, până la sfârșitul lunii martie 2021, în total 4.910.690 de cereri în sistemul de înregistrare în vederea obținerii noului statut de ședere.

BUCUREŞTI, 28 mai – Sputnik. Raportul publicat pe 27 mai de Ministerul de Interne al Regatului Unit arată că, în total, până la sfârșitul lunii martie 2021, 4.910.690 de cereri au fost depuse de cetăţeni din ţările UE în sistemul de înregistrare în vederea obținerii noului statut de ședere (EU Settlement Scheme).

De asemenea, 50.060 de cereri au fost depuse de către alți cetățeni ai SEE (Spațiul Economic European) și de cetăţeni elvețieni și 340.650 de cereri din partea cetățenilor non-SEE, potrivit schengenvisainfo.com

Aproape 1,9 milioane din numărul total de cereri trimise până acum pentru obținerea noului statut de ședere de către cetăţeni ai UE au fost depuse de cetățeni români şi polonezi: de cetăţeni români, cu 918.270 de cereri, şi de cei polonezi, cu 975.180 de cereri.

Italienii au depus până acum 500.550 de cereri, portughezii, 376.440, iar spaniolii, 320.850 de cereri, acestea reprezentând celelalte trei grupuri de cetăţeni cu cel mai mare număr de cereri.

Aceste cinci grupuri de cetăţeni UE combinate reprezintă aproximativ 58% din numărul total de cereri primite.

Din totalul cererilor depuse de cetățenii români, 852.310 au fost soluționate până în prezent, 33% au primit statutul de rezidență permanentă (acordat celor stabiliţi în Marea Britanie de peste cinci ani), 62%, statutul implicit (însemnând drept de şedere temporară pentru cei care sunt în Marea Britanie de mai puţin cinci ani, având dreptul de a solicita statutul permanent când se încheie perioada de cinci ani), iar 5% dintre cereri au fost respinse, potrivit datelor oficiale.

Cererile au fost depuse prin Internet, împreună cu dovada perioadei de ședere în Marea Britanie, documentele de identitate și cazierul judiciar.

Datele privind estimarea numărului de cetăţeni români în Regatul Unit până la 30 iunie 2020 au arătat că sunt 404.000 de cetățeni români prezenți în această ţară, potrivit romania-insider.com.

195
Tagurile:
Marea Britanie
Tematic
UK: Pașaportul sanitar Covid-19 pentru călătorii în străinătate – valabil de la ce dată?
UK: bloc turn de 19 etaje, acoperit cu panouri inflamabile, a luat foc în Londra – VIDEO
UK: sistem digitalizat de control al imigrației - planul Brexit

Загрузка...
Встреча главы МИД РФ С. Лаврова с госсекретарем США М. Помпео

Pompeo a criticat refuzul lui Biden de a petrece o conferința de presă comună cu Putin

19
(reînnoit 13:00 16.06.2021)
Ex-secretarul de stat al SUA a numit refuzul lui Biden de a petrece o conferință de presă comună cu președintele rus un semn de slăbiciune.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Mike Pompeo, ex-secretar de stat al SUA, a evaluat decizia președintelui Joe Biden de a nu petrece o conferință de presă comună cu liderul rus Vladimir Putin după summitul de la Geneva drept o demonstrație de slăbiciune. Declarația a fost făcută în emisie directă la telecanalul Fox News.

"Faptul că dvs. nu sunteți pregătit să stați la șase sau opt picioare (1,8-2,4 metri – n. red.) de adversarul dvs. și să spuneți lumii despre ceea ce ați vorbit, despre lucrurile care vă îngrijorează și de ce vă îngrijorează, este o dovadă a unei mari slăbiciuni", a spus Pompeo în cadrul teleinterviului.

"Dacă dvs. nu sunteți gata să stați pur și simplu pe podium și să răspundeți la întrebările presei ... care pot fi dificile sau viclene, în timp ce adversarul dvs. stă la câteva picioare distanță de dvs., acesta este un semn de mare slăbiciune", a adăugat politicianul. El și-a exprimat încrederea că Putin va ajunge la summit "complet înarmat".

Fostul secretar de stat a menționat că el este gata să organizeze dezbateri cu Putin "oricând și oriunde".

19
Tagurile:
Vladimir Putin, Joe Biden, Mike Pompeo
Тема:
Summit Putin - Biden

Загрузка...