London, UK

Românii din UK post-Brexit. "Cetățenii europeni vor fi dați afară după 3 luni dacă..."

3713
(reînnoit 08:40 20.08.2018)
Cele mai mari companii din Marea Britanie au solicitat premierului Theresa May să permită cetățenilor europeni să continue să vină în Marea Britanie după Brexit, însă cu o respectarea unei condiții importante.

BUCUREȘTI, 20 aug — Sputnik, Doina Crainic. Companiile britanice solicită ca, dacă cetățenii care vin în Marea Britanie după Brexit nu muncesc, nu studiază sau nu pot fi autosuficienți, să fie determinați să plece după trei luni, potrivit The Sun

Cele mai mari companii din Marea Britanie i-au cerut Theresei May să accepte păstrarea unui plan foarte asemănător cu libertatea de mișcare pentru a obține un acord comercial cu blocul.

Prezentând dovezi de la 130.000 de firme, grupul de recrutare CBI a afirmat că nu numai "celor mai străluciți și cei mai buni" ar trebui să li se permită să vină în Marea Britanie după ieșire, pentru că acest lucru ar dăuna economiei.

Companiile au cerut guvernului să renunțe la planul scăderii imigrației cu 100.000 pe an și au propus ca cetățenii europeni să poată dobândi un statut special de imigranți ca măsură făcând parte dintr-un viitor acord comercial.

Însă, dacă în termen de trei luni de la sosirea în Marea Britanie nu pot dovedi că lucrează, studiază sau că pot fi total autosuficienți, atunci ar trebui să se întoarcă acasă.

Grupul de lobby CBI a subliniat că lucrătorii europeni sunt "foarte importanți și vor fi necesari în viitor", având în vedere că libera circulație urmează să se încheie după părăsirea blocului.

CBI a mai sugerat că adaptarea imigranților europeni la actualul sistem din afara UE ar fi un lucru prea complicat și costisitor.

Fostul lider conservator Iain Duncan Smith a declarat pentru BBC Radio 4 că firmele ar trebui să poată angaja persoane din străinătate doar dacă "în Marea Britanie nu există o persoană care să aibă abilitățile necesare pentru acel loc de muncă".

De asemenea, acesta a îndemnat companiile să ofere salarii corespunzătoare, pentru a nu fi nevoie să apeleze la guvern pentru ocuparea locurilor de muncă vacante.

"Mizele sunt mari. Dacă dăm greș, Marea Britanie riscă să aibă prea puțini oameni pentru funcționarea serviciului de sănătate, pentru recoltarea culturilor sau livrarea produselor în magazine din întreaga țară", a declarat directorul general adjunct al CBI, Josh Hardie.

Milioane de britanici au avut în vedere problema imigrației atunci când au votat pentru ieșirea din UE la referendumul din 2016.

Ministerul de Interne a anunțat că se angajează să reducă migrația netă la zeci de mii, iar britanicii doresc controlul asupra imigrației.

Un purtător de cuvânt a spus că, după ieșirea din UE, Marea Britanie va pune capăt liberei circulații și va aplica "un sistem care să funcționeze în interesele întregii țări".

"Ne gândim la o serie de opțiuni care să ne asigure controlul asupra frontierelor noastre și gestionarea imigrației, iar în același timp vom continua să atragem și să păstrăm oameni care vin aici să muncească și să ne aducă beneficii semnificative", a adăugat purtătorul de cuvânt.

3713

Загрузка...