Napoli, Italia

Românii din Italia: contractele de angajare pe 2018 se schimbă. Noutatea introdusă

4431
Contractele de angajare pentru 2018 s-au schimbat pentru cei care sunt plecaţi la muncă în Italia. Iată ce este nou.

BUCUREŞTI, 20 iun — Sputnik, Doina Crainic. În cazul românilor care muncesc în domeniul asistenţei — de exemplu, româncele îngrijitoare —, nu mai este posibil ca o persoană să fie angajată pentru asistență non-stop, potrivit portalului ebada.

Ca urmare a unei hotărâri pronunțate de Curtea de Casație din Italia, care a extins obligația repausului zilnic de 11 ore consecutiv și în cazul contractelor de muncă domestică, au fost introduse modificări la acest contract.

Astfel, pe lângă actualizarea tabelelor salariale, a fost introdusă obligația de odihnă de 11 ore consecutive zilnic. Prin urmare, pentru servicii de asistenţă a unei persoane, un angajator are nevoie acum de doi oameni, unul pentru asistenţa pe timpul zilei și unul pe perioada nopţii.

Asistenţa continuă pentru 24 de ore este ilegală

În hotărâre s-a făcut referire la o organizație non-profit Lecco. Aceasta furniza personal pentru munca de asistență 24 de ore zilnic și considera că cele 11 ore de odihnă la care au dreptul angajații nu trebuie să fie neapărat consecutive.

În litigiul dintre îngrijitori și organizația non-profit, judecătorii au decis în favoarea îngrijitorilor. Curtea de Casație a făcut apel la Decretul legislativ 66 din 2003, care a pus în vigoare directiva comunitară privind timpul de lucru. Decretul prevede că toţi lucrătorii au dreptul la odihnă consecutivă de minimum 11 ore zilnic, indiferent de tipul de muncă efectuată.

Consecințele în cazul celor care nu respectă acest drept

Orice agajator care nu acordă acest drept lucrătorului riscă o amendă. Curtea de Casație a stabilit că organizația non-profit Lecco trebuie să plătească o amendă de 13.620 de euro. În plus, există riscul de exploatare a forței de muncă.

4431
Tagurile:
contract angajare, Schimbări, români, Italia
Tematic
Românii din Italia: cum ştiţi dacă angajatorii vă plătesc corect contribuţiile
Românii din Italia: cum vă apăraţi drepturile şi obţineţi respectul angajatorilor
Români în Italia: îngrijitoarele, lucrătorii domestici: accidentele la locul de muncă

Загрузка...