BUCUREŞTI, 11 iun — Sputnik, Georgiana Arsene. Mame plecate din ţară ca să asigure o viaţă fără lipsuri copilului realizează că, de fapt, situaţia poate să degenereze în România. Este unul din cauzurile prezentate la Telefonul Copilului, acolo unde o fată a sunat pentru a reclama faptul că omul cu care a fost lăsată acasă, concubinul mamei, a încercat să o violeze.
Fetei îi este frică să vorbască, pentru că bărbatul o ameninţă. Psihologul de la Telefonul Copilului ia legătura cu reprezentanţiii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Poliţiei.
Urmarea: mama este chemată în ţară, iar concubinul, găsit vinovat şi condamnat.
Din păcate, cazurile de abuz sexual se înmulţesc în familiile cu un părinte plecat la muncă în străinătate. Micuţii devin şi mai vulnerabili când familia se desparte.
Situaţia nu este mai bună nici pentru copiii ce îşi însoţesc părinţii peste hotare şi revin acasă.
„Mai bine de un sfert dintre copiii care ne contactează sunt copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate sau sunt copii care au revenit în ţară, o dată cu părinţii. Sunt, aşadar, două categorii. În prima categorie sunt copii care se confruntă cu dorul de părinţi, asta e ce îi macină cel mai tare. Şi, de asemenea, vorbesc despre hărţuire în mediul şcolar. În cea de-a doua categorie vorbim tot despre hărţuire, tot despre discriminare, tot despre marginalizare", spune Cătălina Surcel, preşedintele Asociaţiei Telefonul Copilului, potrivit libertatea.ro.
Copiii care se întorc în ţară trec prin momente destul de grele, nefiind acceptaţi de ceilalţi copii cu uşurinţă. Surcel dă exemplul unei fetiţe care era numită zilnic Morena de România. Problema copilului s-a rezolvat pentru că, împreună cu psihologii de la Asociaţia Telefonul Copilului, fetiţa a reuşit să depăşească situaţia, să nu arate că este vulnerabilă, ci chiar să se mândrească cu faptul că a fost într-o ţară străină şi ştie o altă limbă faţă de cea maternă.
Telefonul Copilului pune la dispoziţia copiilor şi adolescenţilor singura linie telefonică gratuită de asistenţă — 116111. La Telefonul Copilului acordă consiliere psihologică micuţilor asistenţi sociali şi psihoterapeuţi, 7 zile din 7.
În cei peste 17 ani de existenţă, Telefonul Copilului a fost apelat de peste 2.000.000 de ori.
BUCUREŞTI, 11 apr – Sputnik. În Italia, sub culoarea roşie sunt patru regiuni: Puglia, care are încă peste 250 de cazuri la 100.000 de locuitori săptămânal, Sardinia, care era în zona albă până acum câteva săptămâni, Valle d’Aosta și Campania.
Restul Italiei se află în zona portocalie, trecerea sub culoarea galbenă, însemnând un nivel de restricţii mult mai scăzut, fiind suspendată până la 30 aprilie, potrivit gazetaromaneasca.com.
Totuşi, sunt mai multe regiuni care ar putea trece în curând sub culoarea galbenă, indicele de transmisie (Rt) fiind sub 1, unul dintre criteriile solicitate. Lazio a confirmat scăderea indicelui, până la 0,90 și a înregistrat o scădere a cazurilor noi. De asemenea, Rt sub 1 s-a înregistrat în Abruzzo, Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardia, Marche, Molise, Piemont, Calabria, provinciile autonome Bolzano și Trento.
Veneto (0,96) și Umbria (0,97) ating nivelul critic 1. Rt nu este singura valoare de care se ţine cont, dar, conform vechilor clasificări de culori, astăzi o bună parte a Italiei ar fi în zona galbenă, potrivit Il Messaggero.
Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a semnat noile ordonanțe în vigoare de luni pentru regiunile Calabria, Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardia, Piemont și Toscana, care devin portocalii, și pentru regiunea Sardinia, care trece în zona roșie.
În cele șase regiuni care vor beneficia de tranziția la niveluri mai puțin stricte de blocare, are loc o relaxare care afectează în total cel puțin 25 de milioane de italieni.
Vineri au fost înregistrate 18.938 de cazuri noi, iar numărul de decese rămâne uriaș: 718 vineri, dar acest număr este influențat de cele peste 200 de decese care au fost raportate târziu de regiunea Sicilia. Cifrele arată însă o îmbunătăţire lentă.
Astfel, RT național este acum constant sub 1 (0,92), incidența scade (210,8 la nivel național acum, faţă de peste 232 săptămâna precedentă) şi doar patru regiuni au un nivel ridicat de risc (Liguria, Toscana, Puglia și Valle d’Aosta).
BUCUREŞTI, 8 apr – Sputnik. INPS a anunțat deschiderea serviciului online prin care poate fi solicitat bonusul de babysitting.
Potrivit instituției, cererea poate fi depusă prin intermediul site-ului www.inps.it, utilizând serviciul online „Servicii bonus de babysitting” („Bonus servizi di babysitting”), sau prin intermediul organismelor Patronati, folosind serviciile gratuite ale acestora. Pentru serviciul online va fi necesar să aveți un SPID de cel puțin nivelul 2, Carte de identitate electronică (CIE), Card de serviciu național (CNS) sau un PIN de tip dispozitiv emis de Institut, potrivit Sputnik Italia.
Lucrătorii independenți înregistrați la INPS, cei din sectorul „Gestione separata” și cei din sectorul de sănătate public sau privat acreditat (medici și asistenți medicali, inclusiv obstetricieni, tehnicieni de laborator biomedical, tehnicieni de radiologie medicală, lucrători sociali și de sănătate și asistenți de urgență 118) pot solicita bonusul pentru o sumă de până la 100 de euro pe săptămână în cazul copiilor sub 14 ani aflaţi în învățământ la distanță sau în carantină.
Bonusul poate fi solicitat și de lucrătorii din sectorul securității, apărării și salvării din sectorul public angajați pentru a răspunde nevoilor legate de urgența epidemiologică Covid-19.
Bonusul poate fi utilizat până la 30 iunie 2021 și suma va fi plătită prin Cartea de familie. Alternativ, poate fi furnizat direct solicitantului pentru înscrierea copiilor în centre de vară, servicii socio-educaționale teritoriale, în centre cu funcție educațională și recreativă, precum şi în servicii integrative sau inovatoare pentru copiii mici.
La jumătatea lunii martie, odată cu Decretul de lege nr. 30 aprobat de Consiliul de Miniștri, au fost aduse modificări bonusului de babysitting, pentru a fi oferite o nouă serie de ajutoare pentru sprijinirea părinților care lucrează.
Documentul, care a agitat mult spiritele, i-a alarmat pe bosniaci, care au văzut-o ca pe o ameninţare la adresa unităţii teritoriale a ţării lor.
În document se vorbea despre posibilitatea ca prin crearea Serbiei Mari, a Albaniei Mari şi a Croaţiei Mari să se rezolve tensiunile naţionale care împiedică integrarea europeană a regiunii.
"Ideea că lucrurile pot fi rezolvate cu linii noi pe o hartă nu este doar nerealistă, dar este periculos să iniţiezi chiar această discuţie", a declarat Maas reporterilor din Pristina, capitala Kosovo.
El a precizat că ideea schimbării frontierelor este una pe care guvernul german o respinge vehement și a arătat că se bucură că ideea a fost "pusă înapoi într-un sertar sau, sperăm, în tocătorul istoriei".
Nota diplomatică a UE a apărut prima oară în presa din Slovenia, dar premierul sloven Janez Jansa a negat relatările presei potrivit cărora el ar fi trimis nota preşedintelui Consiliului European Charles Michel ca o propunere cu privire la modul de tratare a regiunii după ce Slovenia va prelua preşedinţia UE în iulie.