Florența

Românii din Italia: cum ştiţi dacă angajatorii plătesc corect contribuţiile

1746
(reînnoit 19:23 03.05.2018)
Angajatorii italieni sunt obligaţi să plătească contribuțiile de asigurări sociale inclusiv lucrătorilor casnici, care au contract legal. În acest domeniu lucrează cei mai mulţi români, mai ales românce, plecaţi la muncă în Italia. Cum află dacă li se calculează corect contribuţiile.

BUCUREŞTI, 3 mai — Sputnik, Doina Crainic. Deși, statistic, în Italia, munca domestică (la domiciliu, munca prestată de menajere, îngrijitoare de bătrâni sau bone) este încă sectorul cel mai afectat de munca la negru, contribuțiile de asigurări sociale trebuie plătite pentru lucrătorii casnici angajaţi cu contract de muncă legal.

Angajatorii sunt obligaţi să plătească în fiecare an contribuții de 4 ori, trimestrial. Contribuţia pentru primul trimestru din 2018 a fost plătită până pe 10 aprilie. Următoarele date pentru plata contribuţiilor sunt 10 iulie, 10 octombrie și 10 ianuarie, potrivit ebada.it. Plata întârziată a contribuţiilor datorate lucrătorului atrage sancțiuni pentru angajator, la fel ca şi refuzul de a plăti sau plata insuficientă.

Cum se calculează contribuțiile de asigurări sociale datorate de angajator?

În 2018, în noul contract colectiv s-a stabilit creşterea salariului minim în cazul tuturor lucrătorilor și în funcţie de calificări. Creşterile au fost introduse în raport cu rata inflației ISTAT (agenţia naţională de statistică). Salariul de bază variază în funcție de nivelul pregătirii profesionale, iar pentru lucrătorii fără experiență și care nu acordă asistență unor persoane dependente (persoane în vârstă și persoane cu handicap), salariul minim este de 629,15 euro.

Contribuțiile care trebuie plătite sunt în funcţie de salariul plătit lucrătorului sau, mai degrabă, de salariul orar (orele de muncă prestată). Pentru a-i ajuta pe angajatori (în sectorul muncii domestice), INPS a creat un simulator web, un instrument prin care se poate efectua calculul pentru fiecare trimestru.

Accesul la serviciile telematice INPS dau acestora posibilitatea de a calcula sumele datorate, incluzând săptămânile fiecărui trimestru, orele de lucru și sumele aferente salariului orar convenit.

De exemplu, dacă ora de lucru este plătită cu minimul stabilit de 7,97 euro, trebuie plătită contribuţia de 1,42 de euro pe ora de muncă. Cu cât este mai mare plata pe oră, cu atât se măreşte şi contribuţia care trebuie plătită.

Trebuie reamintit faptul că pentru lucrătorii care lucrează mai mult de 24 de ore pe săptămână, contribuția INPS care trebuie plătită pe ora de muncă este de 1,02 euro.

1746
Tagurile:
calculare, contribuțiile de asigurări sociale, angajatori, români, Italia
Tematic
Români în Italia: îngrijitoarele, lucrătorii domestici: accidentele la locul de muncă
Români în Italia: Cum se calculează al 13-lea salariu pentru îngrijitoare/menajere
Drepturile românilor în Italia. Bonusuri pentru îngrijitoare şi lucrătorii domestici
Românii din Italia: toate ajutoarele şi bonusurile pentru copii acordate în 2018
Românii din Italia: drepturile lor ca muncitori acolo. Situaţia îngrijitoarelor
Românii din Italia, veste bună: Bonusuri pentru mame și familiile cu copii, 2018
Români din Italia, important: cum puteţi beneficia de cardul pentru familie 2018
Românii din Italia: despre cartea de identitate electronică, obligatorie în 2018
Protest la Barcelona. Imagine de arhivă

Drama românilor din Spania: aproape 100 000 depind de ajutorul de la stat

82
Circa 95.000 de români au ajuns dependenți de ajutorul dat de statul spaniol după ce și-au pierdut slujbele. Șomajul face ravagii în Spania afectându-i în primul rând pe străinii stabiliți aici

BRUXELLES, 31 iul - Sputnik. În total, criza economică provocată de pandemie a închis peste un milion de locuri de muncă în Spania, iar muncitorii veniți din alte țări sunt primii afectați. Spania este însă una din țările favorite ale românilor, așa că aceștia se numără printre victimele crizei. De aceea mulți români au fost nevoiţi să plece din Spania, rămânând fără venituri, iar dintre cei care au rămas aproape 100.000 trăiesc din ajutorul oferit de statul spaniol.

Numărul românilor care primesc ajutorul de șomaj în Spania s-a dublat față de anul trecut, însă problema adevărată este a celor care nu au dreptul nici la ajutorul de la stat, dar nu au nici loc de muncă.

Numărul românilor din Spania este calculat acum la 671.000, dintre care doar 334.000 sunt angajaţi în mod legal. Majoritatea muncesc în servicii (206.000 ), 56.000 în agricultură, 30.000 sunt angajaţi în case şi 40.000 lucrează ca mici întreprinzători, în regimul PFA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

82

Загрузка...
Aproximativ 160 de lucrători sezonieri români pe Aeroportul din Hahn, Germania

Italia, nevoie disperată de 100.000 de muncitori români sezonieri - „Plătim testele”

2243
(reînnoit 20:56 30.07.2020)
Viticultorii italieni sunt disperaţi din cauza obligativităţii carantinei de două săptămâni în cazul persoanelor care vin din România și Bulgaria, spunând că producţia este pusă în pericol. Ei au nevoie acută de sezonierii români.

BUCUREŞTI, 30 iul – Sputnik. În perioada în care începe recoltarea, viticultorii din Italia au nevoie de aproximativ 100.000 de sezonieri români și de 10.000 de sezonieri din Bulgaria.

Piazza San Pietro Roma
© Sputnik / Dmitriy Korobeinikov

Ei spun că impunerea carantinei de două săptămâni în cazul persoanelor care vin din România și Bulgaria poate pune în pericol producţia din acest an.

Din acest motiv, Ettore Prandini, președintele Confederației Națională a Fermierilor, Coldiretti, a trimis o scrisoare ministrului italian al Sănătății, Roberto Speranza, în care solicită găsirea de soluții rapide în acest context.

Potrivit acestuia, fără muncitorii români sezonieri, recoltarea poate fi compromisă. În podgorii, sezonul de recoltare începe în august în regiunile sudice și se termină în noiembrie în nord.

În scrisoarea sa, Ettore Prandini a mai scris că fermierii sunt dispuşi să suporte toate cheltuielile legate de testarea lucrătorilor străini, pentru ca aceştia sa poată participa în siguranţă la activităţile de recoltare, potrivit Italia a Tavola.

2243
Tagurile:
Români, Italia
Tematic
Un moldovean condamnat în Italia pentru construcţia unui tanc
Italia, inundaţii – imagini apocaliptice: maşini şi oameni prinşi în vâltoare - VIDEO
Italia: prostituţie în pandemie – motel plin cu fete traficate din Europa de Est
În Italia apare un partid care cere ieșirea țării din UE
Italia instituie Ziua Comemorării Victimelor COVID-19
Italia impune carantina pentru români
Italia, în pericol! Migranții fug din centrele de carantină
Românii din Italia: Senatul italian a decis – până când va fi prelungită starea de urgenţă

Загрузка...
Imagine simbol

Acuzații bombă după ”finala” fotbalului românesc: Orban e noul Ceaușescu, ne-a furat!”

0
”Ceaușescu fura atunci Craiova. Azi o fură Orban și ai lui! Azi cereau să câștige cu 3-0 la masa verde împotriva Craiovei! Orban e noul Ceaușescu!”

BUCUREȘTI, 4 aug, Sputnik. Aseară, într-un final cu totul inedit al campionatului, impus de Comitetul Executiv al FRF, CFR Cluj a cucerit titlul în Liga 1, impunându-se cu 3-1 în Bănie, în fața CS Universitatea Craiova.

Este pentru al treilea an consecutiv când CFR câștigă – care obține astfel cel de-al șaselea titlu din ultimii 12 ani.

Decizia Comitetului Executiv al FRF a fost luată chiar ieri, 3 august, aceasta fiind data-limită impusă de UEFA pentru anunțarea reprezentantelor fiecărei țări în cupele europene, iar membrii CE au decis în unanimitate ca reprezentanta României în Liga Campionilor să fie stabilită în urma unui meci decisiv.

Deci, Craiova a jucat un meci mai puțin față de CFR, iar temperamentalii olteni acuză – ”Ne-au furat!”. ”Exact ca pe vremea lui Ceașca, regulile campionatului s-au schimbat în timp real, doar-doar nu va câștiga Craiova!”, scrie ziaristul Cristi Vasilcoiu.

Jurnalistul este în primul rând al celor nemulțumiți:  ”Ținem cu echipa noastră și la bine și la greu! Orban, noul Ceaușescu al fotbalului românesc!

”Ne-au furat un meci! Am bătut Clujul la ei, ne-a bătut la noi! Dar Craiova are un meci în minus, față de Cluj, în acest așa-zis campionat. Orban e noul Ceaușescu al fotbalului din Bănie!”

Ce legătură e între Ludovic Orban și CFR Cluj Napoca? De exemplu - omul de afaceri clujean Nelu Varga, finanțatorul ”din umbră” al CFR Cluj Napoca e asociat cu Vasile Albulescu, fost co-acționar în cadrul firmei care l-a angajat pe actualul premier Ludovic Orban. Legăturile de afaceri și relații sunt mult mai vaste – și îi includ și pe pesediștii Grindeanu sau Hrebenciuc.

Dar nu numai asta e problema – oltenii îl acuză pur și simplu pe Orban… fotbalul înseamnă pasiune, în primul rând! ”În 1983, nea Mircea Canțăr, redactorul-sef al ziarului la care am debutat eu în 1999, a scris înaintea unui meci Craiova-Steaua: “Rupeți gardurile!”, scrie Vasilcoiu, amintind de una dintre marile figuri ale presei oltene.

”Ceaușescu fura atunci Craiova. Azi o fură Orban și ai lui! Atmosfera din seara asta, de la Craiova, mi-a adus aminte de acel titlu de ziar!”, scrie Vasilcoiu, continuând șarja: ”Ceaușescu n-a murit, Este Orban înflorit! FRF a decis azi ca U Craiova să termine acest campionat cu un meci în minus față de Cluj! Orice, doar-doar nu o câștiga Craiova campionatul!”!

Ziaristul aduce aminte și de episodul COVID, dar o face într-un mod subiectiv: ”Asta după ce Clujul ăla “frumos” a stat numai în tertipuri, ba și-a inventat Covid, ba nu a jucat cu Steaua până să câștige ai lui Gigi cupa! Azi cereau să câștige cu 3-0 la masa verde împotriva Craiovei! Orban e noul Ceaușescu!”.

Lia Olguța Vasilescu, cea datorită căruia Craiova se poate mândri azi cu cel mai frumoas stadion din România – conform aprecierilor internaționale – a avut o postare sportivă și optimistă – pentru că, dacă ajunge din nou primar, va impulsiona puternic echipa… și șansele de a câștiga campionatul!

”Craiova este vicecampioana României! Felicitări tuturor celor care ne-au făcut să visăm frumos azi! Visul nostru nu se oprește aici... Ținem cu echipa noastră și la bine și la greu!”, a scris Lia Olguța Vasilescu.

Mai jos, o imagine specifică Olteniei în asemenea momente!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Orban

Загрузка...