Florența

Românii din Italia: cum ştiţi dacă angajatorii plătesc corect contribuţiile

1427
(reînnoit 19:23 03.05.2018)
Angajatorii italieni sunt obligaţi să plătească contribuțiile de asigurări sociale inclusiv lucrătorilor casnici, care au contract legal. În acest domeniu lucrează cei mai mulţi români, mai ales românce, plecaţi la muncă în Italia. Cum află dacă li se calculează corect contribuţiile.

BUCUREŞTI, 3 mai — Sputnik, Doina Crainic. Deși, statistic, în Italia, munca domestică (la domiciliu, munca prestată de menajere, îngrijitoare de bătrâni sau bone) este încă sectorul cel mai afectat de munca la negru, contribuțiile de asigurări sociale trebuie plătite pentru lucrătorii casnici angajaţi cu contract de muncă legal.

Angajatorii sunt obligaţi să plătească în fiecare an contribuții de 4 ori, trimestrial. Contribuţia pentru primul trimestru din 2018 a fost plătită până pe 10 aprilie. Următoarele date pentru plata contribuţiilor sunt 10 iulie, 10 octombrie și 10 ianuarie, potrivit ebada.it. Plata întârziată a contribuţiilor datorate lucrătorului atrage sancțiuni pentru angajator, la fel ca şi refuzul de a plăti sau plata insuficientă.

Cum se calculează contribuțiile de asigurări sociale datorate de angajator?

În 2018, în noul contract colectiv s-a stabilit creşterea salariului minim în cazul tuturor lucrătorilor și în funcţie de calificări. Creşterile au fost introduse în raport cu rata inflației ISTAT (agenţia naţională de statistică). Salariul de bază variază în funcție de nivelul pregătirii profesionale, iar pentru lucrătorii fără experiență și care nu acordă asistență unor persoane dependente (persoane în vârstă și persoane cu handicap), salariul minim este de 629,15 euro.

Contribuțiile care trebuie plătite sunt în funcţie de salariul plătit lucrătorului sau, mai degrabă, de salariul orar (orele de muncă prestată). Pentru a-i ajuta pe angajatori (în sectorul muncii domestice), INPS a creat un simulator web, un instrument prin care se poate efectua calculul pentru fiecare trimestru.

Accesul la serviciile telematice INPS dau acestora posibilitatea de a calcula sumele datorate, incluzând săptămânile fiecărui trimestru, orele de lucru și sumele aferente salariului orar convenit.

De exemplu, dacă ora de lucru este plătită cu minimul stabilit de 7,97 euro, trebuie plătită contribuţia de 1,42 de euro pe ora de muncă. Cu cât este mai mare plata pe oră, cu atât se măreşte şi contribuţia care trebuie plătită.

Trebuie reamintit faptul că pentru lucrătorii care lucrează mai mult de 24 de ore pe săptămână, contribuția INPS care trebuie plătită pe ora de muncă este de 1,02 euro.

1427
Tagurile:
calculare, contribuțiile de asigurări sociale, angajatori, români, Italia
Tematic
Români în Italia: îngrijitoarele, lucrătorii domestici: accidentele la locul de muncă
Români în Italia: Cum se calculează al 13-lea salariu pentru îngrijitoare/menajere
Drepturile românilor în Italia. Bonusuri pentru îngrijitoare şi lucrătorii domestici
Românii din Italia: toate ajutoarele şi bonusurile pentru copii acordate în 2018
Românii din Italia: drepturile lor ca muncitori acolo. Situaţia îngrijitoarelor
Românii din Italia, veste bună: Bonusuri pentru mame și familiile cu copii, 2018
Români din Italia, important: cum puteţi beneficia de cardul pentru familie 2018
Românii din Italia: despre cartea de identitate electronică, obligatorie în 2018

Загрузка...