Sfințirea temeliei bisericii „Înălțarea Sfintei Cruci și Sf. Ierarh Calinic de la Cernica din Aubing, Germania

Români în Germania: „Ambasada spirituală” pentru cea mai mare comunitate de români

1660
(reînnoit 18:50 30.04.2018)
Toţi românii din Germania au motive de bucurie. Într-o zonă în care se află cea mai mare comunitate de români din această ţară se zideşte o lucrare de importanţă istorică.

BUCUREŞTI, 30 apr — Sputnik, Doina Crainic. La München, în Aubing, unde se alfă cea mai numeroasă comunitate de români din Germania (aproximativ 30.000 de români înregistrați oficial), a fost aşezată piatra de temelie a unei frumoase mănăstiri româneşti ce se construieşte acolo.

Biserica va avea hramul „Înălțarea Sfintei Cruci" și Sf. Ierarh Calinic de la Cernica şi va fi construită după modelul celei mai vechi ctitorii voievodale din Țara Românească, biserica „Sf. Nicolae Domnesc" de la Curtea de Argeș. Lucrările de zidărie au început deja.

La slujba de așezare a pietrei de temelie au participat importante oficialităţi şi sute de români, mulţi dintre români fiind îmbrăcaţi în costume populare.

Printre oficialităţile germane s-au aflat Alteța Sa Regală, Ducele Franz al Bavariei, și viceprimarul Münchenului, Josef Schmid, iar slujba a fost oficiată de ÎPS Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, și de PS Părinte Sofian Brașoveanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, potrivit Ziarulromanesc.de, care a realizat un reportaj la faţa locului.

Așezământului Ortodox „Înălțarea Sfintei Cruci" din Aubing se va întinde pe aproximativ 2600 de metri pătrați și va cuprinde lăcașul de cult și alte două clădiri. Într-una dintre ele va funcționa un centru comunitar-parohial, destinat activităților bisericești, culturale și sociale, iar cealaltă va servi drept sediul episcopal și al mănăstirii.

Mănăstirea românească din capitala Bavariei ar urma să fie gata, cu ajutorul Domnului, în a doua jumătate a anului 2019.

La eveniment au fost prezenţi şi un grup de români care sunt membri ai Ansamblului „Datina" din orașul bavarez Traunreut (la aproximativ 80 de km distanţă). Ansamblul funcționează în cadrul Bisericii Ortodoxe din Traunreut, unde preotul, ajutat de comunitatea de români, a ridicat o frumoasă bisericiă de lemn în stil maramureșean.

„Credinţa în Dumnezeu, din care izvorăşte dragostea de Dumnezeu şi de semeni, îi solidarizează pe oameni mai mult decât orice în lumea aceasta. Chiar dacă peste tot în lume, credincioşii integraţi conştient în Biserică sunt o minoritate, totuşi aceştia reprezintă pentru societate sarea care o fereşte de degradare şi aluatul care face să dospească toată frământătura", a spus în cuvântarea sa ÎPS Serafim.

Ierarhul a mai spus că proiectul acesta este „de importanţă istorică nu numai pentru comunitatea românească din Germania, ci şi pentru capitala Bavariei care-şi îmbogăţeşte patrimoniul cultural cu un monument reprezentând o punte între Răsăritul şi Apusul creştin". PS Părinte Sofian Brașoveanul a numit acest centru bisericesc ortodox din München drept o „ambasadă spirituală a tuturor românilor“ din Germania.

De asemenea, viceprimarul orașului München, Josef Schmid, a spus despre românii din München că sunt „un exemplu de integrare în societatea germană".

Un scurt discurs a rostit şi Ramona Chiriac, consulul general al României la München, care a subliniat că ridicarea acestui centru bisericesc ortodox înseamnă și „zidirea comunității românești din Bavaria. Rămânem aici următoarele sute de ani!", a adăugat ea.

1660
Tagurile:
comunitatea românească, români, Biserica, Josef Schmid, Părinte Sofian Brașoveanul, Ducele Franz al Bavariei, Aubing, München, Bavaria, Germania
Tematic
Români din Germania: Condiţiile în care, stând acasă cu copilul, primiţi salariu
Muncitorii români din Germania: exploataţi şi lăsaţi să moară de foame
Lovitură asupra familiilor de români din Germania şi nu numai
Moldovenii votează în Northampton la alegerile prezidențiale

VIDEO: Moldovenii din Marea Britanie votează activ - rânduri mari și reguli respectate

435
Timpul de afară nu-i împiedică pe moldovenii din Marea Britanie să meargă la vot. În pofida ploii, diaspora din orașul Londra formează cozi kilometrice pentru a putea vota.

Și în cel de-al doilea scrutin al alegerilor prezidențiale diaspora este activă și merge la vot. 

În Marea Britanie, de asemenea, este o prezență mare.

Moldovenii votează la Northampton

În orașul Northampton poliția dirijează traficul rutier din preajma secției de votare, unde sute de moldoveni așteaptă să voteze în cadrul alegerilor prezidențiale din Moldova.

Restricțiile impuse din cauza răspândirii infecției COVID-19 sunt respectate.

Mulțumim moldovenilor din Marea Britanie care ne-au trimis imagini foto și video de la fața locului.

De asemenea, potrivit acelorași surse, în Northamptom sunt organizate două cozi, una pentru părinții cu copii, iar alte pentru restul.

Moldovenii votează la Londra

În orașul Londra, Marea Britanie, moldovenii s-au adunat la secțiile de votare cu noaptea în cap, pentru a prinde rând și a reuși să participe la alegeri. Chiar dacă vremea le-a cam dat bătăi de cap, alegătorii nu renunță și continuă să se adune la ușa unei secții de vot din oraș. 

Moldovenii votează în Londra
© Photo : Vadim Buruian
Moldovenii votează în Londra

Potrivit datelor Ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie, până ora ora 10:00, ora locală, peste șase mii de moldovenii au reușit să-și exercite dreptul la vot.

 • Londra: East London Gymnastics Centre - 1557 de moldoveni 
 • Londra: Mama Shelter, Hackney Road -1350 de moldoveni 
 • Londra: Hilton London Kensington - 1021 de moldoveni 
 • Northampton – 1230 de moldoveni 
 • Birmingham – 614 de moldoveni 
 • Manchester – 356 de moldoveni 
 • Glasgow – 44 de moldoveni.

Ambasada Republicii Moldova în Marea Britanie le recomandă moldovenilor din Londra să voteze la secțiile de vot din Mama Shelter, Hackney Road și Hilton London Kensington, deoarece secția de votare din East London Gymnastics Centre este în prezent cea mai aglomerată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

435
Tagurile:
Marea Britanie, Moldova, Alegeri prezidenţiale
Тема:
Alegeri prezidențiale în Moldova 2020

Загрузка...
Moldovenii votează la Frankfurt

Muzică și voie bună - cum votează moldovenii din diasporă - VIDEO

650
Moldovenii care se află peste hotare s-au mobilizat și în turul doi al scrutinului prezidențial. În unele țări, oamenii au venit și cu noaptea în cap doar să reușească să-și exercite dreptul la vot.

CHIȘINĂU, 15 nov - Sputnik. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe video-uri din diverse țări, unde cetățenii Republicii Moldova așteaptă în rând să-și exercita dreptul la vot. Era întuneric când s-au adunat moldovenii de la Hamburg, Germania.

Ulterior, la unele secțiile de votare din Germania, moldovenii au pus muzică populară și au făcut voie bună pentru ca să treacă mai ușor timpul de așteptare. 

Cozi imense sunt și în Italia. Sute de moldovenii stabiliți în diferite orașe s-au adunat la secțiile de votare pentru a alege președintele Republicii Moldova. 

Moldovenii s-au prezentat în număr mare la secția de votare din Praga.
Cozi și număr mare de alegători care au venit să voteze președintele țării la Nisa, Franța.
Până la această oră, 61 696 de moldoveni aflați în străinătate au votat. Numărul bărbaților este practic egal cu cel al femeilor. La scrutinul prezidențial din 1 noiembrie, 149 020 de moldoveni aflați în străinătate au mers la secțiile de votare. Cei mai mulți alegători au fost în Italia - 46 442, Marea Britanie – 16 847, Franța - 15 616, Germania - 12 924, România - 12 912, Irlanda - 7 046,  SUA - 5 755 de alegători, Federația Rusă - 5 603, Spania - 4 303.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

650
Тема:
Alegeri prezidențiale în Moldova 2020

Загрузка...

Imagini incredibile ale erupției vulcanului Lewotolok în Indonesia

0
 • Erupția vulcanului Lewotolok din Indonesia
 • Erupția vulcanului Lewotolok din Indonesia
 • Erupția vulcanului Lewotolok din Indonesia, un stâlp de funingine cu o înălțime de 4 mii de metri
 • Erupția vulcanului Lewotolok din Indonesia
 • Erupția vulcanului Lewotolok din Indonesia
 • Erupția vulcanului Lewotolok din Indonesia
 • Erupția vulcanului Lewotolok din Indonesia
Imagini incredibile ale erupției vulcanului Lewotolok din Indonesia. Peste 4 mii de persoane au fost evacuate.

Peste 4 mii de persoane au fost evacuate din zonele adiacente locului erupției vulcanului Ile Lewotolok, de pe insula indoneziană Lembata, a anunțat luni presa occidentală, cu trimitere la agenția indoneziană pentru situații excepționale.

Totodată, un stâlp de funingină, provocat de erupție, s-a ridicat la o înălțime de 4 kilometri, motiv pentru care a fost închis aeroportul local.

Zona periculoasă din jurul craterului vulcanului, în care accesul este interzis, a fost extinsă de la 2 la 4 kilometri.

Totodată, autoritățile au sfătuit localnicii să utilizeze măști de protecție, pentru a nu inhala funinginea vulcanică.

0
 • Erupția vulcanului Lewotolok din Indonesia
  © AFP 2020 / Geological Agency of Indonesia

  Erupția vulcanului Lewotolok din Indonesia

 • Erupția vulcanului Lewotolok din Indonesia
  © REUTERS / Antara Foto/Aken Udjan

  Erupția vulcanului Lewotolok din Indonesia

 • Erupția vulcanului Lewotolok din Indonesia, un stâlp de funingine cu o înălțime de 4 mii de metri
  © REUTERS / Muhammad Ilham

  Erupția vulcanului Lewotolok din Indonesia, un stâlp de funingine cu o înălțime de 4 mii de metri

 • Erupția vulcanului Lewotolok din Indonesia
  © REUTERS / Muhammad Ilham

  Erupția vulcanului Lewotolok din Indonesia

 • Erupția vulcanului Lewotolok din Indonesia
  © AFP 2020 / Joy Christian

  Erupția vulcanului Lewotolok din Indonesia

 • Erupția vulcanului Lewotolok din Indonesia
  © REUTERS / Antara Foto/Aken Udjan

  Erupția vulcanului Lewotolok din Indonesia

 • Erupția vulcanului Lewotolok din Indonesia
  © REUTERS / Muhammad Ilham

  Erupția vulcanului Lewotolok din Indonesia

Tagurile:
vulcan

Загрузка...