Sfințirea temeliei bisericii „Înălțarea Sfintei Cruci și Sf. Ierarh Calinic de la Cernica din Aubing, Germania

Români în Germania: „Ambasada spirituală” pentru cea mai mare comunitate de români

1668
(reînnoit 18:50 30.04.2018)
Toţi românii din Germania au motive de bucurie. Într-o zonă în care se află cea mai mare comunitate de români din această ţară se zideşte o lucrare de importanţă istorică.

BUCUREŞTI, 30 apr — Sputnik, Doina Crainic. La München, în Aubing, unde se alfă cea mai numeroasă comunitate de români din Germania (aproximativ 30.000 de români înregistrați oficial), a fost aşezată piatra de temelie a unei frumoase mănăstiri româneşti ce se construieşte acolo.

Biserica va avea hramul „Înălțarea Sfintei Cruci" și Sf. Ierarh Calinic de la Cernica şi va fi construită după modelul celei mai vechi ctitorii voievodale din Țara Românească, biserica „Sf. Nicolae Domnesc" de la Curtea de Argeș. Lucrările de zidărie au început deja.

La slujba de așezare a pietrei de temelie au participat importante oficialităţi şi sute de români, mulţi dintre români fiind îmbrăcaţi în costume populare.

Printre oficialităţile germane s-au aflat Alteța Sa Regală, Ducele Franz al Bavariei, și viceprimarul Münchenului, Josef Schmid, iar slujba a fost oficiată de ÎPS Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, și de PS Părinte Sofian Brașoveanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, potrivit Ziarulromanesc.de, care a realizat un reportaj la faţa locului.

Așezământului Ortodox „Înălțarea Sfintei Cruci" din Aubing se va întinde pe aproximativ 2600 de metri pătrați și va cuprinde lăcașul de cult și alte două clădiri. Într-una dintre ele va funcționa un centru comunitar-parohial, destinat activităților bisericești, culturale și sociale, iar cealaltă va servi drept sediul episcopal și al mănăstirii.

Mănăstirea românească din capitala Bavariei ar urma să fie gata, cu ajutorul Domnului, în a doua jumătate a anului 2019.

La eveniment au fost prezenţi şi un grup de români care sunt membri ai Ansamblului „Datina" din orașul bavarez Traunreut (la aproximativ 80 de km distanţă). Ansamblul funcționează în cadrul Bisericii Ortodoxe din Traunreut, unde preotul, ajutat de comunitatea de români, a ridicat o frumoasă bisericiă de lemn în stil maramureșean.

„Credinţa în Dumnezeu, din care izvorăşte dragostea de Dumnezeu şi de semeni, îi solidarizează pe oameni mai mult decât orice în lumea aceasta. Chiar dacă peste tot în lume, credincioşii integraţi conştient în Biserică sunt o minoritate, totuşi aceştia reprezintă pentru societate sarea care o fereşte de degradare şi aluatul care face să dospească toată frământătura", a spus în cuvântarea sa ÎPS Serafim.

Ierarhul a mai spus că proiectul acesta este „de importanţă istorică nu numai pentru comunitatea românească din Germania, ci şi pentru capitala Bavariei care-şi îmbogăţeşte patrimoniul cultural cu un monument reprezentând o punte între Răsăritul şi Apusul creştin". PS Părinte Sofian Brașoveanul a numit acest centru bisericesc ortodox din München drept o „ambasadă spirituală a tuturor românilor“ din Germania.

De asemenea, viceprimarul orașului München, Josef Schmid, a spus despre românii din München că sunt „un exemplu de integrare în societatea germană".

Un scurt discurs a rostit şi Ramona Chiriac, consulul general al României la München, care a subliniat că ridicarea acestui centru bisericesc ortodox înseamnă și „zidirea comunității românești din Bavaria. Rămânem aici următoarele sute de ani!", a adăugat ea.

1668
Tagurile:
comunitatea românească, români, Biserica, Josef Schmid, Părinte Sofian Brașoveanul, Ducele Franz al Bavariei, Aubing, München, Bavaria, Germania
Tematic
Români din Germania: Condiţiile în care, stând acasă cu copilul, primiţi salariu
Muncitorii români din Germania: exploataţi şi lăsaţi să moară de foame
Lovitură asupra familiilor de români din Germania şi nu numai
Declarația de presă comună Bogdan Aurescu – Dmytro Kuleba

România a cerut Ucrainei renunțe la “limba moldovenească”

294
(reînnoit 20:08 19.06.2021)
România cere autorităților ucrainene să renunțe la utilizarea oficială a glotonimului “limba moldovenească”.

BUCUREȘTI, 19 iun – Sputnik. Autoritățile române au cerut din nou Ucrainei să renunțe la utilizarea oficială a denumirii “limbii moldovenești”. O astfel de poziție și-a exprimat ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, în timpul unei întrevederi cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, pe marja Forumului de Diplomație de la Antalya.

“Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat solicitarea către Ucraina ca, pornind de la recunoașterea identității între limba română și așa-zisa “limbă moldovenească”, confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, aceasta să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești””, se menționează într-un comunicat al diplomației române.

În aprilie a acestui an, reprezentanții mai multor localități din sudul Basarabiei au acționat în instanță de judecată ministerul Învățământului al Ucrainei, cerând înlocuirea limbii “moldovenești” cu cea română.

Plângerea împotriva Ministerului Învățământului și Științei din Ucraina, în care se cere revenirea la predarea în limba română, este semnată de Asociația învățătorilor români din regiunea Odesa, precum și de locuitorii raioanelor Tatarbunar, Ismail, Sărata, Reni și altele.

Curții i se solicită obligarea Ministerului Învățământului să reintroducă limba română, una din limbile oficiale din UE, în zece școli generale din regiunea Odesa.

Potrivit noii redacții a legii cu privire la învățământ, școlile cu predare în limbile oficiale ale UE (română, maghiară, poloneză) vor trece la predarea în limba ucraineană începând cu 1 septembrie 2023. În acest fel, școlile cu predare în "limba moldovenească" sunt nevoite să treacă la predarea în limba ucraineană.

294
Tagurile:
Ucraina
Тема:
Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română

Загрузка...
Бельгийская полиция. Архивное фото

Imagini terifiante! O clădire s-a prăbușit în Belgia: Printre morți și răniți - moldoveni

125
O clădire din Antwerpen, Belgia, s-a prăbușit. Aceasta se afla în construcție, iar la ea munceau și câțiva moldoveni. Ministerul de Externe anunță că printre cei morți și răniți sunt și concetățeni de-ai noștri. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Un moldovean a murit, al doilea este grav rănit, iar cel de-al treilea încă nu a fost găsit. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță că a fost informat prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Belgiei despre faptul că în orașul Antwerpen s-a prăbușit un bloc școlar, aflat în construcție, la care lucrau și cetățeni din Republica Moldova.

Astfel, echipa ambasadei a mers la locul tragediei și a întreprins demersuri în regim de urgență către autoritățile locale, pentru a obține informații privind cetățenia, identitatea și starea de sănătate a persoanelor afectate în accident.

„Conform informațiilor preliminare, la moment, a fost recuperat de sub dărâmături corpul unui cetățean din Republica Moldova. Printre cei răniți transferați în regim prioritar la mai multe spitale din Antwerpen, a fost identificat un alt cetățean moldovean, grav rănit în zona capului, internat la spitalul din localitate”, menționează Ministerul Afacerilor Externe. 

Autoritățile diplomatice au precizat că operațiunea de căutare este în desfășurare, iar cel de-al treilea cetățean moldovean cu dubla cetățenie (portugheză) nu a fost încă găsit, se presupune că ar fi prins sub dărâmături.

125

Загрузка...
Meteo Moldova

Meteo Moldova: Prognoza meteorologilor moldoveni - detalii

0
(reînnoit 09:50 20.06.2021)
Canicula se pare că nu se grăbește să vină. Maxime de până la 26 de grade prognozează meteorologii pentru acest sfârșit de săptămână, iar ploile continuă și duminică. 

CHIȘINĂU, 20 iun - Sputnik. Pentru duminică, 20 iunie, meteorologii prognozează cer noros, pe arii extinse ploi de scurtă durată cu descărcări electrice, ziua izolat vor cădea averse puternice cu grindină. Totodată, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică normală, iar vântul va sufla din nord spre sud, de la slab la moderat. 

Termometrele vor indica +21..+24° С în raioanele de nord, +22..+25° C, în raioanele centrale, +23..+26° C  în raioanele de sud, iar în Capitală se așteaptă +23..+25° C.

Prognoza meteo pentru 20 - 26 Iunie 2021
Prognoza meteo pentru 20 - 26 Iunie 2021

Pentru 21 iunie, meteorologii prognozează ploi de scurtă durată și cu descărcări electrice. Totodată, în următoarele 24 de ore, pe sectorul satul Hrușca - orașul Camenca va crește nivelul apei cu 0.5-1.0 m, iar pe celelalte sectoare ale râului Nistru, Prut și pe râurile mici regimul hidrologic nu se va modifica esențial.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe 20 iunie 2012 a fost înregistrată temperatura de 36,2 grade Celsius, fiind consideră cea mai caldă zi de 20 iunie de la începutul măsurărilor termice, adică din 1886. Valoarea minimă din această zi a fost înregistrată în anul 1998 - atunci au fost 8,5 grade Celsius.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0

Загрузка...