Italia, Milano

Românii din Italia: cum apăraţi drepturile şi obţineţi respectul angajatorilor

887
(reînnoit 18:36 08.05.2018)
Dintre românii care lucrează în Italia, româncele care muncesc ca îngrijitoare constituie probabil grupul cel mai mare. Sfaturi valoroase despre cum pot româncele să-şi apere drepturile şi să obţină respectul angajatorilor.

BUCUREŞTI, 18 apr — Sputnik, Doina Crainic. O româncă din Italia,Petra Iosub, a postat, pe un grup de Facebook, Colf e badant, recomandări valoroase despre cum pot românii ce locuiesc în această ţară să-şi apere drepturile şi să obţină respectul angajatorilor.

Recomandările se adresează în special româncelor care muncesc ca îngrijitoare sau intenţionează să se angajeze ca îngrijitoare în Italia:

— Punctați întotdeauna pe calitățile și competenţele voastre profesionale care vă vor ajuta să gestionați corect situația la locul de muncă;

— Nu vă raportați niciodată la predecesoare, la femeia care a lucrat înaintea voastră la locul de muncă respectiv, oamenii sunt diverși, au caractere diverse, responsabilități diverse și reacționează divers în anumite situații;

— Faceți-vă o listă cu sarcinile („mansioni") specifice unei badante și încercați să nu o încărcați cu altele, pe lângă, munci care nu au nici o treabă cu responsabilitățile voastre (de exemplu servicii extra pentru familiari);

— Discutați deschis cu familiarii orice aspect ce presupune o muncă extra, încă de la începutul raportului de muncă, pentru a nu avea surprize ulterior;

— Nu vă raportați și nu faceți comparații cu alte badante, discutați strict referindu-vă la persoana voastră;

— Când vă negociați contractul de muncă, nu deschideți discuția vorbind în primul rând de bani, evaluați mai întâi situația în care se află bătrânul de îngrijit și, în funcție de ceea ce presupune că veți avea de făcut, încercați să vă obțineți maximum de drepturi;

— Nu criticați și nu vă pronunțați în legătură cu felul în care familiarii gestionează asistatul sau finanțele familiei. Nu interveniți în relațiile lor de familie, nu este asta datoria voastră și nu aveți nici un drept să o faceți;

— Raportați-vă strict la activitatea voastră și colaborați cu familiarii pentru a vă ușura și îmbunatăți munca;

— Niciunui șef nu îi place să știe că angajatul este mai competent decât el, ca atare, păstrați întotdeauna un minim de rezervă;

— Dacă aveți idei, vi le puteți expune fară a pune în umbră însă capacitățile familiarilor de a gestiona situația;

— Mergeți întotdeauna pe principiul de colaborare, niciunui angajator nu-i place să i se impună lucruri;

— Acolo unde situația este mai greu de gestionat, unde bătrânul îngrijit are probleme care vă depășesc capacitățile, cereți ajutorul familiarilor și a medicului de bază;

— Nu preluați pe umerii voștri răspunderea întregii situații, nu sunteți obligate să o faceți, nu este de datoria voastră și nu are sens să vă riscați sănătatea;

— Nu uitați că indiferent cât de bună este natura raportului cu familia asistatului, între voi și angajator este un raport de muncă deci, îndepliniți-vă doar sarcinile pentru care sunteți plătite.

Încercați să creați în jurul vostru o atmosferă destinsă, armonioasă, astfel stați bine voi, stau bine și ceilalți. Nu vă vărsați frustrările și neîmplinirile pe bătrânii neputincioși. Ei nu au nici o vină pentru problemele sau situația voastră.

Acolo unde locul de muncă este foarte greu și impune asistență continuă, zi și noapte, cereți să mai angajeze o persoană. Când situația devine de necontrolat pentru voi și nu beneficiați de colaborarea și ajutorul familiarilor, schimbați locul de muncă!

Ați plecat din țara voastră pentru a vă realiza niște obiective și a trăi un pic mai bine, nicidecum pentru a vă întoarce acasă în coșciug. Aveți grijă de voi, pentru că dacă voi nu o faceți, ceilalți nici atât!

Și cum se zice „întâi eu și apoi ceilalți", încercați să acordați mai multă atenție persoanei voastre.

887
Tagurile:
îngrijitoare, sfaturi, românce, Italia
Tematic
Români în Italia: îngrijitoarele, lucrătorii domestici: accidentele la locul de muncă
Români în Italia: Cum se calculează al 13-lea salariu pentru îngrijitoare/menajere
Drepturile românilor în Italia. Bonusuri pentru îngrijitoare şi lucrătorii domestici
Românii din Italia: drepturile lor ca muncitori acolo. Situaţia îngrijitoarelor
Alegeri

Diaspora ar putea vota prin corespondență: țări europene, solicitare către România

134
(reînnoit 11:02 12.09.2020)
Guvernul României a primit solicitări din partea mai multor state europene care doresc o procedură de vot prin corespondență pentru următorul scrutin. Răspunsul Ministerului Afacerilor Externe Român.

BUCUREȘTI, 12 sept – Sputnik. Votul prin corespondență devine o procedură tot mai luată în calcul de statele europene, în contextul pandemiei de coronavirus.

Astfel, mai multe state europene au solicitat Guvernului României, pentru următorul scrutin, o procedură de vot prin corespondență, deoarece nu vor putea fi deschise secții de votare în țările respective din pricina coronavirusului.

Vorbim despre Marea Britanie, acolo unde există o comunitate importantă de români, Canada, Olanda, Malta, Nigeria, Noua Zeelandă. Acestea au făcut deja notificări către instituțiile guvernamentale din România.

Numărul statelor care vor recurge la această solicitare ar putea fi mult mai mare. La ultimele alegeri, aproape un milion de romani au votat în diaspora, informează dcnews.ro

MAE recomandă votul prin corespondență

Ministerul de Externe Român a explicat modalitatea în care românii din diaspora vor vota la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, în contextul în care multe țări au luat o serie de măsuri pentru prevenirea infecției cu coronavirus.

Reprezentanții MAE spune că, la acest moment, nimeni nu poate să furnizeze previziuni clare despre cum va evolua pandemia și ce măsuri urmează să fie adoptate de alte state, uneori cu aplicare imediată.

De aceea, luând în considerare riscurile sanitare și obstacolele practice care decurg din măsurile adoptate de diverse țări, recomandarea pe care MAE o adresează cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate este să opteze pentru votul prin corespondență, informează antena3.ro.

Votul prin corespondență, mai subliniază reprezentanții MAE român, reprezintă o modalitate simplă și sigură care permite exercitarea în siguranță sanitară a acestui drept constituțional, în contextul special generat de pandemie.

Conform informațiilor primite de la misiunile diplomatice, cele mai multe state permit organizarea de secții de votare, cu respectarea unor măsuri stricte: purtarea măștilor de protecție de către participanții la procesul electoral - alegători și membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, dezinfectarea periodică a mâinilor, păstrarea distanței fizice recomandate sau instalarea unor panouri de protecție, amplasarea în localul de vot a recipientelor cu dezinfectant, dezinfectarea periodică a suprafețelor din localul de vot.

Aceste recomandări sunt în vigoare la această dată și, potrivit informărilor transmise de cele mai multe autorități străine, nu poate fi exclusă situația ca, în funcție de evoluția pandemiei, ele să fie revizuite, inclusiv înăsprite. Există țări în care, potrivit reglementărilor în vigoare, trebuie limitat și numărul de persoane care pot participa la un eveniment public, cum este deja cazul în Marea Britanie, Luxemburg sau Belgia, ceea ce ar putea crea dificultăți în desfășurarea în parametri optimi a procesului de votare. De altfel, în acest context, sunt state - Regatul Unit, Olanda - care au ”recomandat ferm” utilizarea exclusivă a votului prin corespondență.

Autoritățile din Malta și Nigeria au informat că nu vor permite organizarea de secții de votare pe teritoriul lor, nici la sediile misiunilor diplomatice, nici în alte locații. În alte state există în vigoare, la această dată, restricții de circulație în ziua de duminică -Peru, ceea ce poate afecta organizarea votului la secție într-o astfel de zi. De asemenea, există state unde, în mod tradițional, autoritățile nu permit organizarea de secții de votare decât în sediile misiunilor -ambasade sau consulate, spre exemplu, Canada. 

Nu poate fi exclusă varianta ca unele state, dacă se vor confrunta cu o creștere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2, să adopte măsuri restrictive care vor afecta organizarea secțiilor de votare.

De aceea, pentru a evita situația în care, din cauza restricțiilor impuse de autoritățile altor state cu privire la organizarea de secții de votare, cetățenii români s-ar putea confrunta cu dificultăți importante în a-și exercita dreptul de vot la secție, MAE reiterează recomandarea ca alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate să se înregistreze pentru a vota prin corespondență, pe platforma https://www.votstrainatate.ro/

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

134
Tagurile:
Corespondență, diasporă, vot

Загрузка...
Bundespolizei

Românii din Germania: 5 greşeli aparent inocente care pot aduce mari probleme

1639
Germanilor le place să respecte regulile. Portalul The Local prezintă cinci greşeli aparent nevinovate care i-ar putea pune pe străini în încurcătură în Germania. Ce trebuie să ştie românii care locuiesc în această ţară.

BUCUREŞTI, 10 sept – Sputnik. Străinii nou-veniţi în Germania, care încă nu cunosc complexitatea legilor de acolo, se pot pomeni că au probleme cu autoritățile sau, în cazul cel mai fericit, cu trecători care asistă la anumite infracţiuni culturale, potrivit portalului thelocal.de. Portalul prezintă cinci greşeli care ar trebui evitate de către străini:

1. Trecerea străzii când lumina semaforului indică roşu

Aceasta este o infracțiune penală în Germania și l-ar putea costa pe străinul care o comite o amendă și mustrare din partea trecătorilor, care vor dezaproba gestul. Chiar și în zonele suburbane liniștite, unde sunt mai puţine maşini, germanii așteaptă cu răbdare ca lumina semaforului să devină verde înainte de a traversa strada.

De asemenea, străinii trebuie să aibă grijă să nu confunde calea pietonală cu banda pentru biciclete, altfel vor trebui să se ferească de bicicliștii care trec claxonând agresiv.

2. Mersul cu bicicleta în stare de ebrietate

Cele două moduri plăcute de a petrece timpul în Germania - ciclismul și consumul berii - nu ar trebui combinate niciodată. Străinii pasionaţi de ciclism ar trebui să evite mersul cu bicicleta după un chef unde au consumat alcool sau vor risca să îşi petreacă noaptea într-o secție de poliție. Dacă nivelul de alcool din sânge depășește 1,6 la mie, amenda este de 1.000 de euro și vi se poate confisca sau chiar anula permisul de conducere.

Autoritățile germane consideră bicicliștii beți drept un pericol pentru siguranța publicului. În 2013, un studiu realizat de Auto Club Europe (ACE) a dezvăluit că 3.400 de accidente de bicicletă care au provocat rănirea altor oameni au implicat un biciclist în stare de ebrietate. Recent, asociațiile de transport au intensificat presiunile asupra parlamentului pentru a lua măsuri mai dure împotriva acestei infracțiuni în Germania.

3. Perturbarea liniştii publice

Străinii care tund gazonul, dau cu aspiratorul sau fac petreceri la anumite ore ale zilei riscă să aibă probleme cu vecinii și chiar să primească amendă de la ofițerul de poliție local. Pentru a păstra pacea cu vecinii, străinii trebuie să nu le tulbure liniştea.

„Ruhezeit” - intervalele când nu trebuie tulburată liniştea - diferă în fiecare land, dar, cel mai frecvent, acestea sunt de la 13:00 la 15:00, 22:00 la 07:00 și toată ziua de duminică.

De asemenea, străinii care vor să îşi testeze tobele în aceste intervale nu ar trebui să fie surprinși dacă proprietarul decide să-i dea afară, deoarece legislația civilă germană stabileşte că tulburarea liniştii domestice constituie un motiv întemeiat pentru rezilierea unui contract de închiriere fără notificare prealabilă.

4. A uita să cumperi biletul de metrou

Spre deosebire de metroul din New York, din Londra și din Paris, nu există turnichete sau puncte de control la metroul din Berlin. Folosirea transportului public, precum şi alte servicii în acest stat liberal se bazează pe încrederea că cetățenii acţionează în spiritul binelui comun.

Străinii care merg la serviciu şi intră în tren fără bilet se pot confrunta cu o amendă serioasă dacă sunt prinși de controlori, care sunt deghizați în haine obişnuite.

5. Încălcarea unui contract

Germanii iau contractele în serios. Proprietarii de aici, în special, aşteaptă de la chiriași să respecte contractul în mod deplin. Un motiv comun pentru încălcarea unui contract este rezilierea contractului fără o notificare prealabilă. Majoritatea proprietarilor cer transmiterea unei notificări prealabile, cu trei luni înainte, altfel, chiriaşii care intenționează să se mute dintr-un apartament în altul s-ar putea afla la mila unui proprietar pedant care amenință cu acțiune în justiție și solicită chirie până la sfârșitul contractului. De asemenea, proprietarii cer notificări de reziliere în scris pentru contractele de închiriere, adesea pe hârtie pergament și securizate cu un sigiliu de ceară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1639
Tagurile:
Germania, Români

Загрузка...
Școală, profesor

Asalt asupra școlii: profesorii își duc crucea mai departe

0
Din păcate, dascălii tac: știu că nu îi susține nimeni dacă ridică puțin capul din tablete, așa că preferă să rabde și să meargă mai departe.  

Premierul României, Ludovic Orban, ne-a spus, probabil după o gândire îndelungată și o cântărire a situației din țară că tabletele pe care le-au primit elevii ca să facă ore online – bine, acolo unde s-a întâmplat asta – nu sunt ale lor și că, de fapt, statul exercită un control în mod discreționar.

Acesta a cerut autorităților locale și unităților școlare să achiziționeze tablete, pentru că tabletele nu se dau definitiv familiilor.

”Se dau într-o formă de comodat. E posibil ca într-o localitate nivelul de răspândire a virusului să scadă și atunci tabletele pot fi recuperate și pot fi distribuite într-o altă localitate în care crește numărul de infectări și e necesar învățământul online”, a declarat Orban.

Cu alte cuvinte, va fi un adevărat du-te vino cu tabletele. Și dacă ele se strică, pe umerii cui pică răspunderea: pe umerii celui care a semnat inițial contractul? Cum se va face noua distribuție? Se va semna un nou contract de comodat? Dacă situația epidemiologică din localitatea de unde au plecat tabletele se agravează, iar problema se extinde la nivel național, câți copii vor fi efectiv lipsiți de dreptul de a putea învăța?

Nu cumva prin aceste acțiuni se îngrădește au chiar se elimină dreptul copiilor la educație și la instruire?

Acesta ar fi încă un asalt asupra școlii, după o serie întreagă de bâjbâieli și declarații fără acoperire ale ministrului Educației și Cercetării. Timp de câteva luni, de la debutul pandemiei de coronavirus și instituirea stării de urgență în România, Monica Anisie a vorbit despre scenarii la care se lucrează – și pe care nu le-a prezentat niciodată publicului, a dat de înțeles că, după starea de alertă se va putea reveni normal la școală – ceea ce nu s-a întâmplat etc.

De asemenea, Ministerul Educației și Cercetării nu a precizat cum anume se vor derula orele online la clasele primare – în special la clasa pregătitoare și la clasa întâi, acolo unde se pune problema, în special, de adaptare.

Prea multe întrebări au rămas fără răspuns, iar profesorii sunt nevoiți să se descurce așa cum pot.

Cât va mai merge ”și așa” în învățământ?

0
Tagurile:
Profesori, școală

Загрузка...