Italia, Milano

Românii din Italia: cum apăraţi drepturile şi obţineţi respectul angajatorilor

892
(reînnoit 18:36 08.05.2018)
Dintre românii care lucrează în Italia, româncele care muncesc ca îngrijitoare constituie probabil grupul cel mai mare. Sfaturi valoroase despre cum pot româncele să-şi apere drepturile şi să obţină respectul angajatorilor.

BUCUREŞTI, 18 apr — Sputnik, Doina Crainic. O româncă din Italia,Petra Iosub, a postat, pe un grup de Facebook, Colf e badant, recomandări valoroase despre cum pot românii ce locuiesc în această ţară să-şi apere drepturile şi să obţină respectul angajatorilor.

Recomandările se adresează în special româncelor care muncesc ca îngrijitoare sau intenţionează să se angajeze ca îngrijitoare în Italia:

— Punctați întotdeauna pe calitățile și competenţele voastre profesionale care vă vor ajuta să gestionați corect situația la locul de muncă;

— Nu vă raportați niciodată la predecesoare, la femeia care a lucrat înaintea voastră la locul de muncă respectiv, oamenii sunt diverși, au caractere diverse, responsabilități diverse și reacționează divers în anumite situații;

— Faceți-vă o listă cu sarcinile („mansioni") specifice unei badante și încercați să nu o încărcați cu altele, pe lângă, munci care nu au nici o treabă cu responsabilitățile voastre (de exemplu servicii extra pentru familiari);

— Discutați deschis cu familiarii orice aspect ce presupune o muncă extra, încă de la începutul raportului de muncă, pentru a nu avea surprize ulterior;

— Nu vă raportați și nu faceți comparații cu alte badante, discutați strict referindu-vă la persoana voastră;

— Când vă negociați contractul de muncă, nu deschideți discuția vorbind în primul rând de bani, evaluați mai întâi situația în care se află bătrânul de îngrijit și, în funcție de ceea ce presupune că veți avea de făcut, încercați să vă obțineți maximum de drepturi;

— Nu criticați și nu vă pronunțați în legătură cu felul în care familiarii gestionează asistatul sau finanțele familiei. Nu interveniți în relațiile lor de familie, nu este asta datoria voastră și nu aveți nici un drept să o faceți;

— Raportați-vă strict la activitatea voastră și colaborați cu familiarii pentru a vă ușura și îmbunatăți munca;

— Niciunui șef nu îi place să știe că angajatul este mai competent decât el, ca atare, păstrați întotdeauna un minim de rezervă;

— Dacă aveți idei, vi le puteți expune fară a pune în umbră însă capacitățile familiarilor de a gestiona situația;

— Mergeți întotdeauna pe principiul de colaborare, niciunui angajator nu-i place să i se impună lucruri;

— Acolo unde situația este mai greu de gestionat, unde bătrânul îngrijit are probleme care vă depășesc capacitățile, cereți ajutorul familiarilor și a medicului de bază;

— Nu preluați pe umerii voștri răspunderea întregii situații, nu sunteți obligate să o faceți, nu este de datoria voastră și nu are sens să vă riscați sănătatea;

— Nu uitați că indiferent cât de bună este natura raportului cu familia asistatului, între voi și angajator este un raport de muncă deci, îndepliniți-vă doar sarcinile pentru care sunteți plătite.

Încercați să creați în jurul vostru o atmosferă destinsă, armonioasă, astfel stați bine voi, stau bine și ceilalți. Nu vă vărsați frustrările și neîmplinirile pe bătrânii neputincioși. Ei nu au nici o vină pentru problemele sau situația voastră.

Acolo unde locul de muncă este foarte greu și impune asistență continuă, zi și noapte, cereți să mai angajeze o persoană. Când situația devine de necontrolat pentru voi și nu beneficiați de colaborarea și ajutorul familiarilor, schimbați locul de muncă!

Ați plecat din țara voastră pentru a vă realiza niște obiective și a trăi un pic mai bine, nicidecum pentru a vă întoarce acasă în coșciug. Aveți grijă de voi, pentru că dacă voi nu o faceți, ceilalți nici atât!

Și cum se zice „întâi eu și apoi ceilalți", încercați să acordați mai multă atenție persoanei voastre.

892
Tagurile:
îngrijitoare, sfaturi, românce, Italia
Tematic
Români în Italia: îngrijitoarele, lucrătorii domestici: accidentele la locul de muncă
Români în Italia: Cum se calculează al 13-lea salariu pentru îngrijitoare/menajere
Drepturile românilor în Italia. Bonusuri pentru îngrijitoare şi lucrătorii domestici
Românii din Italia: drepturile lor ca muncitori acolo. Situaţia îngrijitoarelor

Italia: noul sistem de culori în funcţie de situaţia epidemiologică zonele roşii

219
(reînnoit 17:28 11.04.2021)
Care sunt regiunile din Italia aflate sub culoarea roşie, portocalie sau galbenă, în funcţie de situaţia epidemiologică, şi în ce zone s-a înregistrat o scădere a cazurilor de infectare cu coronavirus.

BUCUREŞTI, 11 apr – Sputnik. În Italia, sub culoarea roşie sunt patru regiuni: Puglia, care are încă peste 250 de cazuri la 100.000 de locuitori săptămânal, Sardinia, care era în zona albă până acum câteva săptămâni, Valle d’Aosta și Campania.

Restul Italiei se află în zona portocalie, trecerea sub culoarea galbenă, însemnând un nivel de restricţii mult mai scăzut, fiind suspendată până la 30 aprilie, potrivit gazetaromaneasca.com

Totuşi, sunt mai multe regiuni care ar putea trece în curând sub culoarea galbenă, indicele de transmisie (Rt) fiind sub 1, unul dintre criteriile solicitate. Lazio a confirmat scăderea indicelui, până la 0,90 și a înregistrat o scădere a cazurilor noi. De asemenea, Rt sub 1 s-a înregistrat în Abruzzo, Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardia, Marche, Molise, Piemont, Calabria, provinciile autonome Bolzano și Trento.

Veneto (0,96) și Umbria (0,97) ating nivelul critic 1. Rt nu este singura valoare de care se ţine cont, dar, conform vechilor clasificări de culori, astăzi o bună parte a Italiei ar fi în zona galbenă, potrivit Il Messaggero.

Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a semnat noile ordonanțe în vigoare de luni pentru regiunile Calabria, Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardia, Piemont și Toscana, care devin portocalii, și pentru regiunea Sardinia, care trece în zona roșie.

În cele șase regiuni care vor beneficia de tranziția la niveluri mai puțin stricte de blocare, are loc o relaxare care afectează în total cel puțin 25 de milioane de italieni.

Vineri au fost înregistrate 18.938 de cazuri noi, iar numărul de decese rămâne uriaș: 718 vineri, dar acest număr este influențat de cele peste 200 de decese care au fost raportate târziu de regiunea Sicilia. Cifrele arată însă o îmbunătăţire lentă.

Astfel, RT național este acum constant sub 1 (0,92), incidența scade (210,8 la nivel național acum, faţă de peste 232 săptămâna precedentă) şi doar patru regiuni au un nivel ridicat de risc (Liguria, Toscana, Puglia și Valle d’Aosta).

219
Tagurile:
Italia, restrictii

Загрузка...
Roma

Românii din Italia: bonusul pentru părinţii care lucrează poate fi solicitat de astăzi

326
Serviciul online pentru solicitarea bonusului de babysitter este activ de astăzi, anunţă Istituto Nazionale Previdenza Sociale (INPS), reamintind sumele şi categoriile de persoane care au dreptul la bonus.

BUCUREŞTI, 8 apr – Sputnik. INPS a anunțat deschiderea serviciului online prin care poate fi solicitat bonusul de babysitting.

Potrivit instituției, cererea poate fi depusă prin intermediul site-ului www.inps.it, utilizând serviciul online „Servicii bonus de babysitting” („Bonus servizi di babysitting”), sau prin intermediul organismelor Patronati, folosind serviciile gratuite ale acestora. Pentru serviciul online va fi necesar să aveți un SPID de cel puțin nivelul 2, Carte de identitate electronică (CIE), Card de serviciu național (CNS) sau un PIN de tip dispozitiv emis de Institut, potrivit Sputnik Italia

Cine poate solicita bonusul

Lucrătorii independenți înregistrați la INPS, cei din sectorul „Gestione separata” și cei din sectorul de sănătate public sau privat acreditat (medici și asistenți medicali, inclusiv obstetricieni, tehnicieni de laborator biomedical, tehnicieni de radiologie medicală, lucrători sociali și de sănătate și asistenți de urgență 118) pot solicita bonusul pentru o sumă de până la 100 de euro pe săptămână în cazul copiilor sub 14 ani aflaţi în învățământ la distanță sau în carantină.

Bonusul poate fi solicitat și de lucrătorii din sectorul securității, apărării și salvării din sectorul public angajați pentru a răspunde nevoilor legate de urgența epidemiologică Covid-19.

Bonusul poate fi utilizat până la 30 iunie 2021 și suma va fi plătită prin Cartea de familie. Alternativ, poate fi furnizat direct solicitantului pentru înscrierea copiilor în centre de vară, servicii socio-educaționale teritoriale, în centre cu funcție educațională și recreativă, precum şi în servicii integrative sau inovatoare pentru copiii mici.

La jumătatea lunii martie, odată cu Decretul de lege nr. 30 aprobat de Consiliul de Miniștri, au fost aduse modificări bonusului de babysitting, pentru a fi oferite o nouă serie de ajutoare pentru sprijinirea părinților care lucrează.

326
Tagurile:
Italia
Tematic
Acord între Rusia, Italia, Spania, Franța și Germania pentru producția comună a Sputnik V
Italia reintră în lockdown de luni – aceste regiuni, sub risc ridicat
Sputnik V este mai popular în Italia decât vaccinurile AstraZeneca și Johnson
În Italia se investighează 8 decese după vaccinarea cu AstraZeneca
Italia lansează vaccinarea obligatorie a angajaților din sănătate
Italia: Erupție spectaculoasă a vulcanului Etna

Загрузка...
Maia Sandu

Maia Sandu s-a vaccinat LIVE împotriva COVID-19 - video

0
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu s-a vaccinat astăzi LIVE împotriva noului tip de coronavirus.

CHIȘINĂU, 7 mai - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu și-a administrat prima doză de vaccin împotriva COVID-19. Șeful statului moldovean s-a vaccinat cu vaccinul AstraZeneca la Policlinica de Stat. 

0
Tagurile:
Maia Sandu

Загрузка...