Panorama di Roma, Italia.

Români în Italia: îngrijitoarele, lucrătorii domestici: accidentele la locul de muncă

976
(reînnoit 15:58 02.04.2018)
Important pentru românii care muncesc în Italia ca lucrători domestici (îngrijitoare, menajere etc.): ce să ştiţi legat de accidentele la locul de muncă. Reglementări, compensaţii şi alte detalii utile.

BUCUREŞTI, 2 apr — Sputnik, Doina Crainic. Un incident tragic petrecut recent în oraşul italian Asti aduce în atenție problema accidentelor la locul de muncă în cazul lucrătorilor casnici din Italia, sector în care muncesc un număr însemnat de români. 

Pe 6 martie, o menajeră a căzut în gol în urma prăbușirii balconului casei unde era angajată în această funcţie. Tânăra a murit, iar cazul are legătură cu problema accidentelor la locul de muncă, întrucât tragicul accident a avut loc în timp ce femeia se afla la muncă. 

Statisticile privind accidentele la locul de muncă arată că, în acest sector, se înregistrează unul dintre cele mai ridicate procente în ceea ce priveşte producerea unor astfel de accidente, deși, din fericire, nu toate la fel de grave precum cel din Asti. De asemenea, în sectorul muncii casnice, care are în Italia aproximativ 2 milioane de angajați, se înregistrează şi cel mai mare procent în ceea ce priveşte munca la negru (50%), potrivit ebada.it. 

De aceea este necesară reglementarea muncii lucrătorilor casnici. Iată cum și de către cine pot fi compensate persoanele care au fost victimele unui accident la locul de muncă. 

Ce trebuie să faceți în caz de accident

Este important ca lucrătorii casnici să muncească în baza unui contract legal, mai ales în eventualitatea unui accident la locul de muncă, grav sau mai puțin grav. Este nu numai în avantajul lucrătorului, care este astfel protejat în caz de accident, dar şi în avantajul angajatorului sau al familiei, care evită probleme grave şi chiar o acuză penală. 

În momentul producerii accidentului, angajatorul trebuie să anunţe incidentul către INAIL, organismul public care gestionează astfel de situaţii. Sarcina aceasta revine angajatorului, care riscă sancţiuni în cazul în care omite să informeze instituţia sau prezintă incomplet incidentul. 

Trebuie să reţineţi că o informare întârziată face ca lucrătorul să-și piardă dreptul la compensaţie pentru zilele de întârziere. După ce medicul generalist a emis un certificat medical — transmis online către INAIL —, angajatorul are la dispoziţie 2 zile pentru a depune informarea prin scrisoare recomandată cu confirmarea de primire. 

Reglementările în ceea ce priveşte accidentele la locul de muncă se aplică şi în cazul muncitorilor la negru, însă, în acest caz, INAIL începe mai întâi investigarea cazului și, dacă inspectorii instituţiei confirmă activitatea desfăşurată de victimă, angajatorul este serios penalizat. 

Compensaţiile în cazul accidentelor

În anumite situații de muncă, cum este munca la negru sau accidente cauzate din vina sau neglijenţa angajatorului în ceea ce privește normele de siguranță, INAIL poate solicita despăgubiri de la același angajator. 

În privinţa muncii casnice, CCNL (Contractul colectiv naţional de muncă) oferă un instrument pentru asigurarea de sănătate la locul de muncă și asistența medicală suplimentară, instrument denumit „Cassacolf". Prin plata unei taxe, acest instrument îi protejează pe angajatori în multe astfel de situaţii. În ceea ce priveşte despăgubirea, în cazul în care accidentul nu este deosebit de grav și situaţia poate fi gestionată în cel mult 3 zile, pentru angajator nu există obligația de informare. În acest caz, angajatorul are responsabilitatea exclusivă de a plăti remunerația de facto. 

În cazul accidentelor mai grave, începând cu ziua a patra, Inail oferă compensaţie lucrătorului vătămat, ceea ce înseamnă o indemnizație egală cu 60% din salariul minim zilnic. Începând cu a 91-a zi de la accident, această indemnizație creşte, ajungând la 75% din salariul mediu zilnic. De asemenea, despăgubirea poate fi acordată în cazul accidentelor în afara casei (locul de muncă), produse atât în timpul drumurilor lucrătorului către locul de muncă, cât și al călătoriilor legate de sarcinile pe care îngrijitoarea sau menajera le îndeplineşte în cadrul funcţiei. 

În caz de accident fatal, INAIL plătește un venit moștenitorilor lucrătorului, adică soțului/soției și copiilor sau, în absența acestora, părinților și rudelor, dacă acestea au depins de persoana decedată. De asemenea, moștenitorii au dreptul să primească de la angajator beneficiile acumulate de persoana decedată — fie că este vorba de al treisprezecelea salariu, concedii sau alocaţii la care avea dreptul.

976
Tagurile:
Cassacolf, contract de muncă, CCNL, INAIL, badante, români, locuri de muncă, Asti, Italia
Tematic
Români în Italia: Cum se calculează al 13-lea salariu pentru îngrijitoare/menajere
Drepturile românilor în Italia. Bonusuri pentru îngrijitoare şi lucrătorii domestici
Cetățenii noștri care muncesc în Italia trebuie să știe asta
Românii din Italia: toate ajutoarele şi bonusurile pentru copii acordate în 2018
Românii din Italia: drepturile lor ca muncitori acolo. Situaţia îngrijitoarelor
Românii din Italia, veste bună: Bonusuri pentru mame și familiile cu copii, 2018
Români din Italia, important: cum puteţi beneficia de cardul pentru familie 2018
Românii din Italia: despre cartea de identitate electronică, obligatorie în 2018
Românii din Italia: salariul minim 2018 creşte pentru îngrijitoare şi menajere
Protest la Barcelona. Imagine de arhivă

Drama românilor din Spania: aproape 100 000 depind de ajutorul de la stat

82
Circa 95.000 de români au ajuns dependenți de ajutorul dat de statul spaniol după ce și-au pierdut slujbele. Șomajul face ravagii în Spania afectându-i în primul rând pe străinii stabiliți aici

BRUXELLES, 31 iul - Sputnik. În total, criza economică provocată de pandemie a închis peste un milion de locuri de muncă în Spania, iar muncitorii veniți din alte țări sunt primii afectați. Spania este însă una din țările favorite ale românilor, așa că aceștia se numără printre victimele crizei. De aceea mulți români au fost nevoiţi să plece din Spania, rămânând fără venituri, iar dintre cei care au rămas aproape 100.000 trăiesc din ajutorul oferit de statul spaniol.

Numărul românilor care primesc ajutorul de șomaj în Spania s-a dublat față de anul trecut, însă problema adevărată este a celor care nu au dreptul nici la ajutorul de la stat, dar nu au nici loc de muncă.

Numărul românilor din Spania este calculat acum la 671.000, dintre care doar 334.000 sunt angajaţi în mod legal. Majoritatea muncesc în servicii (206.000 ), 56.000 în agricultură, 30.000 sunt angajaţi în case şi 40.000 lucrează ca mici întreprinzători, în regimul PFA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

82

Загрузка...
Aproximativ 160 de lucrători sezonieri români pe Aeroportul din Hahn, Germania

Italia, nevoie disperată de 100.000 de muncitori români sezonieri - „Plătim testele”

2243
(reînnoit 20:56 30.07.2020)
Viticultorii italieni sunt disperaţi din cauza obligativităţii carantinei de două săptămâni în cazul persoanelor care vin din România și Bulgaria, spunând că producţia este pusă în pericol. Ei au nevoie acută de sezonierii români.

BUCUREŞTI, 30 iul – Sputnik. În perioada în care începe recoltarea, viticultorii din Italia au nevoie de aproximativ 100.000 de sezonieri români și de 10.000 de sezonieri din Bulgaria.

Piazza San Pietro Roma
© Sputnik / Dmitriy Korobeinikov

Ei spun că impunerea carantinei de două săptămâni în cazul persoanelor care vin din România și Bulgaria poate pune în pericol producţia din acest an.

Din acest motiv, Ettore Prandini, președintele Confederației Națională a Fermierilor, Coldiretti, a trimis o scrisoare ministrului italian al Sănătății, Roberto Speranza, în care solicită găsirea de soluții rapide în acest context.

Potrivit acestuia, fără muncitorii români sezonieri, recoltarea poate fi compromisă. În podgorii, sezonul de recoltare începe în august în regiunile sudice și se termină în noiembrie în nord.

În scrisoarea sa, Ettore Prandini a mai scris că fermierii sunt dispuşi să suporte toate cheltuielile legate de testarea lucrătorilor străini, pentru ca aceştia sa poată participa în siguranţă la activităţile de recoltare, potrivit Italia a Tavola.

2243
Tagurile:
Români, Italia
Tematic
Un moldovean condamnat în Italia pentru construcţia unui tanc
Italia, inundaţii – imagini apocaliptice: maşini şi oameni prinşi în vâltoare - VIDEO
Italia: prostituţie în pandemie – motel plin cu fete traficate din Europa de Est
În Italia apare un partid care cere ieșirea țării din UE
Italia instituie Ziua Comemorării Victimelor COVID-19
Italia impune carantina pentru români
Italia, în pericol! Migranții fug din centrele de carantină
Românii din Italia: Senatul italian a decis – până când va fi prelungită starea de urgenţă

Загрузка...
Imagine simbol

Acuzații bombă după ”finala” fotbalului românesc: Orban e noul Ceaușescu, ne-a furat!”

26
(reînnoit 08:17 04.08.2020)
”Ceaușescu fura atunci Craiova. Azi o fură Orban și ai lui! Azi cereau să câștige cu 3-0 la masa verde împotriva Craiovei! Orban e noul Ceaușescu!”

BUCUREȘTI, 4 aug, Sputnik. Aseară, într-un final cu totul inedit al campionatului, impus de Comitetul Executiv al FRF, CFR Cluj a cucerit titlul în Liga 1, impunându-se cu 3-1 în Bănie, în fața CS Universitatea Craiova.

Este pentru al treilea an consecutiv când CFR câștigă – care obține astfel cel de-al șaselea titlu din ultimii 12 ani.

Decizia Comitetului Executiv al FRF a fost luată chiar ieri, 3 august, aceasta fiind data-limită impusă de UEFA pentru anunțarea reprezentantelor fiecărei țări în cupele europene, iar membrii CE au decis în unanimitate ca reprezentanta României în Liga Campionilor să fie stabilită în urma unui meci decisiv.

Deci, Craiova a jucat un meci mai puțin față de CFR, iar temperamentalii olteni acuză – ”Ne-au furat!”. ”Exact ca pe vremea lui Ceașca, regulile campionatului s-au schimbat în timp real, doar-doar nu va câștiga Craiova!”, scrie ziaristul Cristi Vasilcoiu.

Jurnalistul este în primul rând al celor nemulțumiți:  ”Ținem cu echipa noastră și la bine și la greu! Orban, noul Ceaușescu al fotbalului românesc!

”Ne-au furat un meci! Am bătut Clujul la ei, ne-a bătut la noi! Dar Craiova are un meci în minus, față de Cluj, în acest așa-zis campionat. Orban e noul Ceaușescu al fotbalului din Bănie!”

Ce legătură e între Ludovic Orban și CFR Cluj Napoca? De exemplu - omul de afaceri clujean Nelu Varga, finanțatorul ”din umbră” al CFR Cluj Napoca e asociat cu Vasile Albulescu, fost co-acționar în cadrul firmei care l-a angajat pe actualul premier Ludovic Orban. Legăturile de afaceri și relații sunt mult mai vaste – și îi includ și pe pesediștii Grindeanu sau Hrebenciuc.

Dar nu numai asta e problema – oltenii îl acuză pur și simplu pe Orban… fotbalul înseamnă pasiune, în primul rând! ”În 1983, nea Mircea Canțăr, redactorul-sef al ziarului la care am debutat eu în 1999, a scris înaintea unui meci Craiova-Steaua: “Rupeți gardurile!”, scrie Vasilcoiu, amintind de una dintre marile figuri ale presei oltene.

”Ceaușescu fura atunci Craiova. Azi o fură Orban și ai lui! Atmosfera din seara asta, de la Craiova, mi-a adus aminte de acel titlu de ziar!”, scrie Vasilcoiu, continuând șarja: ”Ceaușescu n-a murit, Este Orban înflorit! FRF a decis azi ca U Craiova să termine acest campionat cu un meci în minus față de Cluj! Orice, doar-doar nu o câștiga Craiova campionatul!”!

Ziaristul aduce aminte și de episodul COVID, dar o face într-un mod subiectiv: ”Asta după ce Clujul ăla “frumos” a stat numai în tertipuri, ba și-a inventat Covid, ba nu a jucat cu Steaua până să câștige ai lui Gigi cupa! Azi cereau să câștige cu 3-0 la masa verde împotriva Craiovei! Orban e noul Ceaușescu!”.

Lia Olguța Vasilescu, cea datorită căruia Craiova se poate mândri azi cu cel mai frumoas stadion din România – conform aprecierilor internaționale – a avut o postare sportivă și optimistă – pentru că, dacă ajunge din nou primar, va impulsiona puternic echipa… și șansele de a câștiga campionatul!

”Craiova este vicecampioana României! Felicitări tuturor celor care ne-au făcut să visăm frumos azi! Visul nostru nu se oprește aici... Ținem cu echipa noastră și la bine și la greu!”, a scris Lia Olguța Vasilescu.

Mai jos, o imagine specifică Olteniei în asemenea momente!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
Orban
Tematic
Orban se apără de protestele elevilor: ”Nu pot crea o previziune azi”
O nouă manipulare mincinoasă a lui Orban! De nu intervine CNA?
Orban garantează pentru candidații PNL, USR și PLUS: le va aduce sau le va pierde voturi?
Ciolacu despre Orban: ”a transformat guvernul în cârciumă și în sediu de partid”
Cristoiu îl pune la punct pe Iohannis: e ”un biet chibiț electoral al lui Ludovic Orban”

Загрузка...