Iarna la Londra

Românii din UK: îngrijorările cetăţenilor din UE. „Victime colaterale ale Brexit"

2217
(reînnoit 16:32 27.02.2018)
Într-un editorial scris pentru The Guardian, un profesor universitar imigrant din Marea Britanie prezintă motivele de îngrijorare şi nemulţumire ale cetăţenilor europeni care trăiesc şi muncesc în Regatul Unit.

BUCUREŞTI, 27 feb — Sputnik, Doina Crainic. Tanja Bueltmann, profesor de istorie la Universitatea Northumbria, scrie, într-un editorial pentru The Guardian, că tratamentul la care sunt supuşi cetățenii europeni din Marea Britanie, dintre care face parte, precum şi britanicii care locuiesc în UE, rămâne o chestiune căreia nu i se acordă suficientă atenţie.

Deşi prim-ministrul Theresa May şi alţi miniștri și politicieni conservatori se străduiesc să îi asigure că drepturile lor sunt acum în siguranţă, „realitatea cu privire la Brexit este foarte diferită: niciunul dintre acordurile din decembrie nu are caracter obligatoriu și rămâne incertitudinea cu privire la multe chestiuni".

Potrivit editorialistei, una dintre problemele care creează îngrijorare este concesia făcută de UE în ceea ce priveşte Curtea Europeană de Justiție. „Aceasta înseamnă că, în anii care vin, cetăţenii europeni din Marea Britanie nu vor putea fi niciodată siguri cu privire la statutul și protecția noastră. Ce se va întâmpla dacă, după opt ani, Guvernul britanic va introduce o nouă legislație care va pune în pericol drepturile noastre?", se întreabă Tanja Bueltmann.

Cetățenii europeni din Regatul Unit și cei britanici din țările UE vor rămân într-o situaţie incertă, mai scrie aceasta. Întrucât nu s-a încheiat un acord real de retragere, protecţia cetăţenilor ar putea fi retrasă sau modificată în lunile şi anii care urmează. „Ştim că milioane de oameni sunt puţin mai mult decât nişte victime colaterale în negocierile privind Brexit", este de părere Bueltmann.

Aceasta s-a mai referit şi la alte prevederi care au un „impact semnificativ asupra vieților noastre". De exemplu, deşi există o prevedere referitoare la reîntregirea familiei, aceasta „este restrictivă". Cerința privind cazierul judiciar este, de asemenea, „o concesie semnificativă care ar putea avea repercusiuni serioase și este total inacceptabilă având în vedere că locuim legal în prezent. Îngrijorătoare este şi clauza privind expulzarea imediată în cazurile de abuz observat: pentru cei mai vulnerabili dintre cetățenii europeni, de exemplu, cei fără adăpost, aceasta este o amenințare serioasă — având în vedere creșterea recentă a numărului de expulzări ale cetăţenilor proveniţi din UE".

Deşi, de cele mai multe ori, tabăra celor care iau partea imigranţilor este percepută ca fiind un „partid al nemulţumiţilor", care îşi „plâng de milă", „aceasta este o interpretare greşită insultătoare a adevărului: rămânem în incertitudine, fără să ştim ce soartă ne va rezerva un acord final. Chiar și statutul stabil susţinut de guvern este gândit pentru a-i priva de drepturi pe cei care intenționează să rămână. Alegerea este următoarea: aplicaţi pentru statut stabil sau pierdeţi-vă drepturile; sau intraţi în încurcătură. Şi asta în condiţiile în care am venit aici ca oameni cinstiţi".

Potrivit unui raport publicat săptămâna trecută, migrația netă anuală a cetăţenilor europeni în Marea Britanie a scăzut cu 75.000 în ultimul an, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, ceea ce înseamnă că „Brexodul" a început, după cum arată cifrele oficiale.

„Plecarea noastra a creat satisfacţie, în ciuda dovezilor clare referitoare la efectele negative, în special în ceea ce priveşte NHS (Serviciul Naţional de Sănătate)…. încă nu avem o voce reală în dezbateri — de fapt, nu există o dezbatere: chestiunile legate de libertatea de mișcare și imigrație continuă să fie ignorate", deşi acestea au fost „chestiuni definitorii în timpul campaniei pentru referendumul privind UE", conchide Tanja Bueltmann.

2217
Tagurile:
drepturi, tratament, cetățeni UE, Brexit, Marea Britanie
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (679)
Tematic
Marea Britanie combate scenariul apocaliptic al CE privind situaţia post-Brexit
Un nou referendum pentru Brexit: George Soros nu se oprește
Brexit: Drepturilor cetățenilor UE în perioada de tranziție nu vor fi aceleași
Politica imigraţiei post-Brexit: pentru care cetăţeni europeni se vor cere vize
Brexit și efectele lui iminente: dosar secret al autorităților britanice
Londra

Românii în UK: cum veţi putea călători în primele 9 luni din 2021

768
Ambasada României la Londra a venit cu lămuriri despre cum vor putea călători cetăţenii români care nu au obţinut statutul de rezident în Regatul Unit. În ce condiţie vor putea să facă asta doar cu cartea de identitate.

BUCUREŞTI, 29 dec – Sputnik. Potrivit Ambasadei României la Londra, românii care nu au obţinut statutul de rezident în Regatul Unit vor putea călători în această ţară folosind cartea de identitate ca document de călătorie în scop turistic, de vizită sau pentru studii de scurtă durată pe o perioadă de până la 6 luni dintr-un an.

Astfel, pentru călătoria în aceste scopuri, ei nu vor avea nevoie de viză, ci doar de paşaport sau de cartea de identitate, care pot fi folosite ca documente de călătorie până la 30 septembrie 2021.

„Cu privire la documentele de călătorie, subliniem că cetăţenii români care NU au obţinut statutul de rezident în Regatul Unit şi vor dori să vină în vizită la cei dragi, membri de familie sau prieteni sau în scop turistic vor putea folosi cartea de identitate ca document de călătorie DOAR până la data de 30 septembrie 2021. După această dată, călătoria în Regatul Unit pentru aceste categorii de persoane va fi posibilă doar cu paşaportul”, a precizat Ambasada, citată de Agerpres.

De asemenea, românii care deţin statutul de rezident obţinut în cadrul procedurii EU Settlement Scheme vor putea folosi până la 31 decembrie 2025 cartea de identitate ca document de călătorie în Regatul Unit. Mai multe informaţii despre condiţiile de călătorie de la 1 ianuarie 2021 poti fi consultate pe site-ul guvernului britanic.

În ceea ce priveşte asigurările medicale pe perioada vizitei în Regatul Unit, turiştii români, la fel ca toţi cei care provin din statele membre ale UE, nu vor mai beneficia de servicii de sănătate gratuite din partea sistemului medical britanic. De aceea, lor li se recomandă să îşi procure în prealabil o asigurare medicală/de călătorie personală corespunzătoare.

768
Tagurile:
Marea Britanie
Tematic
UK: Zonele intrate în lockdown-ul cel mai sever – LIVE Sputnik
Românii din UK: lockdown total mai multe luni în aceste zone?
Românii din UK, temeri: lumea ia din nou cu asalt supermarketurile
OMS: Noua tulpină a Covid-19 din UK, „mai transmisibilă la tineri și copii”
UK: Guvernul „nu va ezita” să impună un lockdown total

Загрузка...

UK: Guvernul „nu va ezita” impună un lockdown total

391
Ministrul britanic al Locuințelor, Comunităților și Administrației Locale a avertizat că guvernul ar putea schimba din nou regulile privind Covid-19 de Crăciun, ţara confruntându-se cu o creștere a infecțiilor în urma apariției unei noi mutaţii „puternic contagioase”.

BUCUREŞTI, 23 dec – Sputnik. Ministrul britanic al Locuințelor, Comunităților și Administrației Locale Robert Jenrick, a declarat miercuri, pentru Sky News, că guvernul este pregătit să ia măsuri suplimentare pentru a limita răspândirea Covid-19.

Întrebat dacă regulile pentru perioada de Crăciun se pot schimba, ministrul a răspus: „Dacă trebuie să facem acest lucru, nu vom ezita”.

Jenrick a afirmat că noua tulpină a virusului trezeşte îngrijorări și că comisia de operațiuni privind Covid a guvernului va revizui măsurile.

Vorbind despre noua tulpină „extrem de contagioasă”, ministrul a spus că [tulpina] „este foarte concentrată în sud-est și în Londra, dar am auzit că este probabil răspândită în majoritatea regiunilor țării, deși într-o măsură mai mică, prin urmare, poate fi necesar să luăm măsuri suplimentare”.

Mai multe ziare britanice, inclusiv Metro și Daily Mail, au raportat miercuri că premierul Boris Johnson se pregăteşte să anunțe extinderea planurilor de nivel patru pentru a acoperi o zonă mai mare din Marea Britanie, potrivit RT.

© Sputnik / Джастин Гриффитс-Уилльямс

Ambele ziare menţionează că mai multe zone ar putea fi afectate de restricții de nivelul patru, similare unui lockdown complet, imediat după prima zi de Crăciun.

În Marea Britanie a fost identificată o mutație a virusului Covid-19 care se presupune că este cu până la 70 la sută mai contagioasă decât alte tulpini.

Temerea că noua tulpină s-ar putea răspândi în afara Marii Britanii a determinat multe țări să-și închidă granițele pentru călătorii din Marea Britanie.

O serie de experți au sugerat că tulpina ar putea fi deja răspândită în alte zone ale lumii.

391
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Românii din UK după 31 decembrie 2020 – important de ştiut
UK: Zonele intrate în lockdown-ul cel mai sever – LIVE Sputnik
Românii din UK: un nou lockdown după Crăciun în întreaga ţară?
Românii din UK, temeri: lumea ia din nou cu asalt supermarketurile
Românii din UK: lockdown total mai multe luni în aceste zone?
OMS: Noua tulpină a Covid-19 din UK, „mai transmisibilă la tineri și copii”

Загрузка...
Adrian Severin

Adrian Severin: Iată cum va arăta lumea nouă

414
O analiză de excepție, o viziune sistemică asupra bătăliei dintre globalism și naționalism, rezultatul fiind… o lume nouă.

BUCUREȘTI, 19 ian – Sputnik. Fostul ministru de Externe Adrian Severin a scris una dintre cele mai interesante analize sistemice, axându-se pe vectorii principali de putere care au influențat istoria ultimilor 30 de ani.

Analiza este structurată pe trei planuri: ”De la post-bipolarism la post-americanism”, ”De la criza democrației la decesul democrației”, ”Dictatura tehnologică și reideologizarea relațiilor umane”. În plus, ca o rezultantă a evoluției sau a intersectării acestor trei planuri în ultimele decenii, Severin vede paradigma actuală prin confruntarea între ”Globalism și naționalism”.

Analiza merită citită integral – a fost publicată de DC News, dar eu voi nota acum, idei din această din urmă temă ”Globalism și naționalism”, care prefigurează o nouă ordine mondială. Sau, altfel spus, cum va arăta lumea de mâine.

În fapt, Severin aduce atrage atenția că și odată cu dispariția ordinii mondiale bipolare se anunța ”trecerea la o altă ordine tot globală”.

”Simțindu-se că dispariția bipolarismului revitalizează naționalismele, ideea națională era demonizată, fiind tratată, în același timp, ca un fenomen secundar și trecător”, scrie Severin.

Și, în consecință, ”încercarea eșuată de monopolarism și dezordinea mondială care i-a urmat, au dat avânt naționalismului, venind rândul la demonizare al globalizării”.

Dar, în ciuda acestui fenomen și a ceea ce Severin consideră ca o confruntare ”cu susțineri relativ egale”, de fapt ”globalizarea este inevitabilă”, spune fostul șef al diplomației.

Mai mult, Severin subliniază că această globalizare poate fi ”profitabilă, cu condiția ca edificiul politic global să se construiască din cărămizi naționale, precum și că, în lipsa unei ordini globale consensuale, naționalismul ne va împinge din nou spre război”.

De asemenea, adaugă Severin, ”se ignoră că atât naționalismul marilor puteri, cât și lipsa de structură națională a uniunilor politice suprastatale, duce la opresiunea de tip imperial”.

Severin face o apreciere interesantă: ”Pe plan mondial, puterile care nu mai au resurse spre a domina la nivel global, precum este Rusia, susțin preeminența ordinii naționale”.

”Dimpotrivă, puterile care au asemenea resurse, precum China, promovează ideea unei (noi) ordini globale, post americane”, consideră Severin.

Aici merită introdus un comentariu – poate că Moscova, singura care a avut nu numai puterea, dar și responsabilitatea unui pol mondial, nu mai vrea să se încarce cu o asemenea greutate. Moscova a însemnat un centru de putere pe toate planurile, mai ales ideologic – factor care, așa cum sublinia și Adrian Severin într-un capitol anterior, a avut o însemnătate decisivă mult timp.

Acum avem, confruntarea dintre tabăra Trump și tabăra Biden / Harris adică, spune Severin, ”a fost în principal aceea dintre viziunea naționalistă și cea globalistă” – viziuni care ”au scindat societatea și clasa politică americană”.

Atenție și la una dintre cele mai interesante teorii, care pune într-o lumină ridicolă SUA: ”Să fi avut loc sub ochii noștri, orbiți de spectacolul faptului divers, prima confruntare dintre Rusia și China, desfășurată pe teritoriul SUA?”.

Argumente sunt aduse chiar de Trump și Biden – ””democrații l-au acuzat pe Trump de conivențe cu Rusia, iar republicanii pe Biden de sprijin chinez… poate nu întâmplător”, scrie Severin.

”Se poate spune că, măcar la nivelul simbolurilor și ideologiilor lucrurile așa au stat, prefigurând evoluțiile viitoare ale realității politice”, consideră Severin. ”În acest sens, nu este de mirare nici faptul că echipa Biden a primit sprijin din partea Europei germane, tot mai apropiată de China, care nu atât revenirea Americii în fruntea lumii occidentale, promise de Joe Biden, o dorește, ci eradicarea naționalismului american, iar în subsidiar dispariția ordinii mondiale americane, în favoarea unei ordini tot globale, dar post-americane”.

În pași concreți, Severin apreciază că, în măsura în care viziunea globalistă intrinsecă mandatului administrației Biden / Harris are câștig de cauză, ”ne putem aștepta la punerea ideii naționale sub presiuni sporite și, odată cu aceasta, la un refuz al democrației, simultan cu instalarea unei dictaturi culturale și politice a digitalizării; digitalizare transformată din mijloc în scop și din facilitator al vieții sociale în mod de viață socială”.

Și vine întrebarea cea de pe urmă, impunând o concluzie a excelentei analize: ”Cum va arăta această lume nouă?”.

Uitați-vă în jur! Semnele ei au răsărit – ne îndeamnă la observație și gândire Severin.

”Va fi, din câte ne putem da seama, austeră, frugală, uniformizată, colectivistă (nu comunitaristă) dar desocializată, agnostică, iliberală, cu multe obligații individuale și foarte puține drepturi și, desigur, digitalizată”, scrie Adrian Severin.

Și, atrage atenția omul politic – ”întrucât direcția este obiectivă, nu are rost nici să ne înspăimântăm nici să ne revoltăm”.

Atunci, care este soluția? ”Trebuie să optimizăm și să ne adaptăm”, ne sfătuiește Adrian Severin.

”Lumea pe care o știm, moare. O nouă lume se naște. Nu este pe placul nostru. Se pare, însă, că pendulul istoriei nu poate fi oprit” – este concluzia analizei lui Adrian Severin.

Așadar, să vedem mâine cum răsar zorii minunatei lumi noi. Eventual (re)citindu-l pe Huxley. 

414
Tagurile:
Adrian Severin
Tematic
Severin: CE este în spatele atacurilor lui Iohannis la PSD!
Ciolacu, băgat la mijloc de Năstase și Severin: ”E perspectiva ivirii unui PSD după PSD”
Severin: ”CTP s-a născut în imposibilitatea de a fi castrat”

Загрузка...