Parada portului popular românesc de la Cernăuți (2016)

O nouă amenințare pentru români din Cernăuți: ucraineana devine obligatorie

124
(reînnoit 16:41 22.02.2018)
Utilizarea limbii ucrainene va deveni una obligatorie în orașul Cernăuți, a dispus consiliul orășenesc

BUCUREȘTI, 22 feb — Sputnik. Consiliul orășenesc din Cernăuți a adoptat o decizie prin care limba ucraineană devine una obligatorie în toate domeniile de activitate, anunță RIA Novosti.

"A stabili că pe teritoriul orașului Cernăuți denumirile instituțiilor, întreprinderilor, organizațiilor, afișe, panouri, anunțurile publice, orice formă de reclamă se realizează în limba ucraineană", a declarat în cadrul ședinței organului reprezentativ consilierul orășenesc din partea fracțiunii Svoboda, Andrei Iliuk.

Decizia adoptată la ședința organului reprezentativ local presupune că în sfera serviciilor va fi utilizată doar limba de stat. În afară de aceasta, pe teritoriul orașului, meniurile, biletele, bonurile fiscale și etichetele trebuie să fie exclusiv în limba ucraineană.

În același timp, proiectul votat presupune arborarea pe toate clădirile publice, întreprinderi, organizații, indiferent de forma de proprietate, a drapelului roșu-negru, simbolul mișcărilor naționaliste ucrainene.

Proiectul a fost adoptat cu o majoritate de voturi ale consilierilor.

În prezent, potrivit recensământului populației din 2014, în Cernăuți comunitatea etnicilor români reprezintă aproximativ 14 mii de persoane.

Anterior, în Rada Supremă de la Kiev a fost înregistrat un proiect de lege "Cu privire la limba de stat" care prevede utilizarea exclusivă a limbii ucrainene în toate sferele de activitate. De asemenea, proiectul stipulează că limba ucraineană trebuie să devină obligatorie pentru organele centrale și locale, precum și în toate instituțiile de învățământ.

După lovitura de stat din 2014, Rada Supremă a abrogat legea din anul 2012 cu privire la principiile politicii lingvistice de stat, care oferea posibilitatea de a oferiri unei sau altei limbi a minorităților etnice a statului de limbă regională. În 2013, în mai multe localități cu populație preponderent românească limba românească a obținut statutul de limbă regională.

124
Tagurile:
consiliul orășenesc, limba ucraineană, Ucraineni, decizie, Andrei Iliuk, Cernăuți, Ucraina
Тема:
Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (53)
Tematic
România începe anul cu o ofensivă diplomatică: Meleșcanu pleacă la Cernăuți
Înscenare și revoltă la Cernăuți: extremiștii ucrainieni fac presiuni
Orașul Cernăuți va redeveni românesc pentru o zi
Berlin, Germania

Românii din Germania, măsură anunţată: bonusuri pentru familii - 300 de euro / copil

495
În Germania, a fost anunţat un plan de relansare economică, de 130 de miliarde de euro, pentru anii 2020 şi 2021, printre măsuri fiind şi un bonus familial de 300 de euro pentru fiecare copil. Ce condiţii trebuie îndeplinite.

BUCUREŞTI, 4 iun – Sputnik, Doina Crainic. Planul de relansare economică anunţat de cancelarul german Angela Merkel presupune alocarea a 130 de miliarde de euro pentru anii 2020 şi 2021, pentru a stimula economia germană grav afectată de pandemie.

Planul include şi acordarea unui bonus familial de 300 de euro pentru fiecare copil care beneficiază de alocație Kindergeld, în scopul sprijinirii familiilor și, în același timp, al stimulării cererii în sectorul vânzărilor cu amănuntul.

Ajutorul va fi plătit odată cu alocația Kindergeld în mod automat o singură dată în una din lunile următoare, probabil în iulie, potrivit ziarulromanesc.de.

Totuşi, măsura a avut parte şi de critici, astfel, președinta asociației sociale VdK, Verena Bentele, susține că ar fi trebuit acordat numai familiilor nevoiașe.

Alte măsuri prevăzute de planul de relansare includ reducerea temporară a TVA-ului de la 19% la 16%, de la 1 iulie până la 31 decembrie 2020, reducerea costului energiei electrice, o primă de cumpărare a mașinilor electrice de până la 6.000 de euro și alte măsuri care vizează sprijinirea familiilor, a angajaților, companiilor și municipalităților.

495
Tematic
Germania, avertizare către populaţie: băuturi răcoritoare cu otravă în două supermarketuri
Tot ce se schimbă în Germania în iunie 2020 – bonusuri pentru familii şi alte veşti bune
Germania: 40 de persoane interogate de procurori pentru postări în rețele de socializare

Загрузка...
Nelu Tătaru

Tătaru, vești rele pentru românii care se întorc din Grecia și Bulgaria

214
Ministrul Sănătății îl contrazice pe ministrul Economiei, Virgil Popescu, în privința eliminării perioadei de izolare de 14 zile, începând cu 15 iunie, pentru românii care se întorc din vacanță.

BUCUREȘTI, 4 iun = Sputnik, Georgiana Arsene. Românii care se întorc din vacanțele petrecute în Bulgaria și Grecia au șanse mari să intre în carantină, deși, inițial, se vehiculase ideea potrivit căreia se elimină perioada de izolare de 14 zile începând cu data de 15 iunie 2020.

Șomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă
© Sputnik / Руслан Кривобок

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a precizat că în Bulgaria și Grecia sunt șanse mai mici de infectare cu coronavirus decât în România. Acesta a subliniat că „orice călătorie suplimentară poate să afecteze cifrele”, chiar dacă cele două țări au o incidență mai mică a infecției.

Întrebat despre acest lucru, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că, din moment ce există acest risc, ce vor face cei care se vor întoarce în România, care stau în izolare? Oficialul a explicat că, în acest moment, la nivelul Comitetului pentru Situații de Urgență se judecă fiecare stat în parte.

”În măsura în care vedem că în acel stat are o rată de cazuri noi la mia de locuitori mică, gândim, prin reciprocitate, și atunci veți vedea și zborurile, să avem cu acele state anumite reguli în care să scoatem autoizolarea la întoarcere, dar încă nu este momentul. Analizăm în această perioadă. Veți vedea spre 15 iunie și deciziile luate”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit digi24.ro.

La momentul de față, dacă românii pleacă în vacanță în Grecia și Bulgaria, la întoarcere intră în izolare pentru o perioadă de 14 zile.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, toate persoanele care vin dintr-o călătorie internațională trebuie să stea în izolare la domiciliu 14 zile.

INSP şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează situaţia din cele două ţări pentru vedea dacă acestea rămân sub coeficientul de risc privind infectarea cu noul coronavirus, adică sub pragul de 4 sau 5, mai punctează sursa citată.

214
Tagurile:
ministrul afacerilor interne, Români, Grecia, Bulgaria, Nelu Tătaru
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Tătaru, scandal monstru: a numit în fruntea unui mare spital… un patron de pompe funebre!
Nelu Tătaru aruncă NUCLEARA – PSD și Gabi Firea vor lua foc!
Arafat și Tătaru reacționează la tendința de refuz a verificării temperaturii în public

Загрузка...

La New York poliția a arestat zeci de persoane în timpul manifestațiilor

0
(reînnoit 21:22 04.06.2020)
Poliția din New York a arestat 60 de persoane din rândul demonstranților care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva abuzurilor polițiștilor în SUA.

Potrivit șefului departamentului de Poliție, protestatarii nu au respectat regimul stării de asediu, în pofida faptului că le-a fost permis să se afle în stradă cu o oră mai mult – până la 21:00.

De asemenea, el a menționat că forțele de ordine acționează tactic și vor întreprinde toate măsurile necesare  pentru a nu admite încălcarea legii de către demonstranții și pentru a menține controlul asupra orașului.

Mai multe detalii aflați din videoclipul nostru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0

Загрузка...