Fațada de la Campidoglio Capitol Hill din Roma

Românii din Italia: drepturile lor ca muncitori acolo. Situaţia îngrijitoarelor

1600
În Italia există cea mai mare comunitate de români din străinătate, iar românii reprezintă cea mai importantă comunitate de imigranţi în această ţară. Este esenţial ca românii să ştie care sunt drepturile lor ca muncitori acolo, având în vedere cazurile de sclavie în care sunt ţinuţi conaţionalii noştri, cazuri ieşite recent la iveală

BUCUREŞTI, 13 feb — Sputnik, Doina Crainic. Este necesar ca românii plecaţi la muncă în Italia să-şi cunoască drepturile ca lucrători acolo. Un număr foarte mare de românce se află acolo ca îngrijitoare, astfel că este important să ştie care le sunt drepturile în 2018 şi de ce este necesar un contract de muncă.

Datele publicate de ISTAT referitoare la muncă nedeclarată sunt alarmante, în special în ceea ce priveşte muncitorii domestici, potrivit portalului italian ebada.it. De fapt, după cum arată cele mai recente statistici ale Institutului, la fiecare 10 lucrători casnici care servesc familiile italiene, 6 muncesc la negru.

Datorită creşterii costului forței de muncă în acest sector, multe familii și angajatori aleg să nu îşi regularizeze situaţia în legătură cu angajaţii lor. Cei mai afectaţi sunt muncitorii, care riscă să îşi piardă toate drepturile pe care le asigură un contract legal, începând de la salariul corect şi sfârşind cu înlesniri, concedii de odihnă și așa mai departe.

În ultimele săptămâni, munca la domiciliu a fost un subiect foarte dezbătut în Italia, având în vedere că asociațiile guvernamentale și profesionale au ajustat, la începutul lunii ianuarie, salariul minim în Contractul colectiv naţional de muncă — CCNL (Il contratto collettivo nazionale di lavoro). De la 1 ianuarie, angajatorii trebuie să plătească salariul minim, majorat cu 4/5 euro, inclusiv suma actualizată care acoperă hrana și cazarea pentru muncitorii domestici.

Citiţi şi: Românii din Italia: salariul minim 2018 creşte pentru îngrijitoare şi menajere >>>

În plus, a fost anulată o hotărâre a Curții Supreme care stabilise — chiar dacă nu se referea în mod expres la îngrijitori — că cele 11 ore de odihnă zilnică datorate lucrătorului trebuie folosite în mod continuu. A reieşit că un singur îngrijitor, angajat atât pentru orele de zi, cât și pentru cele de noapte, nu ar putea face acest lucru în mod legal, deoarece ar lăsa singure persoanele vârstnice sau dependente pentru 11 ore încontinuu.

Drepturile lucrătorului

Dreptul la odihnă și la o plată decentă nu sunt singurele drepturi ale lucrătorului, indiferent de sectorul în care munceşte, intrând aici şi îngrijitoarele, muncitorii casnici și bonele. Al treisprezecelea salariu trebuie platit chiar și în perioadele de absență de la muncă din cauza bolii, accidentelor sau maternităţii, și trebuie plătit odată cu salariul din luna decembrie. Un alt drept este acela care prevede că, în caz de boală, angajatorul acoperă totul (în munca domestică, Istituto Nazionale Previdenza Sociale — Institutul Naţional de Asigurări/Prevederi Sociale din Italia — nu plătește compensaţii).

Pentru lucrătorul bolnav, angajatorul trebuie să plătească jumătate din salariul convenit pentru primele zile de boală și să efectueze plata integrală pentru cele ulterioare. Durata maximă a perioadei de boală plătite de angajator este de 8 zile pentru angajații care au prestat maximum 6 luni de muncă, de 10 zile pentru angajații care se află în serviciu de mai mult de 6 luni, până la 2 ani, și 15 zile pentru persoanele în vârstă. De asemenea, în funcţie de la aceste perioade de muncă, lucrătorul are dreptul de a-i fi păstrat locul de muncă pentru 10, 45 sau 180 de zile.

Un subiect sensibil este reprezentat de concedii, în special pentru că, în această perioadă, familiile sunt forțate să înlocuiască muncitorul. Durata concediilor este de 26 de zile pe an. Pentru perioadele de muncă mai mici de un an, durata concediilor este calculată prin împărțirea celor 26 de zile la lunile de muncă efectivă. În perioada de concediu, salariul plătit va fi egal cu salariul lunar împărțit la 26 pe zi. Cele 26 de zile de concediu nu trebuie să includă zilele de duminică și zilele de sărbătoare.

1600
Tagurile:
Drepturile muncitorilor, îngrijitoare, Români în Italia, Italia
Tematic
Şoferii români din Italia riscă amenzi uriaşe. Ce măsuri trebuie să ia

Italia: noul sistem de culori în funcţie de situaţia epidemiologică zonele roşii

208
(reînnoit 17:28 11.04.2021)
Care sunt regiunile din Italia aflate sub culoarea roşie, portocalie sau galbenă, în funcţie de situaţia epidemiologică, şi în ce zone s-a înregistrat o scădere a cazurilor de infectare cu coronavirus.

BUCUREŞTI, 11 apr – Sputnik. În Italia, sub culoarea roşie sunt patru regiuni: Puglia, care are încă peste 250 de cazuri la 100.000 de locuitori săptămânal, Sardinia, care era în zona albă până acum câteva săptămâni, Valle d’Aosta și Campania.

Restul Italiei se află în zona portocalie, trecerea sub culoarea galbenă, însemnând un nivel de restricţii mult mai scăzut, fiind suspendată până la 30 aprilie, potrivit gazetaromaneasca.com

Totuşi, sunt mai multe regiuni care ar putea trece în curând sub culoarea galbenă, indicele de transmisie (Rt) fiind sub 1, unul dintre criteriile solicitate. Lazio a confirmat scăderea indicelui, până la 0,90 și a înregistrat o scădere a cazurilor noi. De asemenea, Rt sub 1 s-a înregistrat în Abruzzo, Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardia, Marche, Molise, Piemont, Calabria, provinciile autonome Bolzano și Trento.

Veneto (0,96) și Umbria (0,97) ating nivelul critic 1. Rt nu este singura valoare de care se ţine cont, dar, conform vechilor clasificări de culori, astăzi o bună parte a Italiei ar fi în zona galbenă, potrivit Il Messaggero.

Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a semnat noile ordonanțe în vigoare de luni pentru regiunile Calabria, Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardia, Piemont și Toscana, care devin portocalii, și pentru regiunea Sardinia, care trece în zona roșie.

În cele șase regiuni care vor beneficia de tranziția la niveluri mai puțin stricte de blocare, are loc o relaxare care afectează în total cel puțin 25 de milioane de italieni.

Vineri au fost înregistrate 18.938 de cazuri noi, iar numărul de decese rămâne uriaș: 718 vineri, dar acest număr este influențat de cele peste 200 de decese care au fost raportate târziu de regiunea Sicilia. Cifrele arată însă o îmbunătăţire lentă.

Astfel, RT național este acum constant sub 1 (0,92), incidența scade (210,8 la nivel național acum, faţă de peste 232 săptămâna precedentă) şi doar patru regiuni au un nivel ridicat de risc (Liguria, Toscana, Puglia și Valle d’Aosta).

208
Tagurile:
Italia, restrictii

Загрузка...
Roma

Românii din Italia: bonusul pentru părinţii care lucrează poate fi solicitat de astăzi

319
Serviciul online pentru solicitarea bonusului de babysitter este activ de astăzi, anunţă Istituto Nazionale Previdenza Sociale (INPS), reamintind sumele şi categoriile de persoane care au dreptul la bonus.

BUCUREŞTI, 8 apr – Sputnik. INPS a anunțat deschiderea serviciului online prin care poate fi solicitat bonusul de babysitting.

Potrivit instituției, cererea poate fi depusă prin intermediul site-ului www.inps.it, utilizând serviciul online „Servicii bonus de babysitting” („Bonus servizi di babysitting”), sau prin intermediul organismelor Patronati, folosind serviciile gratuite ale acestora. Pentru serviciul online va fi necesar să aveți un SPID de cel puțin nivelul 2, Carte de identitate electronică (CIE), Card de serviciu național (CNS) sau un PIN de tip dispozitiv emis de Institut, potrivit Sputnik Italia

Cine poate solicita bonusul

Lucrătorii independenți înregistrați la INPS, cei din sectorul „Gestione separata” și cei din sectorul de sănătate public sau privat acreditat (medici și asistenți medicali, inclusiv obstetricieni, tehnicieni de laborator biomedical, tehnicieni de radiologie medicală, lucrători sociali și de sănătate și asistenți de urgență 118) pot solicita bonusul pentru o sumă de până la 100 de euro pe săptămână în cazul copiilor sub 14 ani aflaţi în învățământ la distanță sau în carantină.

Bonusul poate fi solicitat și de lucrătorii din sectorul securității, apărării și salvării din sectorul public angajați pentru a răspunde nevoilor legate de urgența epidemiologică Covid-19.

Bonusul poate fi utilizat până la 30 iunie 2021 și suma va fi plătită prin Cartea de familie. Alternativ, poate fi furnizat direct solicitantului pentru înscrierea copiilor în centre de vară, servicii socio-educaționale teritoriale, în centre cu funcție educațională și recreativă, precum şi în servicii integrative sau inovatoare pentru copiii mici.

La jumătatea lunii martie, odată cu Decretul de lege nr. 30 aprobat de Consiliul de Miniștri, au fost aduse modificări bonusului de babysitting, pentru a fi oferite o nouă serie de ajutoare pentru sprijinirea părinților care lucrează.

319
Tagurile:
Italia
Tematic
Acord între Rusia, Italia, Spania, Franța și Germania pentru producția comună a Sputnik V
Italia reintră în lockdown de luni – aceste regiuni, sub risc ridicat
Sputnik V este mai popular în Italia decât vaccinurile AstraZeneca și Johnson
În Italia se investighează 8 decese după vaccinarea cu AstraZeneca
Italia lansează vaccinarea obligatorie a angajaților din sănătate
Italia: Erupție spectaculoasă a vulcanului Etna

Загрузка...
Сотрудник лаборатории Научно-исследовательского института скорой помощи имени Н. В. Склифосовского во время проверки биоматериала на наличие новой коронавирусной инфекции.

„Covid-19 este o oportunitate pentru oligarhia globalistă” - VIDEO

0
(reînnoit 18:48 18.04.2021)
Pandemia de Covid-19 a limitat libertățile publice și individuale peste tot pe planetă pe motiv că trebuie oprită circulația virusului. Într-un interviu pentru Sputnik, intelectualul francez Pierre-Yves Rougeyron consideră că e un avantaj pentru „hiperclasa globalistă”.

BUCUREŞTI, 18 apr – Sputnik. „Covidul a permis o întoarcere [a clasei] oligarhice după o lungă perioadă de reapropriere democratică în Occident”, a spus, la microfonul Sputnik France, intelectualul francez Pierre-Yves Rougeyron, jurist și specialist în inteligență economică.

Potrivit acestuia, această „clasă socială de «câștigători» în grad foarte mare ai globalizării” este hotărâtă să „își dezvolte interesele” și „să-și mențină privilegiile”. Aceasta se va întâmpla prin utilizarea epidemiei ca „instrument de guvernare”. „O oportunitate” obţinută prin frică și „menținerea populației într-o stare de groază”.

Editorul dezvoltă ideile eseistului Antonio Furone, autorul cărţii „Oligarchy, crises and folie des grandeurs” („Oligarhia, crizele și megalomania”) (ed. Jean-Cyrille Godefroy). Potrivit acestuia, un „trio” funcționează în această criză: „restricții privind libertățile, anihilarea statului și înrobire prin datorii”. Suficiente elemente pentru a reduce la tăcere „vocea democratică și antioligarhică a unei părți a populației”, întruchipată, înainte de criza epidemică, de „mișcări calificate drept populiste”, precum mişcarea „vestelor galbene” din Franța.

Interlocutorul interviului prezice că aceste două viziuni și sociologii opuse se vor „ciocni”, deoarece, „pentru ca unii să aibă privilegii, alții trebuie să-și strângă cureaua”. „Acest lucru nu se va întâmpla fără tensiuni”, a adăugat Rougeyron.

0
Tagurile:
Oligarhie, COVID-19
Tematic
Mai mult de 3 milioane de decese asociate cu Covid 19
Războiul din sănătate: spitalele Covid au rămas fără bani, bugetul ATI tăiat cu 65 la sută
Voiculescu aruncă NUCLEARA: Morții de COVID-19 - raportați greșit

Загрузка...