Marea Britanie

Brexit. Veste bună pentru românii din UK privind taxele pentru permise de şedere

3842
(reînnoit 21:12 23.01.2018)
Printre propunerile care sunt dezbătute la cel mai înalt nivel în Comisia Europeană, este şi cea privind acoperirea costurilor pentru solicitarea permiselor de şedere în cazul cetăţenilor europeni care doresc să rămână în Marea Britanie după Brexit. Cum intenţionează Bruxelles-ul să ajute cetăţenii europeni

BUCUREŞTI, 23 ian — Sputnik, Doina Crainic. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a dat de înţeles că agreează propunerea ca UE să acopere costul estimat de 72 de lire sterline pentru cetăţenii europeni care vor să solicite permis de şedere permanentă în Marea Britanie după Brexit, potrivit The Guardian.

Ministerul de interne al Regatului Unit a amenințat că va percepe o taxă de 72 de lire sterline din partea cetăţenilor care solicită așa-numitul „statut stabil" în Marea Britanie, prin care li se permite şederea pe durată nedeterminată în această ţară, după Brexit. Solicitanții vor trebui să dovedească faptul că au locuit continuu în Marea Britanie cel puţin cinci ani și că nu au cazier judiciar.

Se pare că președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost de acord cu o sugestie că Bruxelles-ul ar putea acoperi costurile dacă Marea Britanie nu va veni cu o ofertă mai generoasă în timpul negocierilor viitoare din acest an.

Potrivit surselor UE, Juncker a convenit, într-o întâlnire cu grupul de coordonare cu privire la Brexit din cadrul Parlamentului European, să discute personal chestiunea costurilor cu Theresa May. Totuşi, se spune că a recunoscut că este posibil ca Bruxelles-ul să ia în considerare finanțarea costurilor din bugetul UE.

Negociatorii din partea UE și ai Regatului Unit dezbat cu privire la o serie de chestiuni importante rămase încă nesoluţionate — drepturile cetățenilor, acordul financiar și frontiera irlandeză — alături de chestiuni precum Euratom, în legătură cu circulația materialelor nucleare.

Un proiect de tratat care va transpune în limbaj juridic acordurile cu privire la cele trei chestiuni de primă importanţă urmează să fie publicat în câteva săptămâni.

În noiembrie, negociatorul-şef pentru Brexit din partea Parlamentului European, Guy Verhofstadt, a atras atenţia ministrului pentru Brexit din Marea Britanie, David Davis, că o familie formată din cinci membri ar putea să fie obligată să plătească o factură de 360 de lire sterline — „o sumă foarte mare pentru o familie cu venituri mici" — potrivit planului guvernului britanic privind taxele pentru solicitarea permisului de şedere permanentă.

Detaliile complete privind noul proces de trimitere a solicitărilor online vor fi anunțate în câteva zile. Guvernul a declarat că intenționează să perceapă taxe care „nu vor depăşi costul unui paşaport" pentru majoritatea solicitanților.

Cetățenii europeni care au solicitat deja cu succes documentele de ședere permanentă în Regatul Unit nu vor trebui să plătească o taxă suplimentară atunci când vor cere „statut stabil".

Încă nu se ştie cât de mulți dintre cei trei milioane de cetățeni europeni din Regatul Unit vor solicita statut stabil. Numărul ar putea fi mai mare, în urma insistențelor statelor membre din estul şi centrul Europei, care au propus ca termenii acordului privind drepturile cetățenilor din UE după Brexit să îi vizeze pe cei care sosesc în Regatul Unit până la sfârșitul perioadei de tranziție, care poate fi, cel mai devreme, pe 31 decembrie 2020.

3842
Tagurile:
permise de ședere, români, taxe, Brexit, Marea Btitanie, UE
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (644)
Tematic
Brexit: Marea Britanie îi doreşte înapoi pe muncitorii sezonieri români
Brexit: Cum vor putea obţine cetăţenii români statutul de rezident. Noi detalii
Brexit. Românii la muncă în UK: vize pe termen limitat, fără acces la beneficii
BREXIT: Noua strategie a României ce vizează românii din Marea Britanie

Загрузка...