Teodor Meleșcanu și Pavlo Klimkin în cadrul unei întrevederi la Cernăuți

Ucraina se obligă respecte dreptul românilor la educație în limba maternă

150
România și Ucraina vor semna un protocol prin care vor fi asigurate drepturile la educație a etnicilor români din Ucraina. Anunțul a fost făcut în cadrul unei întrevederi între miniștrii de Externe ai României și Ucrainei

BUCUREȘTI, 11 ian — Sputnik. România așteaptă din partea autorităților ucrainene identificarea unor soluții durabile care să răspundă interesului legitim al minorității române din Ucraina de a beneficia de dreptul la educației în limba maternă la toate nivelurile de educație.

O astfel de poziție a fost exprimată de ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu, în cadrul unei întrevederi cu omologul său ucrainean, Pavlo Klimkin, astăzi, 11 ianuarie, la Cernăuți.

Partea română și-a reiterat poziția potrivit căreia articolul 7 al legii educației, în formularea prezentă, are un impact negativ asupra dreptului la educație în limba maternă pentru persoanele care aparțin minorității române.

"Am discutat cu domnul ministru Klimkin pe marginea Opiniei Comisiei de la Veneția și am reamintit că, în discuțiile bilaterale de până acum, inclusiv cele la nivel înalt, partea ucraineană a promis că va prelua în legislația internă recomandările Comisiei de la Veneția", a precizat ministrul român al afacerilor externe.

La discuții a participat și ministrul român al Educației, Liviu Pop, care, împreună cu omologul său ucrainean, Lilia Grinevici, au convenit asupra începerii unor negocieri pe marginea Protocolului de colaborare între Ministerul Educației din România și Ministerul Învățământului și Științei din Ucraina pentru perioada 2017 — 2020. Documentul va include prevederi privind garantarea reciprocă a drepturilor lingvistice ale minorităților naționale de pe teritoriul fiecărui stat.

Cu prilejul vizitei sale în Ucraina, Teodor Meleșcanu s-a întâlnit cu reprezentanți comunității românești din regiune, a participat la ceremonia de inaugurare a școlii cu predare în limba română din localitatea Iordănești și a vizitat liceul „Mihai Eminescu", cu predare în limba română, din localitatea Carapciv, raionul Hliboka.

Teodor Meleșcanu la liceul Mihai Eminescu din Carapciv
Teodor Meleșcanu la liceul Mihai Eminescu din Carapciv

De asemenea, a depus împreună cu ministrul Pavlo Klimkin coroane de flori la monumentele din Cernăuți ale lui Mihai Eminescu și Taraș Shevcenko.

Noua lege a învățământului a intrat în vigoare pe 28 septembrie, urmând să fie implementată etapizat până în anul 2020. Guvernele mai multor state, inclusiv Ungaria și România, au declarat că noua lege încalcă flagrant drepturile minorităților etnice din Ucraina. Moscova, de asemenea, consideră că legea contravine constituției ucrainene și obligațiilor internaționale asumate de Kiev.

150
Tagurile:
legea învățământului, legea educației, ministrul afacerilor externe, Limba română, Pavel Klimkin, Teodor Meleșcanu, Cernăuți, Ucraina, România
Тема:
Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (53)
Tematic
România începe anul cu o ofensivă diplomatică: Meleșcanu pleacă la Cernăuți
Diplomația rusă a comentat situația în jurul legii învățământului din Ucraina
Ministrul de Externe al Ungariei: Ucraina să anuleze legea învățământului
Rusia și Ungaria, îngrijorate de ucrainizarea minorităților etnice din Ucraina
11 state NATO au cerut Ungariei să renunțe la pozițiile ei față de Ucraina
Noi măsuri: Guvernul va sprijini elevii și profesorii români din Ucraina
Berlin, Germania

Românii din Germania, măsură anunţată: bonusuri pentru familii - 300 de euro / copil

514
În Germania, a fost anunţat un plan de relansare economică, de 130 de miliarde de euro, pentru anii 2020 şi 2021, printre măsuri fiind şi un bonus familial de 300 de euro pentru fiecare copil. Ce condiţii trebuie îndeplinite.

BUCUREŞTI, 4 iun – Sputnik, Doina Crainic. Planul de relansare economică anunţat de cancelarul german Angela Merkel presupune alocarea a 130 de miliarde de euro pentru anii 2020 şi 2021, pentru a stimula economia germană grav afectată de pandemie.

Planul include şi acordarea unui bonus familial de 300 de euro pentru fiecare copil care beneficiază de alocație Kindergeld, în scopul sprijinirii familiilor și, în același timp, al stimulării cererii în sectorul vânzărilor cu amănuntul.

Ajutorul va fi plătit odată cu alocația Kindergeld în mod automat o singură dată în una din lunile următoare, probabil în iulie, potrivit ziarulromanesc.de.

Totuşi, măsura a avut parte şi de critici, astfel, președinta asociației sociale VdK, Verena Bentele, susține că ar fi trebuit acordat numai familiilor nevoiașe.

Alte măsuri prevăzute de planul de relansare includ reducerea temporară a TVA-ului de la 19% la 16%, de la 1 iulie până la 31 decembrie 2020, reducerea costului energiei electrice, o primă de cumpărare a mașinilor electrice de până la 6.000 de euro și alte măsuri care vizează sprijinirea familiilor, a angajaților, companiilor și municipalităților.

514
Tematic
Germania, avertizare către populaţie: băuturi răcoritoare cu otravă în două supermarketuri
Tot ce se schimbă în Germania în iunie 2020 – bonusuri pentru familii şi alte veşti bune
Germania: 40 de persoane interogate de procurori pentru postări în rețele de socializare

Загрузка...
Nelu Tătaru

Tătaru, vești rele pentru românii care se întorc din Grecia și Bulgaria

220
Ministrul Sănătății îl contrazice pe ministrul Economiei, Virgil Popescu, în privința eliminării perioadei de izolare de 14 zile, începând cu 15 iunie, pentru românii care se întorc din vacanță.

BUCUREȘTI, 4 iun = Sputnik, Georgiana Arsene. Românii care se întorc din vacanțele petrecute în Bulgaria și Grecia au șanse mari să intre în carantină, deși, inițial, se vehiculase ideea potrivit căreia se elimină perioada de izolare de 14 zile începând cu data de 15 iunie 2020.

Șomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă
© Sputnik / Руслан Кривобок

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a precizat că în Bulgaria și Grecia sunt șanse mai mici de infectare cu coronavirus decât în România. Acesta a subliniat că „orice călătorie suplimentară poate să afecteze cifrele”, chiar dacă cele două țări au o incidență mai mică a infecției.

Întrebat despre acest lucru, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că, din moment ce există acest risc, ce vor face cei care se vor întoarce în România, care stau în izolare? Oficialul a explicat că, în acest moment, la nivelul Comitetului pentru Situații de Urgență se judecă fiecare stat în parte.

”În măsura în care vedem că în acel stat are o rată de cazuri noi la mia de locuitori mică, gândim, prin reciprocitate, și atunci veți vedea și zborurile, să avem cu acele state anumite reguli în care să scoatem autoizolarea la întoarcere, dar încă nu este momentul. Analizăm în această perioadă. Veți vedea spre 15 iunie și deciziile luate”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit digi24.ro.

La momentul de față, dacă românii pleacă în vacanță în Grecia și Bulgaria, la întoarcere intră în izolare pentru o perioadă de 14 zile.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, toate persoanele care vin dintr-o călătorie internațională trebuie să stea în izolare la domiciliu 14 zile.

INSP şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează situaţia din cele două ţări pentru vedea dacă acestea rămân sub coeficientul de risc privind infectarea cu noul coronavirus, adică sub pragul de 4 sau 5, mai punctează sursa citată.

220
Tagurile:
ministrul afacerilor interne, Români, Grecia, Bulgaria, Nelu Tătaru
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Tătaru, scandal monstru: a numit în fruntea unui mare spital… un patron de pompe funebre!
Nelu Tătaru aruncă NUCLEARA – PSD și Gabi Firea vor lua foc!
Arafat și Tătaru reacționează la tendința de refuz a verificării temperaturii în public

Загрузка...

La New York poliția a arestat zeci de persoane în timpul manifestațiilor

0
(reînnoit 21:22 04.06.2020)
Poliția din New York a arestat 60 de persoane din rândul demonstranților care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva abuzurilor polițiștilor în SUA.

Potrivit șefului departamentului de Poliție, protestatarii nu au respectat regimul stării de asediu, în pofida faptului că le-a fost permis să se afle în stradă cu o oră mai mult – până la 21:00.

De asemenea, el a menționat că forțele de ordine acționează tactic și vor întreprinde toate măsurile necesare  pentru a nu admite încălcarea legii de către demonstranții și pentru a menține controlul asupra orașului.

Mai multe detalii aflați din videoclipul nostru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0

Загрузка...