Ultimul sunet

Ucraina va lichida toate școlile românești până în 2020

622
(reînnoit 11:42 07.09.2017)
Toate școlile cu predare în limba română din Ucraina urmează să fie lichidate până în anul 2020

BUCUREȘTI, 6 sept — Sputnik. Ucraina va lichida toate școlile cu predare în limba română până în anul 2020, conform noilor modificări, efectuate de Rada Supremă de la Kiev în seara de 4 septembrie, la legea educației. Noua redacție presupune o treptată ucrainizare forțată a instituțiilor preșcolare și școlare.

Din anul 2018 va fi permisă existența în ciclul primar a claselor cu predare în limba minorităților etnice, iar începând cu clasa a 5-a învățământul va fi efectuat doar în limba ucraineană.

Legea face o excepție pentru "etniile băștinașe" și „minoritățile etnice", cărora li se va permite înființarea unor clase separate în limbile naționale, în cadrul școlilor ucrainene. De asemenea, după anul 2020, educația în limba română ar putea fi permisă doar în unele grupuri separate în cadrul instituțiilor preșcolare ucrainene.

În același timp, noua lege va permite etnicilor români să studieze în limba maternă câteva discipline "în limbile oficiale ale Uniunii Europene", printre care și limba română.

Această prevedere a nemulțumit deputații partidului naționalist Svoboda, care consideră permiterea predării disciplinelor în unele limbi oficiale ale Uniunii Europene ar putea contribui la formarea unor focare de separatism.

"Ați indicat "limbile Uniunii Europene". Știți ce limbi ale Uniunii Europene ne destramă țara? Credeți că avem probleme doar în regiunile din Est? Oare nu avem probleme și în alte regiuni? Iată de ce ar trebui să indicați doar limba engleză", a declarat deputatul Nikolai Levcenko, însă amendamentul lui a fost respins de Rada Supremă.

Potrivit portalului Bucpress, comunitatea românească din Ucraina și-a declarat deja nemulțumirea față de legea adoptată de Parlamentul de la Kiev, mai ales "în contextul „încălzirii” relațiilor bilaterale româno-ucrainene și sprijinului acordat de București statului vecin și prieten – Ucraina".

Românii din Ucraina au semnat un Apel către șeful statului ucrainean Petro Poroșenko, în care solicită respingerea prin veto a acestei legi, considerând-o una care ar putea genera noi conflicte, nemulțumiri sociale și instabilitate în țară, anunță sursa citată.

Românii vor putea studia în limba maternă conform regulilor vechi până pe 1 septembrie 2020. În prezent în Ucraina există 63 de școli cu predare în limba română.

622
Tagurile:
etnicii români, legea educației, români, școli, Educație, Limba română, Ucraina
Тема:
Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (53)
Berlin, Germania

Românii din Germania, măsură anunţată: bonusuri pentru familii - 300 de euro / copil

506
În Germania, a fost anunţat un plan de relansare economică, de 130 de miliarde de euro, pentru anii 2020 şi 2021, printre măsuri fiind şi un bonus familial de 300 de euro pentru fiecare copil. Ce condiţii trebuie îndeplinite.

BUCUREŞTI, 4 iun – Sputnik, Doina Crainic. Planul de relansare economică anunţat de cancelarul german Angela Merkel presupune alocarea a 130 de miliarde de euro pentru anii 2020 şi 2021, pentru a stimula economia germană grav afectată de pandemie.

Planul include şi acordarea unui bonus familial de 300 de euro pentru fiecare copil care beneficiază de alocație Kindergeld, în scopul sprijinirii familiilor și, în același timp, al stimulării cererii în sectorul vânzărilor cu amănuntul.

Ajutorul va fi plătit odată cu alocația Kindergeld în mod automat o singură dată în una din lunile următoare, probabil în iulie, potrivit ziarulromanesc.de.

Totuşi, măsura a avut parte şi de critici, astfel, președinta asociației sociale VdK, Verena Bentele, susține că ar fi trebuit acordat numai familiilor nevoiașe.

Alte măsuri prevăzute de planul de relansare includ reducerea temporară a TVA-ului de la 19% la 16%, de la 1 iulie până la 31 decembrie 2020, reducerea costului energiei electrice, o primă de cumpărare a mașinilor electrice de până la 6.000 de euro și alte măsuri care vizează sprijinirea familiilor, a angajaților, companiilor și municipalităților.

506
Tematic
Germania, avertizare către populaţie: băuturi răcoritoare cu otravă în două supermarketuri
Tot ce se schimbă în Germania în iunie 2020 – bonusuri pentru familii şi alte veşti bune
Germania: 40 de persoane interogate de procurori pentru postări în rețele de socializare

Загрузка...
Nelu Tătaru

Tătaru, vești rele pentru românii care se întorc din Grecia și Bulgaria

218
Ministrul Sănătății îl contrazice pe ministrul Economiei, Virgil Popescu, în privința eliminării perioadei de izolare de 14 zile, începând cu 15 iunie, pentru românii care se întorc din vacanță.

BUCUREȘTI, 4 iun = Sputnik, Georgiana Arsene. Românii care se întorc din vacanțele petrecute în Bulgaria și Grecia au șanse mari să intre în carantină, deși, inițial, se vehiculase ideea potrivit căreia se elimină perioada de izolare de 14 zile începând cu data de 15 iunie 2020.

Șomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă
© Sputnik / Руслан Кривобок

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a precizat că în Bulgaria și Grecia sunt șanse mai mici de infectare cu coronavirus decât în România. Acesta a subliniat că „orice călătorie suplimentară poate să afecteze cifrele”, chiar dacă cele două țări au o incidență mai mică a infecției.

Întrebat despre acest lucru, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că, din moment ce există acest risc, ce vor face cei care se vor întoarce în România, care stau în izolare? Oficialul a explicat că, în acest moment, la nivelul Comitetului pentru Situații de Urgență se judecă fiecare stat în parte.

”În măsura în care vedem că în acel stat are o rată de cazuri noi la mia de locuitori mică, gândim, prin reciprocitate, și atunci veți vedea și zborurile, să avem cu acele state anumite reguli în care să scoatem autoizolarea la întoarcere, dar încă nu este momentul. Analizăm în această perioadă. Veți vedea spre 15 iunie și deciziile luate”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit digi24.ro.

La momentul de față, dacă românii pleacă în vacanță în Grecia și Bulgaria, la întoarcere intră în izolare pentru o perioadă de 14 zile.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, toate persoanele care vin dintr-o călătorie internațională trebuie să stea în izolare la domiciliu 14 zile.

INSP şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează situaţia din cele două ţări pentru vedea dacă acestea rămân sub coeficientul de risc privind infectarea cu noul coronavirus, adică sub pragul de 4 sau 5, mai punctează sursa citată.

218
Tagurile:
ministrul afacerilor interne, Români, Grecia, Bulgaria, Nelu Tătaru
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Tătaru, scandal monstru: a numit în fruntea unui mare spital… un patron de pompe funebre!
Nelu Tătaru aruncă NUCLEARA – PSD și Gabi Firea vor lua foc!
Arafat și Tătaru reacționează la tendința de refuz a verificării temperaturii în public

Загрузка...

La New York poliția a arestat zeci de persoane în timpul manifestațiilor

0
(reînnoit 21:22 04.06.2020)
Poliția din New York a arestat 60 de persoane din rândul demonstranților care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva abuzurilor polițiștilor în SUA.

Potrivit șefului departamentului de Poliție, protestatarii nu au respectat regimul stării de asediu, în pofida faptului că le-a fost permis să se afle în stradă cu o oră mai mult – până la 21:00.

De asemenea, el a menționat că forțele de ordine acționează tactic și vor întreprinde toate măsurile necesare  pentru a nu admite încălcarea legii de către demonstranții și pentru a menține controlul asupra orașului.

Mai multe detalii aflați din videoclipul nostru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0

Загрузка...