Самоходная пусковая установка 9П78-1 Искандер-М во время демонстрации ходовых и огневых возможностей на полигоне Алабино

ʺZonă interzisăʺ pentru NATO: ʺIskandereleʺ rusești au fost echipate cu rachete noi

1149
(reînnoit 18:05 03.06.2021)
Dezvoltarea tehnologiilor avansate de armamente în Rusia are ca scop limitarea potențialilor agresori și păstrarea păcii.

Unul dintre instrumentele de consolidare a stabilității rămâne a fi complexul de rachete operativ-tactic ʺIskander-Mʺ care, odată cu trecerea timpului, își sporește capacitățile de luptă. Noile rachete stealth ghidate vor deveni cu siguranță o durere de cap pentru potențialul adversar.

Complexul de rachete operativ-tactic multifuncțional ʺIskander-Mʺ a fost echipat cu o nouă rachetă aerobalistică de înaltă precizie, complet invizibilă pentru radarele inamice, ghidată pe tot parcursul zborului, capabilă să efectueze manevre complexe și să distrugă ținte la o distanță de până la 500 km. A fost creat un sistem de control mai avansat. De asemenea, au fost folosite pe scară largă materiale compozite în construcția acesteia. Noua rachetă stealth va menține, în mod previzibil, o viteză de croazieră de peste 7500 km/h (500 km – în patru minute), precum și principalele opțiuni de echipare a focosului – înalt explozibil, de tip cluster și special (nuclear). Anterior, linia de muniție a complexelor ʺIskanderʺ a inclus cinci modificări ale rachetelor aerobalistice și două tipuri de rachete de croazieră.

Pe 27 mai, la o întâlnire dedicată apărării, președintele rus Vladimir Putin a remarcat superioritatea tehnologică și de luptă a complexului ʺIskanderʺ față de omologii săi străini. Potrivit strategilor NATO, complexul de rachete operativ-tactic ʺIskander-Mʺ intră în top-3 cele mai periculoase tipuri de arme rusești, împreună cu sistemul de rachete S-400 ʺTriumfʺ și complexul de rachete de coastă ʺBastionʺ. În același timp, complexele ʺIskanderʺ își măresc în mod constant capacitățile de luptă și însușesc cu succes teatrele de război terestre și navale în diferite latitudini geografice. De asemenea, complexul a fost testat în condiții de luptă pe teritoriul Republicii Arabe Siriene. Potrivit experților, potențialul de modernizare va permite complexului ʺIskanderʺ să rămână cel mai bun din lume până în 2030.

Anterior, Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat despre reînarmarea tuturor celor zece brigăzi de rachete cu complexele de rachete operativ-tactice ʺIskander-Mʺ, precum și formarea a încă trei brigăzi de rachete noi. Industria rusă de apărare produce anual te două seturi de brigadă. Versiunea de export a complexului – ʺIskander-Eʺ (raza de acțiune – până la 280 km) se află în serviciul Armeniei și Algeriei.

Capacitățile de luptă

ʺIskanderʺ a fost conceput pentru a distruge obiectivelor deosebit de importante ale forțelor inamice – posturile de comandă, lansatoarele de rachete antiaeriene și rachetele cu rază medie de acțiune cu focoase nucleare, aerodromurile, navele de război și alte ținte.

Setul de brigadă ʺIskander-Mʺ este alcătuit din 51 de vehicule, inclusiv 12 lansatoare, 12 vehicule auxiliare (de transport și încărcare), 11 vehicule de comandă-post și 14 vehicule de asigurare a funcționalității. În două minute, brigada este capabilă să lanseze 24 de rachete (înainte de reîncărcare), o salvă a brigăzii întărite – cu 32 de rachete.

Rachetele aerobalistice ʺIskanderʺ (greutate – 3,8 tone, lungime – 7,2 m) zboară de-a lungul traiectoriilor cvasibalistice la altitudini de până la 50 km, rachetele de croazieră zboară spre țintă la o altitudine de 6-7 metri, analizând relieful. Parcurg 500 km în 4 minute, abătându-se de la țintă cu cel mult 1 metru. Suprafața reflectantă și traiectorie complexă nu lasă nicio șansă sistemelor de apărare antiaeriană-antirachetă existente și viitoare. Rachetele sunt capabile să manevreze activ cu supraîncărcări de până la 30g, traiectoriile lor fiind complet imprevizibile. Este aproape imposibil să calculezi punctul de întâlnire anticipat și să interceptezi rachetele complexului ʺIskanderʺ. Nicio altă rachetă operativ-tactică din lume nu posedă astfel de caracteristici.

Lansarea unei rachete balistice de pe o navă rusă
© Sputnik / Пресс-служба Минобороны РФ

Sistemul de control al brigăzii de rachete ʺIskander-Mʺ asigură utilizarea efectivă în luptă grație integrării și automatizării principalelor procese de pregătire și efectuare a loviturilor cu rachete (recunoaștere, pregătirea misiunilor de zbor, desemnarea țintei, controlul luptei, lansarea și ghidarea rachetelor spre ținte). Atunci când este integrat cu sistemul automat de comandă și control al trupelor, complexul operativ-tactic ʺIskander-Mʺ este capabil să primească, în timp real, țintele desemnate de la aviație, flotă, trupele de spionaj și UAV-uri și să lovească țintele mobile de pe mare (cu o ajustare a cursului și a vitezei navelor inamice).

Primele lovituri ale complexelor ʺIskanderʺ asupra țintelor navale a avut loc în Districtul militar Sud în vara anului 2020 – ca răspuns la dezvoltarea tacticii ofensive a potențialului inamic și la exersarea diverselor opțiuni de debarcare a trupelor NATO în regiunile Mării Baltice și a Mării Negre. Împreună cu complexele de coastă ʺBalʺ și ʺBastionʺ (cu o rază de acțiune de 260 km și, respectiv, de 350 km), puternicul complex ʺIskanderʺ este capabil să consolideze apărarea costieră eșalonată și să facă granițele maritime ale țării de necucerit. Trebuie remarcat faptul că desfășurarea permanentă a brigăzii complexului de rachete operativ-tactic ʺIskander-Mʺ în regiunea Kaliningrad este legată de creșterea activității militare NATO în regiunea Baltică, aceasta fiind reacția Rusiei la pregătirile agresive ale ʺpartenerilorʺ.

Complex de inferioritate

Zece brigăzi de rachete cu ʺIskanderʺ sunt capabile să efectueze o salvă de aproape 300 de rachete de înaltă precizie și să o repete după reîncărcarea promptă a lansatoarelor. Această armă puternică nu este concepută pentru agresiune, dar provoacă totuși o iritare constantă la NATO. Nu numai din cauza faptului că nu au cu ce răspunde – complexul de rachete operativ-tactic ʺIskander-Mʺ depășește cei mai buni analogi străini (Lance, ATACMS, Pluton) în ceea ce privește precizia, viteza de pregătire a rachetelor pentru lansare și alte caracteristici. Iar Statele Unite și-au abandonat propriul analog al complexului de rachete operativ-tactic, pentru că, pur și simplu, nu au fost în stare să-l dezvolte.

© Sputnik / Ministry of defence of the Russian Federation

Principalele avantaje ale complexului ʺIskander-Mʺ – mobilitatea strategică, ʺinvizibilitateaʺ în timpul serviciului și efectuării atacurilor, calculul și introducerea unei misiuni de zbor automat, o mare probabilitate de a îndeplini o misiune de luptă în condiții de contramăsuri de foc și radioelectronice este o problemă de nerezolvat pentru orice agresor.

Conform doctrinei NATO, ʺIskander-Mʺ reprezintă un mijloc de a crea o ʺzonă de acces interzisʺ A2/AD (anti-access and area denial), forțele Alianței nu pot acționa în raza de distrugere (500 km) fără riscul de a se alege cu ʺdaune inacceptabileʺ. Iar probabilitatea unui atac tactic-nuclear îi descurajează și mai mult pe ʺparteneriʺ.

În același timp, zborurile planificate ale bombardierelor strategice ale Forțelor Aeriene ale SUA deasupra regiunii Baltice, precum și bombardamentele de antrenament ale poligoanelor din regiunea Baltică, în apropierea orașului Sankt Petersburg, au devenit ceva obișnuit.

Statele Unite numesc armele nucleare cu o rază de distrugere mai mică de 5500 km nestrategice (logica este clară: dacă nu zboară peste ocean, atunci este tactică), dar acest lucru nu îi ʺîncălzeșteʺ pe aliații europeni.

1149
Tagurile:
Iskander, NATO
Tematic
Dezvăluire: SMS care pregătește racheta Iskander de start
Ce este în neregulă cu declarațiile lui Pașinean privind complexul «Iskander»?
Cum declarația lui Pașinean despre complexele "Iskander" a divizat Armenia: Ce spune Rusia
Визит министра обороны РФ С. Шойгу в Молдавию

Transnistria spulberă iluziile NATO

13
(reînnoit 12:04 21.06.2021)
Sarcina principală a militarilor ruși și, în special, a batalionului de puști motorizate al Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria este menținerea păcii în Zona de securitate în componența Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Intensificarea planificată a activităților de instruire militară în cadrul Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria mărturisește intenția fermă a Federației Ruse de a păstra pacea pe pământul Moldovei, de a suprima orice provocări și recurențe ale unui conflict armat în regiune.

Instruirea militară de vară a Districtului militar de Vest ia amploare în Rusia. Intensificarea exercițiilor este observată și în cadrul Grupului operațional al Forțelor armate ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, care este subordonat Districtului militar de Vest. În conformitate cu planul de pregătire pentru luptă a trupelor districtului, pe 16 iunie a avut loc o lecție specială la poligonul militar de tragere cu cercetași, care a efectuat un marș în spatele inamicului convențional. Grupul de cercetare a exersat un asalt silențios al postului de observație și a luat santinele în calitate de prizonieri fără a împușca deloc, iar după a distrus postul de comandă al inamicului convențional. Când s-au retras în pozițiile lor, cercetașii au folosit o perdea de fum și mijloace de simulare a unui atac artileristic (aproximativ 1000 de unități), pentru a dezorienta și dezorganiza inamicul. Specialiștii au demonstrat un nivel înalt de pregătire.

Cu o zi mai devreme, în Transnistria au avut loc exerciții programate cu echipajele vehiculelor de luptă și subunitățile de semnalizare ale Grupului operațional al Forțelor armate ruse. La punctele de instruire ale poligonului militar de tragere al Grupului operațional al Forțelor armate ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, echipajele de transportoare blindate pentru trupe și vehicule blindate de cercetare și patrulare au exersat normativele privind pregătirea artileristică. Pe traseu, a fost creat un aranjament de ținte pentru a putea trage din toate tipurile de arme (mitralierele KPVT și PKT, lansatoarele de grenade RPG-7 și AGS-17) în toate modurile posibile: în mișcare, de pe loc, cu opriri. Echipajele au distrus cu succes țintele inamice, care imitau un transportor blindat pentru trupe, un grup de infanterie în acțiune, un lansator manual de grenade anti-tanc și un echipaj destinat deservirii mitralierelor. La momentul tragerii, țintele se aflau la o distanță de la 300 până la 1000 de metri.

Lecția privind comunicarea cu personalul militar al Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria a avut drept temă desfășurarea și închiderea stațiilor de lucru, a vehiculelor de comandă și control și a liniilor de comunicații prin cablu. Semnalizatorii militari au exersat acțiuni privind desfășurarea mijloacelor de comunicații și stabilirea legăturii cu un centru staționar de comunicații prin cablu și radioreleu, precum și măsuri organizatorice și tehnice pentru a proteja mijloacele de comunicații de interceptări radio din partea inamicului, pentru a asigura comanda și controlul continuu și durabil al subunităților. S-a dovedit a fi deosebit de dificilă exersarea acțiunilor în caz de accidente de luptă și avarii ale echipamentelor de comunicații. Rezultatele lecției au confirmat pregătirea subunităților de comunicare ale Grupului operațional al Forțelor armate ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova de a îndeplini sarcinile care le sunt încredințate.

Situația din Europa de Est este instabilă, Pentagonul și NATO manevrează în mod constant și foarte periculos în regiunea Mării Negre. Cineva ar putea avea impresia că Grupul operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria se pregătește de război. Cu toate acestea, sarcina principală a militarilor ruși și, în special, a batalionului de puști motorizate al Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria este menținerea păcii în Zona de securitate în componența Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. Atragem atenția la faptul că, de aproape 29 de ani, în Moldova se trage doar asupra țintelor de la poligon, acesta fiind meritul trupelor ruse de menținere a păcii.

Nu vor ceda pozițiile

Unii experți și parlamentari moldoveni au încercat să asocieze intensificarea evenimentelor militare din Transnistria cu concentrarea pe scară largă a unităților armatei ucrainene în Donbas și la granița cu Crimeea, precum și cu transferul "oglindit" al mai multor divizii și al Armatei 58-a a Forțelor Armate ale Federației Ruse.  Se pare că încă în aprilie se auzeau motoarele transportoarelor blindate ruse de trupe în zona aerodromului militar din Tiraspol, care se află la aproximativ 10 km de granița cu Ucraina. În acest mod, subunitățile Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria s-ar fi pregătit să "asalteze Kiev-ul" din vest. Numai o imaginație hipertrofiată ne-ar permite să ne imaginăm cum un contingent relativ mic de trupe rusești (aproximativ 2000 de oameni) din regiunea transnistreană a Republicii Moldova ar ataca brusc Odesa ucraineană și alte regiuni de mai deparet. Grupul operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria îndeplinește două sarcini foarte specifice – desfășoară activități de menținere a păcii și păzește arsenalul cu muniții din apropierea satului Cobasna. Pentru alte operațiuni, Rusia are alte formațiuni, forțe și mijloace militare.

Șeful Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria, Dmitrii Zelenkov, a declarat anterior: "Noi nu suntem aici pentru a ne angaja în ostilități, ci pentru a desfășura operațiunea de menținere a păcii. Și în al doilea rând – pentru a păzi obiectele extrem de importante. Să luptăm – nu există o altfel de sarcină. Cu toate acestea, poate exista întotdeauna o amenințare de atac asupra unui soldat rus. Nu avem nevoie de artilerie, de arme de înaltă precizie. Personalul și echipamentele ne ajung pentru a desfășura operațiunea de menținere a păcii".

Caracterul de menținere a păcii, antiterorist, al sarcinilor Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria înseamnă că, într-o situație de izbucnire în Transnistria a unor ostilități grave cu forțe inamice superioare, subunitățile rusești vor fi nevoite să reziste pentru o perioadă de timp, până la sosirea întăririlor. Și nu vor ceda pozițiile lor, deoarece recrutarea Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria se efectuează în principal în detrimentul locuitorilor (jumătate din cei 465 de mii de locuitori ai Transnistriei sunt cetățeni ai Rusiei). Cum vor veni întăririle din Districtul militar de Vest sau din Districtul militar de Sud este un subiect separat, posibil prin parașutare sau debarcare, dar potențialul inamic nu trebuie să nutrească iluzii în acest sens. "Legea vaselor comunicante" va funcționa, la fel ca și în august 2008, în timpul operațiunii de cinci zile de forțare a Georgiei la pace.

Arsenal de nerecuperat

În iulie 1992, Rusia a oprit agresiunea armată a Moldovei împotriva Transnistriei, pe care mai multe comisii de conciliere, cu participarea reprezentanților internaționali, nu au reușit să o oprească. Numai militarii ruși au reușit să oprească vărsarea de sânge. Sub egida Federației Ruse, la operațiunea de menținere a păcii – pe baza acordurilor interstatale – participă Transnistria și Republica Moldova, precum și un grup de observatori militari din Ucraina.

Militarii ruși sunt nevoiți să păzească nu numai pacea, ci și un imens arsenal de muniții de pe timpurile URSS-ului lângă satul Cobasna, care nu poate fi transportat. Este periculos să se distrugă la fața locului 20 de mii de tone de rachete și obuze. În caz de explozie, raza de dispersie va fi de 40 de kilometri. În același timp, Moldova și Ucraina blochează rotația forțelor de menținere a păcii ruse – încalcă acordul, potrivit căruia în Transnistria au fost introduse forțele de menținere a păcii (în prezența șefului OSCE, acest document a fost semnat de președinții Rusiei și Moldovei). Chișinăul încearcă să lichideze misiunea de menținere a păcii "cu pași mici", fără a se retrage din acordul de pace din 1992. În exercițiile recente ale forțelor speciale românești și americane pe teritoriul Republicii Moldova se întrevede și un scenariu de forță. Conform acordului dintre Chișinău și București, România poate trimite trupe și echipament militar în Moldova pentru operațiuni comune.

Pe de altă parte, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a afirmat în repetate rânduri că republica nerecunoscută este categoric împotriva retragerii Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria. Prezența trupelor rusești în Transnistria de aproape 29 de ani a contribuit la păstrarea păcii pe ambele maluri ale Nistrului și a creat condiții pentru procesul de negociere și dialog politic.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei numește planurile de retragere a Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria o încercare de a submina eforturile de soluționare pașnică. Înclinarea în continuare a Moldovei spre NATO și retragerea ipotetică a forțelor de menținere a păcii ruse (așa cum și-o imaginează unii politicieni și lideri militari din Chișinău, București, Kiev, Bruxelles, Washington) este extrem de periculoasă pentru regiune. Escaladarea regională pentru accelerarea "atlantizării" Republicii Moldova este complet neconstructivă. Mai bine să negociezi într-un mod amiabil.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu poziția redacției Sputnik Moldova

13
Tagurile:
Transnistria

Загрузка...
Президент РФ Владимир Путин

"Putin - președinte al SUA!": Occidentul discută interviul liderului rus

1447
Milioane de oameni din întreaga lume discută interviul pe care președintele Rusiei l-a acordat companiei de televiziune americane NBC. Formulările lui Putin au aruncat Internetul în aer.

Victoria Nikiforova

Nu este vorba că liderul rus ar fi propus anumite abordări noi, revoluționare ale situației actuale. Publicul, sincer vorbind, este deja obosit de abordări revoluționare: fie ni se propune să nu mâncăm carne, fie să nu zburăm cu avioanele, fie să îngenunchem nu se știe de ce în fața afro-americanilor. Nu, pur și simplu președintele Rusiei i-a spus jurnalistului NBC Keir Simmons adevărul.

Acesta este un mesaj absolut exclusiv în zilele noastre. Mass-media anglo-saxonă – și multe alte medii de informare din întreaga lume care o urmează orbește – își învăluie publicul cu un amestec atât de complex de minciuni, născociri, omisiuni, știri false, încât faptele simple raportate de președintele Rusiei sunt deja percepute ca o revelație. Ele au făcut o impresie uimitoare asupra publicului.

Evident, nu este vorba despre mass-media oficială. Aceasta continuă să-și impună invariabil agenda, acuzând Rusia și liderul acesteia de toate păcatele mortale. Însă în comentariile la editoriale, pe rețelele de socializare, părerile sunt dintre cele mai diverse, adesea contradictorii.

Este interesant faptul că, în ajunul summitului de la Geneva, președintele Biden a făcut, de asemenea, o serie de declarații. Dar acestea au fost formule destul de ritualic, un ”pârâiaș” plăpând de retorică politică – "drepturile omului”, "democrație", "să manifestăm duritate"... Nimeni nu este interesat de acestea, nimeni nu discută despre acestea cu însuflețire. Pe de altă parte, cuvintele lui Putin au ajuns, într-adevăr, la persoane dintre cele mai diferite, distrugând șabloanele impuse.

"Am încredere în el (în Putin) mai mult decât în întreaga noastră administrație de clovni", recunoaște un cititor american din Nevada pe site-ul tabloidului britanic Daily Mail. "De ce nu întinzi atunci în Rusia?", îi obiectează un oponent. "Este pur și simplu incredibil cât de mulți oameni sunt obstrucționați aici din cauza lui Putin", scrie comentatorul. "Dacă nu îți place de el, asta nu înseamnă că nu are dreptate", îl contrazice celălalt. "El nu ar fi permis toată dezordinea care se întâmplă astăzi în America", rezumă al treilea.

Se vede foarte clar că Putin a reușit să se adreseze direct maselor, peste capetele, așa cum s-a exprimat el, "cercurilor conducătoare". Oamenii au simțit acest lucru la cel mai înalt grad – contrastul a fost prea izbitor față de agenda semi-oficială cu totul falsă, pe care establishmentul global o "vinde" umanității.

Desigur, mulți nu au vrut să părăsească matricea de dezinformare în care au fost puși de mass-media "liberală". La urma urmei, imaginea lumii, pe care CNN și Facebook o impun utilizatorilor lor este simplă și consecventă. Produsele alimentare și benzina se scumpesc, există din ce în ce mai multe datorii, ipoteca nu este plătită, nu există locuri de muncă. Cine este vinovat de asta? Desigur că rușii! Această poveste de groază le permite internet-războinicilor străini să stea pe canapea ani de zile și să nu facă nimic. Dar dacă admiți că guvernul tău este de vină pentru toate acestea, atunci trebuie să te ridici de pe canapea, să ieși în stradă, să faci ceva... Nu, e prea complicat, nu ai nevoie de asta.

Prin urmare, unii oameni preferă să stea și să se teamă. "Este un interviu foarte înfricoșător", comentează un utilizator YouTube la reportajul NBC. "El (Putin) mă sperie", repetă altul. "Și pe mine", aprobă al treilea.

Da, da. Demonizare pură. Europenii "iluminați" și moștenitorii lor spirituali, americanii, s-au cufundat din nou într-o obsesie pur medievală diavolească. Și-au inventat o figură teribilă, au pus pe seama acesteia tot răul din lume și se delectează cu frica lor. Încă de pe timpul războaielor religioase, cercurile conducătoare ale Occidentului folosesc cu succes această tehnologie pentru a prosti masele.

Însă majoritatea covârșitoare a comentatorilor au văzut în cuvintele lui Putin o ieșire reală din impasul în care au fost duși de către  establishmentul  lor globală. Mai ales Trumpiștii au fost încurajați – și nu doar susținătorii americani ai fostului președinte SUA, ci și întregul său grup de suport global.

Citatul despre faptul că "fostul președinte al Statelor Unite, domnul Trump, este un om remarcabil și talentat", s-a răspândit pe toate rețelele sociale și mass-media și a devenit un balsam pentru suflet tuturor celor care susțin naționalismul sănătos și lipsa dorinței de a se implica în treburile altor state.

Nu este vorba doar despre Trump. Americanii obișnuiți înțeleg foarte bine că politica izolaționistă a ex-președintelui le-a fost convenabilă, contribuind la consolidarea atât a Statelor Unite, cât și a păcii mondiale. În același timp, războaiele informaționale, economice și culturale, pe care Partidul Democrat le începe în întreaga lume, au scopul de a distruge, cărămidă cu cărămidă, atât Statele Unite, cât și toate superputerile mondiale.

"Putin este un naționalist. Lui nu-i place guvernul mondial, la fel ca și dumneavoastră, și mie. În acesta și coincid – Putin și Trump", explică clar situația un cititor al site-ului american Breitbart.

"Antiamericanii "liberali" albi simt pur și simplu o ură morbidă față de Rusia", consideră comentatorul american pe site-ul Daily Mail. "Atrageți atenția la faptul că, în ultimii cinci-șase ani, ei acuză neîncetat Rusia de tot ceea ce nu le place. Ei pierd rușinos alegerile, înseamnă că Rusia este vinovată, iar acesta este doar cel mai rușinos și ridicol exemplu".

În timpul discuției despre interviul lui Putin, publicul și-a reamintit gafa notorie a lui Biden cu "ucigașul" și l-au ridiculizat în mod deschis. "Dumneavoastră pe Michelle întrebați-o, cum este să fii căsătorită cu un ucigaș", a remarcat sarcastic un cititor al publicației engleze Independent, făcând aluzie la numeroasele ordine de a ucide civilii cu ajutorul dronelor, pe care Barack Obama le dădea în fiecare marți în timpul mandatului său.

"Ce naiba? ", întreabă emotiv un comentator pe Realclearpolitics. "Nu prea îmi amintesc ca NBC să-i fi întrebat pe Clintoni despre multele, foarte multele omoruri misterioase, care le sunt atribuite".

Un hit absolut în presa mondială a devenit citatul despre americanii arestați după "asaltul" Congresului pe 6 ianuarie: "450 de persoane au fost arestate, ele pot fi private de libertate de la 15 până la 25 de ani și au venit cu cereri politice. Oare aceasta nu este o persecuție politică?" Pentru prima dată în mulți ani, americanii – și întreaga lume – s-au gândit la faptul că în orașul strălucitor de pe deal, citadela democrației, ca să spunem așa, sunt persecutați fără milă disidenții politici. Și chiar sunt uciși în plină zi, drept exemplu – soarta tragică a lui Ashli ​​Babbitt.

Ce spune reacția pasională, interesată, super-emoțională a comunității mondiale la interviul președintelui rus? Pur și simplu că Rusia s-a întors astăzi în rândul superputerilor globale. Opinia liderului acesteia cu privire la toate problemele este analizată, examinată în mod părtinito, este discută aprins. Toată lumea este interesată, tuturor le pasă.

Mulți ani ni s-au spus minciuni obositoare despre o economie slabă, despre o "țară-benzinărie". Nu, aceste minciuni nici măcar nu sunt demne de discuție. Întâlnirea dintre Putin și Biden a devenit deja evenimentul principal al politicii contemporane. Sute de milioane de oameni din întreaga lume – din China până în Ucraina – se gândesc și vorbesc despre asta încă înainte de începerea summitului. "La momentul de față, Putin și Xi sunt cei mai puternici lideri din lume", opinează un comentator din New York. "Biden ocupă un loc secundar".

Nu vom cita toate criticile cetățenilor americani la adresa președintelui lor, prezente pe rețelele de socializare și în secțiunile "Comentarii" ale publicațiilor de top din lume în ajunul summitului de la Geneva. Există și insulte personale, și declarații nu prea decente despre talentele diplomatice ale lui Biden. Pentru liderul oricărei superputeri civilizate, acesta ar fi probabil un motiv de a reflecta asupra corespunderii sale pentru postul ocupat.

Vom cita pur și simplu un comentator din Saint Louis, SUA: "Mi-aș dori să am un președinte precum Putin – în loc de Biden și Harris – în orice moment!"

1447
Tagurile:
Vladimir Putin

Загрузка...
TV-пульт

Un celebru serialul rus va fi difuzat și la Televiziunea Română