Истребитель F-35

De ce SUA abandonează avioanele de vânătoare F-35A și dronele de atac Reaper

244
(reînnoit 13:00 31.05.2021)
Americanii s-au trezit într-un rol neobișnuit pentru ei – cel de a ajunge din urmă progresul tehnologic în sfera apărării.

După o analiză a capacităților armelor de înaltă tehnologie rusești și chinezești, Ministerul Apărării al SUA este nevoit să ʺarunce la gunoiʺ ʺnoileʺ avioane multifuncționale de vânătoare F-35A și dronele mitologizate de recunoaștere și atac MQ-9 Reaper – inutile în conflictele de intensitate sporită.

În Statele Unite, soarta nefericită a avioanelor de vânătoare de-a cincea generație F-35 continuă să fie discutată. Anterior, Forțele Aeriene ale SUA au recunoscut eșecul proiectului, iar oficialul guvernamental Dan Graser a declarat: ʺF-35 rămâne a fi, din toate punctele de vedere, nimic mai mult decât un prototip scump, lansat în producția de masăʺ.

În Statele Unite, primele modificări ale avioanelor de vânătoare ʺinvizibileʺ F-35A sunt recunoscute ca fiind nepotrivite pentru lupta cu un adversar dezvoltat și, în curând, pot fi scoase din serviciu și trimise la fier uzat.

Dronele (UAV) Reaper MQ-9 au pierdut respectul Forțelor Aeriene americane din cauza faptului că nu sunt în stare să depășească apărarea antiaeriană a Rusiei, Chinei și chiar a sistemelor dense de apărare antiaeriană din Iran și Coreea de Nord. După concluzia oficială cu privire la nepotrivirea UAV-ului Reaper pentru lupta apropiată cu un inamic tehnologic, Pentagonul a refuzat să mărească numărul lor în Forțele Aeriene (astăzi există aproximativ 300 de unități în serviciu) și solicită 172 de milioane de dolari pentru a închide linia de producție General Atomics în statul California.

Președintele Șefilor de Stat Major, Mark Milley, a vorbit despre necesitatea de a investi în acele platforme de luptă, în acele sisteme de spionaj și supraveghere, care, într-adevăr, au capacități răzbătătoare. Atragem atenția la faptul că Forțele Aeriene ale SUA utilizează una dintre cele mai vechi flote din lume, vârsta medie a unui avion fiind de peste 28 de ani. Și această cifră nu este o limită. De exemplu, avioanele de vânătoare americane de-a cincea generație F-22 vor începe să fie scoase din serviciu în 2030.

Conducerea Forțelor Aeriene insistă de mai mulți ani asupra abandonării sistemelor învechite și, ca parte a discuției privind bugetul pentru anul fiscal 2022, intenționează să ceară Congresului SUA să scoată din serviciu 421 de avioane de vânătoare vechi până în 2026 și să le înlocuiască cu 304 de aeronave noi – pentru a economisi bani pe achiziția avioanelor promițătoare Next-Generation Air Dominance (NGAD) la sfârșitul anilor 2020 și a avionului de vânătoare multifuncțional MR-X în anii 2030. Pentru a ʺține pasul cu amenințărileʺ, Forțele Aeriene ale SUA solicită încă 6-7 miliarde de dolari în plus pe an. Casa Albă a declarat în aprilie că Pentagonul va primi, în următorul an fiscal, 717 miliarde de dolari din cele 753 de miliarde de dolari destinate pentru apărare – cu 10 miliarde de dolari mai mult față de 2021. Cheltuielile militare sunt în creștere, dar tehnologia rămâne în urmă.

Reciclarea avioanelor ʺinvizibileʺ

Proiectanții avioanelor F-35 Lightning II au adoptat inițial o mulțime de tehnologii spectaculoase, scumpe și netestate și au ʺconstruitʺ din ele un avion, care, pentru o sumă imensă de bani (în medie, 100 de milioane de dolari pe unitate), cauzează astăzi numai probleme:

 viteza supersonică de croazieră nu poate fi menținută fără postcombustie (o caracteristică importantă a generației a 5-a), iar în timpul postcombustiei bordul începe să se dezmebreze;
- eficacitatea în combaterea amenințărilor moderne și a sistemelor de apărare antiaeriană nu este confirmată;
există mai mult de 870 de deficiențe grave, inclusiv 10 deficiențe critice (capabile să ducă la moartea pilotului sau la pierderea avionului);
problema livrării automate a componentelor pentru întreținerea oportună nu permite menținerea pregătirii pentru luptă a flotei de aeronave (sistemul ALIS, bazat pe cloud, nu funcționează și este pur și simplu deconectat).

Explozie
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Un paradox inexplicabil: cele mai simple modificări tehnologice ale avioanelor F-35A cu decolare și aterizare standard sunt cele mai puțin capabile de luptă și cele mai scumpe, pentru ele este mai dificil să se ʺobținăʺ muniții. Vă reamintesc că modificarea F-35B are o decolare mai scurtă, iar F-35C are o decolare verticală. Avioanele de vânătoare F-35A sunt utilizate, în principal, pentru instruirea piloților.

Între timp, Rusia a desfășurat rețeaua de radare de ultimă generație ʺNebo-Mʺ, care ʺvădʺ avioanele stealth de-a cincea generație F-22 și F-35 la distanțe de până la 600 km. Sistemele de rachete S-400 ʺTriumfʺ detectează avioanele ʺinvizibileʺ la aceeași distanță și sunt capabile să le distrugă la granița de până la 400 km de la punctul de lansare al rachetei. Federația Rusă exportă sistemele de apărare antiaeriană S-400 în diferite părți ale lumii și nu este necesar să vă explic cu ce se va sfârși rămânerea în urmă din punct de vedere tehnologic a americanilor în condiții de luptă.

Pentagonul ia în considerare mai multe opțiuni pentru rezolvarea problemelor avioanelor Lightning II, inclusiv scoaterea din serviciu și trimiterea la fier uzat, precum și transferarea primelor modificări ale F-35A aliaților pentru exploatare. Cred că cea mai probabilă opțiune este vânzare avioanelor ʺinvizibileʺ și învechite moral aliaților est-europeni NATO, care zboară deocamdată pe avioanele de vânătoare de fabricație sovietică MiG-29 (Bulgaria, Polonia), MiG-21 (România) și care sunt înlocuite treptat cu avioane F-16 folosite – de la mâna a treia. Anterior, Polonia a semnat un contract de 4,6 miliarde pentru achiziționarea a 32 de avioane de vânătoare multifuncționale F-35A din SUA. Cu toate acestea, cu aceiași bani pot fi cumpărate de 2-3 ori mai multe avioane ʺinvizibileʺ scoase din serviciu.

Platforma imperfectă

Forțele Aeriene ale SUA refuză să cumpere dronele MQ-9 Reaper. Supraveghetorul Pentagonului pentru operațiuni în Orientul Mijlociu, în calitate de șef al Comandamentului central al SUA, generalul de Marină, Kenneth Mackenzie, a declarat că dronele MQ-9 nu sunt viabile într-o luptă împotriva oponenților high-end. Forțele Aeriene iau în considerare înlocuirea completă a MQ-9 (în anii 2030) cu o familie de UAV-uri care vor putea opera într-o gamă largă de oportunități de luptă. La rândul său, producătorul, General Atomics, insistă asupra faptului că MQ-9 are un potențial semnificativ de modernizare și nu ar trebui abandonat: ʺEste o platformă ideală pentru experimentareʺ.

Корабль ВМС США
© Sputnik / Александр Заболотный

Dronele de recunoaștere și atac MQ-9 Reaper au fost adoptate în 2007, în calitate de succesor al dronei de atac Predator și, din 2009, au distrus obiectele organizației Al-Qaeda în Iran, Pakistan, Yemen și în alte țări. Armamentul principal al UAV-ului – rachetele de înaltă precizie AGM-114 Hellfire, munițiile cu acțiune directă GBU-38 și bombele ghidate cu laser GBU-12. În proiect – echiparea dronelor MQ-9 Reaper cu rachetele AIM-92 Stinger (aer-aer). Nu se știe cu ce tip de muniție a fost ucis generalul iranian Qasem Soleimani la aeroportul din Bagdad în ianuarie 2020, dar anume acest UAV a servit drept platformă pentru acest atac specific.

Dronele americane MQ-9 Reaper au fost desfășurate în primăvara anului 2021 în România pentru spionaj și supraveghere. Anterior, ele au apărut în Polonia și Estonia. Și totuși, principala specializare a dronelor MQ-9 Reaper – lupta împotriva rebelilor jihadiști fără mijloace de apărare antiaeriană. Drona americană nu este capabilă să reziste unui adversar dezvoltat egal din punct de vedere tehnologic, inclusiv mijloacelor aviației militare și de apărare antiaeriană rusești, chinezești și nord-coreene. Potrivit publicației Military Watch, China a fost prima din lume care a desfășurat vehicule aeriene fără pilot, capabile de zbor hipersonic. Începe a zbura cu încredere și drona grea de atac rusească cu inteligență artificială ʺOhotnikʺ, care este programată să fie livrată trupelor în 2024. Occidentul a observat imediat că puternicul ʺOhotnikʺ (Hunter) este destinat conflictelor militare la scară largă, pentru distrugerea avioanelor de vânătoare de generația a 5-a în aer și a obiectelor strategice protejate de inamic la sol. Dronă ʺinvizibilăʺ, cu un motor cu reacție și cu un vector de tracțiune controlabil, dezvoltă o viteză de aproximativ 1000 de kilometri pe oră, este capabilă să transporte până la 6 tone de sarcină de luptă și să funcționeze în condiții de opoziție semnificativă din partea sistemului inamic de apărare antiaeriană. Pentagonul nu dispune de nimic asemănător astăzi. Proiectul dronei de atac al Marinei SUA X-47B a degradat, pe parcursul ultimului deceniu, până la nivelul unui tanc zburător.

Abia în iunie 2020, Forțele Aeriene ale SUA au cerut industriei aerospațiale informații despre platforma de recunoaștere și atac fără pilot a generației următoare – cu ʺautonomie, inteligență artificială și instruire automatăʺ. Înlocuirea dronelor Reaper este așteptată nu mai devreme de 2031. Modernizarea anunțată anterior a 70 de drone MQ-9 până la configurația M2DO nu va efectua o revoluție tehnologică. Americanii s-au trezit într-un rol neobișnuit pentru ei – cel de a ajunge din urmă progresul tehnologic în sfera apărării.

244
Tagurile:
SUA, Rusia
Ziua Rusiei

Ziua Națională a Rusiei prilej pentru conducerea României de a ne face de râs

560
(reînnoit 08:06 13.06.2021)
Vina este a conducătorilor vremelnici care își fac de rușine țara! Sau o trădează, așa cum acuză una dintre cele mai apreciate voci ale ”poporului online”. Este și prostie în atitudinea autorităților române? Da, enormă – e imbecilitate acută în formă agravantă!...

„Trebuie să fim prieteni cu Rusia.
În faţa amiciţiei nu poate exista neînţelegere.
La focul ei să topim tot ce ar putea stânjeni interesele româneşti”
Nicolae Titulescu, 1932

Mi se pare greu de imaginat o atitudine mai stupidă, mai penibilă decât a conducerii României față de China și Rusia, cele două superputeri ale Estului  - dar și parteneri tradiționali ai țării noastre, în perioade sale de dezvoltare.

De fapt, oricât aș încerca să îl contrazic pe Dan Diaconu în privința faptului că asemenea atitudine se numește ”trădare națională” – ei bine, recunosc: nu reușesc să găsesc o sintagmă mai potrivită.

Da, a distruge ce s-a construit în decenii în folosul națiunii se numește trădare națională. Acuzația trebuie coroborată și cu alte aspecte: China a devenit cea mai mare putere economică a lumii și cel mai mare investitor mondial, Rusia este o mare și avantajoasă sursă de energie, tehnologie înaltă, de produse de tot felul, iar parteneriatele economice și piața rusă sunt căutate întreaga lume. Numai de România… nu! Și, atenție – o Românie datoare, fără investiții – și acaparată de speculanții și exploatatorii Occidentului!

Ori, în aceste condiții autoritățile române își permit să distrugă relațiile cu cele două țări, mergând până la gesturi insultătoare față de cele două superputeri.

Despre ceea ce s-a petrecut la marea reuniune China – statele central și est europene am scris, arătând că răbdarea Chinei față de comportamentul incalificabil ale autorităților române s-a terminat. Spre rușinea noastră, chinezii au îndepărtat de la marele eveniment toate însemnele României, țară ale cărei autorități consideră că bătaia de joc este tolerată.

Ceea ce m-a revoltat în ultimele zile a fost atitudinea conducerii și diplomației române față de Ziua Națională a Rusiei – 12 Iunie. Nici măcar un mesaj de felicitare oficial! Nici de la Președinție, nici de la Guvern, MAE… Pur și simplu uluitor!

La frumoasa recepție de la Ambasada Rusiei la București nu a fost prezent nici un reprezentat al diplomației românești! O insultă - un gest de totală lipsă de respect față de Rusia, dar și față de nobila profesie de diplomat, care nu poate fi nici măcar catalogat!

Cum poate fi catalogată o astfel de atitudine a diplomației românești, care îl are, chipurile, ca mentor pe Nicolae Titulescu? De altfel, la intrarea în Ambasada Rusiei treci printre două statui – una fiind a lui Titulescu, cealaltă a lui Maxim Litvinov, prietenul și colaboratorul marelui român în fundamentarea unor capitole importante din legislația internațională modernă. Așa respectă Rusia România! Pe când România?...

Nu, de fapt România nu are nicio vină – iar rușii știu asta. Vina este a conducătorilor vremelnici care își fac de rușine țara! Sau, o trădează, așa cum acuza Dan Diaconu, una dintre  cele mai apreciate voci ale ”poporului online„.

Este și prostie în atitudinea autorităților române? Da multă, enormă, este imbecilitate acută în formă agravantă!...  Conducerea și reprezentanții României sacrifică interesul național de suveranitate, dezvoltare și pace în regiune fie din imbecilitate, fie parcă pentru a îndeplini niște comenzi, niște misiuni care ne vor rupți de istorie, dar și de realitățile de azi.

Aceste misiuni par a fi ștergerea din memorie a celor care au fost alături de noi întru credință, sau la marile bătălii ale națiunii – la Independență, la războiul Marii Unirii, la eliberarea de sub demența criminală nazistă.

”Comunismul, al cărui dușman declarat sunt, este un lucru. Prietenia cu Rusia Sovietică, care ne e folositoare din toate punctele de vedere, este cu totul altceva”, declara Titulescu în 1937, completând: ”Iată de ce vă spun: aveți grijă de sovietici. Dacă nu îi aveți cu voi, înseamnă că îi veți avea împotrivă”.

De asemenea, trebuie uitat că marea dezvoltare a României, ca și realizările diplomatice excepționale de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu au fost realizate în cadrul avantajos al tratatelor propuse/tutelate de URSS: CAER și Pactul de la Varșovia.

Sub azi-renegata URSS ne-am dezvoltat economic uluitor, am rămas fără datorii, am putut face afaceri cu oricine am dorit, nimeni nu ne-a spus ”nu intra pe zona mea de influență”, am putut face manevre diplomatice cu oricine, și chiar ne-am permis să promovăm teorii și valori naționale care ne descriau ca o țară glorioasă în fața istoriei și a lumii!

Azi, cu „parteneriatele” tutelate de SUA și UE suntem o colonie, vinovată de genocid, cu mai toate episoadele și figurile glorioase ale istoriei contestate (ba chiar blamul se extinde și în  cultură!) – pe scurt, suntem pe cale să ne fie rușine de noi! Și chiar să fim condamnați dacă spunem că Nicolae Ceaușescu sau alte figuri ale istoriei au fost mărețe – sau că măcar pot fi apărate!

Suntem datori ca țară și ca populație, nu avem economie reală, doar virtuală, dacă românii încearcă să facă afaceri în anumite domenii pot fi și arestați – în condițiile în care serviciile, justiția sunt infiltrate sau chiar comandate de afară… și nu din Rusia, ci de către ”parteneri”! Despre politică și diplomație… ce să mai vorbim? Am spus mai devreme – dau dovadă fie de imbecilitate, fie parcă pentru a îndeplini niște comenzi, în sensul trădării (intereselor) naționale.

Așa încât, ce să mi spun decât că Ziua Națională a Rusiei m-a făcut să îmi fie rușine de atitudinea reprezentanților țării mele?! Și, vai, nu numai a lor…

Onoarea politicienilor a fost salvată de senatoarea Diana Șoșoacă – și, din câte am reținut, de un deputat USR. Dezinvoltă și cu replici inteligente, dovedind o perfectă cunoaștere a uzanțelor politico-diplomatice, Diana Șoșoacă a câștigat admirația tuturor, însuși ambasadorul Rusiei stând mult timp de vorbă cu ea.

Ei bine, singurul aspect care o parte a presei române l-a observat a fost că a stat de vorbă cu… subsemnatul! Uluitor – a stat de vorbă cu ”omul Sputnik”, a titrat presa, gafând și cu unele ilustrații în care crede că eu și senatoarea ne-am fotografiat. Ori, acolo apare o altă persoană! Deci, ne-am făcut de râs și prin unii așa zis ”ziariști”, umblători după ”scandaluri”, dar care nu știu nici pe ce lume sunt…

Sigur, un incident minor, dar care întregește penibilul spectacolului României de azi, în care capul de afiș îl deține, din păcate, noua diplomație ”pro-vest”. 

Închei cu câteva impresii plăcute: prezența la recepția de Ziua Națională a Rusiei a fost mai numeroasă și mai calitativă ca la ultimele ediții.

Am avut plăcerea unor schimburi de opinii cu Diana și Silvestru Șoșoacă, Bogdan Duca, Marius Marinescu, cu Adrian Severin – felicitându-l pentru excepționalele dialoguri cu Cozmin Gușă, dar și pentru analizele sale – dar și cu jurnaliști de top precum Cora Muntean, Nikolai Moruzov, Vyaceslav Samoșkin sau Corneliu Vlad, cu al cărui gând închei acest articol. Sunt rânduri la care mulți ar trebui să reflecteze:

”Excesele iresponsabile ale celor care croiesc proiecții imaginare ale unei lumi… fără Rusia își au originea în teza pe cât de eronată, pe atât de periculoasă că Moscova ar fi pierdut războiul rece” – un fragment din editorialul ”Proiecții iresponsabile: o lume, fără… Rusia” publicat de ”Vești din Rusia”.

560
Tagurile:
ziua națională a FR
Тема:
Relațiile româno-ruse
Tematic
Colaborare de succes în justiție între România și Rusia
Ce efect asupra României va avea Summit-ul Putin-Biden - ambasadorul rus la București
Ambasada Rusiei sprijină schimburile culturale cu România
Românii, invitați de Casa Rusă la Noaptea de geografie

Загрузка...
Cazas polivalentes rusos Su-57 (archivo)

O chestiune de timp: Su-57 va face concurență avioanelor americane pe piața armelor

357
Avionul de vânătoare rusesc de-a cincea generație Su-57 a întrecut de mult timp concurenții străini și continuă să se perfecționeze – devine mai rapid, mai inteligent și mai puternic.

Multifuncționalul Su-57 a fost adoptat de Forțele Aerospațiale Ruse destul de recent – în decembrie 2020. Primul avion de vânătoare