Lukașenko le-a arătat adversarilor din Occident are mâini lungi

575
(reînnoit 17:50 24.05.2021)
Belarusul se află din nou în topul știrilor: Aleksandr Lukașenko a făcut din nou ceea ce nu se aștepta de la el.

Editorial realizat de Piotr Akopov

Anul trecut, el nu a demisionat după declanșarea protestelor în urma alegerilor prezidențiale, iar în urmă cu câteva ore, pe aeroportul din Minsk, a fost arestat un cetățean al Belarusului – Roman Protasevici.

Fostul redactor-șef al canalului Telegram Nexta – care este un jurnalist anti-Lukașenko, coordonatorul protestelor de anul trecut – și-a părăsit patria încă în noiembrie 2019 (primind ulterior statutul de refugiat în Polonia) și cu siguranță nu intenționa să se întoarcă în Belarus în viitorul apropiat.

Împotriva lui Protasevici a fost deschis un dosar penal. El este acuzat de organizare de tulburări în masă la Minsk și de "incitare la ostilitate socială" la adresa reprezentanților autorităților și poliției. El a fost inclus (împreună cu fondatorul Nexta, Stepan Putilo) în lista "persoanelor implicate în activități teroriste". Cum deci a ajuns la Minsk? Ca urmare a unei coincidențe ciudate sau a unei operațiuni a serviciilor speciale din Belarus? Desigur ca urmare a unei operațiuni a serviciilor speciale din Belarus, deși este clar că Minskul nu va recunoaște niciodată acest lucru în mod public.

Protasevici zbura de la Atena la Vilnius – pe deasupra Belarusului. Dar deja în apropiere de frontiera lituaniană, avionul companiei Ryanair s-a întors și a aterizat la Minsk. Se presupune că a fost primit un semnal de prezență la bord a unei bombe și piloții înșiși au cerut aeroportului din Minsk o aterizare de urgență. Potrivit unei alte versiuni, motivul întoarcerii a devenit faptul că la bordul avionului a avut loc un conflict între echipaj și unul dintre pasageri: Nexta spune că "bătaia cu echipajul în timpul zborului a fost organizată de ofițerii KGB care au insistat că la bord se află un dispozitiv exploziv".

Lukașenko a ordonat ca un MiG-29 să escorteze avionul, dar după ce aeronava Ryanair a aterizat la Minsk, s-a dovedit că nu era nicio bombă la bord. Avionul a fost inspectat, iar câteva ore mai târziu a decolat spre Vilnius. Cu toți pasagerii – în afară de Roman Protasevici, care a fost descoperit printre ei. Înainte de a ateriza la Minsk, el însuși le-a spus vecinilor că, în Belarus, îl așteaptă o pedeapsă cu moartea, deși articolele, conform cărora este acuzat, prevăd maximum 15 ani de închisoare.

Reacția opoziției bieloruse la arestarea lui Protasevici și operațiunea cu avionul a fost previzibilă: aterizarea forțată pe aeroportul din Minsk a fost cerută ca să fie recunoscută drept "act terorist", iar traficul aerian pe teritoriul Belarusului să fie suspendat temporar. "Regimul a pus în pericol siguranța pasagerilor de la bord și a întregii aviații civile de dragul represaliilor împotriva omului care a fost redactorul celor mai mari canale independente de Telegram din Belarus", a scris Svetlana Tihanovskaia, care a cerut Organizației Internaționale a Aviației Civile (ICAO) "să înceapă o investigație în ceea ce privește incidentul și să ia măsuri, inclusiv până la excluderea Belarusului din ICAO".

Și Europa este indignată: președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că "este absolut inacceptabil să forțezi avionul să aterizeze la Minsk. Toți pasagerii ar trebui să aibă posibilitatea de a-și continua călătoria imediat spre Vilnius în siguranță", iar ministrul francez de Externe a scris că este necesar "un răspuns dur și comun din partea europenilor". Eurodeputații sunt și mai sinceri – fostul președinte al Consiliului European (adică "președintele Europei") și șeful celei mai mari facțiuni din Parlamentul European, Donald Tusk (un polonez, fapt care este important în acest caz), a declarat că "Lukașenko a devenit o amenințare nu numai pentru cetățenii țării sale, dar și pentru securitatea internațională. Actul său de terorism de stat necesită un răspuns imediat și decisiv din partea tuturor guvernelor și instituțiilor europene".

Nu va trebui să așteptăm mult timp o reacție, deoarece un summit al liderilor UE este deja programat pentru mâine la Bruxelles. Unul dintre principalele subiecte la acesta trebuia să devină Rusia, iar acum se va adăuga și Belarus. Mai ales că ambele părți ale Uniunii Statale Rusia-Belarus sunt din ce în ce mai percepute în Occident ca un tot întreg, dar luptătorii pentru "calea lor europeană" (nu numai în Belarus și Rusia, ci și în Europa însăși) și-au dorit atât de mult ca acest lucru să nu se întâmple.

De fapt, pentru asta și lucra Roman Protasevici, înainte de a emigra din Belarus, activând în cadrul "Europa Liberă" și "Euroradio". Resursa Nexta a fost doar o etapă scurtă – deși cea mai frapantă – a biografiei sale. El s-a alăturat canalului deja fiind în emigrație, în 2019, și l-a părăsit în toamna anului trecut. Iar înainte, lucrând pentru "Europa Liberă", mergea în deplasări în Ucraina, "în zona ATO", adică în Donbas. Rusia reprezintă un agresor pentru el, Putin – un criminal, iar Belarusul are nevoie de un vector occidental (și, desigur, o ruptură treptată cu Rusia) – totul este așa cum trebuie să fie. Nimic nou – vedem același lucru și la "luptătorii noștri împotriva regimului". Iată cum a reacționat Leonid Volkov, cel care îndeplinește funcțiile liderului navalniștilor, la arestarea lui Protasevici:

Ministerul Afacerilor Externe al Belarusului
© Sputnik / Виктор Толочко

"Aleksandr Lukașenko este un terorist internațional. În general, desigur, răspunsul corect, legal, proporțional și adecvat al comunității internaționale ar trebui să fie trimiterea unui detașament de forțe speciale pentru a livra păduchele hematofag cu mustață la Haga. Dar vremurile nu sunt aceleași, să se limiteze la o "preocupare acută". <...> În asta constă problema uriașă în ceea ce privește Lukașenko, Putin și alți nebuni. Întreaga lume vorbește despre "linii roșii". Și cu cât vorbește mai mult (și doar vorbește), cu atât mai mulți teroriști văd că, din păcate, nu există niciun fel de "linii roșii". De fiecare dată când ei trec o nouă linie și văd "o îngrijorare profundă", ei primesc un semnal limpede și clar: nu există limite".

Da, da – să trimită forțe speciale, să aresteze și să judece peste hotare. Adică, o intervenție străină? Glumește, nu? Iar Lukașenko este paranoic atunci când vorbește despre planurile CIA de a-l ucide? Doar americanii nu omoară niciodată lideri străini – nu aranjează asasinate secrete, nu le confiscă statele? Și avioanele sunt întoarse doar de "teribilul dictator" Lukașenko?

Îmi este chiar oarecum incomod să vă reamintesc despre operațiunea nereușita a serviciilor speciale ucrainene de anul trecut (este clar că ei au pregătit-o împreună cu îndrumătorii lor americani). Atunci, chiar în ajunul alegerilor prezidențiale din Belarus, au vrut să rețină la Kiev, în timpul unei aterizări de urgență a cursei Minsk – Istanbul, un grup de "luptători ruși din companii private militare" (recrutarea lor pentru scopul "de a proteja obiecte peste hotare" a făcut parte, de asemenea, din provocarea Serviciului de Securitate al Ucrainei). De asemenea, a existat un incident cu întoarcerea forțată (și cu o amenințare de a folosi forța), în noiembrie 2016, a cursei  Kiev – Minsk pentru a-l scoate de la bord pe jurnalistul și activistul Armen Martirosyan.

Serviciile secrete a multor țări întorc periodic sau aterizează forțat avioane pentru a reține persoane care prezintă interes pentru ele – nu doar americanii practică acest lucru, ci și Israel, Turcia, Iran... Iar în ceea ce privește care parte din alerta de "bombă la bord" reprezintă o provocare deliberată a serviciilor speciale, noi nu vom afla niciodată. Lukașenko a reacționat dur și necivilizat? Ei bine, și situația în care se află este, la drept vorbind, neobișnuită: pe el chiar vor să-l elimine cu orice preț. Pentru el a fost foarte important să arate opoziției, care lucrează din străinătate, că nu este doar un "fermier cu mustață", ci și că poate, la fel ca și patronii lor, să găsească pe oricine. Dacă nu din pământ, atunci din cerul bielorus – cu siguranță.

Lukașenko s-a comportat așa cum se comportă americanii? Nu chiar: americanii își permit totuși să aterizeze avionul de care au nevoie nu numai în spațiul aerian al SUA, ci, în general, oriunde pot. Iar ʺoriunde potʺ reprezintă o parte destul de mare a lumii – cel mai demonstrativ exemplu a devenit întâmplarea din 2 iulie 2013, când, la ordinul SUA, a fost frânat bordul numărul unu – avionul președintelui Boliviei, Evo Morales.

Acesta zbura de la Moscova, unde (în zona de tranzit a aeroportului Sheremetyevo), la acel moment, se afla deja de zece zile Edward Snowden. Americanii au anulat documentele angajatului Agenției de Securitate Națională (NSA) și au cerut extrădarea acestuia. Rusia a refuzat Statelor Unite, iar Snowden însuși a cerut azil în mai multe țări, iar Bolivia a fost una dintre cele care au răspuns afirmativ.

Printr-o coincidență cu adevărat întâmplătoare, în acea perioadă, la Moscova, se afla președintele bolivian – și când se întorcea acasă, la Washington au decis că Morales îl scoate pe Snowden. Și au ordonat ("rugat") partenerilor lor din NATO să închidă cerul pentru avionul președintelui bolivian. Franța și Portugalia așa și au făcut, iar Morales a fost nevoit să aterizeze la Viena. Acolo avionul său a fost percheziționat de poliția austriacă – nici măcar nu întrebați cu ce drept – dar la bord nu era prezent Snowden.

Așa că Lukașenko mai are mult până să ajungă la nivelul americanilor – cu toate acestea, el nici nu aspiră la control global și dominație mondială. El s-ar mulțumi să-și apere și protejeze țara, inclusiv de asemenea luptători pentru un viitor strălucit (sinceri sau recrutați – nu contează deloc), ca Roman Protasevici. Nu, băiatul nu va fi împușcat și nici măcar nu va fi chinuit în pușcărie: va primi zece ani, iar apoi, pocăindu-se, va fi eliberat înainte de termen sub amnistie. Dacă înainte de asta nu va fi pur și simplu expulzat din țară – cel mai important lucru pentru președintele bielorus a fost să arate că are mâini lungi. Și nici măcar lui Protasevici, ci celor din Occident, care se ocupă de "direcția bielorusă".

Dar în viitorul apropiat, cazul lui Protasevici, desigur, va deveni un pretext pentru noi declarații răsunătoare și presiuni – nu numai asupra Minskului, ci și asupra Moscovei. Ei bine, ambele părți ale Uniunii Statale Rusia-Belarus, care își apără suveranitatea comună, sunt obișnuite cu așa ceva.

575
Tagurile:
Aleksandr Lukașenko
Ziua Rusiei

Ziua Națională a Rusiei prilej pentru conducerea României de a ne face de râs

559
(reînnoit 08:06 13.06.2021)
Vina este a conducătorilor vremelnici care își fac de rușine țara! Sau o trădează, așa cum acuză una dintre cele mai apreciate voci ale ”poporului online”. Este și prostie în atitudinea autorităților române? Da, enormă – e imbecilitate acută în formă agravantă!...

„Trebuie să fim prieteni cu Rusia.
În faţa amiciţiei nu poate exista neînţelegere.
La focul ei să topim tot ce ar putea stânjeni interesele româneşti”
Nicolae Titulescu, 1932

Mi se pare greu de imaginat o atitudine mai stupidă, mai penibilă decât a conducerii României față de China și Rusia, cele două superputeri ale Estului  - dar și parteneri tradiționali ai țării noastre, în perioade sale de dezvoltare.

De fapt, oricât aș încerca să îl contrazic pe Dan Diaconu în privința faptului că asemenea atitudine se numește ”trădare națională” – ei bine, recunosc: nu reușesc să găsesc o sintagmă mai potrivită.

Da, a distruge ce s-a construit în decenii în folosul națiunii se numește trădare națională. Acuzația trebuie coroborată și cu alte aspecte: China a devenit cea mai mare putere economică a lumii și cel mai mare investitor mondial, Rusia este o mare și avantajoasă sursă de energie, tehnologie înaltă, de produse de tot felul, iar parteneriatele economice și piața rusă sunt căutate întreaga lume. Numai de România… nu! Și, atenție – o Românie datoare, fără investiții – și acaparată de speculanții și exploatatorii Occidentului!

Ori, în aceste condiții autoritățile române își permit să distrugă relațiile cu cele două țări, mergând până la gesturi insultătoare față de cele două superputeri.

Despre ceea ce s-a petrecut la marea reuniune China – statele central și est europene am scris, arătând că răbdarea Chinei față de comportamentul incalificabil ale autorităților române s-a terminat. Spre rușinea noastră, chinezii au îndepărtat de la marele eveniment toate însemnele României, țară ale cărei autorități consideră că bătaia de joc este tolerată.

Ceea ce m-a revoltat în ultimele zile a fost atitudinea conducerii și diplomației române față de Ziua Națională a Rusiei – 12 Iunie. Nici măcar un mesaj de felicitare oficial! Nici de la Președinție, nici de la Guvern, MAE… Pur și simplu uluitor!

La frumoasa recepție de la Ambasada Rusiei la București nu a fost prezent nici un reprezentat al diplomației românești! O insultă - un gest de totală lipsă de respect față de Rusia, dar și față de nobila profesie de diplomat, care nu poate fi nici măcar catalogat!

Cum poate fi catalogată o astfel de atitudine a diplomației românești, care îl are, chipurile, ca mentor pe Nicolae Titulescu? De altfel, la intrarea în Ambasada Rusiei treci printre două statui – una fiind a lui Titulescu, cealaltă a lui Maxim Litvinov, prietenul și colaboratorul marelui român în fundamentarea unor capitole importante din legislația internațională modernă. Așa respectă Rusia România! Pe când România?...

Nu, de fapt România nu are nicio vină – iar rușii știu asta. Vina este a conducătorilor vremelnici care își fac de rușine țara! Sau, o trădează, așa cum acuza Dan Diaconu, una dintre  cele mai apreciate voci ale ”poporului online„.

Este și prostie în atitudinea autorităților române? Da multă, enormă, este imbecilitate acută în formă agravantă!...  Conducerea și reprezentanții României sacrifică interesul național de suveranitate, dezvoltare și pace în regiune fie din imbecilitate, fie parcă pentru a îndeplini niște comenzi, niște misiuni care ne vor rupți de istorie, dar și de realitățile de azi.

Aceste misiuni par a fi ștergerea din memorie a celor care au fost alături de noi întru credință, sau la marile bătălii ale națiunii – la Independență, la războiul Marii Unirii, la eliberarea de sub demența criminală nazistă.

”Comunismul, al cărui dușman declarat sunt, este un lucru. Prietenia cu Rusia Sovietică, care ne e folositoare din toate punctele de vedere, este cu totul altceva”, declara Titulescu în 1937, completând: ”Iată de ce vă spun: aveți grijă de sovietici. Dacă nu îi aveți cu voi, înseamnă că îi veți avea împotrivă”.

De asemenea, trebuie uitat că marea dezvoltare a României, ca și realizările diplomatice excepționale de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu au fost realizate în cadrul avantajos al tratatelor propuse/tutelate de URSS: CAER și Pactul de la Varșovia.

Sub azi-renegata URSS ne-am dezvoltat economic uluitor, am rămas fără datorii, am putut face afaceri cu oricine am dorit, nimeni nu ne-a spus ”nu intra pe zona mea de influență”, am putut face manevre diplomatice cu oricine, și chiar ne-am permis să promovăm teorii și valori naționale care ne descriau ca o țară glorioasă în fața istoriei și a lumii!

Azi, cu „parteneriatele” tutelate de SUA și UE suntem o colonie, vinovată de genocid, cu mai toate episoadele și figurile glorioase ale istoriei contestate (ba chiar blamul se extinde și în  cultură!) – pe scurt, suntem pe cale să ne fie rușine de noi! Și chiar să fim condamnați dacă spunem că Nicolae Ceaușescu sau alte figuri ale istoriei au fost mărețe – sau că măcar pot fi apărate!

Suntem datori ca țară și ca populație, nu avem economie reală, doar virtuală, dacă românii încearcă să facă afaceri în anumite domenii pot fi și arestați – în condițiile în care serviciile, justiția sunt infiltrate sau chiar comandate de afară… și nu din Rusia, ci de către ”parteneri”! Despre politică și diplomație… ce să mai vorbim? Am spus mai devreme – dau dovadă fie de imbecilitate, fie parcă pentru a îndeplini niște comenzi, în sensul trădării (intereselor) naționale.

Așa încât, ce să mi spun decât că Ziua Națională a Rusiei m-a făcut să îmi fie rușine de atitudinea reprezentanților țării mele?! Și, vai, nu numai a lor…

Onoarea politicienilor a fost salvată de senatoarea Diana Șoșoacă – și, din câte am reținut, de un deputat USR. Dezinvoltă și cu replici inteligente, dovedind o perfectă cunoaștere a uzanțelor politico-diplomatice, Diana Șoșoacă a câștigat admirația tuturor, însuși ambasadorul Rusiei stând mult timp de vorbă cu ea.

Ei bine, singurul aspect care o parte a presei române l-a observat a fost că a stat de vorbă cu… subsemnatul! Uluitor – a stat de vorbă cu ”omul Sputnik”, a titrat presa, gafând și cu unele ilustrații în care crede că eu și senatoarea ne-am fotografiat. Ori, acolo apare o altă persoană! Deci, ne-am făcut de râs și prin unii așa zis ”ziariști”, umblători după ”scandaluri”, dar care nu știu nici pe ce lume sunt…

Sigur, un incident minor, dar care întregește penibilul spectacolului României de azi, în care capul de afiș îl deține, din păcate, noua diplomație ”pro-vest”. 

Închei cu câteva impresii plăcute: prezența la recepția de Ziua Națională a Rusiei a fost mai numeroasă și mai calitativă ca la ultimele ediții.

Am avut plăcerea unor schimburi de opinii cu Diana și Silvestru Șoșoacă, Bogdan Duca, Marius Marinescu, cu Adrian Severin – felicitându-l pentru excepționalele dialoguri cu Cozmin Gușă, dar și pentru analizele sale – dar și cu jurnaliști de top precum Cora Muntean, Nikolai Moruzov, Vyaceslav Samoșkin sau Corneliu Vlad, cu al cărui gând închei acest articol. Sunt rânduri la care mulți ar trebui să reflecteze:

”Excesele iresponsabile ale celor care croiesc proiecții imaginare ale unei lumi… fără Rusia își au originea în teza pe cât de eronată, pe atât de periculoasă că Moscova ar fi pierdut războiul rece” – un fragment din editorialul ”Proiecții iresponsabile: o lume, fără… Rusia” publicat de ”Vești din Rusia”.

559
Tagurile:
ziua națională a FR
Тема:
Relațiile româno-ruse
Tematic
Colaborare de succes în justiție între România și Rusia
Ce efect asupra României va avea Summit-ul Putin-Biden - ambasadorul rus la București
Ambasada Rusiei sprijină schimburile culturale cu România
Românii, invitați de Casa Rusă la Noaptea de geografie

Загрузка...
Cazas polivalentes rusos Su-57 (archivo)

O chestiune de timp: Su-57 va face concurență avioanelor americane pe piața armelor

357
Avionul de vânătoare rusesc de-a cincea generație Su-57 a întrecut de mult timp concurenții străini și continuă să se perfecționeze – devine mai rapid, mai inteligent și mai puternic.

Multifuncționalul Su-57 a fost adoptat de Forțele Aerospațiale Ruse destul de recent – în decembrie 2020. Primul avion de vânătoare produs în serie de a cincea generație a fost transmis Districtului militar Sud la începutul anului 2021. Și începe deja modernizarea, în timpul căreia mașina va fi dotată cu motoare mai perfecționate de a doua etapă, cu inteligență artificială și cu posibilitatea de a controla în rețea (automat) secțiunile de drone controlabile grele "Ohotnik", rachete hipersonice și arma revoluționară a energiei direcționate – tunul electromagnetic.

Avionul de vânătoare de-a cincea generație Su-57 a fost conceput pentru a distruge toate tipurile de ținte aeriene, terestre și de suprafață, are o viteză de croazieră supersonică, armament intra-fuzelaj, acoperire radioabsorbantă și cel mai recent complex de echipamente de bord. Se distinge grație înaltelor caracteristici de manevrabilitate și luptă. Forțele Aerospațiale Ruse vor primi 22 de avioane de vânătoare Su-57 până la sfârșitul anului 2024, iar până în 2028 numărul lor în cadrul trupelor va ajunge până la 76 de unități. După aceea, avioanele Su-57E (versiunea de export) vor putea fi furnizate aliaților străini și partenerilor strategici ai Rusiei.

Experții occidentali au numărat peste zece țări la ”coada virtuală” pentru avioanele rusești Su-57, inclusiv Kazahstan. Pe fondul eșecurilor cronice ale proiectului american F-35 și al recentului refuz al Forțelor Aeriene ale SUA de a achiziționa acest avion în 2022, pe avionul de vânătoare rusesc de-a cincea generație Su-57 îl așteaptă un viitor prosper pe piața mondială a armelor. Potrivit experților, în condițiile unei curse constante a tehnologiilor militare, parametrii și caracteristicile avionului modernizat Su-57 vor fi complet inaccesibile pentru țările NATO.

Creșterea eficienței în luptă și a producției

Programul avioanelor de vânătoare prevăzut pentru zeci de ani se distinge prin perfecționarea continuă a aeronavelor și a metodelor de producție a acestora. Ministrul Industriei și Comerțului al Rusiei, Denis Manturov, a declarat recent că, în 2021, în conformitate cu programul aprobat, va crește ritmul de construcție a aeronavelor Su-57. Se așteaptă că avioanele vor fi echipate cu noile motoare ʺSaturn 30ʺ (ale celor mai puternice din lumea avioanelor de vânătoare), cu care vor începe să fie livrate trupelor deja în 2022. Cu motoarele de primă etapă (AL-41F1) nu vor fi echipate mai mult de cinci avioane. O altă accelerare a producției avioanelor de vânătoare Su-57 va avea loc în 2024. Alături de noile arme și noua avionică, se observă schimbări fundamentale în construcția planorului Su-57. Metodele de producție mai moderne ale aeronavelor de serie au îmbunătățit stealth-ul acestora.

Denis Manturov a vorbit totodată și despre sistemele rusești de luptă fără pilot, care corespund nivelului mondial și continuă să se dezvolte. Alături de dronele grele, Su-57 se va transforma într-un centru de comandă și control aerian. O sursă din industria rusă de construcție a aeronavelor a informat pe 1 iunie: ʺAcum sunt examinate posibilitățile de control din cabina Su-57 a mai multor drone de atac... Avionul de vânătoare va controla de la două până la patru drone ʺOhotnikʺ.

Inteligența artificială a avionului de vânătoare Su-57 și a UAV-ului ʺOhotnikʺ este imposibil de analizat obiectiv până în momentul utilizării în luptă și totuși, prin anumiți indicatori indirecți, publicații și ʺscurgeriʺ se poate înțelege cât de mult au progresat specialiștii ruși. Inteligența artificială a Su-57 este integrată în sistemul de control al luptei și chiar și un avion de vânătoare cu echipaj este capabil să îndeplinească 90% din sarcini fără intervenția umană, conform unui program prestabilit. Dacă pilotul este rănit sau ucis în timpul luptei, ʺcreierulʺ electronic al Su-57 va permite distrugerea cu succes a țintelor și revenirea la bază în mod automat.

Este probabilă paritatea intelectuală a liderului Su-57 și a subordonatului ʺOhotnikʺ, dat fiind faptul că ei au fost dezvoltați în același birou de proiectare ʺSuhoiʺ. Drona cu inteligență artificială ʺOhotnikʺ însușește la poligon, deja de mai multe luni, algoritmi pentru interceptarea și distrugerea țintelor cu rachete – în mod autonom, iar pe viitor – și în cadrul interacțiunii bazate pe rețea cu avionul de vânătoare Su-57. Atunci când vor fi utilizate împreună, dronele stealth ʺOhotnikʺ de 20 de tone vor rezolva o gamă completă de sarcini, distrugând ținte aeriene și terestre în coordonare cu avionul Su-57. Livrările în serie ale dronelor ʺOhotnikʺ sunt planificate începând cu anul 2024.

Avionul de vânătoare de-a cincea generație Su-57 dispune de un sistem de protecție avansat – radare și lasere, echipamente de război electronic, precum și cele mai noi rachete ʺaer – aerʺ K-77 și R-37M cu o rază de acțiune de până la 195 km și 400 km, respectiv. Prioritățile și armamentul avionului Su-57 fac posibilă detectarea și lichidarea amenințărilor (țintelor) la distanțe semnificativ mai mari față de avioanele americane F-22 și F-35. Și totuși, arma principală a lui ʺSuhoiʺ sunt rachetele hipersonice destinate distrugerii țintelor terestre, subacvatice și de suprafață. Testările la poligon se desfășoară cu succes.

Cucerirea pieței mondiale

Su-57 a fost conceput pentru a câștiga superioritatea în aer și este inaccesibil din punct de vedere tehnologic pentru avionul de vânătoare de-a cincea generație american F-22 Raptor, nemaivorbind de ʺratatulʺ F-35 (în plus, ambele au o specializare îngustă). În luptă, Su-57 poate servi drept avion de vânătoare, avion de atac la sol sau post aerian de comandă pentru dronele grele. Principalele avantaje ale lui ʺSuhoiʺ sunt super-manevrabilitatea și vizibilitatea redusă pentru radarele inamice, posibilitatea de a zbura la viteză supersonică pentru o perioadă lungă de timp, un arsenal semnificativ la bord – rachete cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune din diferite familii, inclusiv rachete anti-navă cu o rază de acțiune de până la 250 km.

Avionul de vânătoare este dotat cu echipamente care au un nivel ridicat în ceea ce privește protecția împotriva bruiajului și a sistemelor de arme multi-canal. Aeronava este capabilă să atingă viteze de până la 2600 km/h. Raza de acțiune practică la viteză subsonică – 5500 km. Pentru decolare și aterizare, cu un scurt procedeu de testare a aeronavei, avionul nu are nevoie de aerodromuri speciale.

Su-57 este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai perfecte și mai puternice avioane de vânătoare din lume. Caracteristicile unice permit avionului de vânătoare să atingă succesul pe piața internațională a armelor. Su-57 prezintă un interes considerabil pentru clienții străini. Pe 1 iunie, directorul general al ʺRosoboronexportʺ, Aleksandr Miheev, a informat că patru-cinci țări se gândesc să achiziționeze cel mai nou avion de vânătoare rusesc. Publicația americană a Military Watch a numărat mult mai multe.

Algeria a fost prima care a plasat o comandă în Rusia pentru 14 avioane de vânătoare Su-57E pe fondul consolidării forțelor aeriene ale vecinilor regionali, prețul contractului fiind de 2 miliarde de dolari. Cel mai mare client potențial pentru Su-57 este India, care intenționează să achiziționeze unități gata făcute și să dezvolte un proiect de producție licențiată pe teritoriul său. Pe lângă India și Algeria, China, Myanmar, Vietnam, Malaysia, Iran și Turcia manifestă un interes semnificativ pentru avionul de vânătoare Su-57. Conform celor mai recente date, și Kazahstanul, Etiopia și Egiptul se află la coada virtuală.

Avionul de vânătoare de-a cincea generație rusesc Su-57 ne va uimi nu o dată prin caracteristicile sale tactice și tehnice unice, prin integrarea tehnologiilor de-a șasea generație, prin perspectivele de producție optimiste și prin potențialul ridicat de export. Se așteaptă că numărul clienților străini va crește constant, întrucât avioanele de vânătoare de generația a patra se epuizează treptat, iar Su-57 nu are niciun concurent demn pe piața mondială, de astăzi și din viitorul apropiat. Dacă nu considerăm drept concurent interceptorul promițător rusesc MiG-41, care se dezvoltă din 2018.

357
Tagurile:
Concurență, Avion

Загрузка...

NBC: Biden îi va transmite lui Putin „semnal dur”

81
(reînnoit 08:34 13.06.2021)
Joe Biden îi va transmite lui Putin un „semnal dur” la întâlnire de la Geneva, informează postul american de televiziune NBC.

BUCUREȘTI, 13 iun - Sputnik. Statele Unite intenționează să transmită un „semnal dur” liderului rus la întâlnirea dintre președinții ruș și american Vladimir Putin și Joe Biden la Geneva , a informat NBC, citând o sursă informată.

Potrivit interlocutorului canalului, Biden intenționează să demonstreze o abordare care este fundamental diferită de „relațiile de prietenie pe care fostul președinte american Donald Trump le-a anunțat după prima sa întâlnire cu Putin.

Vladimir Putin și Joe Biden se vor întâlni pe 16 iunie. Summitul va include o sesiune de lucru și o altă întâlnire într-un format mai mic. Anterior s-a anunțat că, după discuțiile de la Geneva, liderii celor două țări vor susține conferințe de presă separate. Casa Albă a declarat că consideră acest format „cel mai potrivit”.

Kremlinul a subliniat că nu se așteptă la prea "multe" în urma negocierilor din cauza dezacordurilor existente între Rusia și Statele Unite. Întâlnirea dintre Putin și Biden va avea loc pe 16 iunie la Geneva. Kremlinul a spus că președinții intenționează să discute relațiile ruso-americane, stabilitatea strategică, precum și lupta împotriva COVID-19 și soluționarea conflictelor regionale.

În cadrul summit-ului precedent Rusia-SUA în 2018, Trump, șeful statului de atunci, a pus sub semnul întrebării rezultatele unei investigații efectuate de serviciile secrete americane despre amestecul Moscovei în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA și astfel „i-a dat lui Putin posibilitatea de a răspândi minciuni”.Acest lucru a provocat o reacție violentă în cercurile politice din Statele Unite. Potrivit senatorului John McCain, acesta a fost „unul dintre cele mai rușinoase discursuri ale unui președinte american” din câte ține minte.

81
Tagurile:
Rusia, SUA, Joe Biden, Geneva, Vladimir Putin, NBC

Загрузка...