Спецназ США.

"Armata din adâncuri": SUA au trimis ucigași profesioniști în întreaga lume

5429
(reînnoit 09:09 22.05.2021)
Investigația revistei americane Newsweek, care a fost publicată săptămâna aceasta și care dezvăluie adevărata amploare a operațiunilor secrete speciale ale armatei SUA, a stârnit reacții amestecate în rândul publicului.

Editorial realizat de Victoria Nikiforova

Experții ruși menționează că armata secretă a SUA, care numără astăzi aproximativ 60 de mii de luptători ai frontului invizibil, reprezintă, de fapt, un conglomerat de întreprinderi private – numeroase firme, companii, laboratoare secrete de cercetare și experimentare, precum și persoane individuale cu zeci de pașapoarte false, care lucrează pentru instituția militară pe bază de contract. Congresul, Senatul, sistemul de justiție american se prefac a nu le vedea. Orice ar face acestea, organele de stat care le patronează ʺnu au nimic de-a face cu eleʺ.

Корабль ВМС США
© Sputnik / Александр Заболотный

Chinezii au atras atenția asupra ipocriziei extraordinare a partenerilor americani. În timp ce politicienii americani țin, în regim non-stop, lecții întregii lumi pe tema moralității și eticii, trupele secrete americane ignoră în mod deschis Convenția de la Geneva și toate regulile unor acțiuni de luptă civilizate. "Oare aceasta nu este o încălcare a ordinii publice mondiale? Oare nu este o încălcare a drepturilor omului? <...> Unde se manifestă așa-numita onestitate și corectitudine pe care o promovează Statele Unite?", se revoltă utilizatorul Weibo.

Cea mai interesantă a fost însă reacția publicului american. Informația obținută de Newsweek diferă semnificativ de imaginea luminoasă a luptătorului american, care duce popoarelor lumii valorile democrației. Potrivit autorului, o mare parte a mercenarilor secreți ai Pentagonului sunt ex-militari ai forțelor speciale. Cu ce se ocupă de fapt aceștia? Ucidere fără judecată a populației civile, torturi, răpire de oameni, diversiuni și atacuri teroriste – o gamă completă de crime de război.

"În comparație cu asta, Rusia și China par doar o grămăjoară de amatori, dar Pentagonul și CIA îi învinuiesc pe ei, pentru a distrage atenția de la serviciile speciale americane", consideră unul dintre comentatorii articolului. "Newsweek trebuie să înceteze să-și bage nasul în secretele de stat", este de părere altul. Mulți americani își pun întrebarea: cum, în general, un astfel de articol – "jurnalistică la limita trădării" – a putut să apară într-o publicație populară?

Întrebarea este, într-adevăr, interesantă. Pe de o parte, faptul că americanii organizează lovituri militare, atacuri teroriste și diversiuni în întreaga lume nu a fost ascuns în mod deosebit, niciodată. Despre trupele cibernetice americane și atacurile lor informaționale psihologice în stilul "eu sunt fiica unui ofițer, nu este totul atât de simplu", publicația britanică The Guardian a scris cu zeci de ani în urmă. Povestea cu luptătorii "invizibili" ai forțelor speciale americane în Africa a fost investigată cu succes de Politico.

Chiar de la începutul președinției sale, laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Barack Obama ordona cu regularitate atacuri cibernetice de amploare asupra celor mai importante obiective ale infrastructurii din întreaga lume.

Cea mai cunoscută diversiune digitală a americanilor a fost crearea virusului Stuxnet, operațiune supravegheată de serviciile de informații din Statele Unite și Israel. El nu numai că a oprit centrifugele nucleare ale Iranului, creând o amenințare mortală pentru oameni și natură, dar ulterior a și pornit călătoria prin întreaga lume.

Generalul iranian Qasem Soleimani a fost ucis anul trecut de militarii americani la Bagdad – demonstrativ, brutal, în fața întregii lumi. Dacă orice alt stat ar fi făcut același lucru, americanii l-ar fi acuzat imediat de terorism internațional.

Pe de altă parte, articolul din Newsweek este plin de detalii concrete despre modul în care mercenarii își desfășoară activitățile criminale. Folosind exemplele unor spioni, inclusiv a celor arestați în Rusia și China, autorul vorbește despre produsele noi din domeniul tehnologiei, despre criptarea secretă, despre falsificarea documentelor și despre falsificarea datelor biometrice. Mai pe scurt, dă pe față toate subtilitățile meșteșugului.

Motivul articolului, care de altfel este indicat subtil în acesta, este faptul că astăzi armata secretă lucrează nu numai în străinătate, ci și pe teritoriul SUA. Aici, ținta ei devin cetățeni ai Americii. În aceasta și constă senzaționalitatea investigației. Ea este dictat nu atât de grija pentru străini, care sunt uciși undeva de armata americană la scară industrială, cât de frica pentru viața lor.

Jurnalistul William Arkin descrie activitățile unui angajat al unei întreprinderi private, care se află în Maryland. Aceasta din urmă furnizează acte de identitate, permise de conducere și facturi false la scară industrială, falsifică istorii de credit – pe scurt, inventează legende pentru armata secretă. La acest proces complet ilegal participă toți: Departamentul de Stat, băncile, guvernele statelor, companiile de asigurări, Ministerul Apărării.

Arkin menționează că deținătorii de acte de identitate false lucrează și în interiorul Statelor Unite, investigând activitățile cetățenilor americani. Comentatorii își pun o întrebare rezonabilă: "Dar noi putem fi siguri că administrația Biden nu va instiga armata secretă împotriva adversarilor săi politici – "extremiștilor" și "supremațiștilor albi"?"

În ultima perioadă, americanii au acumulat, într-adevăr, o mulțime de întrebări la adresa autorităților. Numărul omorurilor în țară crește într-un ritm record, iar majoritatea omorurilor rămân neinvestigate. Mor nu numai cetățeni de rând, ci și jurnaliști, activiști politici, oameni de știință.

Vara trecută, la Milwaukee, a fost împușcat activistul politic, susținătorul de culoare al lui Trump Bernell Tramell. Ucigașii așa și nu au fost găsiți. O lună mai târziu, un reprezentant al antifa a ucis un susținător al lui Trump la un miting din Portland. Ashli ​​Babbitt, care a votat pentru Trump, a fost împușcată mortal de un polițist pe 6 ianuarie în Capitoliu. A doua zi, din motive neclare, s-a sinucis un alt susținător al lui Trump, Christopher Stanton Georgia. În același timp, fără niciun motiv aparent, s-a împușcat polițistul Howard Liebengood, care păzea Capitoliul.

La începutul lunii iunie a anului trecut, s-a spânzurat jurnalista de 39 de ani Jas Waters. O săptămână mai târziu, a fost găsit împușcat principalul analist militar al CIA Anthony Schinella, în vârstă de 52 de ani.

În 2018 în SUA s-a sinucis nu se știe de ce fizicianul de renume mondial, profesor la Universitatea Stanford, inovatorul și multimilionarul Zhang Shoucheng. Un an și jumătate mai târziu a fost împușcat la Pittsburgh celebrul virusolog Bing Liu. În timpul pandemiei, el activa în linia întâi a științei – studia mecanismul coronavirusului. Ucigașul său a dispărut undeva, se presupune că s-a sinucis. Publicului i-a fost prezentată rapid versiunea că Bing Liu a fost ucis de amantul gelos. Convingător, nu poți spune nimic. Chinezii, ei sunt așa.

Nu, dacă de aceste crime s-ar fi ocupat anchetatorii, dacă jurnaliștii ar fi atras atenția asupra lor, dacă s-ar fi îngrijorat publicul, atunci totul ar fi putut fi atribuit situației nervoase și excesului de arme aflate în mâinile populației americane. Dar aceste crine sângeroase au loc zilnic și sunt înconjurate de o tăcere cu adevărat înspăimântătoare.

După toate aparențele, acestea arată ca niște represiuni de amploare, iar "sinuciderile" notorii - ca măsuri de lichidare efectuate cu meticulozitate de membrii armatei secrete.

Și asta nemaivorbind de astfel de atacuri teroriste precum cel de pe 11 septembrie sau împușcări în masă. Doar și în privința acestora americanii au o mulțime de întrebări. Mulți, de exemplu, cred că autorii unor atacuri armate răsunătoare sunt de fapt militari profesioniști. După atacul terorist, ei sunt îndepărtați abil de la locul crimei și li se modifică identitatea. Poate că nu este așa, dar articolul lui Arkin oferă o idee despre posibilitățile, într-adevăr vaste de creare a legendelor pentru membrii serviciilor speciale.

Dar s-ți pui astfel de întrebări este să-ți dorești moartea. Unul dintre principalii critici ai versiunii oficiale a evenimentelor din 11 septembrie, jurnalistul Michael Ruppert, s-a sinucis în 2014. Doi ani mai târziu, un alt critic al regimului s-a ʺsinucisʺ la fel de misterios – jurnalistul Victor Thorn.

Iar Departamentul pentru securitate internă al SUA (DHS), pară în bătaie de joc, susține că principala amenințare teroristă pentru țară sunt "suprematiștii-extremiștii albi ". În limbaj uman – contraspionajul țării i-a declarat pe toți bărbații albi din America drept principalii săi dușmani.

Este dificil să nu fii de acord cu un comentator pe site-ul Newsweek, care scrie că "guvernul nostru <...> este mai periculos pentru poporul nostru decât toate țările străine puse laolaltă". Ideea sa este dezvoltată de un alt cititor american, poate că prea dur, dar convingător în felul său: "SUA sunt o dictatură fascistă, condusă de un cartel format din câteva clanuri de familie. Armate secrete uriașe, <...> sistem atotcuprinzător de control și supraveghere, <...> absolut totul ca în statele totalitare din trecut".

5429
Tagurile:
Armata, SUA
Ziua Rusiei

Ziua Națională a Rusiei prilej pentru conducerea României de a ne face de râs

956
(reînnoit 11:25 13.06.2021)
Vina este a conducătorilor vremelnici care își fac de rușine țara! Sau o trădează, așa cum acuză una dintre cele mai apreciate voci ale ”poporului online”. Este și prostie în atitudinea autorităților române? Da, enormă – e imbecilitate acută în formă agravantă!...

„Trebuie să fim prieteni cu Rusia.
În faţa amiciţiei nu poate exista neînţelegere.
La focul ei să topim tot ce ar putea stânjeni interesele româneşti”
Nicolae Titulescu, 1932

Mi se pare greu de imaginat o atitudine mai stupidă, mai penibilă decât a conducerii României față de China și Rusia, cele două superputeri ale Estului  - dar și parteneri tradiționali ai țării noastre, în perioade sale de dezvoltare.

© Sputnik / Алексей Никольский

De fapt, oricât aș încerca să îl contrazic pe Dan Diaconu în privința faptului că asemenea atitudine se numește ”trădare națională” – ei bine, recunosc: nu reușesc să găsesc o sintagmă mai potrivită.

Da, a distruge ce s-a construit în decenii în folosul națiunii se numește trădare națională. Acuzația trebuie coroborată și cu alte aspecte: China a devenit cea mai mare putere economică a lumii și cel mai mare investitor mondial, Rusia este o mare și avantajoasă sursă de energie, tehnologie înaltă, de produse de tot felul, iar parteneriatele economice și piața rusă sunt căutate întreaga lume. Numai de România… nu! Și, atenție – o Românie datoare, fără investiții – și acaparată de speculanții și exploatatorii Occidentului!

Ori, în aceste condiții autoritățile române își permit să distrugă relațiile cu cele două țări, mergând până la gesturi insultătoare față de cele două superputeri.

Despre ceea ce s-a petrecut la marea reuniune China – statele central și est europene am scris, arătând că răbdarea Chinei față de comportamentul incalificabil ale autorităților române s-a terminat. Spre rușinea noastră, chinezii au îndepărtat de la marele eveniment toate însemnele României, țară ale cărei autorități consideră că bătaia de joc este tolerată.

Ceea ce m-a revoltat în ultimele zile a fost atitudinea conducerii și diplomației române față de Ziua Națională a Rusiei – 12 Iunie. Nici măcar un mesaj de felicitare oficial! Nici de la Președinție, nici de la Guvern, MAE… Pur și simplu uluitor!

La frumoasa recepție de la Ambasada Rusiei la București nu a fost prezent nici un reprezentat al diplomației românești! O insultă - un gest de totală lipsă de respect față de Rusia, dar și față de nobila profesie de diplomat, care nu poate fi nici măcar catalogat!

Cum poate fi catalogată o astfel de atitudine a diplomației românești, care îl are, chipurile, ca mentor pe Nicolae Titulescu? De altfel, la intrarea în Ambasada Rusiei treci printre două statui – una fiind a lui Titulescu, cealaltă a lui Maxim Litvinov, prietenul și colaboratorul marelui român în fundamentarea unor capitole importante din legislația internațională modernă. Așa respectă Rusia România! Pe când România?...

Nu, de fapt România nu are nicio vină – iar rușii știu asta. Vina este a conducătorilor vremelnici care își fac de rușine țara! Sau, o trădează, așa cum acuza Dan Diaconu, una dintre  cele mai apreciate voci ale ”poporului online„.

Este și prostie în atitudinea autorităților române? Da multă, enormă, este imbecilitate acută în formă agravantă!...  Conducerea și reprezentanții României sacrifică interesul național de suveranitate, dezvoltare și pace în regiune fie din imbecilitate, fie parcă pentru a îndeplini niște comenzi, niște misiuni care ne vor rupți de istorie, dar și de realitățile de azi.

Aceste misiuni par a fi ștergerea din memorie a celor care au fost alături de noi întru credință, sau la marile bătălii ale națiunii – la Independență, la războiul Marii Unirii, la eliberarea de sub demența criminală nazistă.

”Comunismul, al cărui dușman declarat sunt, este un lucru. Prietenia cu Rusia Sovietică, care ne e folositoare din toate punctele de vedere, este cu totul altceva”, declara Titulescu în 1937, completând: ”Iată de ce vă spun: aveți grijă de sovietici. Dacă nu îi aveți cu voi, înseamnă că îi veți avea împotrivă”.

De asemenea, trebuie uitat că marea dezvoltare a României, ca și realizările diplomatice excepționale de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu au fost realizate în cadrul avantajos al tratatelor propuse/tutelate de URSS: CAER și Pactul de la Varșovia.

Sub azi-renegata URSS ne-am dezvoltat economic uluitor, am rămas fără datorii, am putut face afaceri cu oricine am dorit, nimeni nu ne-a spus ”nu intra pe zona mea de influență”, am putut face manevre diplomatice cu oricine, și chiar ne-am permis să promovăm teorii și valori naționale care ne descriau ca o țară glorioasă în fața istoriei și a lumii!

Azi, cu „parteneriatele” tutelate de SUA și UE suntem o colonie, vinovată de genocid, cu mai toate episoadele și figurile glorioase ale istoriei contestate (ba chiar blamul se extinde și în  cultură!) – pe scurt, suntem pe cale să ne fie rușine de noi! Și chiar să fim condamnați dacă spunem că Nicolae Ceaușescu sau alte figuri ale istoriei au fost mărețe – sau că măcar pot fi apărate!

Suntem datori ca țară și ca populație, nu avem economie reală, doar virtuală, dacă românii încearcă să facă afaceri în anumite domenii pot fi și arestați – în condițiile în care serviciile, justiția sunt infiltrate sau chiar comandate de afară… și nu din Rusia, ci de către ”parteneri”! Despre politică și diplomație… ce să mai vorbim? Am spus mai devreme – dau dovadă fie de imbecilitate, fie parcă pentru a îndeplini niște comenzi, în sensul trădării (intereselor) naționale.

Așa încât, ce să mi spun decât că Ziua Națională a Rusiei m-a făcut să îmi fie rușine de atitudinea reprezentanților țării mele?! Și, vai, nu numai a lor…

Onoarea politicienilor a fost salvată de senatoarea Diana Șoșoacă – și, din câte am reținut, de un deputat USR. Dezinvoltă și cu replici inteligente, dovedind o perfectă cunoaștere a uzanțelor politico-diplomatice, Diana Șoșoacă a câștigat admirația tuturor, însuși ambasadorul Rusiei stând mult timp de vorbă cu ea.

Ei bine, singurul aspect care o parte a presei române l-a observat a fost că a stat de vorbă cu… subsemnatul! Uluitor – a stat de vorbă cu ”omul Sputnik”, a titrat presa, gafând și cu unele ilustrații în care crede că eu și senatoarea ne-am fotografiat. Ori, acolo apare o altă persoană! Deci, ne-am făcut de râs și prin unii așa zis ”ziariști”, umblători după ”scandaluri”, dar care nu știu nici pe ce lume sunt…

Sigur, un incident minor, dar care întregește penibilul spectacolului României de azi, în care capul de afiș îl deține, din păcate, noua diplomație ”pro-vest”. 

Închei cu câteva impresii plăcute: prezența la recepția de Ziua Națională a Rusiei a fost mai numeroasă și mai calitativă ca la ultimele ediții.

Am avut plăcerea unor schimburi de opinii cu Diana și Silvestru Șoșoacă, Bogdan Duca, Marius Marinescu, cu Adrian Severin – felicitându-l pentru excepționalele dialoguri cu Cozmin Gușă, dar și pentru analizele sale – dar și cu jurnaliști de top precum Cora Muntean, Nikolai Moruzov, Vyaceslav Samoșkin sau Corneliu Vlad, cu al cărui gând închei acest articol. Sunt rânduri la care mulți ar trebui să reflecteze:

”Excesele iresponsabile ale celor care croiesc proiecții imaginare ale unei lumi… fără Rusia își au originea în teza pe cât de eronată, pe atât de periculoasă că Moscova ar fi pierdut războiul rece” – un fragment din editorialul ”Proiecții iresponsabile: o lume, fără… Rusia” publicat de ”Vești din Rusia”.

956
Tagurile:
ziua națională a FR
Тема:
Relațiile româno-ruse
Tematic
Colaborare de succes în justiție între România și Rusia
Ce efect asupra României va avea Summit-ul Putin-Biden - ambasadorul rus la București
Ambasada Rusiei sprijină schimburile culturale cu România
Românii, invitați de Casa Rusă la Noaptea de geografie

Загрузка...
Cazas polivalentes rusos Su-57 (archivo)

O chestiune de timp: Su-57 va face concurență avioanelor americane pe piața armelor

372
Avionul de vânătoare rusesc de-a cincea generație Su-57 a întrecut de mult timp concurenții străini și continuă să se perfecționeze – devine mai rapid, mai inteligent și mai puternic.

Multifuncționalul Su-57 a fost adoptat de Forțele Aerospațiale Ruse destul de recent – în decembrie 2020. Primul avion de vânătoare produs în serie de a cincea generație a fost transmis Districtului militar Sud la începutul anului 2021. Și începe deja modernizarea, în timpul căreia mașina va fi dotată cu motoare mai perfecționate de a doua etapă, cu inteligență artificială și cu posibilitatea de a controla în rețea (automat) secțiunile de drone controlabile grele "Ohotnik", rachete hipersonice și arma revoluționară a energiei direcționate – tunul electromagnetic.

Avionul de vânătoare de-a cincea generație Su-57 a fost conceput pentru a distruge toate tipurile de ținte aeriene, terestre și de suprafață, are o viteză de croazieră supersonică, armament intra-fuzelaj, acoperire radioabsorbantă și cel mai recent complex de echipamente de bord. Se distinge grație înaltelor caracteristici de manevrabilitate și luptă. Forțele Aerospațiale Ruse vor primi 22 de avioane de vânătoare Su-57 până la sfârșitul anului 2024, iar până în 2028 numărul lor în cadrul trupelor va ajunge până la 76 de unități. După aceea, avioanele Su-57E (versiunea de export) vor putea fi furnizate aliaților străini și partenerilor strategici ai Rusiei.

Experții occidentali au numărat peste zece țări la ”coada virtuală” pentru avioanele rusești Su-57, inclusiv Kazahstan. Pe fondul eșecurilor cronice ale proiectului american F-35 și al recentului refuz al Forțelor Aeriene ale SUA de a achiziționa acest avion în 2022, pe avionul de vânătoare rusesc de-a cincea generație Su-57 îl așteaptă un viitor prosper pe piața mondială a armelor. Potrivit experților, în condițiile unei curse constante a tehnologiilor militare, parametrii și caracteristicile avionului modernizat Su-57 vor fi complet inaccesibile pentru țările NATO.

Creșterea eficienței în luptă și a producției

Programul avioanelor de vânătoare prevăzut pentru zeci de ani se distinge prin perfecționarea continuă a aeronavelor și a metodelor de producție a acestora. Ministrul Industriei și Comerțului al Rusiei, Denis Manturov, a declarat recent că, în 2021, în conformitate cu programul aprobat, va crește ritmul de construcție a aeronavelor Su-57. Se așteaptă că avioanele vor fi echipate cu noile motoare ʺSaturn 30ʺ (ale celor mai puternice din lumea avioanelor de vânătoare), cu care vor începe să fie livrate trupelor deja în 2022. Cu motoarele de primă etapă (AL-41F1) nu vor fi echipate mai mult de cinci avioane. O altă accelerare a producției avioanelor de vânătoare Su-57 va avea loc în 2024. Alături de noile arme și noua avionică, se observă schimbări fundamentale în construcția planorului Su-57. Metodele de producție mai moderne ale aeronavelor de serie au îmbunătățit stealth-ul acestora.

Denis Manturov a vorbit totodată și despre sistemele rusești de luptă fără pilot, care corespund nivelului mondial și continuă să se dezvolte. Alături de dronele grele, Su-57 se va transforma într-un centru de comandă și control aerian. O sursă din industria rusă de construcție a aeronavelor a informat pe 1 iunie: ʺAcum sunt examinate posibilitățile de control din cabina Su-57 a mai multor drone de atac... Avionul de vânătoare va controla de la două până la patru drone ʺOhotnikʺ.

Inteligența artificială a avionului de vânătoare Su-57 și a UAV-ului ʺOhotnikʺ este imposibil de analizat obiectiv până în momentul utilizării în luptă și totuși, prin anumiți indicatori indirecți, publicații și ʺscurgeriʺ se poate înțelege cât de mult au progresat specialiștii ruși. Inteligența artificială a Su-57 este integrată în sistemul de control al luptei și chiar și un avion de vânătoare cu echipaj este capabil să îndeplinească 90% din sarcini fără intervenția umană, conform unui program prestabilit. Dacă pilotul este rănit sau ucis în timpul luptei, ʺcreierulʺ electronic al Su-57 va permite distrugerea cu succes a țintelor și revenirea la bază în mod automat.

Este probabilă paritatea intelectuală a liderului Su-57 și a subordonatului ʺOhotnikʺ, dat fiind faptul că ei au fost dezvoltați în același birou de proiectare ʺSuhoiʺ. Drona cu inteligență artificială ʺOhotnikʺ însușește la poligon, deja de mai multe luni, algoritmi pentru interceptarea și distrugerea țintelor cu rachete – în mod autonom, iar pe viitor – și în cadrul interacțiunii bazate pe rețea cu avionul de vânătoare Su-57. Atunci când vor fi utilizate împreună, dronele stealth ʺOhotnikʺ de 20 de tone vor rezolva o gamă completă de sarcini, distrugând ținte aeriene și terestre în coordonare cu avionul Su-57. Livrările în serie ale dronelor ʺOhotnikʺ sunt planificate începând cu anul 2024.

Avionul de vânătoare de-a cincea generație Su-57 dispune de un sistem de protecție avansat – radare și lasere, echipamente de război electronic, precum și cele mai noi rachete ʺaer – aerʺ K-77 și R-37M cu o rază de acțiune de până la 195 km și 400 km, respectiv. Prioritățile și armamentul avionului Su-57 fac posibilă detectarea și lichidarea amenințărilor (țintelor) la distanțe semnificativ mai mari față de avioanele americane F-22 și F-35. Și totuși, arma principală a lui ʺSuhoiʺ sunt rachetele hipersonice destinate distrugerii țintelor terestre, subacvatice și de suprafață. Testările la poligon se desfășoară cu succes.

Cucerirea pieței mondiale

Su-57 a fost conceput pentru a câștiga superioritatea în aer și este inaccesibil din punct de vedere tehnologic pentru avionul de vânătoare de-a cincea generație american F-22 Raptor, nemaivorbind de ʺratatulʺ F-35 (în plus, ambele au o specializare îngustă). În luptă, Su-57 poate servi drept avion de vânătoare, avion de atac la sol sau post aerian de comandă pentru dronele grele. Principalele avantaje ale lui ʺSuhoiʺ sunt super-manevrabilitatea și vizibilitatea redusă pentru radarele inamice, posibilitatea de a zbura la viteză supersonică pentru o perioadă lungă de timp, un arsenal semnificativ la bord – rachete cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune din diferite familii, inclusiv rachete anti-navă cu o rază de acțiune de până la 250 km.

Avionul de vânătoare este dotat cu echipamente care au un nivel ridicat în ceea ce privește protecția împotriva bruiajului și a sistemelor de arme multi-canal. Aeronava este capabilă să atingă viteze de până la 2600 km/h. Raza de acțiune practică la viteză subsonică – 5500 km. Pentru decolare și aterizare, cu un scurt procedeu de testare a aeronavei, avionul nu are nevoie de aerodromuri speciale.

Su-57 este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai perfecte și mai puternice avioane de vânătoare din lume. Caracteristicile unice permit avionului de vânătoare să atingă succesul pe piața internațională a armelor. Su-57 prezintă un interes considerabil pentru clienții străini. Pe 1 iunie, directorul general al ʺRosoboronexportʺ, Aleksandr Miheev, a informat că patru-cinci țări se gândesc să achiziționeze cel mai nou avion de vânătoare rusesc. Publicația americană a Military Watch a numărat mult mai multe.

Algeria a fost prima care a plasat o comandă în Rusia pentru 14 avioane de vânătoare Su-57E pe fondul consolidării forțelor aeriene ale vecinilor regionali, prețul contractului fiind de 2 miliarde de dolari. Cel mai mare client potențial pentru Su-57 este India, care intenționează să achiziționeze unități gata făcute și să dezvolte un proiect de producție licențiată pe teritoriul său. Pe lângă India și Algeria, China, Myanmar, Vietnam, Malaysia, Iran și Turcia manifestă un interes semnificativ pentru avionul de vânătoare Su-57. Conform celor mai recente date, și Kazahstanul, Etiopia și Egiptul se află la coada virtuală.

Avionul de vânătoare de-a cincea generație rusesc Su-57 ne va uimi nu o dată prin caracteristicile sale tactice și tehnice unice, prin integrarea tehnologiilor de-a șasea generație, prin perspectivele de producție optimiste și prin potențialul ridicat de export. Se așteaptă că numărul clienților străini va crește constant, întrucât avioanele de vânătoare de generația a patra se epuizează treptat, iar Su-57 nu are niciun concurent demn pe piața mondială, de astăzi și din viitorul apropiat. Dacă nu considerăm drept concurent interceptorul promițător rusesc MiG-41, care se dezvoltă din 2018.

372
Tagurile:
Concurență, Avion

Загрузка...
Alegeri europarlamentare 2019

Localitățile unde vor avea loc alegeri locale parțiale

0
(reînnoit 17:58 13.06.2021)
Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat care sunt localitățile unde vor avea loc alegeri locale parțiale în 27 iunie.

BUCUREȘTI, 13 iun – Sputnik. Campania pentru alegeri locale parțiale a început sâmbătă și se va încheia pe data de 26 iunie, la ora 7,00, a anunțat AEP care a transmis detalii legate de desfășurarea acestora.

Conform AEP, pe 27 iunie se desfășoară alegeri locale parțiale pentru primari și un consiliu local.

Circumscripțiile electorale în care se organizează alegeri locale parțiale pentru primari sunt:

* Alba - comunele Ciuruleasa și Meteș

* Arad - comuna Zăbrani

* Argeș - comunele Aninoasa și Rociu

* Bacău - comuna Tamași

* Brașov - comuna Șinca Nouă

* Brăila - comuna Viziru

* Caraș-Severin - orașul Bocșa

* Călărași - comunele Cuza Vodă și Frumușani

* Covasna - comuna Ozun

* Dâmbovița - comuna Braniștea

* Dolj - orașul Filiași și comunele Cătane, Sadova, Terpezița și Ostroveni

* Galați - orașul Târgu Bujor

* Gorj - comuna Bumbești-Pițic

* Hunedoara - comunele Burjuc, Romos și Sarmizegetusa

* Ialomița - comunele Gura Ialomiței și Ion Roată

* Ilfov - orașul Bragadiru și comuna Găneasa

* Mehedinți - comuna Obârșia de Câmp

* Olt - comuna Deveselu

* Prahova - comuna Șotrile

* Sălaj - orașul Șimleu Silvaniei

* Suceava - orașul Vicovul de Sus

* Timiș - comuna Voiteg

* Vâlcea - comunele Scundu și Slătioara

De asemenea, se vor organiza alegeri locale parțiale pentru consiliul local în comuna Cojasca din județul Dâmbovița.

0
Tagurile:
alegeri locale

Загрузка...