Summit-ul G7 din Franța

Dați-ne voie conducem: liderii UE doresc facă parte din guvernul mondial

1553
(reînnoit 19:04 07.04.2021)
Declarația comună, publicată recent de Boris Johnson, Angela Merkel, Emmanuel Macron, directorul general al OMS și de zeci de conducători ai diferitor țări, în principal europene, merită o atenție specială.

Editorial realizat de Victoria Nikiforova

Declarația comună, publicată recent de prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, de cancelarul Angela Merkel, de "președintele din partea Rothschild" Emmanuel Macron, de directorul general al OMS și de zeci de conducători ai diferitor țări, în principal europene, merită o atenție specială.

Constatând faptul că guvernele naționale nu s-au descurcat cu consecințele pandemiei, ei au cerut de la omenire să se supună, cât mai curând, unui guvern mondial. În cadrul căruia, după cum se poate vedea, își rezervă deja astăzi locurile.

În mod formal, vă reamintim că este vorba doar despre "acordul mondial de combatere a pandemiei", dar remarcile, care însoțesc scrisoarea colectivă, arată că ambițiile autorilor sunt cu mult mai mari. Astfel, pandemia de coronavirus în sine este numită de ei drept "cea mai mare provocare pentru comunitatea mondială din anii 1940", acordul propus este în mod direct comparat cu "acordul din 1945" (adică cu acordul încheiat în cadrul Conferinței de la Ialta).

... Pur uman, această inițiativă este de înțeles. Johnson, Merkel și, poate, Macron sunt "rațe șchioape" clasice. Doamna cancelar pleacă în inexistență politică deja în decembrie. Perspectivele lui Macron în următoarele alegeri prezidențiale arată prost. Majoritatea britanicilor nu vor să-l vadă pe Johnson la postul de prim-ministru. Dar aceștia vor să mai conducă încă.

Nu este clar altceva – ce pot propune lumii toți acești lideri nerealizați? Experiența lor de conducere? Dar la nivelul țărilor lor, ei s-au descurcat extrem de rău. O serie de lockdown-uri fără sens a constrâns o mulțime de întreprinderi medii și mici să dea faliment și a ucis practic sectorul turistic. Conform expresiei nemuritoare a lui Obama, economia europeană este "ruptă în bucăți".

Povestea cu vaccinarea s-a transformat într-o serie de scandaluri nesfârșite. Populația nevrozată până la limită iese în mod regulat pe străzi, organizează pogromuri și se bate cu forțele de ordine. Guvernele, drept răspuns, înăspresc și mai mult restricțiile, impun amenzi draconice, promovează o segregare deschisă sub forma pașapoartelor covid și, riscând viața populației, continuă să refuze cu încăpățânare vaccinul rusesc.

În același timp, țările care erau numite în mod disprețuitor "în curs de dezvoltare" depășesc cu succes coronavirusul, cumpără vaccinul rusesc și, folosindu-se de declinul partenerilor europeni, își activează propria economie.

Anul 2020 a devenit pentru liderii Europei un epic fail continuu. Dar, în loc să-și ceară scuze și să se pensioneze, ei au decis brusc să se auto-numească în guvernul global. Nu, teoreticienii conspirației ne-au avertizat, desigur. Ei doar nu ne-au spus cât de nebunesc va arăta acest lucru.

Pretendenții la conducerea globală raportează cu mândrie – țările subordonate lor au suferit o prăbușire, nemaivăzută din timpurile celui de-al Doilea Război Mondial. Subtilitatea constă în faptul că această prăbușire a fost organizată personal de ei – niciun coronavirus nu s-ar fi descurcat de unul singur. Ca urmare, populația a rămas fără locuri de muncă, fără perspective și cu o singură speranță – măcar ceva plăți sociale de la stat.

De fapt, pe parcursul anului 2020, acești lideri minunați au dezlănțuit ostilități naturale împotriva popoarelor lor. Milioane de oameni au ajuns la limita sărăciei. Dar în timp ce unii mor, alții câștigă sume enorme de bani și își extind sfera influenței lor. Liderii europeni au decis că situația le oferă carte blanche la o "nouă Ialtă".  

Într-un fel, noi am desfășurat un astfel de război fals, iar acum, la sfârșit, vom reîmpărți lumea în favoarea noastră. ONU, după cum am decis, nu mai servește la nimic. Guvernele țărilor, care au combătut cu succes coronavirusul, deja sunt defăimate de presa anglo-saxonă ca fiind extrem de represive. Este evident că acest lucru oferă o șansă unică politicienilor ratați europeni.

Caracteristica principală a noului guvern propus – nimeni nu va alege pe nimeni acolo. Mass-media britanică și americană ne-au explicat deja cum se va face acest lucru. Revista The Week propune, de exemplu, să existe o singură persoană în frunte și să fie chemat "împărat".

Poate că în loc de împărat vor organiza un întreg "birou politic" în cea mai bună versiune a sa. Cu toate acestea, experiența existenței birocrației de la Bruxelles sugerează că, în orice caz, nimeni nu va cere opinia noastră. Pur și simplu se vor aduna oamenii respectați și vor numi pe cine unde trebuie. Și vor ocupa aceste persoane posturile lor până la adânci bătrâneți. Democrație? Alegeri? Nu, nu am auzit.

Potențialii membri ai guvernului global au preferat să nu vorbească despre programul lor de acțiune. Ei doar au anunțat că vor fi acum pandemii una după alta, așa că regimul de vaccinare și pașapoartele covid vor fi cu noi pentru totdeauna.

Din agenda "Marelui Reset" – acesta este promovat de aceiași oameni respectați, care s-au pornit să ne organizeze guvernul mondial – este clar că războiul Europei împotriva propriei populații nu s-a sfârșit încă. În planurile conducerii – oprirea definitivă a producției industriale. Acest lucru va aduce popoarelor europene șomaj în masă și sărăcie. În calitate de hrană spirituală, vor rămâne transgender-ii și LGBT-ul. Bisericile creștine vor fi închise definitiv – ca un teren fertil pentru viruși și pentru infecțiile ideologice.

Absolut neclară a rămas întrebarea despre cum, de fapt, se planifică organizarea tranziției a aproape opt miliarde de oameni sub conducerea unui guvern mondial. Cum va arăta aparatul de coerciție, cine va sprijini gauleiter-ii, cine va omorî partizanii prin păduri, cine va tortura rebelii în închisorile speciale? Ex-trupele ONU de menținere a păcii, împreună cu angajații NATO? Armata combinată a Germaniei și a Franței, despre crearea căreia Macron și Merkel au vorbit atât de mult? Nu se știe.

Citirea listei semnatarilor acestei declarații tragico-comice oferă o plăcere deosebită. Pentru început – cine lipsește de acolo. De acolo lipsește SUA, China, Rusia, India, Brazilia, Mexic, Canada, Japonia. Vorbind sincer, de acolo lipsesc aproximativ 170 de țări-membre ale ONU.

În schimb, documentul este semnat de directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Aici nu este nimic surprinzător, organizația sa a fost "ascuțită" inițial în acest sens. Creatorul OMS, Brock Chisholm, a fost un adept deschis, fanatic al ideii unui guvern mondial. Nu au trecut nici o sută de ani că ideii lui i-a apărut o șansă.

Printre viitorii membrii ai guvernului mondial, există așa titani geopolitici ca Fiji, Albania, precum și Trinidad și Tobago. Mai aproape de sfârșitul listei – brusc – găsim Ucraina. Ea este prezentă acolo, după semnătura "Vladimir Zelenskii".

Involuntar apare așa un gând – anume pentru ucraineni au creat această fantasmagorie cu guvernul global. Doar, pentru Europa sărăcită, chiar și așa un teritoriu modest arată ca o colonie destul de bună. Acolo există cernoziomuri, mere, slănină, forță de muncă ieftină și supusă. Este o altă întrebare cum să păstreze acest teritoriu în subordonanță.

Acum șapte ani, ucrainenii nevinovați au fost ademeniți cu zăhărelul de tipul "membru al UE". De dragul acestei himere (vă amintiți, "vreau chiloți din dantelă și UE?") populația apropiată de noi și-a ruinat țara și a ajuns la un nivel de viață complet african.

Treptat, ucrainenii au început să aibă îndoieli cu privire la atingerea scopului. Fata cu chiloți a început să caute un loc de muncă în Rusia. Iar odată cu promovarea în Occident a proiectului "Nord Stream – 2", îndoielile s-au consolidat.

Și apoi, brusc, ucrainenii sunt chemați să facă parte din guvernul mondial. Rușii nu sunt chemați, dar ucrainenii sunt chemați. Iată acesta este un nou zăhărel – nou, mare! În cursa spre acesta pot petrece încă zece ani. Iar apoi, oamenii respectați din Europa, vor inventa altceva pentru ei.

1553
Tagurile:
guvern mondial, UE
Tematic
Expert, despre întâlnirea lui Erdogan cu liderii UE - VIDEO
Avertismentul unui eurodeputat pentru România: Bruxelles cumpără țările care aderă la UE
Lavrov admite participarea UE la Marele Parteneriat Eurasiatic
Афганистан. Талибы.

Talibanii îi alungă pe americani din Afganistan

166
(reînnoit 16:41 17.04.2021)
Organizația teroristă “Taliban” dictează Statelor Unite condiții dure pentru retragerea trupelor din Afganistan și readuce Washingtonul în realitățile unei lumi multipolare.

Pe 13 aprilie, Casa Alba a anunțat retragerea trupelor americane din Afganistan pe 11 septembrie. Într-o formă ultimativă, talibanii au cerut retragerea trupelor SUA până pe 1 mai (conform acordului de la Doha din 29 februarie 2020).

“Taliban” a cerut în mod imperativ “Americii și tutror statelor ocupante să înceteze justificarea prelungirii războiului și să-și retragă imediat toate forțele din Afganistan”. În continuare, au urmat amenințări deschise ale „mujahidinilor din Emiratul Islamic”.

Administrația SUA a reacționat prompt – pe 1 mai a fost anunțată demararea procesului de retragere a trupelor din Afganistan. În aceeași zi, aliații NATO au adoptat o decizie similară cu privire la retragerea forțelor misiunii “Resolute Support” (“Suportul Hotărât”). În ciuda unui conflict de interese, toți au încercat “să-și salveze fața”.

Miercuri, președintele SUA, Joe Biden, a declarat că prezența militarilor americani în Afganistan nu va ajuta la formarea unui guvern stabil. Ministrul Apărării al SUA, Lloyd Austin, a menționat că trupele și-au îndeplinit misiunea în Afganistan, “și au făcut posibil progresul în sfera economică, societății civile și politică”.

Oare a meritat ca Pentagonul și aliații lui să cheltuie pentru operațiunile din republica islamică sute de miliarde de dolari, să piardă mii de soldați, pentru ca în final să abandoneze atât de rușinos câmpul de luptă și biata țară în fața inamicului de ieri – talibanii? E o întrebare retorică.

Demonstrații de forță de întâi mai

Directorul CIA, William J. Burns, a anunțat pe 14 aprilie că retragerea trupelor este însoțită de niște riscuri semnificative și a prognozat o restabilire a influenței în Afganistan a “Statului Islamic” și „Al Qaeda” după încetarea prezenței militare americane. Fostul consilier al președintelui SUA pentru securitate națională, John Bolton, este convins că a retrage acum trupele echivalează cu cedarea puterii “Talibanului”.

Între timp, talibanii intenționează să reia acțiunile militare, adică “jihadul” împotriva trupelor străine, în cazul în care SUA și NATO nu vor respecta termenii stabiliți – până pe 1 mai. Poziția mișcării „Taliban” a fost enunțată mai devreme de Zabihullah Mujahid: “Biden a spus că ar fi dificilă retragerea trupelor până în mai, însă poziția noastră constă în faptul că acordul de la Doha trebuie să fie respectat, pentru că realizarea lui reprezintă singura cale pentru soluționarea prolemebi, care există între Afganistan și Statele Unite”.

Din punct de vedere logistic, pentru transferarea cu avioanele de transport a 3-5 mii de militari sunt suficiente 14 luni. Evident, retragerea trupelor SUA și NATO sunt tergiversate de ciocnirile permanente cu talibanii, incapacitatea critică a “discipolilor” de a împărți atribuțiile în viitorul aparat de stat cu actualul guvern (pro-american) al Afganistanului.

Consiliul Suprem de Reconciliere Națională a reușit să unească într-un singur program peste douăzeci de de propuneri, inclusiv planul de restabilire a păcii al președintelui Ashraf Ghani. Cu toate acestea, pe 14 aprilie “Taliban” a refuzat să participe la negocierile despre viitorul Afganistanului (o nouă etapă urma să se desfășoare pe teritoriul Turciei). Forțele paramilitare ale talibanilor așteaptă retragerea completă a trupelor și tehnicii militare a SUA și NATO, pentru a obține o victorie militară asupra forțelor guvernamentale. Kabul rezistă „asediului”, în mare parte, datorită loviturilor aplicate de forțele aeriene americane. În viitorul apropiat, Afganistanul ar putea deveni un “Emirat Islamic”.

În rezultatul celor 20 de ani de acțiuni militare în Afganistan (care are o suprafață mai mică decât statul Texas) și după încheierea unui acord rușinos de pace cu tabilanii, americanii ar trebui să fie mai atenți cu zângănitul armelor și să se comporte mai modest pe arena internațională. Însă nu și-au însușit lecția. Din nou de vină este Rusia.

Comunitatea americană de informații, “cu o convingere scăzută sau medie” presupune că ofițerii ruși de securitate au încurajat atacurile “Talibanului” asupra militarilor SUA și a coaliției în Afganistan în 2019 și mai devreme. Sursele acestor date sunt sub orice critică și nu pot fi verificate. Rusia respinge astfel de acuzații.

Reorientare eforturilor

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, consideră că retragerea a câtorva mii de militari americani din Afganistan va permite o “reorientare a eforturilor”, pentru a descuraja și învinge pe „viitorii adversari” – China și Rusia, care încearcă „să schimbe ordinea mondială”. Odată ce a suferit o înfrângere în fața unor grupări teroriste puține la număr, bazate pe câmpurile de mac, Pentagonul își caută adversari printre puterile nucleare. Doar pentru că unele din acțiunile acestora “contravin intereselor naționale ale SUA”.

După „reorientarea” americanilor, Afganistanul și statele vecine din Asia Centrală vor fi nevoite de sine stătător să rezolve problema coexistenței cu o mișcare radicală militarizată.

Până în anul 2001, în această țară femeile erau private de dreptul la învățământ, iar cele acuzate de adulter erau executate în piețele orașelor, hoților li se amputau mâinele, iar televiziunea, teatrul și muzica erau interzise.

Faptele vorbesc de la sine. Direcția națională de securitate a Afganistanului a anunțat pe 12 aprilie că acordul SUA cu „Tabilan” în Doha nu a contribuit la stabilizarea situației – din 29 februarie 2020, numărul atacurilor talibanilor a crescut cu 24 la sută. Dacă șeful oficiului “Taliban” din Qatar, Mullah Abdul Ghani Baradar, i-a mulțumit președintelui Uzbekistanului, Șavkat Mirziyoyev, pentru inițiativele de realizare a unor proiecte economice în Afganistan, acest lucru nu oferă garanții pentru o cooperare pașnică “pe teren”. Mișcarea militaro-religioasă este destul de eterogenă în ceea ce privește viziuni și scopuri.

Taliban nu își schimbă tactica, nu își reduce gradul de violență în țară, nu-și întrerupe relațiile de alianță și parteneriat cu „Al Qaeda”.

166
Tagurile:
Americani, Afganistan
Tematic
Trump a decis să retragă o parte din trupele din Irak și Afganistan
VIDEO - Un elicopter moldovenesc, lovit de o rachetă în Afganistan
„Taliban” înaintează din nou: O serie de atentate în Afganistan
Talibanii au revendicat atacul asupra avionului în Afganistan
Trump a declarat că SUA vor reduce contingentul din Afganistan

Загрузка...

"Lucrarea mâinilor NATO": Ce proces a demarat la hotarele Rusiei

836
(reînnoit 19:14 16.04.2021)
Spionaj aerian la frontierele Crimeii, nave NATO în Marea Neagră, pregătiri pentru exercițiile la scară largă și mărfuri misterioase pe care SUA le transferă în Ucraina – în ultimele zile, Alianța Atlanticului de Nord s-a activizat brusc în Europa de Est.

Editorial realizat de Andrei Koț

Nimeni nu ascunde că aceasta este o reacție la transferul Kievului de unități și tehnică la linia de contact din Donbas, precum și la mișcarea trupelor rusești în interiorul țării. Sputnik a încercat să afle ce se întâmplă.

Drone deasupra frontului

Odată cu începutul unei noi escaladări în Donbas, aviația țărilor NATO apare aici din ce în ce mai des. Deasupra liniei de contact, practic în continuu, zboară dronele-spioane RQ-4 Global Hawk, care urmăresc pregătirile de apărare ale armatelor Republicii Populare Donețk și Republicii Populare Luhansk. Desigur, imaginile făcute de drone ajung imediat pe mesele comandanților militari de la Kiev.

Forțele armate ale Ucrainei au activat și ele spionajul aerian – miliția populară a observat dronele de atac Bayraktar TB2, cumpărate în Turcia. Dronele nu au atacat obiective terestre: se pare că operatorii aeronavelor fără pilot (UAV) studiază deocamdată teatrul potențial de ostilități. Forțele armate ale Ucrainei dispun de șase drone de acest tip. După cum informează presa ucraineană, Kievul a semnat contractul de achiziție de UAV-uri suplimentare cu Ankara în timpul unei vizite recente a președintelui Vladimir Zelenskii în Turcia.

În plus, aviația occidentală aproape zilnic monitorizează coasta Crimeii. Deasupra apelor neutre ale Mării Negre, zboară regulat avioanele britanice și americane de spionaj radioelectronic Boeing RC135W и Lockheed P-3COrion, precum și avioanele anti-submarin P-8APoseidon. Sarcina lor principală este de a urmări acțiunile navelor Flotei Mării Negre și de a descoperi pozițiile sistemelor de apărare antiaeriană trupelor militare, desfășurate în peninsulă.

Mărfuri misterioase

NATO își consolidează prezența militaro-navală din regiune. Până la sfârșitul lunii aprilie, în Marea Neagră trebuie să intre două distrugătoare armate cu rachete ale Marinei SUA. Potrivit versiunii oficiale a Pentagonului, transferul navelor poartă "un caracter de rutină". Cu toate acestea, Kremlinul a reacționat brusc. Nu e de mirare – doar aceste distrugătoare transportă mai mult de cincizeci de rachete de croazieră "Tomahawk".

"În ceea ce privește activitatea militară a Statelor Unite, inclusiv trecerea navelor în Marea Neagră, acest lucru se întâmplă în mod regulat", a menționat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. "Acum, acest lucru se face într-un mod deosebit de insistent, care este însoțit de o retorică agresivă, se pun întrebări, ce face Federația Rusă la granița cu Ucraina. Răspunsul este foarte simplu: noi trăim acolo, aceasta este țara noastră. Dar ce fac Statele Unite sub forma navelor lor, personalului militar care organizează în mod constant unele evenimente pe linia NATO în Ucraina, la mii de kilometri de teritoriul lor – această întrebare rămâne, până când, fără răspuns".

Fără răspuns rămâne și o altă întrebare interesantă: ce fel de marfă livrează avioanele aviației militare de transport a Forțelor Aeriene americane la Kiev? Specialiștii au atras atenția asupra mărturiilor serviciului de internet FlightRadar: avioanele americane C-17 și C-130, care decolează din SUA, Germania și statele Baltice, aterizează pe aeroportul Borîspil, se descărcă și zboară înapoi.

Министр обороны РФ Сергей Шойгу
© Photo : Министерство обороны РФ

Potrivit expertului militar, Alexei Leonkov, Washingtonul transferă în Ucraina complexe de luptă radioelectronică, fapt care ar putea semnaliza ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei care ar urma să aibă loc curând. El a adus drept exemplu tactica Forțelor Armate ale SUA în operațiunea "Furtuna în deșert", când, chiar în primele zile ale conflictului, americanii au "orbit" complet armata lui Saddam Hussein. În favoarea acestei versiuni – declarația recentă a conducerii Republicii Populare Donețk despre faptul că rețelele de figuri influente ucrainești din rândul oligarhiei și al serviciilor secrete au început să blocheze dronelor misiei OSCE canalele de control și senzorii GPS pentru a ascunde sosirea la scară largă a echipamentelor militare în regiune. Cu toate acestea, nici Rusia nu intenționează să stea cu brațele încrucișate.

"Dacă se va produce o exacerbare, noi, desigur, vom face tot posibilul pentru a ne asigura garantat propria siguranță și siguranța cetățenilor noștri, oriunde s-ar afla ei", a subliniat ministrul adjunct de Externe, Serghei Reabkov. "Responsabilitatea pentru consecințele unei astfel de exacerbări ipotetice va fi în întregime pe umerii Kievului și curatorilor acestuia din Occident. De asemenea, noi avertizăm Statele Unite că ar fi mai bine ca ele să stea mai departe de Crimeea, de coasta rusească a Mării Negre. Va fi pentru binele lor".

Pregătirea pentru exerciții

Un alt motiv pentru intensificarea activității trupelor țărilor occidentale în apropierea frontierelor rusești – pregătirea NATO pentru cele mai mari exerciții militare Defender Europe 2021, care încep la mijlocul lunii mai.

Conform legendei manevrelor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă a rușilor". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021 o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijloace și forțe pentru desfășurarea "războiului". La manevre vor participa și militarii ucraineni.

Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. În plus, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Nu este exclus ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, din an în an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.

Potrivit comunicatului de presă, publicat pe site-ul oficial al Forțelor terestre ale SUA în Europa, exercițiile "vizează sporirea gradului de pregătire strategic și operativ și gradului de interacțiune între SUA, aliații și partenerii NATO". Se subliniază faptul că manevrele nu reprezintă o amenințare pentru țările terțe. Cu toate acestea, agenda antirusească a exercițiilor Defender Rurope 2021 este evidentă. Astfel, speaker-ul Ucrainei în grupul de contact trilateral, Alexei Arestovici, a declarat direct: ideea este de a exersa războiul cu Rusia pe teritoriile de la Marea Baltică până la Marea Neagră.

Nu este surprinzător faptul că, drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat anterior ministrul Apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate".

Între timp, potrivit ministrului Apărării, Serghei Șoigu, la frontierele occidentale ale țării, ca parte a verificării pregătirii operative, au fost dislocate două armate și trei grupuri ale Forțelor Aeropurtate.

836
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
Stoltenberg: UE și NATO - incapabile să lupte singure cu Rusia
24 martie – ziua ticăloșiei NATO, o rușine pentru România
Ungaria pune NATO la punct: nu vede Rusia ca o ameninţare

Загрузка...
Cum mașinile ajung la parcarea privată

Dacă ai uitat permisul acasă - Este sau nu ridicată mașina

0
(reînnoit 18:15 17.04.2021)
Deși în lege este menționat clar că orice șofer trebuie să aibă la sine permisul de conducere atunci când urcă la volan, mai sunt totuși cazuri când aceștia îl uită acasă.

CHIȘINĂU, 17 apr – Sputnik. Regulamentul Circulației Rutiere prevede expres că orice șofer este obligat să aibă asupra sa permisul de conducere atunci când urcă la volan. Șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică, Veaceslav Sârbu, a explicat pentru Sputnik Moldova ce se întâmplă în cazul în care conducătorii auto sunt stopați de agenții de patrulare și nu pot prezenta carnetul de șofer. 

"Articolul 232 spune clar că, dacă un automobil este condus de către o persoană care nu are asupra sa permis de conducere ori dovadă înlocuitoare, cu drept de circulație, a permisului sau actul de înmatriculare de stat a vehiculului, sau polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă, atunci se sancționează cu amendă de la 3 la 6 unități contravenționale, ceea ce înseamnă o amendă între 150 și 300 de lei", a precizat Veaceslav Sârbu, șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică.

În același timp, reprezentantul poliției susține că se fac și excepții de la acestă prevedere. Astfel, în cazul în care șoferul dispune de permis de conducere, dar l-a uitat acasă sau în alt loc, agentul de patrulare verifică prin sistemul informațional dacă persoana dispune de dreptul de a conduce mijlocul de transport sau dacă este privat de permisul de conducere, însă la fel i se aplică o amendă de la 3 la 6 unități convenționale. Mai mult, agentul de patrulare poate lua decizia ca șoferul să fie înlăturat de la volanul mașinii, iar automobilul să fie dus la o parcare specială. 

"Articolul 438 îi permite agentului de patrulare să înlăture conducătorul auto de la volanul mașinii dacă nu are asupra sa documentul ce confirmă dreptul de a conduce sau a folosi vehiculul. Temei legal există și a existat mereu. Dacă agentul de patrulare, din motive tehnice, nu poate verifica prin sistemul informațional dacă persoana dispune de permis de conducere, șoferul este înlăturat de la volan și se chemă evacuatorul la fața locului, iar mașina este dusă la parcarea specială. În același timp, o altă normă spune că în cazul în care mașina este ridicată pe evacutor, dar șoferul are pe cineva la fața locului cu permis de conducere, persoana achită doar pentru cheltuielile suportate de evacuator că a venit la fața locului și amenda de la 3 la 6 unități convenționale. Aceleași măsuri se aplică și în condițiile în care șoferul reușește să prezinte permisul", a declarat Veaceslav Sârbu.

Totodată, omul legii a explicat de ce poza din telefon cu permisul de conducere nu este un argument în apărarea șoferilor. 

"Dacă agentul de patrulare nu poate verifica în sistemul informațional, iar conducătorul auto arată doar o poză din telefon, asta ar fi pe responsabilitatea polițistului nemijlocit, căci printr-o poză nu poți verifica dacă e veridic sau nu actul, sau dacă permisul e fals sau adevărat. De asta norma legală obligă agentul de patrulare să verifice fizic permisul de conducere", a mai spus Veaceslav Sârbu, șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică.

Agentul de patrulare este cel care decide cum să aplice legea, iar șoferii care nu sunt de acord cu decizia luată, o pot contesta ulterior în instanța de judecată. Mai mult, conducătorul auto NU are dreptul să-i spună polițistului cum să procedeze, fiindcă în astfel de cazuri se mai poate alege cu o amendă. 

"Legea spune clar că sunt interzise imixtiunile în deciziile agentului de patrulare. Niciun cetățean nu are dreptul să-i spună cum să procedeze sau să-l corecteze. Imixtiunea, sub orice formă, în activitatea agentului constatator cu scopul de a împiedica exercitarea atribuţiilor funcţionale se sancţionează cu amendă de la 24 la 36 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 30 la 60 de ore",  a precizat Veaceslav Sârbu.

0
Tagurile:
mașină, permis auto
Tematic
A rămas fără permis de conducere: Primul șofer, victimă a noii legi (VIDEO)
Top sfaturi și life hack-uri pentru șoferi în timpul iernii: Cum să supraviețuim frigului
Șoferii - fără permis de conducere dacă nu achită amenzile. Noul proiect de lege

Загрузка...