De ce rachetele rusești «Sarmat» au nevoie zboare prin ambii poli ai planetei

731
(reînnoit 14:26 01.04.2021)
Cea mai nouă rachetă balistică intercontinentală grea (ICBM)  «Sarmat», cu o rază de acțiune de până la 18000 km, își începe testele de zbor.

Cea mai nouă rachetă balistică intercontinentală grea (ICBM)  «Sarmat», cu o rază de acțiune de până la 18000 km, își începe testele de zbor, mai departe – începutul producției în serie și punerea în dotare în Forțele de Rachete Strategice Ruse (RVSN), adică consolidarea securității Rusiei și a aliaților ei.

Пресс-служба Минобороны РФ

Pe 30 martie, șeful corporației de stat «Roscosmos», Dmitrii Rogozin, a declarat că testele de zbor ale celui mai nou ICBM RS-28 «Sarmat» vor începe în viitorul apropiat, pregătirile pentru ele fiind în curs de desfășurare.

Sfârșitul testelor de zbor și începutul producției în serie ale complexului cu ICBM-ul greu «Sarmat», cu lansare din siloz, sunt programate pentru 2021. Anul viitor, cea mai nouă rachetă cu blocuri boost-glide hipersonice «Avangard» va intra în serviciul RVSN-ului. Puternicul «Sarmat» va înlocui legendara rachetă «Voevoda» (în clasificarea NATO – SS-18 «Satan»), care mai mult de 32 de ani asigură securitatea țării prin metoda de descurajare nucleară.

Testele inițiale ale rachetei «Sarmat» s-au încheiat la cosmodromul Plesețk în martie 2018, iar în decembrie 2019, comandantul RSVN-ului, colonelul-general Serghei Karakaev, a anunțat despre pregătirea regimentului principal de rachete pentru reechiparea cu complexe noi. În același timp, el a menționat că design-ul și caracteristicile tactice și tehnice ale rachetei «Sarmat» sunt studiate de mai mulți ani în cadrul universităților militare de frunte din Rusia.

Racheta cu o masă de lansare de 208 tone și cu o sarcină utilă de aproximativ 10 tone (178 tone – combustibil) permite lovirea obiectelor adversarului la o distanță de până la 18 mii de km. «Sarmat» va primi o întreagă linie de blocuri de luptă, inclusiv hipersonice de ultimă generație. Proiectat în principal pentru «Sarmat», hipersonicul «Avangard» se află deja în dotarea Diviziei de rachete dislocată la Dombarovskii a RSVN-ului. Silozurile ICBM-urilor sunt create cu luarea în calcul a unui atac nuclear masiv în zona de poziționare, adică sunt aproape indestructibile.

Analiză comparativă

Nu există analogi străini ai rachetei «Sarmat». De exemplu, racheta balistică intercontinentală americană mai ușoară și cu combustibil solid Minuteman III are o rază de acțiune de aproximativ 10 mii de km și, chiar după mai multe modernizări, nu ajunge la nivelul rachetei rusești «Voevoda». Noul proiect GBSD (Ground Based Strategic Deterrent) este încă în curs de dezvoltare, dar se știe din start că nu va fi un concurent pentru «Sarmat». Ar fi mai corect să comparăm noul complex rusesc «Sarmat» cu complexul, la fel rusesc, «Voevoda».

Veteranul RVSN-ului este capabil să livreze blocurile de luptă de clasă «grea» la o distanță de 11 mii de km, iar capul monobloc al rachetei «Voevoda» poate distruge obiectele inamicului la o distanță de 16 mii de km. «Sarmat» poartă cu două tone mai mult față de sarcina utilă, zboară mai repede și la două mii de kilometri mai departe.

În ceea ce privește puterea de luptă, «Voevoda» și «Sarmat» sunt comparabile (sarcina deplină a fiecărei rachete permite distrugerea unui teritoriu de mărimea Texas-ului). Este mai dificil să comparăm accelerația, capacitatea ICBM-urilor de a depăși sistemele Aegis, THAAD și altele. În sursele deschise, nu există informații exacte, dar rachetele de clasă grea sunt pur și simplu «obligate» să depășească rapid sistemele de apărare antirachetă existente și viitoare și să lovească cu precizie ținta (deviația posibilă a rachetelor «Voevoda» – 500 de metri). Se știe că blocurile de luptă ale rachetelor «Voevoda» zboară la tință într-un nor de elemente false. Probabil, «Sarmat» dispune de mijloace principial noi de apărare și mascare. Și cel mai important – noua rachetă balistică intercontinentală poartă blocuri hipersonice relativ independente.

Diferența fundamentală dintre «Sarmat» și «Voevoda» –  posibilitatea unei lovituri non-nucleare de înaltă precizie. La o viteză în atmosfera de aproximativ 15 Mach, energia cinetică a blocului de luptă garantează o distrugere puternică fără a contamina radioactiv zona. Numărul celor mai noi ICBM-uri este previzibil.

Conform datelor furnizate de Ministerul Apărării al Federației Ruse, în 1998, au fost desfășurate 58 de rachete balistice intercontinentale R-36M2 «Voevoda», cu patru tipuri de capuri – în intervalul de la monoblocul de luptă «greu» până la «magazia» constituită din zece unități de luptă «ușoare» cu o putere de 800 kt fiecare. Iar astăzi, situația din lume permite ignorarea producției în serie a unei cantități similare de rachete RS-28. Anterior, canalul de televiziune american CNBC, cu referire la comunitatea americană de informații, a vorbit despre 60 de rachete «Sarmat». Oricum ar fi, se cunoaște pragul limită al ICBM-urilor și al blocurilor de luptă din Tratatul New START pentru Forțele Strategice Nucleare ale Federației Ruse – 700 de sisteme de lansare desfășurate și 1550 de blocuri de luptă (60% – în RVSN). Indiferent de numărul total al ICBM-urilor rusești în serviciu, puterea rachetelor «Sarmat» va fi, cel mai probabil, imposibil de replicat, ea fiind «olimpică» – datorită razei de acțiune, manevrabilității și a unui număr mare de blocuri de luptă separabile.

Vladimir Putin
© Sputnik / Евгений Биятов

Subliniind caracteristicile fantastice ale celui mai nou complex rusesc, publicația Military Watch informează: «Sarmat» se va deplasa cu o viteză de aproximativ 10 Mach, «Avangard» va livra focoase la o viteză mai mare de 20 de Mach... «Sarmat» va purta mai multe focoase nucleare, care vor fi suficiente pentru a pustii un teritoriu de mărimea Franței cu o singură lovitură. «Avangard» va purta un focos masiv de două tone, de aproximativ 3-4 ori mai puternic decât cel al lui «Sarmat». Astfel, «Avangard» distruge mai repede și execută o lovitură mai concentrată, în timp ce «Sarmat» va fi capabil să distugă țintele pe o suprafață mult mai extinsă. Diferențele dintre cele două platforme le permit să joace roluri complementare».

Au luat în calcul un agresor major

Publicația The National Interest a descris racheta «Sarmat» ca fiind cea mai promițătoare din toate armele startegice rusești, creată pentru a distruge mijloacele de continuare a unui război nuclear. Pentagonul înțelege că, în cazul unui conflict grav, Rusia va lovi cu rachetele «Sarmat» teritoriul Statelor Unite – pentru a garanta distrugerea instalațiilor de lansare și a tuturor celor 450 de rachete Minuteman III. Conform estimărilor experților americani, o singură rachetă balistică intercontinentală RS-28 «Sarmat» este capabilă să livreze 7,5 de megatone nucleare, fapt care va cauza moartea a 35-37 milioane de cetățeni americani, iar zece rachete pot distruge în întregime țara (chiar și în condiții de opoziție activă a Forțelor Aeriene și a Marinei). Vă reamintesc că Forțele de Rachete Strategice Ruse sunt mereu gata să lanseze, simultan, câteva zeci de rachete R-36M «Voevoda», neluând în considerare alte tipuri de ICBM-uri strategice.

După o pregătire de 60 de secunde (reacția-fulger este necesară pentru un atac nuclear de represalii) și lansare, racheta «Sarmat» este capabilă să zboare în jurul zonelor de apărare antirachetă conform unor traiectorii imprevizibile, chiar și prin Polul Sud. Interceptarea blocurilor de ghidare individuală, care manevrează cu o viteză de 15 Mach, este imposibilă – din cauza întârzierii bazei tehnologice a inamicului probabil.

În dezvoltarea Forțelor de Rachete Strategice Ruse trebuie să se țină cont de reînnoirea potențialului nuclear și al potențialului de rachete, precum și de caracterul turbulent al politicii americane externe, retragerea Washingtonului din Tratatul INF și posibila plasare a rachetelor americane cu rază medie de acțiune în Europa.

731
Tagurile:
Rachete, Rusia, sarmat

De ce Biden are nevoie de expulzarea rușilor din Cehia?

225
(reînnoit 18:05 20.04.2021)
Ce este "solidaritatea atlantică" în acțiune? Nu, nu este al cincilea articol al tratatului privind constituirea NATO – cel despre apărarea colectivă în cazul unui atac asupra unuia dintre aliați.

Editorial realizat de Piotr Akopov

 Acum, solidaritatea se manifestă prin faptul că ambele părți ale Atlanticului trebuie să aibă relații la fel de proaste cu Rusia – și dacă relațiile ruso-americane se înrăutățesc, atunci Europa nu are dreptul să rămână în urmă. Și nu contează ce crede Berlinul sau Parisul – trebuie de creat o atmosferă de anxietate sporită, în care europenii nici măcar să nu reușească să reflecteze la ceea ce se întâmplă.

© REUTERS / Leah Millis

De îndată ce Statele Unite au introdus noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv expulzarea diplomaților noștri, Polonia s-a grăbit să declare trei angajați ai ambasadei ruse persoane non grate. Dar asta a fost doar o încălzire înainte de salva principală – decizia Republicii Cehe de a expulza 18 de diplomați ruși și de a-i acuza pe bine cunoscuții, grație cazului Skripal, Boșarov și Petrov de explozia de la depozitele militare din 2014. "Acesta a fost cel mai mare atac asupra teritoriului nostru din 1968", declară parlamentul ceh, iar guvernul cere restul țărilor UE să condamne "diversiunile rusești" sau chiar să adopte alte sancțiuni noi.

Și toate acestea pe fondul continuării, deja de câteva săptămâni, a promovării și exagerării a două subiecte principale pentru Occident în direcția rusă: teama în fața "probabilei invazii a Rusiei în Ucraina" și "uciderii lente a lui Alexei Navalnîi în închisoare". Joanne Rowling și Benedict Cumberbatch îi cer lui Putin să-i acorde lui Navalnîi asistență medicală (ca și cum cineva refuză să i-o acorde), iar Emmanuel Macron propune desemnarea unor "linii roșii" pentru Rusia, pe care aceasta din urmă nu ar trebui să le traverseze (se înțelege, desigur, în primul rând, Ucraina), insistând totuși asupra necesității unui dialog onest.

Nu toată lumea ar putea rezista unei astfel de presiuni – prin urmare, nu este surprinzător faptul că fostul președinte al Estoniei, Ilves, s-a speriat destul de serios și a propus introducerea interdicției pentru orice călătorie din Rusia către Europa, adică să înghețe toate vizele pentru a-i proteja pe europeni de agresiunea "statului-outsider", după cum s-a exprimat Ilves. Dar cum altfel? Doar "securitatea Europei este în joc. Ajunge".

Într-adevăr, ajunge să vă mai prostiți, doar totul este atât de simplu – trebuie să coborâți "cortina de fier", să vă închideți de Rusia și, în același timp, să acceptați Ucraina în NATO. Zilele trecute, ambasadorul ucrainean din Germania a cerut germanilor să asigure ("cât mai curând posibil și necondiționat") intrarea Ucrainei în componența alianței militare, pentru că "anume RFG (Republica Federală Germania) este cea care poartă responsabilitatea istorică pentru crimele fasciștilor împotriva poporul ucrainean". Nu da – atunci voi ne ucideați, iar acum trebuie să ne protejați. De cine? De aceiași ruși cu care ați luptat atunci. Ce este neclar aici? Luați pământurile rusești până când vi se dau.

Toată casa aceasta de nebuni, desigur, nu este în favoarea Europei – ea și așa se află într-un moment dificil (iar pandemia doar agravează problemele neglijate), iar ei i se impune o agravare cu Rusia. Este clar de ce au nevoie atlantiștii – în viitoarea târguială a lui Biden cu Putin (așa cum vede Washingtonul), președintele american ar putea să adopte cea mai puternică poziție posibilă, să acționeze ca un lider incontestabil al lumii occidentale. Fiindcă va ieși prost dacă, în spatele lui Biden, în Europa se va întâmpla cine știe ce, Putin doar și așa este un maestru al jocului de divizare a Occidentului unic (așa cum au reușit să-i convingă pe toți atlantiștii înșiși), așa că nu este nevoie să i se ofere un prilej să se îndoiască public de faptul că Biden este adevăratul lider al întregului bloc atlantic.

Cu toate acestea, realitatea nu favorizează astfel de planuri – nu există nicio unitate nici între UE și Statele Unite, nici în Europa însăși, unde cu consensul se stă prost. Și nu numai în Europa, ci și în țările cheie ale UE cresc contradicțiile intra-elită. Partidul de guvernământ din RFG nu poate nicidecum decide cine va deveni succesorul lui Merkel la postul de cancelar. În Franța, în interiorul establishment-ului crește nervozitatea din cauza șanselor destul de reale că, peste un an, nesistematica Marine Le Pen va deveni președintă. Care Ucraina, care Navalnîi, care "linii roșii"?

Nu este vorba nici măcar de ne dorința majorității elitelor europene (nemaivorbind de populație) de a continua pe calea degradării relațiilor cu Rusia – vorbim despre problemele din interiorul țărilor lor, despre problemele din UE, care trebuie rezolvate aici și acum, fără a se distrage pe seama conflictelor agravate artificial. Dar este imposibil să nu se distragă – mai ales că există mai multe subiecte în rotație simultan: Ucraina, Navalnîi, "ucigașii ruși din GRU (Direcția Principală de Informații) în Europa" (la început, nu a fost ucisă până la capăt familia Skripal, acum iată, din greșeală, adică, înainte de timp, au aruncat în aer depozitul ceh) – toate acestea ar trebui să fie foarte înfricoșătoare pentru locuitorul european și să provoace o reacție naturală (de sancțiuni) din partea politicienilor.

Dar ceva îmi spune că toate eforturile actuale nu vor duce nicăieri, iar "explozia de la depozitul din Vrbětice" nu va putea fi promovată până la nivelul "otrăvirii din Salisbury". Nici prin efectul propagandistic, nici prin consecințele pentru relațiile ruso-europene – atunci Europa era încă mai puternic atașată de anglo-saxoni (salut, Brexit), dar și frica față de Trump (dar dacă într-adevăr va conspira cu Putin împotriva UE?) și-a jucat rolul.

Acum este aproape imposibil ca Europa să joace pentru agravarea relațiilor cu Rusia, dar și presiunea forțelor pro-atlantice și rusofobe din elita europeană se întâlnește cu o rezistență nu din partea elitei rusofobe, ci din partea elitei eurocentrice, care nu vrea să piardă controlul real asupra situației din propriile țări, fugind după controlul fantomatic asupra Ucrainei.

"Liniile roșii" acum trec nu prin estul Europei, cu atât mai mult prin partea ei rusească (dar și atlantiștii nu vor fi capabili să le fixeze acolo), ci prin interiorul Europei occidentale.

Iar traversarea lor – atât în ceea ce privește propriile popoare, cât și în ceea ce privește suveranitatea națională – este periculoasă pentru înseși elitele europene.

225
Tagurile:
Joe Biden

Загрузка...

De ce Rusia își concentrează navele din mai multe flote la Marea Neagră

329
(reînnoit 17:09 20.04.2021)
Transferul unic de rachete, artilerie și nave de desant ale Flotilei Caspice, Flotelor Baltice și de Nord la Marea Neagră este o demonstrație a disponibilității Rusiei de a contracara cu promptitudine orice amenințare în direcția strategică Sud-Vest.

Dacă comparăm Marea Neagră cu o tablă de șah, atunci Federația Rusă are mai multe "piese" și acestea sunt vizibil mai eficiente în jocul militar-strategic propus de Occident.

În dimineața zilei de 17 aprilie, grupul format din 15 nave ale Flotilei Caspice a trecut pe sub Podul Crimeii de-a lungul strâmtorii Kerci și s-a îndreptat spre zona desemnată în Marea Neagră. Detașamentul a efectuat o tranziție inter-flotă, a traversat cele 13 ecluze ale Canalului Volga-Don și a intrat sub controlul operativ al Flotei Mării Negre.

În aceeași zi, două nave mari de desant ale Flotei de Nord – "Aleksandr Otrakovski" și "Kondopoga" – au intrat în Marea Neagră din strâmtoarea Bosfor, iar mai târziu – două nave similare ale Flotei Baltice: "Kaliningrad" și "Korolev". Ținând cont de cele șapte nave mari de desant aflate în componența Flotei Mării Negre, gruparea rusă de nave mari de desant în Marea Neagră a ajuns la 11 unități și este capabilă să ia la bord aproximativ trei mii de pușcași marini cu arme standard și vehicule blindate (mai mult de 100 de tancuri). Dar nu trebuie ignorate nici ambarcațiunile de desant.

Forțele Flotilei Caspice, Flotei Baltice și Flotei de Nord, în cooperare cu Flota Mării Negre, participă la manevre de amploare, organizate cu luarea în calcul a situației dificile din zona de responsabilitate. Și, cu ajutorul rachetelor de croazieră "Kalibr", sunt capabile să realizeze "scenariul libian" sau "furtuna în deșert" pe o rază de 2000 km, adică să distrugă agresorul pe teritoriul oricăreia dintre țările europene. Sunt implicate totodată subdiviziunile infanteriei marine și trupele de coastă ale Flotei Mării Negre și ale Flotilei Caspice. De asemenea, la granițele sud-vestice ale Rusiei au fost transferate două armate și trei divizii ale Forțelor aeropurtate, aviația de atac a districtului militar de Sud. Gruparea Crimeea a trupelor și forțelor pe uscat, pe mare și în aer exersează "întâmpinarea fierbinte" a forțelor de desant marin și aerian ale unui potențial inamic.

Răspunsul la presiunea Occidentului

În Europa de Est, se desfășoară exercițiile Armatei SUA Defender Europe 21, cu participarea a 30 de mii de militari din 26 de țări și o fază activă programată în regiunea Mării Negre pentru luna mai. Până atunci, vor sosi navele de război britanice – un distrugător și o fregată antisubmarin, înarmate cu rachetele antinavă americane "Harpoon" și cu sisteme de rachete Sea Wolf, care au o rază de acțiune de până la 80 km pentru țintele aerodinamice. Se știe că navele Marinei britanice din acvatoriul Mării Negre vor fi susținute de avioanele de luptă multirol F-35 de la bordul portavionului "Regina Elisabeta" din Marea Mediterană.

Pe fondul unei escaladări grave în Donbass, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, a declarat anterior că Statele Unite și aliații săi împing Ucrainaspre provocări și la adresa Crimeii.

Forțele armate ale Federației Ruse le "taie" preventiv potențialilor "apărători ai Europei" toate căile de acces spre coasta Crimeii și strâmtoarea Kerci (podul Kerci). În legătură cu manevrele militare planificate, Rusia va închide în perioada 21 aprilie – 31 octombrie 2021 mai multe zone ale Mării Negre pentru Forțele Marine străine. Este vorba despre trei zone navigabile: în largul coastei de sud a Crimeii (de la Sevastopol până la Hurzuf), în largul coastei peninsulei Kerci și o mică zonă de mare în apropierea vârfului de vest al Crimeii. Atragem atenția la faptul că toate restricțiile se aplică în interiorul apelor teritoriale ale Federației Ruse, respectă strict normele internaționale și nu creează obstacole navigației civile în strâmtoarea Kerci.

La exercițiile standard ale Forțelor armate ale Ucrainei și NATO, cu exersarea desantării "într-o regiune de criză", Rusia răspunde prin crearea, în largul coastei Crimeii, a unui puternic grup de atac naval cu rachete de croazieră de înaltă precizie, prin formarea unei "armade aeriene" a Flotei Mării Negre și a districtului militar de Sud și prin demonstrarea foarte convingătoare a capacităților sale de a debarca pe o coastă neechipată.

Anterior, deasupra acvatoriului Mării Negre au început exercițiile comune la scară largă ale aviației districtului militar de Sud și ale Aviației navale a Flotei Mării Negre – bombardierele frontale Su-24M și Su-34, avioanele de vânătoare multifuncționale Su-27SM și Su-30SM exersează lansarea de rachete și bombardamentul țintelor marine la altitudini extrem de mici, precum și rezolvă sarcini de acoperire și escortare a navelor Flotei Mării Negre.

În condițiile dominării rigide a Forțelor armate ale Rusiei, "apărătorii Europei" sunt extrem de limitați în manevre ale forțelor și mijloacelor în Marea Neagră. Planurile Defender Europe 21 vor trebui cu siguranță ajustate, în timp ce autoritatea "partenerilor seniori" din NATO va avea de suferit. De aici și declarațiile alarmante ale Pentagonului cu privire la  sfârșitul "libertății de navigație". Evident, în octombrie situația regională va reveni la normal.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu poziția redacției.

329
Tagurile:
Rusia, Marea Neagră
Tematic
Submarine, radare, exerciţii de război: NATO militează Norvegia - „amenințarea rusească”
Trei submarine nucleare rusești au efectuat o manevră unică în Arctica - VIDEO
Noile submarine rusești sunt „o mare problemă” pentru SUA, precizează Pentagonul

Загрузка...

Video cu DRONA: Cum s-a văzut de sus incendiul puternic de miercuri dimineață din Chișinău

0
Un incendiu extrem de puternic s-a produs în dimineața zilei de miercuri la un depozit cu vopsea din strada Calea Basarabiei. IGSU a acționat cu 15 autospeciale și 60 de pompieri.

Incendiul a izbucnit în dimineața de miercuri, în jurul orei 07:20, la un depozit cu vopsea amplasat în strada Calea Basarabiei, 30 din Capitală.

Pentru a lichida flăcările, la fața locului au fost îndreptate 15 unități de tehnică și 60 de pompieri, conform nivelului sporit de intervenție, de gradul III. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, suprafața depozitului afectat de flăcări este de 2 000 de metri pătrați. Totodată, salvatorii anunță că nu au fost raportate victime.

Ofițerul de presă al IGSU Liliana Pușcașu a declarat pentru Sputnik Moldova că incendiu a fost localizat la ora 08:57 și că flăcările deja nu se mai răspândesc. Totodată, pompierii continuă să lucreze la fața locului pentru lichidarea arderii. Circumstanțele și cauza producerii incendiului urmează a fi stabilite de specialiști.

0
Tagurile:
chișinău, Drona, video

Загрузка...