SUA recunosc superioritatea sistemelor rusești de luptă electronică

779
(reînnoit 06:49 01.04.2021)
Rusia este un lider mondial recunoscut în domeniul armelor de înaltă tehnologie. În sectorul luptei radioelectronice, echipamentele rusești demonstrează o eficiență fantastică în toate mediile de utilizare în luptă.

Biroul general de contabilitate al SUA (GAO) a recunoscut că a pierdut întâietatea față de Rusia în domeniul luptei electromagnetice. Directorul pentru management și capacități de apărare, Joseph Kirschbaum, a menționat că forțele rusești de luptă electromagnetică și-au demonstrate eficiența “în timpul utilizării acestor mijloace împotriva SUA și alte țări” (fără a specifica locul și timpul). Totodată, în opinia specialiștilor americani, Moscova poate influența prin intermediul mijloacelor de luptă radioelectronică sistemele de telecomunicații și navigare ale avioanelor și navelor Pentagonului, operațiunea militară a Rusiei în Siria a permis acumularea experienței și dezvoltarea potențialului de luptă cu mijloacele spațiale ale SUA. Pentagonul însă nu a reușit să realizeze pe deplini nicio strategie adoptată anterior în domeniul luptei radioelectronice. La începutul anilor 90, americanii au renunțat pentru o perioadă îndelungată la dezvoltarea unei astfel de tehnologii, considerând-o inutilă, iar acum încearcă fără de succes să recupereze timpul pierdut.

Пресс-служба Минобороны РФ

NATO a recunoscut că a rămas în urma Rusiei în ceea ce privește mijloacele de luptă radioelectronică în 2018, când o structură științifico-tehnică a NATO a declarat că infrastructura de comunicații tactice a alianței este vulnerabilă în fața strategiei ruse de luptă radioelectronică, iar “doctrina rusă, care îmbină detectarea, identificarea, localizarea și distrugerea unor ținte de o importanță majoră pentru mijloacele de luptă radioelectronică, drone, artilerie, s-a recomandat ca una de mare succes”.

Rusia dezvoltă cu perseverență decenii la rând mijloacele de luptă radioelectronică cu bazare terestră, aeriană și maritimă – pentru toate nivelurile de comandă și control. În decursul a trei ani, trupele au primit mii de unități de tehnică de luptă radioelectronică, inclusiv transmițătoare autonome de interferențe de dimensiuni mici și 19 modele noi. Însă esența nu este în cantitate, creșterea capacităților de luptă a unităților rusești de luptă radioelectronică sunt asigurate de multifuncționalitate și calitatea tehnicii. Potrivit informațiilor oferite de ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, raza de acțiune a sistemelor a crescut de 3,5 ori.

Sistemele rusești de luptă radioelectronică au capacitatea de a bruia, selectiv sau global, comunicațiile cu standarde NATO, să prevină zborurile dronelor teroriștilor, să devieze rachetele americane Tomahawk. Rusia testează armele electromagnetice. Spre exemplu, tunuri cu microunde capabile să scoată din uz echipamentul electronic al inamicului de la o distanță de până la 10 kilometri. Una din cele mai secretizate este sistemul “Alabuga” care, potrivit presei occidentale, poate fi echivalată cu puterea armei nucleare și poate “neutraliza armate întregi”.

Realitatea siriană

Pe teritoriul Siriei, mijloacele de luptă radioelectronică “Avtobaza-M”, “Borisoglebsk-2”, “Moscova”, “Krasuha”, “Samarkand”, “Svet-KU”, “Rtut-BM”, “Infauna”, “Repellent” paralizează echipamentele electronice ale inamicului, care ajung sub o cupolă invizibilă cu un diametru de sute de kilometri. Spre exemplu, „Krasuha” orbește echipamentele de bord pe o rază de 200 de kilometri, adică deasupra bazei Khmeimim nu pot funcționa radarele inamicului, sistemele de comunicare prin satelit, canalele de dirijare a dronelor, radio cu frecvență înaltă, rețeaua de telefonie mobilă, Wi-Fi. “Contraatacurile” sistemelor rusești de luptă radioelectronică sunt eficiente chiar și în cazurile în care trupele SUA și NATO criptează semnalul sau utilizează echipamente anti-bruiaj.

Испытания крылатой ракеты с ядерным двигателем «Буревестник»
© Photo : Министерство обороны РФ

Câteva exemple. Într-un regim de scanare electronică pasivă, sistemul “Moskva-1” controlează un spațiu cu o rază de 400 de kilometric, detectează avioane, rachete și chiar proiectilele inamicului. Un mijloc eficient de combatere a dronelor mici, care funcționează în regim radio silențios și cu o viteză mica, îl reprezintă sistemul “Valdai” – este un răspuns asimetric la strategia “roiurilor de drone”.

Sistemul “Șipovnik-AERO” pătrunde în computerul de bord al dronei în timp de o secundă. Dacă întâlnește o configurare necunoscută, atunci preia controlul acesteia în câteva minute. Totodată, “Șipovnik” poate suprima punctele de comandă ale comunicațiile, stațiile de emisie TV și radio, modulele de telefonie mobilă și alte rețele.

Stația R-330J “Jitel” face pinging și analizează semnalele surselor de emisie radio, generează interferențe sistemelor globale străine de comunicare prin satelit “Inamarsat” și “Iridium”, dispozitivul de navigare GPS.

Flota rusă de la Marea Neagră a expediat în Marea Mediterană nava de patrulare “Dmitri Rogaciov” a proiectului 22160. Pe lână rachetele de croazieră „Kalibr”, la bord se află și echipamentul de luptă radioelectronică cu bazare navală pentru contracararea aviației de recunoaștere a SUA și NATO.

Tehnica rusească de luptă radioelectronică din Siria nu permite radarelor inamicului “să vadă” decolarea și aterizarea avioanelor, lansările rachetelor, redislocarea trupelor.

Practic, a fost distrus sistemul de comunicare a teroriștilor sirieni cu lumea externă și între “celulele” lor de pe teritoriul Siriei.

Mijloacele de luptă radioelectronică creează pentru echipamentul electronic al inamicului “o realitate augmentată”, aparatele de zbor devin victimele unor “iluzii” radioelectronice (semnale GPS false). Ipotetic, rachetele de croazieră pot fi redirecționate spre punctul din care au fost lansate. Voi reaminti că din cele 59 de Tomahawk, lansate pe 7 aprilie 2017, de pe crucișătoarele americane “Ross” și „Porter”, asupra bazei siriene Ash-Shayrat, 36 nu au reușit să-și atingă ținta. Potrivit datelor mijloacelor rusești de control obiectiv, până la baza aeriană siriană au ajuns doar 23 de rachete.

Ulterior, șeful Direcției generale a forțelor speciale din cadrul Ministerului Apărării al SUA, generalul Raymond Thomas, a declarat că Siria a devenit “acel loc, în care se desfășoară cea mai intensă luptă radioelectronică de pe planetă”, trupele rusești și siriene “zilnic ne pun la încercare, distrugând sistemele noastre de comunicare, defectând avioanele noastre EC-130”. Generalul american este supărat că Rusia dispune de oportunitatea de a-și testa armele pe seama celor mai bune sisteme de spionaj ale SUA în spațiul aerian sirian. Cine este de vină și ce caută în acest spațiu rachetele Tomahawk sau avioanele proiectate pentru lupta electronică Lockheed Martin EC-130 Compass Call? Nimeni nu a invitat armata americană în Siria.

Devansare strategică

Evenimentele din Siria provoacă un ecou în toată lumea, iar sistemele de luptă radioelectronică asigura indirect creșterea influenței geopolitice a Rusiei. Astfel, sistemul rusesc „Murmansk” i-a impresionat atât de mult pe specialiștii din China, încât publicația chineză Sohu a declarat că a fost creat cel mai avansat sistem de luptă electronică din lume, care poate lovi avioanele NATO și “combate aroganța SUA”. Jurnaliștii au menționat că „Murmansk” este capabil să urmărească sistemul global de comunicare cu unde scurte al armatei SUA (asigură interacțiunea dintre stațiile terestre, avioane și nave) și generează niște interferențe puternice pentru acest sistem pe o rază de 3000 kilometri. Puține state din lume se pot lăuda cu o astfel de rază din capitală până la frontieră.

Publicația americană specializată The National Interest constată: Rusia devansează calitativ statele NATO în domeniul luptei radioelectronice, iar cu trecerea anilor această distanță devine tot mai mare. În cazul unei agresiuni a Alianței, mijloacele rusești de luptă radioelectronică vor bloca comunicarea în toată profunzimea operativă și vor exclude orice interacțiune între trupele NATO. Orice tentativă de a pătrunde pe teritoriul Rusiei cu avioane de luptă și bombardiere va eșua. În timpul acțiunilor militare, “computerele zburătoare” F-35 vor fi scoase din funcție în urma acțiunii mijloacelor de luptă radioelectronică.

Coborând pe pământ, să observăm că de-a lungul evoluției, echipamentul de luptă electronică și-a găsit nişa în unitățile de nivel tactic, chiar la nivel de companie. Militarii ruși pot cu uşurinţă detecta, identifica echipamentul radioelectronic al inamicului, pentru a îndeplini tot setul de măsuri de distrugere radioelectronică. Sistemele portative și de dimensiuni mici “Pișal”, “Sapsan-Bekas” au o greutate de 3,5 kilograme (arată ca un pistol automat), acționează de la o distanță de până la 2 kilometri (generarea interferențelor pe banda sistemelor de navigare, canalelor de comunicare și control prin satelit).

În spatele liniei impresionante de echipamente de luptă radioelectronică se află o istorie de peste un veac. Ideea utilizării undelor radio aparține Rusiei – savantul, inventatorul radio Aleksandr Popov, a expus în 1903 într-o notă adresată Ministerului Apărării al Imperiului Rus principiile mijloacelor de luptă radioelectronică. Peste un an, acestea au fost utilizate în lupte – în timpul apărării Port Arthur, stația radio a crucișătorului “Pobeda” bloca acțiunile navelor de orientare a armelor din escadrila japoneză. Istoria glorioasă își are continuare.

779
Tagurile:
Rusia, SUA
Tematic
Pe două scaune: SUA au cumpărat cantități record de petrol rusesc
NUCLEARA: ”Ministrul Energiei pune la cale cel mai mare jaf” - miliarde pentru SUA!
Kremlinul a comentat raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului

De ce Biden are nevoie de expulzarea rușilor din Cehia?

223
(reînnoit 18:05 20.04.2021)
Ce este "solidaritatea atlantică" în acțiune? Nu, nu este al cincilea articol al tratatului privind constituirea NATO – cel despre apărarea colectivă în cazul unui atac asupra unuia dintre aliați.

Editorial realizat de Piotr Akopov

 Acum, solidaritatea se manifestă prin faptul că ambele părți ale Atlanticului trebuie să aibă relații la fel de proaste cu Rusia – și dacă relațiile ruso-americane se înrăutățesc, atunci Europa nu are dreptul să rămână în urmă. Și nu contează ce crede Berlinul sau Parisul – trebuie de creat o atmosferă de anxietate sporită, în care europenii nici măcar să nu reușească să reflecteze la ceea ce se întâmplă.

© REUTERS / Leah Millis

De îndată ce Statele Unite au introdus noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv expulzarea diplomaților noștri, Polonia s-a grăbit să declare trei angajați ai ambasadei ruse persoane non grate. Dar asta a fost doar o încălzire înainte de salva principală – decizia Republicii Cehe de a expulza 18 de diplomați ruși și de a-i acuza pe bine cunoscuții, grație cazului Skripal, Boșarov și Petrov de explozia de la depozitele militare din 2014. "Acesta a fost cel mai mare atac asupra teritoriului nostru din 1968", declară parlamentul ceh, iar guvernul cere restul țărilor UE să condamne "diversiunile rusești" sau chiar să adopte alte sancțiuni noi.

Și toate acestea pe fondul continuării, deja de câteva săptămâni, a promovării și exagerării a două subiecte principale pentru Occident în direcția rusă: teama în fața "probabilei invazii a Rusiei în Ucraina" și "uciderii lente a lui Alexei Navalnîi în închisoare". Joanne Rowling și Benedict Cumberbatch îi cer lui Putin să-i acorde lui Navalnîi asistență medicală (ca și cum cineva refuză să i-o acorde), iar Emmanuel Macron propune desemnarea unor "linii roșii" pentru Rusia, pe care aceasta din urmă nu ar trebui să le traverseze (se înțelege, desigur, în primul rând, Ucraina), insistând totuși asupra necesității unui dialog onest.

Nu toată lumea ar putea rezista unei astfel de presiuni – prin urmare, nu este surprinzător faptul că fostul președinte al Estoniei, Ilves, s-a speriat destul de serios și a propus introducerea interdicției pentru orice călătorie din Rusia către Europa, adică să înghețe toate vizele pentru a-i proteja pe europeni de agresiunea "statului-outsider", după cum s-a exprimat Ilves. Dar cum altfel? Doar "securitatea Europei este în joc. Ajunge".

Într-adevăr, ajunge să vă mai prostiți, doar totul este atât de simplu – trebuie să coborâți "cortina de fier", să vă închideți de Rusia și, în același timp, să acceptați Ucraina în NATO. Zilele trecute, ambasadorul ucrainean din Germania a cerut germanilor să asigure ("cât mai curând posibil și necondiționat") intrarea Ucrainei în componența alianței militare, pentru că "anume RFG (Republica Federală Germania) este cea care poartă responsabilitatea istorică pentru crimele fasciștilor împotriva poporul ucrainean". Nu da – atunci voi ne ucideați, iar acum trebuie să ne protejați. De cine? De aceiași ruși cu care ați luptat atunci. Ce este neclar aici? Luați pământurile rusești până când vi se dau.

Toată casa aceasta de nebuni, desigur, nu este în favoarea Europei – ea și așa se află într-un moment dificil (iar pandemia doar agravează problemele neglijate), iar ei i se impune o agravare cu Rusia. Este clar de ce au nevoie atlantiștii – în viitoarea târguială a lui Biden cu Putin (așa cum vede Washingtonul), președintele american ar putea să adopte cea mai puternică poziție posibilă, să acționeze ca un lider incontestabil al lumii occidentale. Fiindcă va ieși prost dacă, în spatele lui Biden, în Europa se va întâmpla cine știe ce, Putin doar și așa este un maestru al jocului de divizare a Occidentului unic (așa cum au reușit să-i convingă pe toți atlantiștii înșiși), așa că nu este nevoie să i se ofere un prilej să se îndoiască public de faptul că Biden este adevăratul lider al întregului bloc atlantic.

Cu toate acestea, realitatea nu favorizează astfel de planuri – nu există nicio unitate nici între UE și Statele Unite, nici în Europa însăși, unde cu consensul se stă prost. Și nu numai în Europa, ci și în țările cheie ale UE cresc contradicțiile intra-elită. Partidul de guvernământ din RFG nu poate nicidecum decide cine va deveni succesorul lui Merkel la postul de cancelar. În Franța, în interiorul establishment-ului crește nervozitatea din cauza șanselor destul de reale că, peste un an, nesistematica Marine Le Pen va deveni președintă. Care Ucraina, care Navalnîi, care "linii roșii"?

Nu este vorba nici măcar de ne dorința majorității elitelor europene (nemaivorbind de populație) de a continua pe calea degradării relațiilor cu Rusia – vorbim despre problemele din interiorul țărilor lor, despre problemele din UE, care trebuie rezolvate aici și acum, fără a se distrage pe seama conflictelor agravate artificial. Dar este imposibil să nu se distragă – mai ales că există mai multe subiecte în rotație simultan: Ucraina, Navalnîi, "ucigașii ruși din GRU (Direcția Principală de Informații) în Europa" (la început, nu a fost ucisă până la capăt familia Skripal, acum iată, din greșeală, adică, înainte de timp, au aruncat în aer depozitul ceh) – toate acestea ar trebui să fie foarte înfricoșătoare pentru locuitorul european și să provoace o reacție naturală (de sancțiuni) din partea politicienilor.

Dar ceva îmi spune că toate eforturile actuale nu vor duce nicăieri, iar "explozia de la depozitul din Vrbětice" nu va putea fi promovată până la nivelul "otrăvirii din Salisbury". Nici prin efectul propagandistic, nici prin consecințele pentru relațiile ruso-europene – atunci Europa era încă mai puternic atașată de anglo-saxoni (salut, Brexit), dar și frica față de Trump (dar dacă într-adevăr va conspira cu Putin împotriva UE?) și-a jucat rolul.

Acum este aproape imposibil ca Europa să joace pentru agravarea relațiilor cu Rusia, dar și presiunea forțelor pro-atlantice și rusofobe din elita europeană se întâlnește cu o rezistență nu din partea elitei rusofobe, ci din partea elitei eurocentrice, care nu vrea să piardă controlul real asupra situației din propriile țări, fugind după controlul fantomatic asupra Ucrainei.

"Liniile roșii" acum trec nu prin estul Europei, cu atât mai mult prin partea ei rusească (dar și atlantiștii nu vor fi capabili să le fixeze acolo), ci prin interiorul Europei occidentale.

Iar traversarea lor – atât în ceea ce privește propriile popoare, cât și în ceea ce privește suveranitatea națională – este periculoasă pentru înseși elitele europene.

223
Tagurile:
Joe Biden

Загрузка...

De ce Rusia își concentrează navele din mai multe flote la Marea Neagră

318
(reînnoit 17:09 20.04.2021)
Transferul unic de rachete, artilerie și nave de desant ale Flotilei Caspice, Flotelor Baltice și de Nord la Marea Neagră este o demonstrație a disponibilității Rusiei de a contracara cu promptitudine orice amenințare în direcția strategică Sud-Vest.

Dacă comparăm Marea Neagră cu o tablă de șah, atunci Federația Rusă are mai multe "piese" și acestea sunt vizibil mai eficiente în jocul militar-strategic propus de Occident.

În dimineața zilei de 17 aprilie, grupul format din 15 nave ale Flotilei Caspice a trecut pe sub Podul Crimeii de-a lungul strâmtorii Kerci și s-a îndreptat spre zona desemnată în Marea Neagră. Detașamentul a efectuat o tranziție inter-flotă, a traversat cele 13 ecluze ale Canalului Volga-Don și a intrat sub controlul operativ al Flotei Mării Negre.

În aceeași zi, două nave mari de desant ale Flotei de Nord – "Aleksandr Otrakovski" și "Kondopoga" – au intrat în Marea Neagră din strâmtoarea Bosfor, iar mai târziu – două nave similare ale Flotei Baltice: "Kaliningrad" și "Korolev". Ținând cont de cele șapte nave mari de desant aflate în componența Flotei Mării Negre, gruparea rusă de nave mari de desant în Marea Neagră a ajuns la 11 unități și este capabilă să ia la bord aproximativ trei mii de pușcași marini cu arme standard și vehicule blindate (mai mult de 100 de tancuri). Dar nu trebuie ignorate nici ambarcațiunile de desant.

Forțele Flotilei Caspice, Flotei Baltice și Flotei de Nord, în cooperare cu Flota Mării Negre, participă la manevre de amploare, organizate cu luarea în calcul a situației dificile din zona de responsabilitate. Și, cu ajutorul rachetelor de croazieră "Kalibr", sunt capabile să realizeze "scenariul libian" sau "furtuna în deșert" pe o rază de 2000 km, adică să distrugă agresorul pe teritoriul oricăreia dintre țările europene. Sunt implicate totodată subdiviziunile infanteriei marine și trupele de coastă ale Flotei Mării Negre și ale Flotilei Caspice. De asemenea, la granițele sud-vestice ale Rusiei au fost transferate două armate și trei divizii ale Forțelor aeropurtate, aviația de atac a districtului militar de Sud. Gruparea Crimeea a trupelor și forțelor pe uscat, pe mare și în aer exersează "întâmpinarea fierbinte" a forțelor de desant marin și aerian ale unui potențial inamic.

Răspunsul la presiunea Occidentului

În Europa de Est, se desfășoară exercițiile Armatei SUA Defender Europe 21, cu participarea a 30 de mii de militari din 26 de țări și o fază activă programată în regiunea Mării Negre pentru luna mai. Până atunci, vor sosi navele de război britanice – un distrugător și o fregată antisubmarin, înarmate cu rachetele antinavă americane "Harpoon" și cu sisteme de rachete Sea Wolf, care au o rază de acțiune de până la 80 km pentru țintele aerodinamice. Se știe că navele Marinei britanice din acvatoriul Mării Negre vor fi susținute de avioanele de luptă multirol F-35 de la bordul portavionului "Regina Elisabeta" din Marea Mediterană.

Pe fondul unei escaladări grave în Donbass, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, a declarat anterior că Statele Unite și aliații săi împing Ucrainaspre provocări și la adresa Crimeii.

Forțele armate ale Federației Ruse le "taie" preventiv potențialilor "apărători ai Europei" toate căile de acces spre coasta Crimeii și strâmtoarea Kerci (podul Kerci). În legătură cu manevrele militare planificate, Rusia va închide în perioada 21 aprilie – 31 octombrie 2021 mai multe zone ale Mării Negre pentru Forțele Marine străine. Este vorba despre trei zone navigabile: în largul coastei de sud a Crimeii (de la Sevastopol până la Hurzuf), în largul coastei peninsulei Kerci și o mică zonă de mare în apropierea vârfului de vest al Crimeii. Atragem atenția la faptul că toate restricțiile se aplică în interiorul apelor teritoriale ale Federației Ruse, respectă strict normele internaționale și nu creează obstacole navigației civile în strâmtoarea Kerci.

La exercițiile standard ale Forțelor armate ale Ucrainei și NATO, cu exersarea desantării "într-o regiune de criză", Rusia răspunde prin crearea, în largul coastei Crimeii, a unui puternic grup de atac naval cu rachete de croazieră de înaltă precizie, prin formarea unei "armade aeriene" a Flotei Mării Negre și a districtului militar de Sud și prin demonstrarea foarte convingătoare a capacităților sale de a debarca pe o coastă neechipată.

Anterior, deasupra acvatoriului Mării Negre au început exercițiile comune la scară largă ale aviației districtului militar de Sud și ale Aviației navale a Flotei Mării Negre – bombardierele frontale Su-24M și Su-34, avioanele de vânătoare multifuncționale Su-27SM și Su-30SM exersează lansarea de rachete și bombardamentul țintelor marine la altitudini extrem de mici, precum și rezolvă sarcini de acoperire și escortare a navelor Flotei Mării Negre.

În condițiile dominării rigide a Forțelor armate ale Rusiei, "apărătorii Europei" sunt extrem de limitați în manevre ale forțelor și mijloacelor în Marea Neagră. Planurile Defender Europe 21 vor trebui cu siguranță ajustate, în timp ce autoritatea "partenerilor seniori" din NATO va avea de suferit. De aici și declarațiile alarmante ale Pentagonului cu privire la  sfârșitul "libertății de navigație". Evident, în octombrie situația regională va reveni la normal.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu poziția redacției.

318
Tagurile:
Rusia, Marea Neagră
Tematic
Submarine, radare, exerciţii de război: NATO militează Norvegia - „amenințarea rusească”
Trei submarine nucleare rusești au efectuat o manevră unică în Arctica - VIDEO
Noile submarine rusești sunt „o mare problemă” pentru SUA, precizează Pentagonul

Загрузка...
Putin și Zelenski

Zelenski i-a propus lui Putin se întâlnească în Donbas

0
Anterior, reprezentantul oficial al MAE, Maria Zaharova, a declarat că Rusia nu este interesată de amplificarea războiului civil în Donbas și va face totul pentru a-i apăra pe cetățenii din regiune.

CHIȘINĂU, 20 apr – Sputnik. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, i-a propus liderului rus Vladimir Putin să se întâlnească în Donbas, comunică RIA Novosti.

Potrivit lui Zelensky, la reuniunile ”formatului normand” și  subgrupului de securitate din Grupul de contact trilateral a fost luată în discuție restabilirea regimului de încetare totală a focului, fiind formulată  propunerea de a avea o întâlnire la linia de demarcație pentru a vedea și a înțelege cu maximă exactitate situația.

"Dar ce să înțeleg? Eu merg acolo în fiecare lună. Domnule Putin! Sunt gata să merg și mai departe și să vă invit să ne întâlnim în orice punct al Donbasului ucrainean, acolo unde este război", a declarat Zelenski într-un mesaj video cu privire la starea de securitate din țară, difuzat marți seara.

Confruntarea civilă continuă în Donbas deja de șapte ani și s-a soldat cu aproximativ 13 mii de victime. Reglementarea este discutat în cadrul reuniunilor grupului de contact de la Minsk. Participanții acestuia au adoptat mai multe documente menite să soluționeze conflictul, dar focurile de armă continuă.

În iulie trecut, a intrat în vigoare regimul atotcuprinzător de încetare a focului Însă din februarie, luptele s-au intensificat, iar în aprilie RPD a comunicat despre moartea unui copil după lovitura unei drone ucrainene. De asemenea, Forțele Armate ale Ucrainei atacă republicile cu arme interzise de Minsk-2.

"Toate din cauza Donbasului": ce a organizat armata americană în Europa>>>

Moscova și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu escaladarea conflictului. După cum a subliniat reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe Maria Zakharova, Rusia nu este interesată de amplificarea războiului civil în Donbas și va face totul pentru a-i proteja pe locuitori. De asemenea, ea a făcut apel la aliații Ucrainei să nu mai incite regimul de la Kiev la aventuri sângeroase în regiune.

După cum a subliniat Vladimir Putin, Rusia nu va abandona Donbasul - „orice s-ar întâmpla”. Totodată, el a menționat că, înainte de a lua o decizie oarecare, trebuie să ne gândim la consecințe. Potrivit purtătorului de cuvânt al șefului statului Dmitri Peskov, Moscova va acorda în continuare ajutor vorbitorilor de limba rusă care locuiesc acolo, inclusiv asistență umanitară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Vladimir Zelenski, Vladimir Putin

Загрузка...