"Zonele au fost dezvăluite": unde Marina SUA vizează armele

390
(reînnoit 17:54 18.01.2021)
Amiralul Michael Gilday a prezentat "Planul de navigație" pentru următorul deceniu. Principalul lucru din document – flota americană trebuie să domine în Oceanul Planetar.

CHIȘINĂU, 18 ian – Sputnik, Nicolai Protopopov. "Deter and Win" – șeful Statului Major al Marinei SUA, amiralul Michael Gilday a prezentat "Planul de navigație" pentru următorul deceniu. Principalul lucru din document – flota americană trebuie să domine în Oceanul Planetar. Scopul controlului global – o viață liniștită și îndestulată a americanilor la ei acasă. Cu toate acestea, textul relevă, în mod clar, o agresiune deschisă împotriva altor țări. Ce au planificat amiralii de la Washington – în materialul Sputnik.

Concurenți mondiali

Marina Statelor Unite este implicată într-o concurență îndelungată, care amenință siguranța și stilul de viață al cetățenilor americani, subliniază autorii documentului. Comandamentul Marinei nu poate pierde nici un minut: trebuie să acționeze în mod efectiv pentru a menține echilibrul puterilor, nu numai în deceniul actual, ci și pe parcursul întregului secol XXI.

Principalii rivali și "violatori" ai păcii globale sunt Rusia și China. Aceste țări, potrivit amiralilor americani, subminează libertatea pe mare, care a adus mult timp beneficii întregii lumi.

Moscova și Beijing încearcă să "controleze pe nedrept" accesul la resursele marine valoroase în afara apelor teritoriale, "să-și intimideze vecinii", "impunându-le revendicările cu forța", "să vizeze, în mod permanent, rachetele cu rază lungă de acțiune spre cele mai importante căi navigabile".

Americanilor nu le place dezvoltarea de către Rusia a navelor și submarinelor cu rachete moderne, a rachetelor hipersonice și a armelor nucleare tactice. Flota rusă, potrivit Pentagonului, intensifică activitatea în întreaga lume și își desfășoară forțele din ce în ce mai aproape de țărmurile Statelor Unite. Prin urmare, "Rusia trebuie controlată în mod fiabil".

Flota chineză, fiind în curs de dezvoltare rapidă și considerată de analiștii americani drept cea mai mare din lume, reprezintă, de asemenea, o sursă de îngrijorare. Beijingul ca și când provoacă Washingtonul și aliații acestuia, devenind în acest mod cea mai acută și îndelungată amenințare.

În același timp, se remarcă faptul că Statele Unite sunt o putere maritimă, iar prosperitatea și securitatea acestora depinde de capacitatea lor de a menține avantajul pe mare. Pentru acest scop, este necesar să-și extindă puterea navală "la fiecare colț al Oceanului Planetar". Americanii vor continua să navigheze și să zboare oriunde permite legea internațională, precum și să-și desfășoare forțele în diferite regiuni ale lumii pentru a contesta "ambițiile maritime excesive" ale concurenților și pentru a le contracara capacitățile de luptă.

Consolidarea flotei

Astfel, submarinele nucleare cu rachete balistice "protejează Statele Unite de un atac nuclear", iar forțele speciale "sunt gata să ia prin surprindere și cel mai puternic adversar”. Amiralii asigură că Marina SUA este capabilă să debarce trupe pe orice coastă, pentru a sprijini forțele terestre.

Marina SUA "dispune de toate mijloacele necesare pentru a putea conține agresiunile, inclusiv cele netradiționale". În special, mijloacele includ tehnologiile informaționale și cibernetice, precum și alte tipuri de arme care permit atacul din largul mării, de sub apă și din aer.

Un rol semnificativ în confruntarea maritimă din următorii ani va fi dat, de către SUA, inteligenței artificiale. Astfel de sisteme, asigură Marina, și-au dovedit eficacitatea și superioritatea în luptă, de aceea flota va fi modernizată cu utilizarea lor masivă.

Platformele marine fără pilot sunt, de asemenea, "vitale". Acestea vor oferi un avantaj în recunoaștere, supraveghere și vor crește capacitățile ofensive ale flotei. Până la sfârșitul deceniului, personalul Marinei va trebui să poată lucra cu încredere și fără probleme în strânsă legătură cu aparatele robotizate.

Comandamentul Marinei SUA consideră că, pentru a pune în aplicare toate planurile, flota trebuie consolidată și extinsă. Sunt necesare mai multe submarine nucleare și nave de suprafață cu capacități ofensive mari. Mai mult, noile nave ar trebui să fie compacte, precum, de exemplu, promițătoarele fregate din clasa "Constellation".

Dar Pentagonul nu ignoră nici portavioanele. Acestea continuă să fie mândria Marinei și principalul instrument de manifestare a forței. Se remarcă semnificația specială a forțelor submarine ale flotei. Aici, prioritatea este acordată submarinelor strategice din clasa "Columbia", dar și submarinelor multi-scop din clasa "Virginia”.

Tehnologii digitale și lasere

Comandamentul Marinei recunoaște că tehnologia singură nu este suficientă. Personalul trebuie să fie instruit mai meticulos, inclusiv pentru a înțelege mai bine nuanțele comportamentului inamic. Potrivit amiralilor, "marinarii nu trebuie numai să observe și să răspundă rapid la amenințări, ci să anticipeze instinctiv acțiunile părții adverse grație cunoașterii profunde a particularităților mentalității cetățenilor unei anumite țări”.

Scenariile "viitoarelor conflicte" vor fi testate cu ajutorul exercițiilor în întreaga lume – de la Nordul îndepărtat până la partea de vest a Oceanului Pacific. De exemplu, anul acesta, Marina SUA va executa manevre la scară largă cu mai multe grupuri de portavioane, inclusiv cu operațiuni de debarcare a trupelor.

Pentru prima dată, acolo vor fi implicate mici grupuri cibernetico-tactice, care vor folosi noi arme ofensive și resurse informaționale. Amiralul Gilday a spus mai devreme că amploarea acestor manevre va fi "fără precedent în istoria recentă".

Tehnologiile informaționale și digitale ocupă un loc central în strategia Marinei SUA. Operațiunile militare sunt acum imposibile fără ele. Tehnologiile digitale decid totul, permit desfășurarea rapidă și eficientă a luptelor pe mare și pe uscat.

Marina presupune că "adversarii Statelor Unite mizează pe distrugerea apărării flotei cu un număr mare de rachete". Prin urmare, Pentagonul va folosi o varietate de sisteme fixe și mobile de detectare, radare de submarine și drone marine, dar și va spori capacitățile defensive ale navelor și ale avioanelor. În același timp, în lupta apropiată, este planificată utilizarea alături de armele convenționale, a armelor energetice.

390
Tagurile:
marina americană, SUA
Tematic
Ca mai fierbinte femeie din Marina SUA (FOTO)
Aproape de conflict. Iranul își îndreaptă laserul spre Marina SUA
Marina SUA a doborât o rachetă în timpul testelor din Pacific
Martisoare handmade

Profesoarele n-au nevoie de mărțișoarele și florile voastre!

2724
Scandalul ”Mărțișorul”, ce a arătat că la nivelul Ministerului Educației nu știe stânga ce spune dreapta, are o miză: adâncirea prăpastiei dintre profesori și părinți. Nu credeți? Citiți comentariile din online.

Cu câteva zile înainte de 1 martie, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din cadrul Ministerului Educației, Stelian Ion, s-a gândit să facă lucrurile clare în sistem și a anunțat că anul acesta nu se dau flori și mărțișoare.

La scurt timp, șeful său, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, l-a contrazis și a dat mână liberă celor care doresc să ofere un simbolic și frumos dar profesoarelor cu ocazia venirii primăverii.

Ei… dar crede cineva că scandalul ”Mărțișorul” a avut ca miză să ne arate că în Ministerul Educației nu știe stânga ce declară dreapta? Aș!

Scopul este divizarea societății românești și adâncirea prăpastiei dintre părinți și profesori. Nu credeți? Citiți numai comentariile de pe grupurile de mămici și vă veți convinge, după care veți bea rapid un pahar cu apă și veți trage aer în piept.

Profesoarele devin, ca în fiecare martie, simbolul corupției, al oamenilor care fac averi nemeritate pe spinarea bieților părinți speriați că, dacă nu vin cu ploconul, nenorocita de la catedră se va răzbuna pe biata loază care, între noi fie vorba, abia știe să citească, dar mămica vede în el, așa cum odinioară cele trei femei vedeau în Goe un băiat deștept, un om de perspectivă.

Mărțișoarele primite de cadrele didactice capătă, în imaginația unor mămici, proporții colosale, indignarea crește, pe măsură ce profesoarele ies cu brațele pline cu flori din școală.

Stați liniștite: profesoarele nu au nevoie de mărțișoarele sau de florile voastre! Nici de vorbele pline de venin pe care le aruncați pretutindeni!

Educați-vă copiii, iar acesta ar fi cel mai frumos mărțișor pentru orice cadru didactic! Nu puneți în cârca profesorilor lipsa celor 7 ani de acasă și apoi pretindeți că dascălii nu-și fac meseria!

Nu mai vedeți mită acolo nu e! Tunurile date de politicieni nu vă irită, în schimb amărâtul de mărțișor scoate la iveală tot ce e mai rău din unii români!

Rușine celor care au impresia că profesoarele au nevoie de florile și mărțișoarele cuiva!

2724
Tagurile:
Profesori
Tematic
Educatoare, mesaj cutremurător pentru Cîmpeanu: a spus tot!
Cîmpeanu, control fulger la Inspectoratul București
Cîmpeanu, anunț despre vaccinarea personalului din învățământ

Загрузка...
Истребитель F-35

Catastrofă aviatică cu evoluție lentă: Norii se adună în jurul avionului de vânătoare F-35

884
(reînnoit 15:20 22.02.2021)
Două treimi din numărul total al avioanelor F-35 deținute de americani nu pot zbura din cauza problemelor legate de motor. Aeronava are multe defecte grave de proiectare, nu a trecut testările stabilite de Pentagon și încă nu este aprobată pentru producția în serie.

Avionul de luptă multirol F-35 Lightning II trebuia să devină un simbol de înaltă tehnologie al exclusivității și puterii militare americane, dar în cazul «fulgerului» a fost indicată limita capacităților complexului militar-industrial al Americii. Asistăm la o catastrofă, cu evoluție lentă, a avioanelor stealth de-a «cincea generație».

Două treimi din numărul total al avioanelor F-35 deținute de americani nu pot zbura din cauza problemelor legate de motor. Aeronava are multe defecte grave de proiectare, nu a trecut testările stabilite de Pentagon și încă nu este aprobată pentru producția în serie. Astăzi, Forțele Aeriene ale SUA sunt gata să abandoneze F-35 în favoarea avionului de vânătoare mai simplu F-16 de generația 4+.

Pentru început, Pentagonul a propus reducerea comenzii pentru F-35A cu peste 40% – de la 1763 la 1050 de avioane. În același timp, Forțele Aeriene ale SUA analizează posibilitatea plasării comenzii pentru «vechiul», dar sigurul, F-16 Fighting Falcon. Manevrele sunt forțate.

Avionul de luptă multirol F-35 este exploatat de către Forțele Aeriene ale SUA de mai bine de cinci ani, dar suferă cronic de o pregătire scăzută și de multiple probleme de producție. Anterior, viceministrul Apărării, Ellen Lord, a anunțat că 36% dintre avioanele de vânătoare F-35 Lightning sunt potrivite pentru zbor, restul aeronavelor fiind «doar parțial funcționale». Gradul de pregătire pentru luptă este determinat într-o măsură mai mică de Forțele Aeriene și într-o măsură mai mare – de defectele de proiectare «incorigibile», care duc la distrugerea fizică a sistemelor de acoperire stealth, a corpului, a motorului, a sistemelor de navigație și de asigurare a vieții pilotului.

Aliații și partenerii americanilor, care au achiziționat F-35 la un preț de aproximativ 100 de milioane de dolari pe bucată (Marea Britanie, Norvegia, Israel, Italia, Singapore, Coreea de Sud, Japonia), s-au dovedit a fi înșelați în așteptări – aeronava nu corespunde parametrilor generației a 5-a, este departe de a fi pregătită pentru luptă, adică incapabilă să îndeplinească sarcinile potrivit scopului. Coada paradoxală pentru produsul «brut» al complexului militar-industrial american nu dispare. Emiratele Arabe Unite au semnat recent un contract pentru furnizarea a cincizeci de F-35. Israelul și-a anunțat intenția de a-și mări flota de «fulgeri» până la trei escadrile (până la 40 de vehicule). Și acest lucru poate fi explicat doar prin plata camuflată «pentru prietenia» cu Statele Unite.

F135 – ratatul cel mai principal

Anterior, s-a raportat despre distrugerea învelișului stealth și a corpului «fulgerului» la viteze supersonice, despre întreruperile permanente ale aprovizionării cu oxigen (a piloților) și «greșelilor» software-ului avionului F-35. Inginerii încearcă să remedieze deficiențele pe parcursul exploatării, dar problemele critice cresc văzând cu ochii.

Avionul de vânătoare F-35A al Forțelor Aeriene ale SUA este echipat cu motorul F135, pe care americanii îl consideră «cel mai puternic, folosit de orice avion de vânătoare din lume». Cu toate acestea, anume el este motivul principal a producției scăzute a modelului F-35: supraîncălzirea stratului de suprafață de pe palele turbinei duce la crăparea palelor și scoaterea din funcțiune timpurie a motorului. Capriciosul F135 necesită o întreținere frecventă și crește semnificativ costul de operare a aeronavei. Pentru comparație, o oră de zbor a avionului F-35 costă 31 de mii de dolari, iar o oră de zbor a «bătrânului» F-16 – mai puțin de 8 mii de dolari. Apropo, compania Pratt & Whitney nu produce suficiente motoare de rezervă pentru F135, nici măcar în condiții de pace. Dacă mâine s-ar începe un război, o treime din numărul total de aeronave F-35 se vor ridica la cer, apoi numărul lor va scădea zilnic – nu din cauza apărării antiaeriene a inamicului, ci banal din cauza «oboselii» metalului.

F-16 la fel trebuie schimbat

Pentru a-și menține pregătirea de luptă, Forțele Aeriene ale SUA sunt forțate să reducă numărul avioanelor F-35 și să le înlocuiască cu avionele de vânătoare modernizate F-16 Fighting Falcon (adoptate în 1979, astăzi sunt în serviciu 790 de avioane de vânătoare de acest tip). Avionul de vânătoare multifuncțional ușor de-a patra generație F-16 are o greutate maximă la decolare de 21,8 tone, este capabil să transporte până la 7,7 tone de bombe avia și rachete în 9 puncte de suspensie. Raza de luptă – 1700 km, viteza maximă 2200 km/h. Aceasta este o aeronavă bună pentru conflictele regionale, dar faptul că se face un pas înapoi de la «generația a cincea» nu este bun (degradare tehnologică). Pentagonul caută compromisuri.

Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul Charles K. Brown Jr., s-a opus achiziției «antichităților» (F-16) și a solocitat dezvoltarea unei clase complet noi de avioane de vânătoare ușoare cu un singur motor – mai ieftine și mai simple decât F-35, dar mai moderne decât F-16. Brown Jr. le-a numit aeronave «de generația 4 și jumătate sau 5-». Forțele Aeriene Americane au lansat un program de cercetare pentru a evalua fezabilitatea înlocuirii avioanelor de vânătoare F-16 Fighting Falcon cu noi avioane de luptă. Studiul va fi finalizat până la începutul anului fiscal 2023.

Problema este complicată de faptul că F-35 este singurul avion de vânătoare de «generația a cincea» produs în lumea occidentală. Avioanele de vânătoare Boeing F-15 și F-18, care concurează convențional cu F-35, sunt modele de-a patra generație a erei Războiului Rece și sunt învechite. Aliații europeni ai Statelor Unite nu se angajează să-și dezvolte propriul avion de vânătoare de-a cincea generație, iar Regatul Unit, Polonia, Belgia, Italia investesc fără speranță în achiziționarea avioanelor F-35 americane. Costul total al dezvoltării «fulgerului» a depășit 400 de miliarde de dolari, dar acest lucru s-a dovedit a fi doar începutul cheltuielilor iraționale ale fondurilor bugetului național. Comitetul Senatului pentru Forțele Armate (SUA) a numit F-35 «un exemplu demn de manual… al unui sistem de achiziții de apărare defect», iar binecunoscutul politician (în trecut pilot) John McCain, acum decedat, a remarcat pe bună dreptate : «Performanța record a modelului F-35 a fost atât un scandal, cât și o tragedie în ceea ce privește costul, graficul și producția». «Fulgerul» va fi testat încă mult timp de Forțele Aeriene ale SUA și de aliații săi în privința rezistenței. Va trebui să suportăm «capriciile» scumpe ale F-35.

Pe fondul eșecurilor cronice ale proiectului avionului stealth F-35, progresul tehnologic a avionului de vânătoare rus Su-57, care zboară cu succes, pare deosebit de optimist. Su-57 este primul dintre avionele de-a cincea generație din lume care a început să însușească rachetele hipersonice. Americanii sunt obligați să admită superioritatea armelor rusești.

884
Tagurile:
F-35
Tematic
Turcia amenință SUA: Vom găsi o alternativă la F-35
Militarii SUA consideră S-400 din Turcia un pericol pentru avioanele F-35
SUA vor să extindă vânzarea de avioane de luptă F-35 către România și alte state

Загрузка...
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров.

Moscova solicită administrației Biden reafirme inadmisibilitatea războiului nuclear

0
(reînnoit 18:47 24.02.2021)
Șeful diplomației ruse susține reafirmarea inadmisibilității războiului nuclear dintre Moscova și Washington. Potrivit acestuia, această propunere a fost adresată Statelor Unite pe 4 februarie.

BUCUREŞTI, 24 feb – Sputnik. Pe 24 februarie, într-o sesiune virtuală a Conferinței privind dezarmarea, susţinută la Geneva, Sergei Lavrov a declarat că, în timpul unei conversații telefonice din 4 februarie cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a propus reafirmarea angajamentului din partea Rusiei și a Statelor Unite cu privire la inadmisibilitatea războiului nuclear.

Sergueï Lavrov
© Sputnik / Le service de presse du ministère russe des Affaires étrangères

„Susținem în mod ferm reafirmarea formulării fundamentale de către Rusia și Statele Unite, precum și de către alți membri din cadrul celor cinci puteri nucleare, că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că nu ar trebui declanșat niciodată”, a spus şedul diplomaţiei ruse, reamintind despre propunerea sa către secretarul de stat al SUA.

Ministrul rus de Externe a menționat că asigurarea restricției în contextul denunțării Tratatului privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acţiune (INF) a rămas o problemă prioritară.

„Propunerea noastră rămâne în vigoare: nu vom desfășura astfel de rachete terestre în regiuni în care nu vor fi desfăşurate aceleași dispozitive americane. Facem apel la țările NATO să ia măsuri reciproce similare. Propunerile noastre specifice privind măsurile de verificare reciprocă sunt cunoscute”, a adăugat ministrul, citat de Sputnik France.

O propunere deja făcută de Rusia

Anterior, Rusia a propus în mod repetat Washingtonului reafirmarea, în calitate de mari puteri nucleare, a tezei afirmate de Gorbaciov şi Reagan potrivit căreia războiul nuclear nu trebuie declanşat niciodată și că nu pot exista câștigători, dar administrația Trump nu a răspuns propunerii.

În 1985, acest concept de război nuclear care exclude noțiunea de învingător a fost aprobat de către președintele URSS de atunci Mihail Gorbaciov și de omologul său american, Ronald Reagan.

0
Tagurile:
Joe Biden, Moscova
Tematic
Lavrov: Rusia nu pleacă din Europa
Peskov: Declarațiile lui Lavrov despre UE - denaturate, Rusia dorește relații bune cu UE
Lavrov a numit condițiile de cooperare cu Uniunea Europeană

Загрузка...