Предприятие ООО РН-Пурнефтегаз в Ямало-Ненецком автономном округе

Perspective promițătoare: cât va costa petrolul în 2021

65
(reînnoit 17:26 14.01.2021)
CHIȘINĂU, 10 ian – Sputnik, Natalia Dembinskaya. Analiștii așteaptă revigorarea economiei mondiale, anularea restricțiilor și creșterea cererii pentru aurul negru. Cât de mult pot crește cotațiile în anul curent – în materialul Sputnik.

CHIȘINĂU, 14 ian – Sputnik, Natalia Dembinskaya. Analiștii așteaptă revigorarea economiei mondiale, anularea restricțiilor și creșterea cererii pentru aurul negru. Cât de mult pot crește cotațiile în anul curent – în materialul Sputnik.

Îmbunătățire moderată

În 2020, piața mondială a petrolului a cunoscut mai multe valuri de declin. Și-a pus amprenta un complex de factori, principalii dintre care sunt supraproducția de materii prime datorată scăderii bruște a cererii, precum și pandemia, dar și restricțiile impuse pe scară largă. Numai în martie petrolul s-a ieftinit de mai bine de două ori.

Cu toate acestea, la sfârșitul toamnei trecute, piața a primit un impuls puternic – știrile despre testările de succes ale vaccinurilor occidentale, rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA. Joe Biden susține tehnologiile ecologice și, spre deosebire de Donald Trump, nu are intenția de a susține concernele petroliere americane.

Lupta împotriva coronavirusului se intensifică, devenind din ce în ce mai reușită. Estimările cererii de petrol în 2021 vor fi ajustate în partea creșterii, presupune Reuters.

Totuși, în ciuda optimismului, situația este încă instabilă. Agenția internațională de rating Fitch se așteaptă la o redresare a cererii de petrol, numai cu condiția unui progres rapid în vaccinarea populației. Iar, potrivit analiștilor, îmbunătățirile vor fi ”moderate”.

OPEC+ a surprins

La începutul lunii decembrie, țările alianței OPEC+ au decis să crească producția în ianuarie cu 500 de mii de barili pe zi. Mai departe producția va fi stabilită în baza rezultatelor reuniunilor ministeriale lunare. Cu toate acestea, perioada de valabilitate a noilor acorduri nu a fost stabilită.

Cotațiile au crescut imediat la maximul ultimelor opt luni. Brent se apropie sigur la 50 de dolari pentru un baril. Și rubla s-a întărit oarecum.

Decizia OPEC+ pare neașteptată – doar al doilea val al pandemiei încă nu s-a încheiat, iar cererea se redresează lent. Totuși, creșterea convenită este doar un sfert din ceea ce se aștepta în ianuarie. Pentru jucători, acesta este un semnal: alianța se bazează pe revigorarea pieței și, în același timp, este gata să limiteze producția în orice moment.

"Compromisul constă în faptul că noi, treptat, cu pași echidistanți, restabilim producția la nivelul prevăzut de acord. Sper că acest lucru se va întâmpla pe parcursul acestui trimestru", a explicat vicepremierul Rusiei, Alexandr Novak.

Situație neclară

Analiștii subliniază: opțiunea unei creșteri stabile a producției, aprobată de OPEC+, este benefică pentru Rusia, care nu este capabilă să extindă rapid producția din cauza caracteristicilor tehnologice și a infrastructurii extinse. Cu toate acestea, la începutul anului, oferta de petrol poate fi excesivă.

”În aprilie, producția va crește deja cu două milioane de barili pe zi, cu o creștere preconizată a cererii pentru al doilea trimestru de doar 96,1 milioane. Creșterea superioară a ofertei peste cerere, după 1 ianuarie, înseamnă că cotațiile maxime ale Brent, la orizontul următoarelor cinci luni, au fost anume în decembrie”, notează Evghenii Mironiuk, analist la ”Freedom Finance”.

Compania prezice cotații cuprinse între 40 și 60 de dolari pe parcursul anului, în funcție de efectul vaccinărilor și de eliminarea restricțiilor transfrontaliere.

Totuși, orice surpriză neplăcută poate schimba situația. Doar nu toți producătorii de petrol sunt membri ai alianței –  respectiv, ei nu sunt împiedicați de nimic în calea creșterii producției.

De exemplu, SUA au crescut producția cu un milion de barili în ultimele luni. "În baza acestui fapt, în primul trimestru, prețul petrolului ar putea să scădă până la 40-42 dolari, dar apoi totul va depinde de starea în care vor ieși din pandemie puterile mondiale”, a declarat Oleg Bogdanov, un analist de frunte la compania QBF.

"Cotațiile de petrol în 2021 sunt prezentate în intervalul de 37-42 de dolari pe baril. Presiunea asupra prețurilor va fi exercitată de pandemia în curs de desfășurare și de consecințele acesteia, precum și de dorința posibilă a participanților OPEC+ de a crește producția pentru a-și suplimenta bugetele", adaugă Vladimir Volkov, directorul trezoreriei băncii RGS.

Până la șaizeci

Pe de altă parte, băncile americane de frunte prezic o creștere a petrolului până la 60 de dolari, Goldman Sachs – chiar și până la 65 de dolari. În același timp, consumul va scădea cu trei milioane de barili pe zi în timpul iernii, ceea ce este compensat doar parțial de cererea de încălzire și achizițiile Chinei, care, deocamdată, se descurcă cel mai bine cu coronavirusul.

Sediul OPEC
© Sputnik / Алексей Витвицкий

"Dar problemele de iarnă sunt doar un mic obstacol în calea normalizării pieței petroliere, la fel ca și al doilea val de COVID-19", scriu analiștii băncii în recenzie.

Bank of America (BofA) prezice că Brent va crește până la 60 de dolari până la sfârșitul primei jumătăți a anului. Experții așteaptă anularea restricțiilor de călătorie din cauza vaccinărilor în masă în Occident.

Cererea de combustibil, care asigură mai mult de jumătate din consumul mondial de petrol, va crea un deficit de 1,6 milioane de barili pe zi, potrivit BofA. Se vor deschide facilități comerciale de depozitare, accumulând un surplus de miliarde de barili. Prețul mediu al petrolului în acest an va fi de 50 de dolari, potrivit recenziei băncii. Dar nu trebuie să uităm că unul dintre riscurile-cheie este anularea sancțiunilor asupra Iranului, probabilă sub conducerea lui Biden, precum și revenirea rapidă a barilului iranian pe piața mondială.

65
Tagurile:
petrol
Tematic
Prăbușirea industriei de șist: Declinul producției de petrol în SUA
Rusia salută reducerea producției de petrol de către Arabia Saudită - detalii
Colapsul a fost inevitabil: SUA ar putea rămâne fără petrol propriu
George Simion, AUR

AUR merge pe urmele Monicăi Macovei în politica europeană

378
(reînnoit 07:28 22.01.2021)
AUR nu s-a înscris în familia naționaliștilor, ci în ECR unde a fost membră Monica Macovei, partidul AUR evitând astfel să se asocieze cu naționaliștii europeni

BRUXELLES, 21 ian - Sputnik. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a decis să se afilieze la familia politică europeană a conservatorilor și reformatorilor, unul din președinții partidului, George Simion, fiind în discuții la Bruxelles pentru a realiza această mișcare politică.

„Este important să fim prezenți si aici, să se audă și vocea românilor, pentru că sunt teme cruciale unde europarlamentarii romani au fost absenți, de exemplu pachetul de mobilitate care încurcă transportatorii români”, a declarat co-președintele AUR pe această temă.

Din grupul ECR în Parlamentul European face parte un singur europarlamentar român, Cristian Terheș, care însă a intrat în PE pe listele PSD.

Cum însă AUR nu are europarlamentari, singura posibilitate de afiliere este, mai întâi, în Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, unde se află, de exemplu înscris și Partidul Alternativa Dreaptă din România, dar și Partidul Șor din Republica Moldova.

Dacă Partidul ECR are o gamă largă de partide, inclusiv din afara Europei, Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni din Parlamentul European numără 62 de europarlamentari din 15 state membre și a fost înființat în 2009, orientarea politică a acestuia fiind de centru-dreapta. Din acest grup au făcut parte conservatorii britanici până la Brexit, iar din România au fost la un moment dat membri Monica Macovei și Laurențiu Rebega, pe când erau europarlamentari,

Dar opțiunea pentru ECR din partea AUR este o mișcare de compromis pentru a evita grupul naționaliștilor intitulat Identitate și Democrație. În Grupul ECR și în partidul european corespondent se găsesc și partid de orientare naționalistă, cum ar fi PiS, partidul aflat la putere în Polonia sau VOX din Spania, dar și partide care nu au nici o legătură cu naționalismul, ci sunt progresiste. Așa se explică de ce Monica Macovei a putut fi membră a acestui grup.

De altfel, și denumirea acestui grup e contradictorie, el intitulându-se al conservatorilor și reformiștilor, doi termeni care sunt antinomici.

378
Tagurile:
AUR

Загрузка...
Участок магистрального газопровода Северный поток, архивное фото

"Nord Stream 2" va determina soarta relațiilor germano-americane

141
(reînnoit 17:21 20.01.2021)
Joe Biden a primit un cadou nu atât de plăcut din partea Germaniei – partenerul cheie al SUA. Cadoul reprezintă o chintesență, atent ambalată și legată cu panglică.

Editorial realizat de Irina Alksnis

La inaugurarea sa, Joe Biden a primit un cadou nu atât de plăcut din partea Germaniei – partenerul cheie al SUA. Cadoul reprezintă o chintesență, atent ambalată și legată cu panglică, a problemelor cu care noua administrație va trebui să se ocupe.

Statele Unite au impus sancțiuni navei rusești de instalare a țevilor "Fortuna", care este implicată în construcția gazoductului "Nord Stream – 2". De asemenea, potrivit presei germane, ambasada americană de la Berlin a notificat guvernul Republicii Federale Germania de planurile de a introduce noi măsuri restrictive.

Autoritățile germane au reacționat destul de nerespectuos grație comentariul lor relaxat că ei "au luat act de acest lucru cu regret", adică nu a existat nici măcar o expresie formală de îngrijorare.

Ceea ce s-a întâmplat a fost o continuare organică a unui alt incident important, care a avut loc cu câteva zile mai devreme.

Fostul secretar de stat adjunct american și consilier pentru politica externă al lui Joe Biden în timpul alegerilor, Nicholas Burns, a venit cu ideea de a îngheța simultan sancțiunile SUA împotriva conductei de gaz și de a suspenda construcția acesteia, astfel încât noua administrație să poată "avea o conversație confidențială și judicioasă cu guvernul Germaniei și cu alte țări participante".

Este evident că Burns nu a acționat din proprie inițiativă, ci a exprimat propunerea Washingtonului.

Cu toate acestea, nemții l-au ignorat pur și simplu. Șeful Comitetului pentru Energie al Bundestagului, Klaus Ernst, a considerat discuția politicii energetice germane cu Statele Unite "complet nepotrivită". El a subliniat că "construcția "Nord Stream – 2" este o afacere pur europeană, care are toate permisele necesare și, prin urmare, trebuie să fie finalizată rapid".

Politica americană externă din ultimele decenii, în care președinția lui Donald Trump a devenit un eșec și pe care democrații intenționează să o reînvie, este cel mai adesea descrisă ca fiind globalistă. Ea conține două elemente cheie la fel de importante – procesual-instituțională și ideologică.

Responsabil pentru partea ideologică este un complex voluminos din cele mai liberale și progresiste idei – de la progresul LGBT până la necesitatea umanității de a refuza consumul de carne din motive ecologice. Mai mult, radicalismul adepților, cerințele de aderare la o "singura doctrină corectă" și persecuția disidenților devin din ce în ce mai dure.

Partea instituțională este, de asemenea, bine cunoscută publicului și reprezintă un sistem de organizații, documente și proceduri supranaționale. Există o opinie populară (și nu este nerezonabilă) că, în acest mod, Statele Unite și-au consolidat timp de mai mulți ani propria dominanță pentru a impune lumii reguli de joc favorabile lor și pentru a-și stabili, în mod permanent, conducerea globală.

Faptul că ceva a mers prost a devenit clar deja de ceva timp. Un număr din ce în ce mai mare de țări au învățat să joace și să câștige într-un sistem, despre care se știe că este nedrept față de ele. Rusia și aplicarea cu succes, în avantajul său, a regulilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) sunt mai degrabă un exemplu clar decât o excepție. Acest lucru a fost repetat de Donald Trump în mod constant pe parcursul celor patru ani, retrăgând, fără ezitare, Statele din numeroase tratate și organizații internaționale: de fapt, ele nu sunt atât de profitabile pentru America pe cât se credea.

Nu este greu de ghicit că cei câțiva parteneri privilegiați ai Statelor Unite, unul dintre care este și Germania, au bonusuri speciale – și, așa cum a devenit deja evident, știu să le folosească foarte bine de ele.

Anume din acest motiv, Berlinului i-a fost atât de incomod Trump, care spunea adevărul, fără a analiza și distrugea schema consolidată a Germaniei de restabilire treptată și liniștită a suveranității sale și de a utiliza America în propriile sale interese.

Și anume din acest motiv, autoritățile Republicii Federale Germania l-au acceptat euforic pe Biden ca noul președinte al Statelor Unite: acest lucru promite întoarcerea unui format de relații mult mai confortabil pentru germani – cu o coincidență deplină a retoricii propagandistice și un proces politic de lobby pe îndelete în culise, sub masca căruia este posibilă promovarea cu succes a unei agende favorabile pentru Germania.

Asta se întâmplă cu "Nord Stream – 2". În ultimele luni, au fost luate măsuri pentru a maximiza siguranța construcției gazoductului față de presiunea sancțiunilor de peste ocean. Proprietarii aceleiași nave "Fortuna" au fost schimbați. Parlamentul landului Mecklenburg – Pomerania Occidentală a creat un fond pentru a sprijini activitățile operaționale ale proiectului.

Cel mai interesant lucru este că, cu ajutorul acestei structuri, autoritățile germane încearcă să omoare doi iepuri odată: pe lângă faptul că susțin construcția în sine, autoritățile oferă informații și sprijin ideologic, întrucât noua organizație se numește "Fondul pentru protecția climei și a mediului înconjurător al landului Mecklenburg-Pomerania Occidentală", iar obiectivul oficial este sprijinirea "realizării obiectivelor climatice ale Germaniei". Astfel, agenda de mediu este interceptată, deoarece anume "verzii" sunt cei mai utilizați pentru a torpila "Nord Stream – 2" în interiorul țării.

Echipa lui Joe Biden se afla într-o situație foarte dificilă. Ea nu poate – așa cum ar fi făcut Trump – să organizeze imediat un scandal, la nivel mondial, partenerului strategic, cu adoptarea unor măsuri extrem de dure împotriva lui. Acest lucru pur și simplu contrazice directivele restabilirii unității occidentale, cu care democrații revin la putere. Mai mult, în general, Berlinul arată Washingtonului un entuziasm loial și cea mai profundă alianță ideologică, fapt ce a fost demonstrat încă o dată prin intermediul reacției lor sincrono-indignate la detenția lui Alexei Navalnîi în Rusia.

Metodele obișnuite de lucru – petrecerile din culise și creșterea treptată a presiunii – amenință să se tergiverseze luni de zile: germanii sunt mari maeștri ai aranjării presiunilor și problemelor birocratice internaționale. Până în acel moment, "Nord Stream – 2" va fi pur și simplu finalizat, iar pentru americanii va fi prea târziu.

Drept urmare, din primele zile ale președinției lui Joe Biden, noua administrație va fi forțată să aleagă în munca sa între trumpismul categoric inacceptabil și globalismul liberal ideologic corect, dar ineficient.

Cu toate acestea, Germania se confruntă cu propriile sale dificultăți. Ieri, "Gazprom" a avertizat asupra riscurilor conductei de gaz  "Nord Stream – 2" datorate presiunilor politice, care, în cele din urmă, ar putea duce la suspendarea sau chiar la anularea proiectului. Acesta este un avertisment, în primul rând, Berlinului, care, în căutarea independenței și consolidării geopolitice, a considerat o idee bună să joace o carte anti-rusă sfidătoare sub forma cazului de otrăvire al lui Navalnîi – și a uitat din nou cât de dureros Rusia poate să răspundă la așa ceva.

141
Tagurile:
Nord Stream 2
Tematic
„Acționând cu fermitate”: ”Nord Stream-2” a ajuns la final
Nord Stream-2: De ce SUA împiedică construcția lui și ce crede Europa
Nava de instalare a țevilor ”Nord Stream-2”, mai aproape de locul lucrărilor

Загрузка...

Moscova pune la punct administrația Biden

0
Kremlinul comentează anunțul făcut de Casa Albă în legătură cu acordul ”New Start”, dar și alegațiilor și aroganței cu care Washingtonul s-a adresat pe această temă esențială.

BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. Unul dintre primele anunțuri al noii administrații Biden pe teme internaționale s-a referit la prelungirea acordului „New START”, privind armamentul nuclear.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a transmis dorința președintelui Biden de a prelungi cu 5 ani acest acord, dar a îmbrăcat-o în tot felul de pretenții și alegații  defăimătoare la adresa Rusiei. O atitudine plină de tupeu și aroganță, care a primit imediat replica firească de la Moscova.

Kremlinul a salutat voința politică a Washingtonului de a prelungi acordul New START, dar consideră că totul depinde de ”detaliile propunerii care sunt încă neclare”, a declarat azi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

”Desigur, Rusia este în favoarea păstrării Noului START și extinderea acestuia, deoarece acest lucru ar oferi timp pentru negocieri relevante, contacte relevante”, a spus Peskov. ”În al doilea rând, cu siguranță nu putem decât să salutăm voința politică de a extinde documentul, dar totul depinde detalii despre ofertă - cu privire la care nu sunt pregătit să ofer niciun comentariu, întrucât va trebui mai întâi să le studiem”.

Peskov a subliniat că Moscova și Washingtonul ar trebui să „ia în considerare preocupările reciproce” cu privire la Noul START.

Despre aspectele nefirești din mesajul Casei Albe, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a pus la punct lucrurile:

”Obișnuiau să propună anumite condiții pentru prelungire, unele dintre aceste condiții fiind absolut inacceptabile pentru noi, așa că hai să vedem ce oferă americanii acum, înainte de a face orice comentariu”, a declarat Peskov, transmite Sputnik International

De fapt, deocamdată nu se poate vorbi de o propunere americană concretă, pentru că SUA nu a venit cu ceva concret, cu vreo propunere scrisă.

Întrebat asupra acestui aspect, Dmitry Peskov a spus că… nu știa ca Washingtonul să fi depus vreo propunere legată de ”New START” prin intermediul ambasadei ruse.

Reamintim că acordul „New START” expiră pe 5 februarie 2021.

0
Tagurile:
Joe Biden, Moscova
Tematic
Europa Liberă amenință cu retragerea din Rusia
Ungaria a semnat un acord cu Rusia pentru livrarea de vaccin Sputnik V
H.D. Hartmann: ”Rusia rămâne singura putere din lume care poate să creeze probleme SUA”

Загрузка...